Titicacameer

'393122' door konne000 '393122' door konne000

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Traditionele kledij

konne000

Op het eiland Taquile, gelegen in het Titicaca-meer, dragen de mannen en de vrouwen nog traditionele kleding. De vrouwen dragen zwarte rokken, witte blouses en rode truien. Zowel de mannen als de vrouwen dragen kleurige fajas, ceintuurs, waarin meestal de belangrijkste gebeurtenissen uit hun leven zijn geborduurd!

'513374' door Lyske1980 '513374' door Lyske1980

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Uros-eilanden

Lyske1980

Mocht je interesse hebben in een authentiek Peruaans souvenirtje, dan kun je een bezoekje brengen aan de Uros eilanden, die geheel bestaan uit drijvend riet. Het is uiteraard een plek met veel toeristen, maar de bewoners zijn alleen maar blij met al die potentiële kopers.

'283186' door jdevaan '283186' door jdevaan

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Breiende man

jdevaan

Op het eiland Amantani waren het de vrouwen die breiden. Mannen zag je er niet zoveel. Veel van hen werkten op het vasteland of op een naburig eiland, zoals onze gastheer. Die was dan dagen van huis om de kost te verdienen. Op het buureiland Taquile ging het er heel anders aan toe. Alles ging via de coöperatie. Alle inkomsten werden gedeeld. Daar waren het de mannen die breiden en de vrouwen die de verkoop regelden in de eilandwinkel.

'424282' door konne000 '424282' door konne000

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Traditionele kleding

konne000

Op het eiland Taquile, gelegen in het Titicacameer, dragen de mannen en vrouwen nog traditionele kleding. Deze man draagt een zwarte wollen broek met een geweven wit hemd. Hier overheen een zwart vestje. Om de broek draagt hij een zelf geweven fajas, ceintuur, waarin soms de belangrijkste gebeurtenissen uit hun leven zijn geborduurd. Op het hoofd een zelf gebreide chullo. De kleur van de muts en de wijze waarop hij gedragen wordt verraadt of hij getrouwd is of vrijgezel. Hangt de punt over rechts dan is de man getrouwd. Deze man is dus nog te hebben!!

'298009' door Botravel '298009' door Botravel

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Ondeugend meisje

Botravel

Op een van de Uroseilanden werd ik ernstig afgeleid door dit ondeugende meisje. We kregen net uitleg van een Urosindiaan over deze bijzondere rieteilanden, hoe ze onstaan zijn, het drijvende vermogen, waarvan de mensen leven enz enz. Very interesting maar zijn dochter probeerde, kauwend op een rietstengel, de aandacht naar zich toe te trekken. De combinatie van zicht op deze dondersteen en met de oren bij de Indiaan was boeiend. Na de uitleg haar natuurlijk met de analoge camera gepakt.

'402665' door konne000 '402665' door konne000

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Breiende mannen

konne000

Het eiland Taquile wordt al 10.000 jaren bewoond. DE mensen dragen er traditionele kleding, zowel de mannen als de vrouwen, die ze zelf geweven, gebreid en geborduurd hebben. Vele mannen en zelfs jonge jongens dragen altijd hun breiwerk bij zich en breien met name Chullos (mutsen). Verder dragen de mannen zwarte wollen broeken en geweven witte hemden met daarover een vestje. De kleur van de muts en de manier van dragen verraadt of ze getrouwd zijn (over rechts getrouwd, over links en je kunt hem nog krijgen dames!).

'275030' door antwan '275030' door antwan

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Ook mannen breien

antwan

Op Taquile eiland in het Titicacameer hebben de mannen vreemd werk. Hier breien ze. Ze houden zich vooral bezig met het maken van mutsen in allerlei kleuren en patronen en overal op straat zie je breiende mannen. De mannen kunnen hier zelfs naar een breischool. De achtergrond van het breien is niet helemaal duidelijk maar omdat er op het eiland geen irrigatie is vind er maar een oogst per jaar plaatst. Daarom zijn ze waarschijnlijk gaan zoeken naar andere werkzaamheden en hebben ze bedacht dat breien wel een leuke bezigheid zou zijn

'410024' door Rutger '410024' door Rutger

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Uros indianen

Rutger

Als je in Puno bent ga je natuurlijk met een boot naar de drijvende eilanden, waar de Uros indianen je hartelijk welkom heten. De mensen hebben zeer kleurige kleding aan en zijn erg fotogeniek.

