Jungle

'413180' door nita92 '413180' door nita92

SurinameJungle

SurinameJungle

Stralend begin

nita92

Kajana Kosindo is een dorpje in het oerwoud aan de Gran Rio rivier in Boven-Suriname. De bewoners, Marrons, zijn hier terecht gekomen doordat ze in de slaventijd gevlucht zijn naar de binnenlanden van Suriname. Ze leven hoofdzakelijk van hun kosgrondjes (akkertjes). Bij het krieken van de dag zijn de vrouwen al op weg om de was of afwas te gaan doen in de rivier. We verbleven hier een aantal nachten, een heerlijke plek om het leven van alledag van de mensen van het binnenland te zien en er even van deel uit te maken.

'332905' door dennieboompje '332905' door dennieboompje

SurinameJungle

SurinameJungle

Vlinderssss

dennieboompje

Mei 2011 kreeg ik een verzoek van 3 toeristen om een 3 daagse trip te organiseren en uit te voeren midden in de jungle (gebaseerd op volledige ontspanning en rust in de natuur). Op de terugweg belandde ik met mijn wagen in een grote wolk vlinders. Na inzending van deze foto bij National Geographics in 2011, behaalde ik net (5e plaats) niet de hoofdprijs ! :-(

'242038' door ingenieuw80 '242038' door ingenieuw80

SurinameJungle

SurinameJungle

Naakte man!

ingenieuw80

Terwijl ik lekker in mijn hangmatje lag te genieten van het uitzicht, werd deze naakte man gespot door mijn vriendinnen. Terwijl wij de rivier gebruiken om in te zwemmen, wordt in Suriname de rivier gebruikt om in te baden. Wat wij natuurlijk helemaal niet erg vonden.

'484727' door nita92 '484727' door nita92

SurinameJungle

SurinameJungle

Spontaan

nita92

Meisje uit Moitori Spontaan, nieuwsgierig en ook zo vrolijk, dit meisje uit Moitori. We komen haar tegen bij een wandeling door het dorpje nabij Kayane in de binnenlanden van Suriname aan de Gran Rio rivier. In het dorp en de omgeving wonen 600 tot 800 mensen. Er is een basisschool en een medische post. Met behulp van een aggregaat wordt enkele uren per dag stroom opgewekt. Er is een winkeltje waar de eerste levensbehoeften verkrijgbaar zijn. Wegen zijn er niet. Alle vervoer richting stad gaat over de rivier of door de lucht. De bewoners van Kayana zijn Saramacaners, één van de zes stammen, die in Centraal-Suriname wonen. Zij leven veelal nog volgens oude tradities, echter zonder zich af te wenden van vooruitgang. De mensen welke we in het dorp tegenkomen zijn heel vriendelijk en willen een praatje met ons maken. Helaas begrijpen we daar vaak niet veel van aangezien de meesten enkel Saramaccaans praten.

'332872' door dennieboompje '332872' door dennieboompje

SurinameJungle

SurinameJungle

Slang (groen)

dennieboompje

Voor de afwisseling reed ik met mijn collega('s gezinnetje) tijdens een prive-trip over een geheel stuk verlaten bauxietweg in een ver van de bewoonde wereld dicht bosgebied en tikte ik snel op het dashbord ten teken dat mijn collega direct moest stoppen, ik zag nl een groene slang langs de weg willen oversteken ... snel mijn camera gepakt en een mooi shot genomen, de slang krulde zich op en deed een poging toe te happen maar de camera beschermde mijn hand/gezicht...

'460618' door nita92 '460618' door nita92

SurinameJungle

SurinameJungle

Happy

nita92

In de jungle van Suriname in het dorpje Moitori komen we dit guitige ventje tegen. De mensen leven er zo anders dan in de stad Paramaribo. Een bezoekje aan de dorpjes in de binnenlanden van Suriname hoort er zeker bij. Hij helpt zijn moeder in een piepklein winkeltje waar ze enkel wat drankjes en houtsnijwerk verkopen aan voorbijgangers. Het winkeltje van mama stelt niet veel voor maar de opbrengsten gaan naar de gemeenschap in het woud.

