Nazca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chauchilla begraafplaats

Nazca,
Peru


Het landschap rond de zogenoemde Chauchilla begraafplaats, een gebied met prehispanische gemummificeerde menselijke resten en archeologische vondsten, gelegen op zo'n 30 kilometer ten zuiden van de stad Nazca in Peru, ziet er fenomenaal uit. De begraafplaats werd 100 jaar geleden ontdekt, maar was sinds de 9e eeuw na Christus niet meer gebruikt. De begraafplaats bevat belangrijke graven over een periode van 600 tot 700 jaar. Het gebied is op grote schaal geplunderd door huaqueros (grafrovers), die menselijke botten en aardewerk verspreid over het gebied hebben achtergelaten. Het gebied ligt aan de rivierbedding van Poroma en is toegankelijk via een onverharde weg vanaf de Panamerican Highway.
De lichamen zijn opmerkelijk bewaard gebleven, voornamelijk vanwege het droge klimaat in de Peruaanse woestijn, maar de begrafenisrituelen droegen ook daaraan bij. De lichamen waren gekleed in geborduurd katoen en vervolgens geverfd met hars en bewaard in speciaal gebouwde graven gemaakt van modderstenen.
De Chauchilla begraafplaats is een van de locaties voor de verfilming van 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'.