'517858' door Fietser '517858' door Fietser

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Bewoonster !!!

Fietser

Zoals ik al zo vaak heb ervaren bij de zogenaamde " highlights" van een land van ik het Titicacameer ook tegenvallen. De faam is groter dan de werkelijkheid. op de foto moeder en kind op een van de eilanden. De schoonheid van Peru was voor mij in de eerste plaats de schitterende natuur en daarna de mensen. Tot nu toe zijn er maar een enkele "highlights" die mij niet tegen gevallen en dat zijn het oude Luxor in in Egypte, Venetië en Florence. Venetië in 1979 nog "yung and in love", Op zaterdag avond in een gondel met een zingende gondelier onder de brug der geliefden door varen en Florence in 2005 onze 25 jarige bruiloft gevierd in Florence. Een heerlijke tijd.

'300503' door antwan '300503' door antwan

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Uros eilanden

antwan

Op de bekende Uros rieteilanden in het Titicacameer zijn veel eilanden nog permanent bewond door de Uros indianen. Zij leven, wonen en werken op deze eilanden die elke paar weken van een nieuwe verse laag riet voorzien worden.

'416184' door konne000 '416184' door konne000

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Totora riet

konne000

In het Titicaca meer groeit het Totora-riet in overvloed. De Uros indianen gebruiken het voor hin drijvende eilanden, hun huizen en hun boten. Deze man echter woont gewoon langs de kust en pikt ook z'n graantje van het gratis riet mee! Hij belegt er zeer waarschijnlijk z'n dak mee of vlecht een mand!

'277537' door antwan '277537' door antwan

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Zelf gebreide muts

antwan

Op het eiland Taquile houden de mannen zich bezig met breien. Ze maken vooral mutsen in allerlei kleuren en motieven en echt niet alleen voor de toeristen maar ook zeker voor zichzelf. Zie hier het bewijs.

'513553' door travelbag '513553' door travelbag

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Jong geleerd

travelbag

Bezoek vanuit Cusco de Uros eilanden op het Titicacameer. Er zijn ongeveer 40 riet eilanden waarvan er enkele bezocht kunnen worden. Zowel de eilanden, woningen en boten zijn van oever riet gemaakt. De bevolking die er leeft is vrij kleurrijk.

'531497' door MiekeLejeunevdVen '531497' door MiekeLejeunevdVen

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Bootje varen.

MiekeLejeunevdVen

Het titicacameer ligt op 'n hoogte van 3800 m. Enkele van onze medereizigers hebben jammer genoeg erg last van hoogteziekte. Hans en ik gelukkig niet en genieten van van het prachtige zonnige weer. Een v.d legendes is dat Atlantis de bron van onze beschaving zich hier bevonden moet hebben. Tijdens 'n bezoek aan een v.d eilanden op het meer heb je een unieke kans om een bootocht te maken op een van de totora-boten.

'433218' door reizendebeer '433218' door reizendebeer

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Hallo daarbuiten

reizendebeer

in het Titicaca meer leven de indiaanse bevolking uitgezonderd van de bewoonde wereld op van riet gemaakte eilanden, helemaal uitgezonderd zijn ze niet door de toerisme, en de kinderen weten daar precies hoe ze moeten poseren.

'418804' door Graaf '418804' door Graaf

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Uros woningen

Graaf

De oorspronkelijke woningen van de Uros-Indianen. De Uros eilanden zijn drijvende eilanden helemaal van riet gemaakt, er moet ook steeds een nieuwe laag op gelegd worden omdat het riet na ca 2 weken zo verzadigd is dat het naar de bodem verdwijnt. De meeste mannen werken op het vasteland in Puno of omgeving. Op de eilanden zijn vnl. de vrouwen en kinderen, er is ook een (rieten) schooltje. De huizen zijn meer voorbeelden van hoe het was, ze wonen er nu niet meer, en komen alleen overdag hierheen voor de toeristen.

