Noord Trujillo

'422152' door Kaatje64 '422152' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Grond uil

Kaatje64

De eerste keer dat ik een gronduil zag, was ik héél voorzichtig met een foto nemen om het diertje maar niet weg te laten vliegen. Later bleek dat sommigen helemaal niet schuw waren en waren ze tot op ongeveer 5 meter te benaderen.

'401515' door whelder '401515' door whelder

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Gieren

whelder

Het noorden van Peru wordt nauwelijks door toeristen bezocht. Voor liefhebbers van natuur en cultuur is er voldoende te beleven. De lemen ruïnes langs de kust mogen dan minder indrukwekkend zijn dan hun tegenhangers in de Andes, ze zijn wel mooier beschilderd en bewerkt. Ook qua vogels is het droge noorden interessant. Zelfs de gieren die in grote aantallen aanwezig zijn hebben hun aantrekkelijke kanten. Op deze foto zie je Zwarte Gieren.

'486916' door Fietser '486916' door Fietser

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Visserman

Fietser

We hebben enkele rustdagen in Huachaco, even net ten noorden van Truijillo. De lokale mensen gaan met deze rieten boten de zee op een een maaltje vis bij elkaar te sprokkelen. Ze vissen volgens mij niet beroepsmatig maar meer voor een maaltje. Het principe van deze boten is al eeuwen oud. De noor Thor Heyendah heeft in de vorige eeuwin een grote uitvoerig met zeil bemanning de Stille Oceaan overgestoken om te bewijzen dat de vroegere mensen ook de oceaan konden bereizen. Volgens mij heette de boot Kontiki. Heeft mij als kind al gefascineerd.

'425951' door Kaatje64 '425951' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Orchidee

Kaatje64

Tijdens de wandeling naar de Goctawaterval kan je hier en daar mooie orchideeën zien, beetje mazzel met de bloeitijd moet je wel hebben. Geen idee hoe deze heet, maar ik vond em erg mooi.

'371366' door MMeijaard '371366' door MMeijaard

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

De stranden van...par

MMeijaard

Huanchaco was voor ons een prachtige plaats om een prachtige reis af te sluiten. In Huanchaco heb je alles wat je hartje begeert als je even wilt relaxen: fijne, goed verzorgde hostels, overheerlijk eten (verse vis, elke dag!), lange stranden en leuke uitgaansgelegenheden. En het kost zo weinig. Leven als een koning. Wat was dat genieten.

'253350' door dereizigers '253350' door dereizigers

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Melkboer

dereizigers

In de omgeving van Cajamarca wordt nog dagelijks melk opgehaald. Boeren uit de omgeving komen dan met ezels bepakt met melkbussen naar de ‘grote’ kruising van de hoofdweg. Hier zal een tankwagen de melk overladen, het wachten kan echter wel een tijdje duren.

'309313' door RHol '309313' door RHol

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Gletsjer

RHol

Het uitzicht vanaf een gletsjer op ruim 4000m hoogte. Een flinke taak hier te komen door de ijle lucht en de stijle klim maar, zoals je zelf kan zen op de foto, zeker de moeite waard.

'496706' door Fietser '496706' door Fietser

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Vissers boten

Fietser

In al die maanden dat we door zuid Amerika fietsten zijn we maar enkele dagen op zee niveau geweest. Meestal zaten we hoog in de bergen. We zijn hier in Huachaca in de omgeving van Truijilo. De locals gaan met deze rieten boten de zee op om te vissen. Het principe is al eeuwen oud. De enige aanpassing is dat de punt van de boot vol zit met tempex of lege plastic flessen. Als peddel wordt een in de lengte richting dor kloven bamboe stam gebruikt.

'218581' door dereizigers '218581' door dereizigers

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Ideaal

dereizigers

Chachapoyas bevindt zich in het Noordoosten van Peru en is één van de oudste steden in dit land. Deze man heeft zich aangepast aan het tempo waarin de tijd hier verstrekt: langzaam. Hij is dus de ideale man op deze plek.

'295773' door nalula '295773' door nalula

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Blue Footed Boobies

nalula

Toen ik een tijdje in Peru verbleef voor een vrijwilligersproject, werden we op een middag door een jongetje uit het dorp meegenomen naar een grotten/rotspartij in de buurt. Hij wilde later gids worden en wilde dus op ons oefenen. Na een sowieso al geweldige middag van klimmen en klauteren op cliffs en door grotten langs de overweldigend mooie oceaan, nam hij ons mee naar het puntje van een cliff en gebood hij ons op onze knieën te gaan zitten en dan stilletjes op onze buik te komen liggen, zover mogelijk aan de rand van de afgrond. Als ik hem niet al een tijdje goed gekend had, had ik het op dit moment toch wat spannend gevonden...Maar wat bleek nou, als je inderdaad op je buik kwam liggen en dan een stuk over de rand heen schoof, vond je onder je aan de wand van de cliff deze familie van Blue Footed Boobies! Erg verrassend en uniek.

'198397' door whelder '198397' door whelder

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Kalkoengier

whelder

Vandaag is het blijkbaar Gierendag. Daarom maar eens een foto van de Kalkoengier. Dit is een algemene soort van Noord en Midden Amerika. Deze foto is genomen op het strand van Mancora. Daar patrouilleren de gieren langs de kustlijn op zoek naar aangespoelde dode zeevogels.

