Nazca foto's & tips

'219661' door Travel-Explorer '219661' door Travel-Explorer

PeruNazca

PeruNazca

Chauchilla-begraafpla

Travel-Explorer

De Chauchilla-begraafplaats is een vlakte die bezaaid is met schedels en beenderen, potscherven en mummies. Als gevolg van het extreem droge klimaat verkeren deze mummies nog steeds in uitstekende staat.

'409960' door whelder '409960' door whelder

PeruNazca

PeruNazca

Alleen van bovenaf

whelder

Alleen van bovenaf kun je de beroemde geoglyfen (figuren in het landschap) van Nasca goed zien. Deze figuur heet de kolibri en is één van de mooiste. Het mag trouwens een wonder heten dat ik uit het vliegtuigje dat maar rondjes bleef draaien om de figuren en lijnen goed te tonen nog scherpe foto's heb kunnen maken. Ik schat dat deze figuur zo'n 50 meter groot is.

'499119' door kruytflo '499119' door kruytflo

PeruNazca

PeruNazca

Nazca Aap

kruytflo

Bij mijn foto "under the wing" werd gevraagd of ik ook een foto van de figuren heb. Tuurlijk en veel ook. Ik vond het aap(je) wel een leuke.

'303899' door sancaro '303899' door sancaro

PeruNazca

PeruNazca

Mummie bij Chauchilla

sancaro

Net buiten Nazca ligt de Chauchilla begraafplaats. Hier hebben ze 17 graven hersteld met mummies. Deze mummie heeft zulk lang haar, omdat als iemand was overleden, alle familieleden hun haar afknippen en dit werd toegevoegd aan het haar van de overledene.

'530082' door MiekeLejeunevdVen '530082' door MiekeLejeunevdVen

PeruNazca

PeruNazca

Mummies van Chauchill

MiekeLejeunevdVen

Vanuit Nasca over de Pan America Highway zuidwaarts ligt de Chaucilla begraafplaats die werd ontdekt in 1920. De mummies zijn opmerkelijk goed gebleven als gevolg van het droge klimaat in de woestijn. De lichamen werden gekleed in katoen en beschilderd met hars daarna in foetus houding begraven met opgetrokken knieën. De mummies zijn minstens 1000 jaar oud en hebben, sommige nog steeds, huid en haar. De graftombes werden speciaal gebouwd van modder en bakstenen. Vele jaren werden ze geplunderd door schatzoekers. S.v.p even vergroten.

'100048' door manuela '100048' door manuela

PeruNazca

PeruNazca

Gekleurde mais

manuela

Peru kent tientallen soorten mais. Dit kleurige mandje zag ik op de markt in Nazca, maar had op iedere andere markt in Peru kunnen staan.

'305345' door sancaro '305345' door sancaro

PeruNazca

PeruNazca

Nazcalijnen Uilman of

sancaro

In de woestijn bij het dorpje Nazca liggen de Nazcalijnen. Mysterieuze lijnen in de woestijn honderden jaren geleden gemaakt door de Nazca's. De bedoeling is onbekend, omdat de Nazca's geen schrift hadden. De meest geloofwaardige theorie vind ik dat het offeringen zijn voor de goden. Het was (en is) een erg droog gebied en het leven moet er heel zwaar geweest zijn.

'530026' door MiekeLejeunevdVen '530026' door MiekeLejeunevdVen

PeruNazca

PeruNazca

Nasca Lijnen.

MiekeLejeunevdVen

Waren de Goden kosmonauten? vroeg de schrijver Erich von Daniken zich af. Hij schreef er een interessant boek over"Chariots of the Gods". Door zijn boeken trokken vele toeristen naar de regio Nasca. De Nasca lijnen zijn gemaakt door pré-Columbiaanse beschavingen. Maria Reiche heeft veel geld en tijd besteed voor het behoud v.d Nasca lijnen. 20 km ten noorden van Nasca staat een uitkijktoren (18 meter hoog) vanwaar je ook enkele lijnen (figuren) kunt waarnemen o.a handen..boom…en 'n hagedis. Voor mij een uitkomst omdat ik echt niet in een klein vliegtuigje stap. (eens maar nooit meer). Je kunt ook 'n vlucht maken om de figuren vanuit de lucht beter te kunnen overzien Vooraf wordt je eerst gewogen ook de piloot, het vliegtuigje (voor maar 5 pers) mag maar een bepaald gewicht hebben. Van onze groep 14 personen zijn er 7 gaan vliegen, en kwamen er zes kotsmisselijk uit wat voor hun natuurlijk vreselijk jammer was. S.v.p. even vergroten.