'498631' door ronderegt '498631' door ronderegt

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Hoog verkooppunt

ronderegt

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8340 km², het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel en is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. Bekend zijn de Uroseilanden, rieteilanden van de Uros-indianen, deze eilanden zijn gemaakt van riet (totorariet) dat langs de oevers van het Titicacameer groeit. Bijzonder is het dat sinds Bolivia in 1884 zijn kuststrook aan Chili verloor, de Boliviaanse Marine in de complete vloot heeft verplaatst naar het Titicacameer en hier dus oefent.

'521811' door konne000 '521811' door konne000

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Tot ziens!!

konne000

Zo'n 5 km. uit de kust en 20 minuten varen van Puno (Peru) liggen de drijvende eilanden van de Uros. Ze zijn gemaakt van totora-riet dat in de baai van Puno groeit. Zo'n eiland wordt bewoond door 30-50 personen, die hun huizen en boten ook van datzelfde riet hebben gebouwd. Ze leven van de visserij en de jacht op vogels (vooral reigerachtige soorten). De vrouwen houden zich ook bezig met weven van wollen tapijten en breien. Ondanks het feit dat het een toeristisch gebeuren is, is het zeker een bezoek waard. Bootreisjes zijn in de haven van Puno te boeken!

'530496' door MiekeLejeunevdVen '530496' door MiekeLejeunevdVen

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Titicacameer

MiekeLejeunevdVen

Vanaf ons hotel in Puna vertrekken we met fietstaxi's naar de boot die klaar ligt om ons naar het Titicacameer te brengen. Wij bezoeken de Uros indianen die leven op de drijvende eilanden die gebouwd zijn van totorariet. De betekenis van Tiki is (poema) en van caca is (steen). Als we aangekomen zijn staat deze "big mama" ons al op te wachten.

'248184' door Jelle51 '248184' door Jelle51

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Soep met ballen

Jelle51

Op een van de Uros eilanden kwamen we deze dame tegen. Zij zat achter haar rieten huis de soep te koken. Uiteraard met gehaktballetjes en nog meer gehaktballen.

'258011' door whelder '258011' door whelder

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Wonderlijk

whelder

Wonderlijk kun je het avondlicht hier wel noemen. De foto is genomen bij de Pachamama tempel bovenop het eiland Amantani in het Titicacameer. De boog is de toegang tot de tempel die moeder aarde vereert. Amantani is een prachtige plek om een nacht te verblijven. Tweedaagse tours kunnen in Puno geboekt worden.

'558206' door Graaf '558206' door Graaf

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Drijvende eilanden

Graaf

Het meest bekend zijn wel de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen. Deze eilanden zijn gemaakt van riet (totorariet) dat langs de oevers van het Titicacameer groeit. Een aantal van deze eilandjes worden nog bewoond. De bewoners maken van alles van riet: huizen, huisraad, boten enz. Zodra het riet aan de onderkant vergaat, wordt een nieuwe laag toegevoegd, dit moet ongeveer iedere 2 weken gebeuren. Oorspronkelijk waren deze eilanden het toevluchtsoord van de Uros-indianen voor de vechtlustige Inca's. Tegenwoordig leven de Uros van de toeristen, die vanuit Puno de eilanden bezoeken. De meeste van deze Uros Indianen wonen en werken nu zelf ook op het vasteland en de vrouwen en kinderen gaan dan overdag naar de eilanden voor de toeristen.

'233210' door pkoelewijn '233210' door pkoelewijn

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Rieten boot

pkoelewijn

Het traditionele vervoermiddel tussen de drijvende Uros eilanden in het Titicaca meer is een rieten boot met een poema-kop. De boot wordt van hetzelfde Totora riet gemaakt als de eilanden en de huizen op de eilanden.

'384335' door konne000 '384335' door konne000

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Vermaak

konne000

De kinderen op de drijvende eilanden van de Uros-indianen hebben eigenlijk weinig te doen op 100 m2 rietbodem. Ze waren dan ook maar watblij met de bellenblaaspotjes die ze van ons kregen. Ineens waren ze lekker bezig!