Alexandrie

Alexandrië is een miljoenenstad in het noorden van Alexandrie, gelegen aan de Middellandse Zee. De naam is afgeleid van Alexander de Grote. De stad heeft vele monumenten, waarvan de Pilaar van Pompeius en het Romeins Amfitheater de bekendste voorbeelden zijn. Langs de kust kun je heerlijk flaneren over de boulevard Corniche.
 

Informatie over Alexandrie

Beste foto's & tips van Alexandrie

'496147' door RoyanvanVelse '496147' door RoyanvanVelse

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

De zuil van Pompei

RoyanvanVelse

Alexandrië heb ik altijd een betoverende stad gevonden. Alexander de Grote stichtte 300 jaar voor Christus wel 20 steden die zijn naam kregen, waaronder deze in het noorden van Egypte. Deze kreeg veel bekendheid door vergane wereldwonderen als de vuurtoren Pharos en de grote bibliotheek. In de stad staat trots de rode granieten zuil van Pompei. Al zeventien eeuwen houdt hij zich staande in een serapeum, dertig meter hoog en geflankeerd door sfinxen. Het serapeum, een tempel die gewijd is aan de hellenistische god Serapis, is grotendeels verwoest maar je kunt er nog doorheen lopen. Ook onder de grond. De granieten pilaar is puntgaaf en lijkt net als vele andere bouwwerken uit het oude Egypte de eeuwigheid uit te dagen. Daarnaast liggen de leeuwen met mensenhoofden al sinds mensenheugenis op wacht, vriendelijk kijkend en versteend. Het mooie van deze foto is dat je totaal niet ziet hoeveel (minder mooie) gebouwen er om het serapeum heen gebouwd zijn. De pilaar lijkt alleen te staan.

'276863' door Joia '276863' door Joia

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Moskee in het centrum

Joia

Vlakbij de Corniche en bij het centrum van Alexandrië liggen twee prachtige moskeeën! De steen van de moskeeën is erg mooi bewerkt. Ik heb er nog een meer gedetailleerdere foto van die ik ook zal plaatsen.

'500852' door JannavEek '500852' door JannavEek

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Rooftop

JannavEek

(een scan) De Corniche is nog grotendeels in de schaduw, de ochtendzon al over de huizen. Aan het ontbijt in het rooftoprestaurant van ons hotel, kijken we uit over de Middellandse Zee. Van de andere kant van waar we het meestal zien, namelijk de mediterrane Europese landen. De Corniche is de belangrijkste plek in deze tweede stad van Egypte met ruim vier miljoen inwoners. Het is de flaneerboulevard en later op de dag zal het er zeker druk worden.

Laat kaart zien