'545402' door whelder '545402' door whelder

PeruNazca

PeruNazca

Nazca (openen svp)

whelder

Voordat ik naar Peru ging had ik wel van de Nazca-lijnen gehoord maar dat er ook enorme gegeglyphen (figuren in het landschap) wist ik niet. Je kunt ze echt alleen goed vanuit een vliegtuigje zien en daarom ben ik voor de eerste en enige keer in zo'n klein vliegtuigje gestapt dat maar rondjes bleef draaien (erger dan een achtbaan). Toch was het de moeite waard want het blijft verbazingwekkend en indrukwekkend hoe oude culturen dit hebben kunnen maken.

'527828' door whelder '527828' door whelder

PeruNazca

PeruNazca

Panorama Wild west...

whelder

De streek rond Nazca lijkt een beetje op het Wilde Westen van de Verenigde Staten. Een begraafplaats zoals hier op de foto past daar prima bij. Deze begraafplaats ligt bij het plaatsje Cauchilla. Een plek die bekend is om zijn historische Indianenmummies met haren van minstens een meter lang. Die graven zijn vind je enkele kilometers verder. Ze zijn destijds ontdekt door schatgravers en goudzoekers dus ook wat dat betreft past het wild-west sfeertje goed bij deze streek.

'241054' door Ilka '241054' door Ilka

PeruNazca

PeruNazca

De astronaut

Ilka

Dit is de omgeving van Nazca, gezien vanuit een sportvliegtuigje. Het figuurtje dat in het landschap staat gekerfd, heeft de bijnaam "de astronaut". Dit is maar een van de honderden figuren die in de vlakte getekend zijn. Sommige zijn honderden meters groot in oppervlakte. Doordat het in de regio nauwelijks waait en zelden regent, hebben de Nazcalijnen nauwelijks van erosie te lijden gehad. Ze zijn naar schatting tussen de tweede en de zesde eeuw uitgekerfd.

'305349' door sancaro '305349' door sancaro

PeruNazca

PeruNazca

Nazcalijnen Aap

sancaro

Bij het dorpje Nazca liggen de Nazcalijnen in de woestijn. Deze mysterieuze lijnen in de woestijn honderden jaren geleden gemaakt door de Nazca's. Er is nog steeds niet bekend wat de bedoeling van deze lijnen was. De Nazca's hadden geen schrift en hebben nergens dus opgeschreven wat de betekenis precies is. Sommige mensen denken dat het iets met aliens te maken heeft, maar de meest geloofwaardige theorie vind ik dat het offeringen zijn voor de goden. Het was (en is) een erg droog gebied en het leven moet er heel zwaar geweest zijn.

'272477' door Obiwan '272477' door Obiwan

PeruNazca

PeruNazca

Goud !

Obiwan

Vlakbij het stadje Nazca (van de lijnen) zijn deze mannen de hele dag aan het dansen. Op die manier brengen ze de steen in beweging. In de bak wordt door een collega erts gestort waarin zich (hopelijk) goud bevindt en door de steen hierover te "rollen" wordt de erts verpulverd. Om het draaglijk te maken staat de radio hard aan zodat ze wat op de muziek kunnen bewegen. Dit gaat 12 tot 14 uur per dag door en de opbrengst is gemiddeld net genoeg voor een mager salaris. De mensen die dit werk doen zijn te vroeg "versleten" door het veelvuldig onnatuurlijk bewegen. @@@@@ Per ongeluk de verkeerde foto aangeklikt, maar het onderwerp klopt gelukkig wel

'530040' door MiekeLejeunevdVen '530040' door MiekeLejeunevdVen

PeruNazca

PeruNazca

Chaucilla...begraafpl

MiekeLejeunevdVen

Van Pisco naar Nasca en omgeving waar we de pré- inca Chaucilla begraafplaats gaan bezoeken. Als we op de plaats van bestemming aangekomen zijn genieten we van de schitterende kleuren van het woestijnlandschap. S.v.p. even vergroten.

