Venezuela foto's & tips

'463193' door Moraimavdf '463193' door Moraimavdf

VenezuelaNoordkust en eilanden

VenezuelaNoordkust en eilanden

Aan het genieten

Moraimavdf

Toen we aan het wandelen waren op het eiland Los Roques met mooie witte stranden, troffen we deze man aan die aan het vissen was. Hij kon in dat heldere blauwe water lang blijven vissen.

'525343' door sidonius '525343' door sidonius

VenezuelaMerida en de Andes

VenezuelaMerida en de Andes

Overnachten bij Pedro

sidonius

Tijdens de tweedaagse Andestrekking vanuit Los Nevados overnachtten we in dit zeer eenvoudige onderkomen, bij gastheer Pedro. Onder het rode dak de keuken/eetkamer, waar we bij open vuur een heerlijke kop koffie, diner en ontbijt geserveerd kregen. Rechts van de deur twee 'slaapzaaltjes', één voor vrouwen en een voor mannen, gammele stapelbedden. Er verbleef nog een ander trekkingsgroepje, dus het 'hostal' was vol. Het was eenvoudig, maar een belevenis om hier een nacht te blijven en 's ochtends wakker te worden met besneeuwde bergtoppen. Koud! Wassen met koud water, en buiten, uiteraard... een badkamer had Pedro niet. In het dal ligt Merida.

'263896' door dannyvdm '263896' door dannyvdm

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Sloppenwijk in Caraca

dannyvdm

De hoofdstad van Venezuela is Caracas. Het is gelegen in het noorden van het land, dichtbij de Caribische Zee. Het grootstedelijke gebied telt maar liefst 5 miljoen inwoners. En dat is niet gek zodra je de stad binnen rijdt. Zestig procent van de bevolking leeft in sloppenwijken. Deze wijken zijn vooral aan de rand van de stad, op de hogere delen gebouwd. Het is een vreemde gewaarwording als je dit nog nooit eerder hebt gezien. Het maakt Caracas dan ook niet bepaald veilig. Voor je eigen veiligheid is het aan te raden om 's nachts niet zomaar over straat te wandelen en ook dien je goed uit te kijken voor de politie. Zij zoeken een reden om geld te krijgen en zullen zelfs om niets een boete kunnen uitdelen... Hier is een foto te zien van de sloppenwijken. Vanuit de bus is deze foto gemaakt, en zoals je kunt zien; het is er niet bepaald fraai...

'64771' door monkie '64771' door monkie

VenezuelaLos Llanos

VenezuelaLos Llanos

Cappibaras,2 hele...g

monkie

Tijdens de safari kwamen een groep cappibaras tegen, ik hoop dat ik t zo goed noem, hele grote, misschien wel de grootste marmotten.

'174489' door kaatje1977 '174489' door kaatje1977

VenezuelaCiudad Guayana

VenezuelaCiudad Guayana

Indianen sieraden

kaatje1977

Wanneer in Canaima arriveert vind je indianen die hun sieraden verkopen aan je!

'503526' door joostboerman '503526' door joostboerman

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

A little town outside

joostboerman

Venezuela een land wat veel problemen heeft op het moment. Ik ben zelf 3 keer in Caracas geweest om dat mijn ex vriendin hier vandaan kwam. Het zou geen stadt zijn waar ik heen zou gaan als ik er niemand kenden. Je kan je tank van je auto vol gooien voor een dollar, Ik hou van rum en persoonlijk vindt ik de Santa Teresa rum heerlijk!. Een rum die in een boerderij buiten Caracas gemaakt wordt.Heelaas is het best gevaarlijk op het moment en niet een aanrader om alleen door heen te reizen. Wat heel jammer is wat dit land heeft zo veel moois te bieden van natuur tot steden van eten tot drank ! joost

'145497' door pdanielse '145497' door pdanielse

VenezuelaGuayana omgeving

VenezuelaGuayana omgeving

Salto Angel de...alle

pdanielse

Hier is tie dan. De Salto Angel de hoogste waterval ter wereld van wel 1 km. Is tie hoog of is tie hoog!

