4 tips om Peru weg van de massa te ervaren image
REDACTIE

4 tips om Peru weg van de massa te ervaren

Columbus-reporters Ynske Boersma en Björn Snelders bezochten voor een reportage in Columbus Travel editie 118 de Quechua in Peru en werden ondergedompeld in het traditionele Andesleven. Wil jij in hun voetsporen volgen en ook het turismo vivencial - oftewel ervaringstoerisme - meemaken? Dit zijn hun tips!

1. Leer de Quechua-cultuur van binnenuit kennen

De Quechua-cultuur in Peru. Foto: Björn SneldersDe Quechua-cultuur in Peru. Foto: Björn Snelders

De Quechua in Vicos passen eeuwenoude tradities toe en hebben veel respect voor de natuur en kosmologie. Verschillende families ontvangen bezoekers in gastenverblijven naast hun huis. Anderen werken als gids en geven workshops. Tijdens je verblijf kijk je letterlijk en figuurlijk mee in de keuken, wandel je door de omgeving en leer je over medicinale kruiden. Een bijzondere en authentieke ervaring.


2. Proef een traditionele pachamanca

Peru, de pachamanca. Foto: Björn SneldersEen Peruaans feestmaal, de pachamanca. Foto: Björn Snelders

De pachamanca, een traditionele steenovenmaaltijd die onder de grond wordt bereid, is een van Peru's oudste gerechten. Het feestmaal bestaat uit vlees, aardappels, mais en groenten zoals verschillende bonen- en wortelsoorten en gaat gepaard met rituelen. Na het eten bedank je Moeder Aarde met een ceremonie.


3. Wandel dwars door de Andes

Geniet van de mooie omgeving tijdens een Lama Trek. Foto: Björn Snelders.Tijdens de lama-trek geniet je van de mooie omgeving. Foto: Björn Snelders

De Lama Trek is een driedaagse trektocht van 35 kilometer door de Andes. De route loopt van Olleros naar het Chavín de Huántar-tempelcomplex en voert over een eeuwenoude handels- en pelgrimsroute. Onderweg slaap je in een tentje. Je bagage wordt gedragen door lama’s. De trektocht is een initiatief van de Vereniging van Berggidsen van Olleros. Zij zijn de enigen in de wijde omtrek die zulke tochten aanbieden.


4. Bezoek een millennia oud tempelcomplex

Tempel complex Chavín de Huántar in Peru. Foto: Getty ImagesHet eeuwenoude tempelcomplex Chavín de Huántar in Peru. Foto: Getty Images

Het bijna drieduizend jaar oude Chavín de Huántar-tempelcomplex is een walhalla voor liefhebbers van archeologie en oude culturen. Dwaal door het donkere gangenstelsel, breng een denkbeeldig offer en leer over de Andeskosmologie. De Llama Trek eindigt hier. Ook een dagexcursie vanuit Huaraz is mogelijk.

Bovenstaande activiteiten zijn als onderdeel van je maatwerkreis te boeken via de Nederlandse reisorganisatie Better Places.

Lees de complete reisreportage over Peru in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!