Zo maak je de ultieme roadtrip door de Kalahari-woestijn van Botswana image
REDACTIE

Zo maak je de ultieme roadtrip door de Kalahari-woestijn van Botswana

Ga tien dagen op 4x4 safari in het hart van de laatste wildernis. Wij hebben de beste route voor je uitgestippeld én handige tips voor je verzameld.         

De Kalahari-woestijn bedekt een groot deel van Botswana. Het land is hierdoor relatief dunbevolkt. Je kunt er veilig reizen en alle locals weten dat reizigers maar voor één ding komen: het wilde dierenrijk. De regering van Botswana houdt het land bewust exclusief voor reizigers die écht het land willen bezoeken. Zo vermijden ze massa toerisme en houden ze hun wildlife ook daadwerkelijk wild. Dat heeft een keerzijde: er zijn weinig hotels, lodges of guesthouses. Dat zorgt voor schaarste en hoge prijzen. Wil je Botswana bezoeken? Houd er rekening mee dat je diep in de buidel moet tasten. Maar dat geeft je wel een onvergetelijke ervaring. Wie voor het eerst naar Botswana reist, móét natuurlijk naar de Okavangodelta, dat is het meest dierenrijke deel van het land. Wij zijn daar al eerder geweest voor het magazine en zochten daarom het avontuur in de Central Kalahari Game Reserve (C.K.G.R.) en de Makgadikgadi Pans. Onvermijdelijk begint de reis dan in ‘reishoofdstad’ Maun. Van hieruit reis je eenvoudig de wildernis in van de C.K.G.R. Daal af naar het zuiden en rij de game reserve in bij Xade. Met je 4x4 trek je met je tent in een mooie ronde door Deception Valley. Je slaapt hier letterlijk tussen de leeuwen, je hoort ze brullen in het ochtendgloren. Aan de oostkant verlaat je het reservaat bij de Matswere Gate. Rij via de Boteti-rivier het park in van de Makgadikgadi. Vooral aan de oostkant van dit reservaat vind je uitgestrekte vlakten en zoutpannen die na het regenseizoen vol water staan. Hier migreren de zebra’s en wildebeesten naartoe, gevolgd door de cheeta’s, hyena’s en leeuwen.

Trek met je 4x4 door de Botswaanse Kalahari

Deze game reserve is het summum wat Botswana te bieden heeft aan wildernis. De omvang doet je duizelen, je bent uren aan het rijden om het gebied te doorkruisen. Reis van pan naar pan, van kamp naar kamp. Onderweg kom je olifanten tegen, en ’s avonds beginnen de leeuwen rond je tent te brullen. Let op, dit reservaat is geen grapje, zorg dat je goed voorbereid onderweg gaat, met materiaal (auto, kampeerspullen) waarop je kunt vertrouwen. Je komt met gemak niemand tegen op een dag en er is geen hulp om je even uit de brand te helpen bij problemen – en leeuwen kennen geen mededogen. Check vooraf zorgvuldig hoe je een wiel verwisselt, neem een plank mee waar je krik op kan staan. Voor de hele game reserve mag je gerust vijf dagen uittrekken. Voor de ronde in Deception Valley zou je aan drie dagen genoeg moeten hebben, dit is ook het mooiste deel met de meeste dieren. Let op, je bewegingsruimte is beperkt, lekker een lange wandeling maken zit er niet bij, veiligheidshalve zit je vooral in je jeep. Maar wees gerust, dit is echt een beleving. 

Tips & tricks voor het huren van een 4x4 in Zuidelijk Afrika

Voor een buiten-de-gebaande-paden roadtrip door Zuidelijk Afrika heb je écht een 4x4 nodig. Dat Google Maps een ‘grote’ weg toont wil niet zeggen dat die weg geasfalteerd is. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met lokale partners en is vertegenwoordigd in grote steden en op luchthavens. De website is overzichtelijk, de supportafdeling Nederlandstalig, het aantal kilometers ongelimiteerd en de huurprijs all-in. Je bent dus óók verzekerd als een hyena aan de banden heeft geknaagd. Extra bestuurder standaard inbegrepen. Let op: als je van plan bent om de auto in een ander land in te leveren zul je tegen meerprijs een grensoverschrijding moeten aanvragen. Zorg ervoor dat je op tijd tankt; de tankstations liggen ver uit elkaar. 

Deze tips komen uit onze prachtige reportage over Botswana die in de nieuwste editie van Columbus Travel staat. Je koopt hem hier.  

Hoofdafbeelding: Malou van Breevoort