'525320' door sidonius '525320' door sidonius

VenezuelaMerida en de Andes

VenezuelaMerida en de Andes

Andes trekking, op we

sidonius

Ik blijf nog even in Venezuela. We doen daar de Andestrekking, van Los Nevados op 2700 meter naar de top van een berg op 4200 meter. Er gaan paarden mee voor het geval het lopen niet meer gaat. De afspraak is dat wie wordt ingehaald door de paarden, er op moet gaan zitten om niet verder achterop te raken. Als sportieve wandelaar probeer je dan de top te halen zonder door de paarden te worden ingehaald; de voorsprong van de wandelaars is anderhalf uur. Alleen het laatste stukje ging ik te paard, het was ook eigenlijk niet meer te lopen vanwege de losse stenen en rotsige ondergrond. Dat konden die paardjes veel beter. Een Andes trekking is prima te regelen vanuit Merida, vraag het bij je hotel. (Zie ook mijn blog: Aan de zuurstof in de Andes).

'502001' door Fransvdg '502001' door Fransvdg

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Zicht op Caracas

Fransvdg

Op eerste kerstdag 2013 lag “ons” cruiseschip in de havenstad La Guaira, aan de Caraïbische kust in Venezuela. Vandaar uit heb ik een dagtrip gemaakt naar de hoofdstad Caracas. Die rit ging via het vijftien kilometer brede, prachtige Nationaal park El Ávila. Dat was een tocht met heel veel bochten en prachtige uitzichtpunten. Eigenlijk was het de bedoeling om met een kabelbaan van 2135 meter hoogte af dalen naar Caracas. Maar op 25 december had het personeel een vrije dag. En dat vond ik eigenlijk helemaal niet erg. De rit over de weg naar beneden is namelijk ook prachtig.

'341584' door EvanderHel '341584' door EvanderHel

VenezuelaNoordkust en eilanden

VenezuelaNoordkust en eilanden

Het is groen en het..

EvanderHel

Dit is de Venezuela Amazone. Ik zag hem zitten (of liever, hoorde hem zitten) in een boom bij een plantage. Deze groene rakkers houden van noten, zaden en vruchten. Bij het vallen van de avond verzamelen ze zich en zo kan er een groep ontstaan van wel honderden papegaaien die samen naar de slaapplaats vliegen. Zulke grote groepen kunnen enorme schade aanrichten in bijvoorbeeld sinaasappelboomgaarden. Dat is de reden waarom er op deze jongens gejaagd wordt. Toch zijn ze ook erg gewild als kooivogel, omdat ze goed kunnen leren praten. In Nederland is dit de meest gehouden Amazonepapegaai. Ze staan bekend als zeer luidruchtig, hoewel er natuurlijk ook bijzitten die erg rustig zijn en niet schreeuwen. Het is jammer dat er van deze mooie dieren inmiddels meer in gevangenschap leven dan in de vrije natuur...

'446875' door herman m '446875' door herman m

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Barrios

herman m

Op het eerste gezicht vertonen de sloppenwijken of barrios van Caracas een kleurrijk patroon. De levensomstandigheden zijn echter voor velen verre van kleurrijk. In diverse woningen ontbreken stromend water en daarmee goede sanitaire voorzieningen. De woningen worden tegen hellingen gebouwd. Doordat beplanting daarvoor moeten wijken wordt erosie in de hand gewerkt. Bij hevige regenval komen modderstromen op gang, die op hun beurt een verwoestende uitwerking hebben op de bouwwerken. Buiten de bouwkundige omstandigheden is er in de wijken doorgaans een gebrek aan een goed educatief aanbod en zijn de criminaliteitscijfers hoog.

'144415' door zeester '144415' door zeester

VenezuelaLos Llanos

VenezuelaLos Llanos

Llanos

zeester

Zonsondergang boven de Llanos...een prachtig wetland gebied..(scan foto 2002)

'453330' door mschutgens '453330' door mschutgens

VenezuelaNoordkust en eilanden

VenezuelaNoordkust en eilanden

Cayo de Agua Strand o

mschutgens

De Los Roques Archipelago, een verzameling van 350 eilanden met wit zand en turquoise water, zijn ongetwijfeld de mooiste eilanden van Venezuela en misschien wel van heel het Caribisch gebied. Vaak heb je deze eilanden helemaal voor jezelf!

