Commewijne foto's & tips

'182693' door Suriname '182693' door Suriname

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Swipi slang in...Comm

Suriname

Swipi slang in Commewijne

'266376' door Bowral '266376' door Bowral

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Braamspunt

Bowral

Braamspunt is een stuk strand ten noorden van Paramaribo, daar waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenvloeien en de monding van de Atlantische Oceaan vormen. Hoewel je er bij hoog water goed schijnt te kunnen zwemmen, heeft het strand een troosteloze aanblik. Er staan enkele vervallen golfplaten hutjes. In sommige daarvan wonen Javaanse vissers. De omgeving ervan is sterk vervuild door afval en kadavers van vissen. Er lopen ontzettend veel zwerfhonden rond. In de afgelopen jaren is het strand steeds smaller geworden en naar verwachting zal er binnen afzienbare tijd helemaal geen Braamspunt meer zijn ...

'137890' door Inge '137890' door Inge

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Tapawatra watervallen

Inge

Tapawatra watervallen

'334994' door wisseschout '334994' door wisseschout

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Roze dolfijnen

wisseschout

De brakwaterdolfijn komt veel voor in de monding van de Suriname rivier en is daar goed te spotten. Ze dartelen rond je boot en zijn mooi roze aan de onderkant. Het boeken van een tourtje is heel eenvoudig te regelen.

'415599' door nita92 '415599' door nita92

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Lonely

nita92

Tijdens een boottocht naar de plantage Rust & Werk hebben we een bijzondere ontmoeting met een brulaap. De boot vaart langzaam een kreekje in. We horen een brul en voordat we er erg in hebben, komt ze op ons af, waarbij een vriend van ons wat schrammen op zijn arm krijgt van haar. Het ging allemaal zo snel. Natuurlijk blijven we even hangen, een brulaap van dichtbij kunnen bekijken gebeurt niet zo vaak. Meestal zien we ze hoog als dopjes in de boomtoppen zitten. Volgens onze bootsman moet het een solitair levend vrouwtje zijn, zonder soortgenoten. Waarschijnlijk zocht ze wat aandacht, we zijn daarom ook maar even blijven hangen bij haar, al moesten we zo nu en dan wegduiken in ons bootje als ze wat te enthousiast werd.

'491672' door Jan10e '491672' door Jan10e

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Fietstocht Commewijne

Jan10e

Geen fancy fietsen. Maar oerdegelijke hollandse fietsen nemen we in ontvangst bij de verhuurder. Op eigen houtje gaan we aan de hand van een route kaart vanuit Paramaribo naar het district Commewijne. De regio waar vroeger de plantages gelegen waren. De trip begint via de Anton Drachtenweg langs de Surinamerivier naar Leonsberg. Daar nemen we een soort van kanoboot naar Nieuw Amsterdam. Uitzicht over het water waar de Commewijne rivier in de Surinamerivier uitstroomt en ze samen naar de oceaan stromen. Kanonnen en standbeelden als we weer aan wal stappen.Daar zijn we direct al bij Fort Amsterdam.(18e eeuw) Het is nu een mooi openlucht museum. Verder fietsend langs de Commewijnerivier. Mooi groen is alles. En nog weer een oversteek naar de overkant. We bekijken Frederiksdorp, een gerenoveerde koffieplantage (1740) met nu leuke appartementen en mooie tuin. Terug weer naar de andere kant naar de verlaten suikerfabriek Marienburg. In de eerste helft van de 20ste eeuw was het een van de grootste bedrijven van Suriname, dat vele gezinnen werkgelegenheid en huisvesting bood. Ook bekijken we nog Peperpot. Op het fabriekscomplex staan nog twee oude plantagewoningen en een oude koffieloods uit 1808 die momenteel wordt opgeknapt en een koffie- en cacaofabriek. Onderweg is er in de lintdorpen een versnapering te verkrijgen. Er is ook gelegenheid voor vogelspotten onderweg. De zandwegen veranderen in asfalt. Terug via Meerzorg. Daar nemen we tot slot weer een boot en zijn terug in hartje Paramaribo Een gevarieerde dagtrip per fiets door de geschiedenis, de huidige natuur en hier en daar een ontmoeting met de javaanse bewoners.

'349013' door liane '349013' door liane

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Witte vlinder

liane

Een witte vlinder in Suriname. Sommige mensen in Suriname geloven dat als er een vlinder in je huis zit of als hij je achtervolgt, dat hij een boodschap brengt. In geval van de witte is dit goed nieuws en zwarte kan slecht nieuws brengen. Zij geloven dat je hierna een teken krijgt of je droomt erover.

