Zo trotseer ook jij de hoogste waterval op aarde image
Lkoedam

Zo trotseer ook jij de hoogste waterval op aarde

De met jungle overwoekerde binnenlanden van Venezuela spreken al eeuwen tot de westerse verbeelding. Je vindt er dreigende tafelbergen en de hoogste waterval ter wereld, die erop wacht door jou ontdekt te worden.

Salto Angel is met een hoogte van 979 meter de hoogste vrij vallende waterval ter wereld. Foto: Hadewych Veys
Salto Angel is met een hoogte van 979 meter de hoogste vrij vallende waterval ter wereld. Foto: Hadewych Veys (© Columbus Travel 2015)


Toen Spaanse ontdekkingsreizigers in 1499 langs de noordkust van Zuid-Amerika voeren, zagen ze kleine dorpjes die op palen in het water waren gebouwd. Ze gaven het gebied de naam Venezuela: klein Venetië. Het is een land met een rijke natuurpracht en grote oliereserves. Het landschap is divers, van de uitlopers van de Andes in het westen tot de rijke fauna van de Orinoco-delta in het oosten.Tafelbergen en watervallenHet meest spectaculair is wellicht het Hoogland van Guyana, waar het Nationaal Park Canaima onderdeel van is. Deze herbergt vele tafelbergen en watervallen, waaronder Salto Angel, met een hoogte van 979 meter de hoogste vrij vallende waterval ter wereld.Stap in een propellervliegtuigjeMet een propellervliegtuigje is het mogelijk ’s werelds hoogste waterval en Venezuela's bekendste natuurwonder van dichtbij te bekijken. Ook de vlucht ernaartoe – over een grillig landschap van tepui’s en savanne – is een hele belevenis. Bijvoorbeeld met de ecoreisorganisatie Angel Eco Tours, die ook slaapplekken en rondleidingen in Nationaal Park Canaima regelt.Begeef je onder de indianenNationaal Park Canaima wordt vrijwel uitsluitend bewoond door indianen. Aan de zuidoostkant van Auyán-Tepui overheersen de Pémondon van de Kamaracoto-stam. In het plaatsje Santa Marta, gelegen tussen Kavac en Uruyén, komt de levenswijze van de indianen het duidelijkst tot uiting.Maak een boottocht over de Churún-rivierCanaima wordt doorsneden door rivieren. De Churún loopt vanaf de gelijknamige waterval tussen grillige bergwanden door naar de savanne. Via een zijtak is het mogelijk om vlakbij Angel Falls te komen. Let wel: de rivieren kennen krachtige stroomversnellingen, dus een zwemvest is raadzaam.Beklim Auyán-TepuiVoor de hikers en klimmers met uithoudingsvermogen: een week lang van huis om een van de minst bezochte stukjes natuurschoon ter wereld te mogen bewandelen. Hoewel de top er van beneden onvriendelijk uitziet, huisvest Auyán-Tepui maar liefst achthonderd dier- en plantsoorten, waarvan driekwart alleen op deze plek voorkomt. Ook lopen er vele riviertjes, de bron van de watervallen.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)