'462221' door MiekeLejeunevdVen '462221' door MiekeLejeunevdVen

SurinameJungle

SurinameJungle

Lieve lach.

MiekeLejeunevdVen

Het dorpje Jaw Jaw ligt in de jungle van Suriname. We verblijven hier 'n paar dagen het is er primitief maar genieten met volle teugen. We hebben verschillende cadeautjes meegenomen o.a.een glazen bol, als je deze schudt dwarrelt er gouden regen op een sprookjes figuurtje uit de Efteling. Dat was 'n schot in de roos, dit mooie ukkie beloonde ons met 'n lieve lach.

'542087' door walterstoffers '542087' door walterstoffers

SurinameJungle

SurinameJungle

Atjoni, vertrek naar.

walterstoffers

Met een busje (door to door service) rij je in 3 uur van Paramaribo naar Atjoni, hier stopt het asfalst en stap je over op de boten die er liggen, "de gateway naar de jungle aan de Suriname rivier". Hier begint het leefgebied van de Marrons, Afstammelingen van Afrikanen die door slavenhandelaars onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Zij voerde een geurilla oorlog tegen de blanke kolonisten, vanaf 1760 werd er een vredesvedrag gesloten, waardoor de Marrons juridische vrijheid berkregen en autonomie verwierven in het binnenland, hetgeen de Surinaamse Marrons tot "het beste bewaarde stukje Afrika buiten Afrika" heeft gemaakt.

'460750' door nita92 '460750' door nita92

SurinameJungle

SurinameJungle

Tree of life - Avatar

nita92

Eenzaam en hoog boven de andere bomen uit in de jungle van Suriname. Deze gigantische boom staat in het dorpje Kajana Kosindo en wordt beschermd door de dorpsbewoners. Het deed me denken aan de film Avatar waarin de tree of life zo machtig mooi gefilmd is. De film speelt zich af in 2154 op een fictieve maan Pandora. Een aards mijnbouwbedrijf vernietigt de planeet en de inwoners de Na’vi doen er alles aan hun woud te beschermen. De Surinaamse jungle is nog voor een belangrijk deel ongerept, maar men heeft grootse plannen in het oerwoud een een snelweg aan te leggen naar Brazilië uit economische motieven. Het zal een grote impact op de natuur en de lokale bevolking hebben.

'89982' door ronniedankelman '89982' door ronniedankelman

SurinameJungle

SurinameJungle

Zwart-wit

ronniedankelman

Ik had ook nog een zwart-wit foto van deze -indianen- schoonheid gemaakt.

'332988' door dennieboompje '332988' door dennieboompje

SurinameJungle

SurinameJungle

Steekvlieg

dennieboompje

Daags ruim voor de dagtrip aanving, ik de toeristen duidelijk op het hart gedrukt niet met donkere kleding op toer te gaan, helaas waster een dame die het beter wist en was ook zij de enige die lastig gevallen werd door deze steekvliegen waarvan hun snater zeker enkele milimeters lang is. Geen prettig gevoel als je daar door gestoken word !

'299534' door kokkeeri '299534' door kokkeeri

SurinameJungle

SurinameJungle

Lekker hangen

kokkeeri

Het leven van een luiaard is niet echt avontuurlijk. een beetje aan een tak hangen, wat bladeren naar binnen werken en dan wat suffen en slapen. Een keer in de week even naar beneden om een plasje te plegen en naar de volgende boom om weer wat te hangen, te eten en te suffen. Hij beweegt zo langzaam (en weinig) dat er zelfs algen in zijn huid groeien.... ze zijn niet makkelijk te spotten. meestal hangen ze hoog in de boom tussen het bladerdek. maar als je er dan een ziet...heb je er wel dagen plezier van. hard wegrennen zal niet snel gebeuren!