'485056' door harfra '485056' door harfra

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Frederiksdorp

harfra

De meeste toeristen brengen een bezoek aan de oude koffieplantage Frederiksdorp en zijn binnen enkele uren weer vertrokken. Een unieke ervaring is echter een overnachting in één van de huisjes op deze koffieplantage. Je hoeft dan niet naar tijd te kijken en kunt op je gemak het hele complex bezichtigen. Kom als het donker is niet eerder naar buiten dan de eigenaresse adviseert. Je wordt dan namelijk aangevallen door gigantische muggen en loopt het risico te struikelen over de vele grote padden die tijdens de schemer tevoorschijn komen. Een leuke manier om Frederiksdorp te bezoeken is per fiets. Deze zijn op verschillende plekken in Paramaribo te huur. Zet je fiets in een bootje en vaar naar de overkant van de Surinamerivier. Van hieruit is het heerlijk fietsen door het Commewijne district. Je wordt overal vriendelijk begroet door de bevolking die lekker op hun waranda zit te chillen. “Lekker weertje hè” is de meest voorkomende begroeting… Na een overnachting en een heerlijk ontbijt op de koffieplantage Frederiksdorp stap je weer rustig op de fiets om in “Tempo Doeloe” zoals de Surinamers zelf zeggen weer rustig richting Paramaribo te koersen..

'542006' door Cobinho '542006' door Cobinho

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Verbeter de wereld,..

Cobinho

Ons verblijf in Suriname zit er bijna op. We hebben mooie trips gemaakt door dit prachtige land. Heel veel gezien en meegemaakt. Afsluitend gaan we nog een weekje relaxen op Curaçao, maar eerst nog een boottocht over de Commewijnerivier, een historische plantage-boottocht met bezoeken aan de gerestaureerde plantages “Frederiksdorp” en “Rust en Werk”. Ook bezoeken we het “Fort Nieuw Amsterdam”. Hopelijk zien we dolfijnen bij de samenvloeiing van de Suriname-en Commewijnerivier. We gaan aan wal bij de plantage "Rust en Werk", een koffieplantage. De plantage is in 1750 aangelegd door Wigbold Crommelin, die op dat moment gouverneur van Suriname was. Crommelin legde de plantages aan als een koffieplantage. Dit betekende dat hij minder tijd en geld kwijt was aan het aanleggen van kanalen en sloten (trenzen), die wel nodig waren voor de suikercultuur. (bron: Wikipedia) We lopen, euh slenteren over het pad en mijn oog valt op een bord. De tekst spreekt me wel aan, ik kan het me er helemaal mee vinden. Thuis scheid ik immer ook mijn afval... alles voor een schoner milieu!

'75937' door GrietBuis '75937' door GrietBuis

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Peperpot

GrietBuis

Peperpot is de naam van een voormalige plantage en tijdens een fietstocht vanuit Paramaribo te bereiken. Het is een van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis.Deze woning al aardig is vervallen maar er is meer te zien.

'51122' door Babette Rens '51122' door Babette Rens

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

2001-2002 Plantage...

Babette Rens

Alliance is een voormalige suikerplantage. Een monumentale oprijlaan met aan weerskanten tamarindebomen leidt naar de oude plantagewoning. Tevens staat dit mooie oude sluisje op het plantage.

'117328' door guusboudestein '117328' door guusboudestein

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Marienburg

guusboudestein

De oudesuikerfabriek in de Commewijne gesloten 1982.

'434019' door nita92 '434019' door nita92

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Close

nita92

Een ontmoeting met een brulaap tijdens een vaartochtje in een kreek in het Commewijne district. Ze kwam letterlijk vanuit de boomtoppen op ons afgesprongen. Leuk om een brulaap eens van dichtbij te bekijken en te bewonderen, maar zo nu en dan werd ze toch wel te brutaal en moesten we vluchten onder het schuildek van het bootje. Een solitair levend vrouwtje op zoek naar wat gezelschap.

'399546' door Jan10e '399546' door Jan10e

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Een gewaarschuwd mens

Jan10e

Met de auto vanaf Paramaribo: *Vanaf de Wijdenboschbrug rijdt u richting Albina *Na ongeveer 17 kilometer bereikt u het dorp Tamanredjo *U passeert daar 14 drempels *Na de laatste drempel volgt u nog ongeveer 3 1/2 kilometer de hoofdweg *Aan de linkerkant van de weg staat een bord met ‘HOTEL-RESTAURANT DE PLANTAGE’ *U slaat rechtsaf en volgt ongeveer 700 meter een zandpad, dat u naar ‘HOTEL-RESTAURANT DE PLANTAGE’ voert. Is een erg leuke plek om te verblijven. Wij hebben er alleen gelunched (in de stromende regen). En ergens onderweg hebben we deze oerwoudbus gespot... Uiteindelijk zal de bus helemaal wel worden verzwolgen... Het is wel een waarschuwing om voorzichtig te rijden.

'52399' door Babette Rens '52399' door Babette Rens

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

2001-2002 Kindertehui

Babette Rens

Deze jongens gaan op zondag in hun uniform naar de kerk van het kindertehuis in Alkmaar.