'445040' door herman m '445040' door herman m

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Panorama op Caracas

herman m

Vanaf de Pico El Ávila, op een hoogte van 2159 meter, heb je een prachtig panorama op de hoofdstad van Venezuela, Caracas. De stad telt ongeveer 2 miljoen inwoners (Caraqueños). Caracas is multicultureel. Er is een grote mengeling van bevolkingsgroepen en nationaliteiten. Zestig procent van de bevolking leeft in sloppenwijken (barrios). Deze wijken zijn vooral aan de rand, op de hogere delen gebouwd. De stad werd gesticht in 1567 als Santiago de León de Caracas door de Spaanse conquistador Diego de Losada. In Caracas werden twee personen geboren die belangrijk zijn in de geschiedenis van Zuid-Amerika; Francisco de Miranda (1750) en Simón Bolívar (1783). Een aardbeving verwoestte Caracas in 1812 en dit werd door de Spanjaarden uitgelegd als een Goddelijke straf voor de rebellie tegen de Spaanse overheersing. Ongeveer 12000 mensen kwamen bij deze aardbeving om het leven. Op de foto zie je net onder het midden het Nationaal Pantheon van Venezuela, dat o.a. de stoffelijke resten bevat van de vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

'375462' door EvanderHel '375462' door EvanderHel

VenezuelaCanaima NP

VenezuelaCanaima NP

Canaima National Park

EvanderHel

Met het vliegtuigje, waarvan ik de foto gisteren hier plaatste, zijn we aangekomen in Canaima National Park, een spectaculair natuurgebied in Venezuela. In Canaima wonen de Pemón indianen en we worden meegenomen in de richting van een uitgeholde boomstam, gelegen aan de rand van een prachtig meer. We klotsen wat rond op het water en genieten van de omgeving. Niet heel veel later zitten we niet alleen op het water maar ook in het water, een enorme bui barst los. Canaima National Park heeft een overvloed aan idyllische plekjes met rivieren, mooie vergezichten en watervallen met een bijzondere bruinrode kleur. Die kleur komt niet van vuiligheid maar van de wortels van de bomen die een speciale kracht hebben en verjongend werken. Althans,zo gelooft men het daar.

'556218' door Aafke85 '556218' door Aafke85

VenezuelaSalto Angel

VenezuelaSalto Angel

Love bij de Angel...F

Aafke85

Wat een geluk hadden we toch bij het bezoek van de Angel Falls, de hoogste vrij vallende waterval van de wereld, 979 meter. Ongeveer 30 dagen per jaar is de waterval zo goed te zien. De rest van het jaar hangen er wolken voor. Het is nog een hele onderneming om de Angel Falls te kunnen bewonderen. We vlogen in ongeveer 45 minuten in een klein vliegtuigje naar Canaima, een klein dorpje midden in de jungle. Van daar uit vaar je rivier opwaarts met een longtailboot in ongeveer 4 uur naar de voet van de waterval. Als je denkt dat je er dan bent dan heb je het mis. Vanaf dit punt is het nog ongeveer een uur lopen naar het uitzichtpunt waar deze foto is gemaakt. Ook de tocht naar de Angel Falls is prachtig. Je vaart midden in de jungle tussen de tafelbergen, met allemaal watervallen en het is er hartstikke groen. Een schitterende tocht! Na de Angel Falls bewonderd te hebben varen we naar de overkant van de rivier, waar we overnachten in hangmatten. Een geweldige ervaring! De volgende ochtend hangen er wolken voor de Angel Falls, wat een geluk hadden we gisteren. Ook nu genieten we weer van de mooie tocht over de rivier. Wat een prachtige ervaring was dit. Helaas is het op dit moment niet zo veilig in Venezuela, maar zodra de situatie daar is verbeterd zou ik iedereen aanraden om het land te bezoeken. Hoewel de Angel Falls de grootste toeristische trekpleister van het land is kom je er bijna niemand tegen. Ps. de love staat voor de liefde van mijn leven die ik daar heb ontmoet ;-)

