Commewijne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fietstocht Commewijne

Commewijne,
Suriname


Geen fancy fietsen. Maar oerdegelijke hollandse fietsen nemen we in ontvangst bij de verhuurder. Op eigen houtje gaan we aan de hand van een route kaart vanuit Paramaribo naar het district Commewijne. De regio waar vroeger de plantages gelegen waren.
De trip begint via de Anton Drachtenweg langs de Surinamerivier naar Leonsberg. Daar nemen we een soort van kanoboot naar Nieuw Amsterdam. Uitzicht over het water waar de Commewijne rivier in de Surinamerivier uitstroomt en ze samen naar de oceaan stromen. Kanonnen en standbeelden als we weer aan wal stappen.Daar zijn we direct al bij Fort Amsterdam.(18e eeuw) Het is nu een mooi openlucht museum.
Verder fietsend langs de Commewijnerivier. Mooi groen is alles. En nog weer een oversteek naar de overkant. We bekijken Frederiksdorp, een gerenoveerde koffieplantage (1740) met nu leuke appartementen en mooie tuin. Terug weer naar de andere kant naar de verlaten suikerfabriek Marienburg. In de eerste helft van de 20ste eeuw was het een van de grootste bedrijven van Suriname, dat vele gezinnen werkgelegenheid en huisvesting bood.
Ook bekijken we nog Peperpot. Op het fabriekscomplex staan nog twee oude plantagewoningen en een oude koffieloods uit 1808 die momenteel wordt opgeknapt en een koffie- en cacaofabriek.
Onderweg is er in de lintdorpen een versnapering te verkrijgen.
Er is ook gelegenheid voor vogelspotten onderweg.
De zandwegen veranderen in asfalt.
Terug via Meerzorg.
Daar nemen we tot slot weer een boot en zijn terug in hartje Paramaribo
Een gevarieerde dagtrip per fiets door de geschiedenis, de huidige natuur en hier en daar een ontmoeting met de javaanse bewoners.