'425369' door nita92 '425369' door nita92

SurinameJungle

SurinameJungle

Fly by ara

nita92

In het westen van Suriname een stukje ongerept regen woud hopen we nog wat dieren tegen te komen en we worden niet teleurgesteld. Papegaaien in het wild, dat is toch wel prachtig hoor om ze in hun natuurlijk gedrag bezig te zien. Met veel kabaal komt deze groenvleugel ara overgevlogen. Ze geven kleur maar zeker ook geluid in de jungle.

'542213' door walterstoffers '542213' door walterstoffers

SurinameJungle

SurinameJungle

Aankomst in de jungle

walterstoffers

Aankomst in de jungle was net zo spectaculair als de reis er naar toe. We werden ontvangen met kokosnoten om te drinken en na onze spullen in ons hutje te hebben gezet ging ik met camera van het uitzicht genieten. Een prachtige plek !, een verbreding in de rivier en door het lage water allemaal zandbanken, in combinatie met de rust en de geluiden van alle vogels en de warme brandende zon was ik helemaal in mijn element en was blij moet onze keuze om naar de jungle te gaan......

'273068' door Bowral '273068' door Bowral

SurinameJungle

SurinameJungle

De Daltons

Bowral

Deze drie dames uit Kajana zijn net teruggekeerd van de rivieroever waar ze flink hebben geschrobd om de was schoon te krijgen. Nu nog even drogen - wat niet meevalt met het klamme klimaat - en opvouwen

'425219' door nita92 '425219' door nita92

SurinameJungle

SurinameJungle

Haar Achtertuin

nita92

Stroomopwaarts varen over de Gran Rio rivier naar de stroomversnellingen van Awarradam (door lokale bewoners Awaadan genoemd) is een prachtig tochtje door de jungle. Op de eindbestemming vullen spelende kinderen het decor van de waterval verder aan, het is figuurlijk gesproken hun achtertuin. Het gebied rondom Awarradam wordt bewoond door Saramaccaners, de grootste Marron gemeenschap in Suriname. De Marrons stammen af van de slaven die de Nederlandse plantages in de 17e, 18e en 19e eeuw ontvluchtten. Zij trokken langs de rivieren het Amazone woud in en stichtten eigen woongemeenschappen. In deze geïsoleerde dorpen hebben ze hun eigen cultuur goed weten te behouden.

'443795' door srananwilobiyu '443795' door srananwilobiyu

SurinameJungle

SurinameJungle

Ongerepte natuur!

srananwilobiyu

Een vlucht boven de Surinaamse jungle is alleszins de moeite waard. De samenvloeiing van de Coppename- en Saramaccariver zoals op deze foto. Prachtig bovenaanzicht! © Jerry R. A-Kum.

'457089' door MiekeLejeunevdVen '457089' door MiekeLejeunevdVen

SurinameJungle

SurinameJungle

Boottocht!

MiekeLejeunevdVen

Vanuit Berg en Dal rijden we per jeep zover het binnenland in tot we niet meer over land verder kunnen.Een van deze korjalen brengt ons over de Boven-Suriname rivier naar het Saramaccaans dorpje Jaw-Jaw, gelegen aan een grote stroomversnelling waar we drie dagen verblijven.

'70851' door ronniedankelman '70851' door ronniedankelman

SurinameJungle

SurinameJungle

Black & White

ronniedankelman

Black & White

'269225' door Bowral '269225' door Bowral

SurinameJungle

SurinameJungle

School

Bowral

Dit vrolijke meisje zat op een trapje bij haar school in Kajana. Op het schooltje zijn twee lokale leerkrachten, die bij hun werk ondersteund worden door twee Nederlandse vrijwilligers. Ik heb voor deze jonge meiden veel respect. Ze hebben in Nederland een goede onderwijsbaan die ze opzeggen om voor een jaar als vrijwilliger diep in het Surinaamse binnenland te werken. Wat hun onderdak betreft moeten ze het doen zonder stromend water en fan of airco. Geen tv, geen internet en slechts een paar uur per dag elektriciteit. Wassen doen ze in de rivier. Petje af!