'540213' door marcvankessel '540213' door marcvankessel

VenezuelaOrinoco-Delta

VenezuelaOrinoco-Delta

Warao

marcvankessel

De Warao leven in het oosten van Venezuela, langs en op de Orinoco rivier. Het is een van de vele natuurvolkeren die het Amazone gebied nog rijk is. Ik was hier in '89 en heb het geluk gehad bij hun te mogen overnachten in een hut (op palen) in het water. Nu ervaar ik het als een geluk en een prachtige ervaring. Maar ik weet nog wel dat ik het toen allerminst 'prachtig' vond. Ik sliep op een matje op de houten vloer, het eten was niet best (vond ik toen) en overal krioelde het van insecten en ander gespuis waarvan ik niet wist dat het bestond. Wat me ook is bij gebleven is dat de familie waar ik sliep, 2 capibara's als huisdier had. Die natuurlijk 's-nachts gewoon rondliepen waar je lag te slapen. Ze deden weliswaar niets, maar tel daarbij op de vuistdikke insecten en andere kleine wezentjes op vier poten die 's-nachts tevoorschijn kwamen en je kunt nagaan dat ik die nacht weinig geslapen heb. Het was op mijn 25e niet mijn eerste verre reis, maar wel mijn eerste in 'primitieve' omstandigheden en zeker een buiten de gebaande paden. Er zouden er (gelukkig) nog vele volgen. (gescande foto)

'174491' door kaatje1977 '174491' door kaatje1977

VenezuelaGuayana omgeving

VenezuelaGuayana omgeving

Pemon indiaan

kaatje1977

Een bootsjongen van de Pemon stam

'137866' door sidonius '137866' door sidonius

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Blokken

sidonius

De sloppenwijken van Caracas zijn berucht en beroemd. Er wonen miljoenen mensen opeengepakt , de meeste niet eens geregistreerd als inwoner van Caracas. Dit soort sloppenwijken vind je bij veel hoofdsteden in Zuid Amerika. Voor een veilig en zeer boeiend bezoek aan zo'n wijk in Rio de Janeiro zie mijn tip. (foto genomen vanuit de bus op de snelweg)

'513985' door Fransvdg '513985' door Fransvdg

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Kleurrijke armoede

Fransvdg

Ik zag dat ik dit jaar maar één foto van Venezuela heb geplaatst. Dat is wel erg weinig. Daarom nu een tweede: van de kleurrijke, maar erg arme, buitenwijken van de hoofdstad Caracas. Leuk om te zien en te fotograferen, maar geen weelde als je daar moet wonen. Het wordt toeristen afgeraden om er te gaan wandelen. Daarom heb ik deze foto uit een rijdend minibusje gemaakt.

'54196' door sidonius '54196' door sidonius

VenezuelaNoordkust en eilanden

VenezuelaNoordkust en eilanden

Vleugels drogen

sidonius

Pelikaan op het strand bij Santa Fé. Er zitten er hier heel veel omdat de vissers hun vis pal aan het strand schoonmaken en verkopen.

'145177' door pdanielse '145177' door pdanielse

VenezuelaGuayana omgeving

VenezuelaGuayana omgeving

Kikkerval (open...kli

pdanielse

In het Parc Canamai was ik in 1997. Hier ligt niet alleen de hoogste waterval Salto Angel dichtbij, maar ook deze Kikker waterval. Heel leuk, we moesten eronder lopen en al onze spullen in vuiniszakken doen ter bescherming van het water. echt te gek om zo onder een waterval door te lopen. Als je goed links kijkt zie je de paaltjes van het pad dat eronder door loop. (Helaas een matige scan van deze foto)

'519539' door kokkiesjoe '519539' door kokkiesjoe

VenezuelaAmazone

VenezuelaAmazone

Kanoën op de Amazone

kokkiesjoe

Ik maak een boottocht door het Amazone gebiied. Een mooi gebied je kijkt je ogen uit. Maar zo af en toe kom je zoals hier ook een hele familie tegen in een kano met al hun spulletjes. Je moet wel stil zitten zo diep ligt hij in het water

'514030' door Fransvdg '514030' door Fransvdg

VenezuelaCaracas

VenezuelaCaracas

Eerbetoon aan de...In

Fransvdg

De Paseo de los Procéres is een grote bezienswaardigheid in Caracas. Het bestaat uit meerdere onderdelen waarin de onafhankelijkheid en de helden van Venezuela vereerd worden. Hier zie je het monumento a los Precursores, waar aandacht wordt besteed aan de Indiaanse voorouders. Op de achtergrond zie je de bergrug met het nationale park El Avila.