'312101' door liane '312101' door liane

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Wegen in het...regens

liane

Ja zelfs met een 4 wheeldrive valt het niet altijd mee om in het regenseizoen de weg te volgen. De jeep moest er uit gesleept worden door een shovel.

'382395' door sgtravel '382395' door sgtravel

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Ik en mijn vogel !!

sgtravel

Een foto genomen net buiten Domburg opweg naar White beach. De grootste hobby's van de Surinaamse man zijn auto's en vogels, met deze laatste worden ook zangwedstrijden gehouden en worden ze overal mee naar toe genomen. Ik denk dat hier ook best vaak word gezegd " schat, ik ben de vogel even aan het uitlaten"

'289306' door hbaartmans '289306' door hbaartmans

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Verdwaalde luiaard...

hbaartmans

Rijdend op één van de weinige wegen door Suriname werden we gedwongen te stoppen voor een luiaard die de weg overstak. Al met duurde het een hele tijd voordat we door konden rijden, maar dat gaf wel de gelegenheid om dit bijzondere dier op de foto te zetten.

'415030' door Jan10e '415030' door Jan10e

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Huizenruil Obiwan?

Jan10e

Aangezien er inmiddels diverse optrekjes voorbij zijn gekomen, wil ik er ook wel eentje in de aanbieding doen. Aangezien ik de hut van Obiwan al ga verven, wie helpt hier met het nodige timmer- en verfwerk??? In de regio Commewijne toch ook nog wel zich in goede staat bevindende plantagewoningen... Leuke regio om met de fiets te verkennen.

'412516' door kokkeeri '412516' door kokkeeri

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Opgroeien in de jungl

kokkeeri

Tijdens een verblijf in de jungle in Suriname maakten we wandeling door een Indianen dorp. Eigenlijk waren we op zoek naar de 'burgemeester' maar die was even zoek. Dat vertelde tenminste de kinderen die rond zijn huis aan het spelen waren. Met een paar Ara's als huisdier, kokosnoten en bananen uit eigen tuin en het gebrul van apen op de achtergrond is het duidelijk dat hier opgroeien niet te vergelijken is met Nederland.

'529753' door JSpauwen '529753' door JSpauwen

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Zonsondergang...Comme

JSpauwen

Deze foto van een prachtige zonsondergang heb ik gemaakt tegen het einde van de middag vanaf de stijger van de plantage Johanna Margharetha, Langs de Commewijne lagen vele koffie- en suikerrietplantages. In de bloeitijd waren er in Suriname 600 plantages, nu zijn er nog maar enkele in bedrijf.

'443594' door srananwilobiyu '443594' door srananwilobiyu

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Visserij te...Nieuw-A

srananwilobiyu

Vissersboten aangemeerd te Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne. Wat een bijzondere omgeving: het openlucht- en telecommunicatiemuseum zijn vlakbij. Ook dolfijnen kun je hier spotten. © Jerry R. A-Kum.

'414045' door kokkeeri '414045' door kokkeeri

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Te veel aandacht

kokkeeri

Eigenlijk was ik bezig met het fotograferen van een luiaard hoog in de boom. Maar ja, ik trok ook de aandacht van een groepje kinderen in het Marron-dorp. En ze wilden allemaal op de foto, maar begrepen niet echt dat een 300mm Zoom-objectief enig afstand vraagt... Uiteindelijk stonden ze er allemaal op. de een wat dichterbij dan de ander. Dit kereltje vond ik resultaat van de foto niet echt super. Ik wel!

'530574' door Cobinho '530574' door Cobinho

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Jump

Cobinho

Daar heb je Flipper, Flipper Hij is geweldig Wat een dolfijn Om trots op te zijn Daar heb je Flipper Flipper-de-Flapper-de-Flipper Flapper-de-Flipper Wat een dolfijn In maart/april waren Eefje en ik in Suriname. Bij een bijzonder leeftijd, mag het feestvarken een land (of landen) aangeven waar hij/zij graag heen zou willen gaan. Je hebt het niet van mij... maar toen Eefje Sarah zag, wilde ze graag in Suriname zijn. Op het eind van onze rondreis door Suriname deden we een "Commewijne tour". Een boottocht langs oude plantages, vanuit Paramaribo over de Surinamerivier naar Nieuw Amsterdam. In de monding van de Surinamerivier komt een school dolfijnen voor genaamd de Guiana dolfijn oftewel de Profosu dolfijn. Hun habitat in dit gebied is ongeveer 20 tot 25 vierkante kilometer, dit is relatief klein. Het aantal dolfijnen in dit gebied is geschat op ongeveer 100 tot 125. Deze dolfijnen kunnen prima leven in het brakke, ondiepe water van de Surinamerivier. (Bron: http://www.dolfijn-kaaiman.com/)