'139005' door neeltjedrijfhout '139005' door neeltjedrijfhout

PeruNazca

PeruNazca

Kolibrie nazca lijnen

neeltjedrijfhout

de nazca lijnen zijn een groot mysterie en dat zullen ze altijd blijven

'422979' door koenenhe '422979' door koenenhe

PeruNazca

PeruNazca

Tomb-raiders?

koenenhe

Dicht buiten Nazca, in de woestijn, begroeven de indianen hun doden in kuilen. Door de droogte mummificeerdedn deze soms. Met name de haren bleven vaak intact. De graven zijn door grafschenners voor een groot gedeelte geplunderd. Een deel is open voor het publiek.

'530223' door MiekeLejeunevdVen '530223' door MiekeLejeunevdVen

PeruNazca

PeruNazca

Begraafplaats.

MiekeLejeunevdVen

We zitten in de bus als we langs dit kleine kerkhofje rijden. Het ligt midden in de woestijn vlakbij de pré- inca begraafplaats Chaucilla. Het is vrij rommelig, sommige hebben een stenen monumentje, andere moeten het doen met alleen een kruis. Toch vind ik dit een zeer bijzonder plekje voor je laatste rustplaats zo mooi omringd door de kleurrijke bergen. s.v.p.even vergroten.

'460861' door kruytflo '460861' door kruytflo

PeruNazca

PeruNazca

Waar de maat...ongrij

kruytflo

Wat lijkt de uitzichttoren van "Las Lineas de Nazca" langs route 66 klein. Het mysterie van de lijnen zal waarschijnlijk nooit opgelost worden. Vele theorieën doen de ronde maar welke is waar. Uit ons tweemotorig vliegtuigje hadden we een fantastisch zicht op de lijnen en het weidse gebied waar ze zich bevinden. Een prachtige ervaring.

'307375' door whelder '307375' door whelder

PeruNazca

PeruNazca

Grimmig

whelder

Grimmig kun je de aanblik van deze lijken wel noemen. Maar hoe zou jij erbij zitten als je begraven bent in een gat in de woestijn en vele jaren na je door beroofd bent van al je sieraden. Het betreft hier lijken uit de Chauchilla cultuur. In de droge woestijn zijn de lange haren (zeker een meter) en de kleren nog bewaard gebleven. Een bezoek aan deze graven is een bijzondere excursie die je vanuit Nasca kunt maken.

'343110' door Kaatje64 '343110' door Kaatje64

PeruNazca

PeruNazca

Oudere vriendinnetjes

Kaatje64

Ik kan me zo voorstellen dat deze 'oudere' vriendinnen al heel lang samen, hand in hand, naar de markt gaan om voor thuis kip en gedroogde aardappels te kopen...

'427432' door teunhuisman '427432' door teunhuisman

PeruNazca

PeruNazca

Blauwe reiger

teunhuisman

In de buurt van Nazca is van alles te zien, de Nazca lijnen, de eeuwenoude graven met mummies, maar ook het eeuwenoude irrigatiesysteem dat dit deel van de woestijn nog steeds (!) groen laat kleuren. In een van de waterbekkens pikte een blauwe reiger zijn visjes tussen de resten van het riet van de vorige zomer.

'83164' door floriscal '83164' door floriscal

PeruNazca

PeruNazca

Naar school.

floriscal

Voordat we uit uit Nasca vertrokken, liepen we zelf nog even de stad in. Vanaf een brug zagen we deze drie meisjes speels op de weg lopen. Gezien het kostuum dat ze aan hebben, heb ik het vermoeden dat ze op weg zijn naar school.

'300348' door Skystormers '300348' door Skystormers

PeruNazca

PeruNazca

Waterpunt

Skystormers

Deze waterbron is terug te vinden in Cantalloc, zo'n 40 minuten vanaf Nazca. Medio 1200 is er door de toenmalige bewoners (pre-inca) gestart met een ingenieus systeem om het water vanuit de Andes richting de droge woestijn rondom Nazca te brengen. Zo zijn er ondergrondse systemen gebouwd die het water richting de vallei brengen. Dit punt is een van de plaatsen waar het water weer bovengronds komt. De omgeving is er direct een heel stuk groener waardoor het mogelijk is voor de plaatselijke bevolking om er een simpel bestaan op te bouwen. Wij waren hier tegen de avonduren, het geheel kreeg daardoor een zekere rust en mystiek over zich heen. Mocht je de opgravingen van Cahuachi bezoeken, dan is dit een zeer mooie tussenstop.

'137162' door Aukje '137162' door Aukje

PeruNazca

PeruNazca

IIIIIEEEEEEEEEEEE!!..

Aukje

Bizar, die tekeningen bij Nazca! Ontzettend mooi!