'417637' door MiekeLejeunevdVen '417637' door MiekeLejeunevdVen

SurinameJungle

SurinameJungle

Lekker badderen!

MiekeLejeunevdVen

Wij waren 'n paar dagen in de jungle van Suriname, waar wij verbleven bij de Marrons. Afstammelingen van de weggevluchte slaven, ze zijn erg aardig en gastvrij. Achter onze hut woonde 'n familie met dit schattige kind. Om het zand van hem af te spoelen zat hij vaak in dit simpele badje en ook om lekker te kunnen badderen.

'510567' door Suriname '510567' door Suriname

SurinameJungle

SurinameJungle

Stroomversnelling in.

Suriname

In Suriname heb je veel stroomversnellingen waar je met de korjaal doorheen gaat varen als je dieper de jungle in gaat. De vele rotsen in het water en het opspattende water, met om je heen alleen maar jungle geven een erg mooi beeld van het binnenland van Suriname. Bij de wat heftigere tochten ga je mee uit de boot om de korjaal door de stroomversnelling te trekken. Avontuur genoeg dus!

'490445' door harfra '490445' door harfra

SurinameJungle

SurinameJungle

Dagdromer

harfra

Moe van het spelen met de bal lag dit jonge indiaantje in zijn hangmat te chillen. Hij is blijkbaar zo diep in gedachten dat hij ons bezoek aan hun dorp “Palumeu” helemaal aan zich voorbij laat gaan. Het indianendorp Palumeu ligt aan de oever van de Boven-Tapanahony rivier, diep verscholen in de Amazone van Suriname en is met een klein vliegtuigje bereikbaar. Hier leven de Trio en Wajana indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname, nog volgens eeuwenoude tradities.

'515046' door Jan10e '515046' door Jan10e

SurinameJungle

SurinameJungle

Witagron

Jan10e

Tijdens een meerdaagse tour naar de Ralleigh watervallen zijn er vele overwegingen om deze tour tot een 'expeditie´ te bestempelen. Je kunt maar heel beperkt bagage meenemen trouwens. Al op de heenreis hebben we pech onderweg waardoor we te laat in Witagron zijn. De boten die ons naar de accommodatie moeten brengen gaan op het late tijdstip echt niet meer de tocht maken. Dus noodaccommodatie in Witagron. Er worden hangmatten geregeld en er komt ergens eten vandaan. In de nacht helemaal lekgeprikt door muggen en vlooien. Volgende dag na kop thee en opfrissen in de toiletten van een lagere school gaan we verder. De boten liggen bij deze brug. Toen ik deze foto terugzag komen ineens al die herinneringen weer boven. Lange maar best aangename tocht over de rivier. De accomodatie is basic maar ydillisch. De excursies naar het oerwoud en de watervallen avontuurlijk en je hebt er best wat energy voor nodig. Je kunt ook nog de top van de Voltzberg beklimmen (3 uur) en 360 graden over het oerwoud kijken. Wel een vliegtuig... geen vliegtuig... was ineens onzeker vanwewe het weer. Er kwam hoewel paar uur later dan gepland toch een toestel(letje) We zouden terugvliegen, echter het aantal personen plus bagage konden niet in het vliegtuig i.v.m. het totale gewicht. Een persoon moest overland terug. (dat is, weer met boot en busje terug naar Paramaribo). Uiteindelijk heeft mijn partner zich opgeofferd, want het bleef een patstelling wie niet zou vliegen. En vloog ik samen met de andere van de groep over de broccoli terug naar Paramaribo. Want hij stond erop dat ik in elk geval wel de lucht in zou gaan. We hebben elkaar na 12 uur weer teruggevonden...