'429733' door Kaatje64 '429733' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Kolibrietje

Kaatje64

Bij een verblijf in een bungalow die in een prachtige orchideeën- en andere bloementuin stond, konden we uren kijken naar de vele verschillende kolibrie's die op de nectar van de bloemen afkwamen. Dit was de kleinste en als hij vlak langs ons scheerde klonk hij als een dikke bromvlieg. De naam weet ik niet, iemand suggestie's?

'419840' door Kaatje64 '419840' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Schatjes!

Kaatje64

In het noorden van Peru ligt het dorpje Inka Wasi. Er wonen indianen die honderden jaren geleden door de Inka's vanuit Ecuador hierheen gedeporteerd werden. Omdat ze in de bergen op 3000 meter hoogte wonen, geïsoleerd van de buitenwereld hebben ze hun levensstijl en klederdracht behouden. Deze kindertjes waren erg kleurrijk aangekleed.

'429737' door Kaatje64 '429737' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Uitzicht

Kaatje64

Op rondreis in noord Peru bezochten we ook de 771 meter hoge Gocta waterval. Er is een heel mooie wandeling van ongeveer vijf uur naartoe te maken, die door nevelwoud loopt. Echt een aanrader als je er in de buurt bent. Wij hadden als extra bij ons hotel (Gocta Lodge) een fantastisch uitzicht over de omliggende bergen met in de verte de waterval.

'271469' door dereizigers '271469' door dereizigers

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Vergaderen

dereizigers

Onderweg naar Cajamarca in het noorden van Peru komen we voorbij een dorpsvergadering. Althans, dat zegt men dat het is. Het oogt echter geheel anders, namelijk gewoon een groot feest. Op het terrein is het erg gezellig, overal zijn de mensen in groepjes met elkaar aan het praten of is het toch discussiëren in verband met de vergadering? De grote rieten hoeden zijn trouwens typisch voor Noord Peru.

'422156' door Kaatje64 '422156' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Jochie

Kaatje64

Hoewel de vrouwen en meisjes in het dorpje Inka Wasi in hun originele klederdracht lopen en dus erg fotogeniek waren, had dit jochie ook een leuk nieuwsgierig koppie.

'426766' door Kaatje64 '426766' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Wol spinnen

Kaatje64

In het dorpje Inka Wasi wonen afstammelingen van Boliviaanse mensen die destijds door de Inka's hierheen gedeporteerd werden. Ze hebben door de afgelegen en hoge ligging van het dorp hun leefgewoonten behouden en er komen nooit toeristen. De vrouwen zijn zeer kleurrijk gekleed en maken hun kleding zelf. De vrouwen zijn altijd aan het spinnen, of ze nu zitten kletsen of rondlopen. Leuk gezicht.

'272623' door dereizigers '272623' door dereizigers

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Geen probleem hoor!

dereizigers

Bierflessen verzamelen kan op verschillende manieren. Liefst na gebruik natuurlijk! Handige jongens weten tijdens een dorpsvergadering (dat steevast eindigt in een feest), wel wat ze met de lege flessen kunnen doen. Uiteindelijk zullen ze er vast één of meerdere volle voor terugkrijgen. Vervolgens hebben we hem een tijdlang niet meer op het feest in Palmira gezien.

'239616' door dereizigers '239616' door dereizigers

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Appeltje voor de dors

dereizigers

In Palmira was het jaarlijkse dorpsfeest weer een groot succes. Naast de diverse biertjes en versnaperingen, zoals gesuikerde appels, zorgde de lokale band voor een vrolijke stemming. Deze vrouw zat op een muurtje lekker op afstand te genieten, voor mij het ideale moment om een foto van haar te maken.

'237697' door EXPLORERS '237697' door EXPLORERS

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Dirty jobs

EXPLORERS

Wat zij aan het doen is wil je waarschijnlijk liever niet weten, maar inderdaad voor die mensen zijn zelfs de gedroogde uitwerpselen van groot belang.

'426731' door Kaatje64 '426731' door Kaatje64

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Kuelap

Kaatje64

Kuelap is een enorm fort-achtig bouwsel wat op een 3000 meter hoge berg gebouwd is door de Chachapoya indianen, de indianen van het nevelwoud. Archeologen denken tegenwoordig dat het als astrologisch centrum gebouwd is. Het is Fantastisch gelegen met een spectaculair uitzicht over de omliggende bergen.

'52350' door niekes '52350' door niekes

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Naar de toilet

niekes

helaas kennen deze stammen geen hygiene van een toilet

'309310' door RHol '309310' door RHol

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Onder de gletsjer

RHol

In het noorden van Peru liggen een aantal gletsjers die redelijk gemakkelijk te bereiken zijn. tegen de veiligheidsvoorschriften in konden we het niet laten in een, door smeltwater uitgesleten, tunnel onder de gletsjer een kijkje te nemen. Gevaarlijk omdat de gletsjer altijd in beweging is en de tunnel ieder moment kan instorten.

'396675' door jackhermsen '396675' door jackhermsen

PeruNoord Trujillo

PeruNoord Trujillo

Caballito de Tortora.

jackhermsen

Caballito de Tortora,oftwel een bootje van riet. Hiermee gaan de vissers de zee op om te vissen. Al meer dan 3000 jaar worden ze op deze manier gebouwd en gebruikt. Ook toeristen mogen proberen om door de branding heen naar de zee te komen.... Deze foto is gemaakt in Pimentel,maar ook verder naar het zuiden kun je deze vissersbootjes vinden.