Arequipa en Lago Titicaca

'200562' door akampermann '200562' door akampermann

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Uros indianen

akampermann

Je kan het moeilijk stadsbeeld noemen, maar het is een dorpje op de rieteilanden op het Titicaca-meer in Peru. De indianen leven hier in dorpen van drijvende eilanden en heten toeristen van harte welkom.

'500952' door CBurgstad '500952' door CBurgstad

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Vrijbuitertje

CBurgstad

De Uros-indianen leefden vroeger in de jungle maar zijn door de Inca's verdreven en vluchtten het Titicacameer op en vestigden zich op de rieteilanden in het meer. Het bestaan op deze eilanden is ook nu nog zeer moeizaam en ze zijn erg arm. Ze maken alles van riet: hun boten, huizen, bedden enz. Verder hebben ze niets. Ze proberen een beetje geld te verdienen aan de toeristen die er komen. Bij aankomst op een eiland is het even wennen want de grond beweegt doorlopend onder je voeten. Ook is het even schrikken om de extreme armoede te zien. We worden direct aangeklampt door een paar kinderen die bedelen om 'bananas' en 'madarinas'. De kinderen hebben allemaal de blozende, verweerde rode blosjes op de wangen en zijn gekleed in de meest vreemde combinaties van truien, vestjes, broeken en mutsjes. Zo lang het maar lekker warm is. Dit meisje liep als een koninginnetje rond met haar hoed en haar vrolijke, open, levenslustige en vrijmoedige blik. Echt een vrijbuitertje!!!

'501704' door CBurgstad '501704' door CBurgstad

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Verwondering

CBurgstad

De Uros-indianen leefden vroeger in de jungle maar zijn door de Inca's verdreven en vluchtten het Titicacameer op en vestigden zich op de rieteilanden in het meer. Het bestaan op deze eilanden is ook nu nog zeer moeizaam en ze zijn erg arm. Ze maken alles van riet: hun boten, huizen, bedden enz. Verder hebben ze niets. Ze proberen een beetje geld te verdienen aan de toeristen die er komen. Bij aankomst op een eiland is het even wennen want de grond beweegt doorlopend onder je voeten. Ook is het even schrikken om de extreme armoede te zien. We worden direct aangeklampt door een paar kinderen die bedelen om 'bananas' en 'madarinas'. De kinderen hebben allemaal de blozende, verweerde rode blosjes op de wangen en zijn gekleed in de meest vreemde combinaties van truien, vestjes, broeken en mutsjes. Zo lang het maar lekker warm is. Dit meisje stond een beetje afzijdig van haar vriendinnetjes met verwondering te kijken naar de bezoekers.

'67630' door floriscal '67630' door floriscal

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Moeders met dochter e

floriscal

In de Colca Canyon troffen we dit moedertje met haar dochter en met een Lama en Alpaca op sleeptouw. Ze trok veel bekijks en ik zal vast niet de enige zijn met deze foto op zak. Deze kleurrijke foto wil ik jullie echter niet onthouden.

'492069' door pensionado '492069' door pensionado

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Op de Andes hoogvlakt

pensionado

Tijdens onze tocht met het hele gezin van Arequipa naar de Colca Canyon verraste het (soms letterlijk) adembenemende landschap van de Andes hoogvlakte ons telkens weer. Op de glooiende, uitgestrekte vlaktes bloeiden pollen wilde planten en regelmatig staken hoge besneeuwde bergtoppen boven de hellingen uit.

'531313' door MiekeLejeunevdVen '531313' door MiekeLejeunevdVen

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

De vulkaan Misti

MiekeLejeunevdVen

17 km van de stad Arequipa ligt "El Misti" een actieve vulkaan, hij is de bekendste vulkaan van Peru met 'n hoogte van 5822 m. Op de voorgrond een groep Vicuñas De Vicuña is een in het wild levende kameelachtige die voor komen in de hoge gebieden van de Andes. Zij leveren uiterst fijne wol, die erg duur is omdat ze moeten worden gevangen in het wild. De Vicuñas worden eens in de drie jaar geschoren. s.v.p. even openen.

'108011' door janlodewijks '108011' door janlodewijks

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Ijskoud

janlodewijks

Op weg naar de Colca Canyon poseren moeder en kind graag voor een foto bij een ijsmassa. Door de mooie kleding en witte achtergrond wordt dit een kleurrijke foto.

'522183' door konne000 '522183' door konne000

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Kaal, maar zó mooi!

konne000

Op de weg van Arequipa naar de Colca Canyon kom je van de grote stad in de pure natuur. Je ziet het op de foto, er is niets, er komt niets, het blijft de grote kaalheid met wat witte toppen er boven. Het is niets, maar ik vind het zo verschrikkelijk mooi!

'513341' door Lyske1980 '513341' door Lyske1980

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Homestay Lláchon

Lyske1980

In Lláchon, aan het Titicacameer, kun je kiezen voor een verblijf bij de zeer vriendelijke Aymará bevolking. Vanuit de boot maakte ik deze afscheidsfoto van onze gastvrouw en haar dochtertje, alvorens we teruggingen naar Puno.

'158251' door manuela '158251' door manuela

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Geen AOW

manuela

geweldig oud mensje in de Colca Canyon. Zelfs op haar leeftijd moet ze nog gevlochten riempjes verkopen om aan een beetje geld te komen. (ook een gescand oudje)

'518620' door CBurgstad '518620' door CBurgstad

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Dame in de dop

CBurgstad

De Uros-indianen leefden vroeger in de jungle maar zijn door de Inca's verdreven en vluchtten het Titicacameer op en vestigden zich op de rieteilanden in het meer. Het bestaan op deze eilanden is ook nu nog zeer moeizaam en ze zijn erg arm. Ze maken alles van riet: hun boten, huizen, bedden enz. Verder hebben ze niets. Ze proberen een beetje geld te verdienen aan de toeristen die er komen. Bij aankomst op een eiland is het even wennen want de grond beweegt doorlopend onder je voeten. Ook is het even schrikken om de extreme armoede te zien. We worden direct aangeklampt door een paar kinderen die bedelen om 'bananas' en 'madarinas'. De kinderen hebben allemaal de blozende, verweerde rode blosjes op de wangen en zijn gekleed in de meest vreemde combinaties van truien, vestjes, broeken en mutsjes. Zo lang het maar lekker warm is. Dit jonge meisje heeft nu een elegante houding van een echt dametje in de dop, maar de omstandigheden op het eiland zijn zodanig dat ze vrijwel zeker niet op zal groeien als een dame....

'485672' door Graaf '485672' door Graaf

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Sillustani

Graaf

Vandaag een lange busreis van Arequipa naar Puno met een mooie luxe touringcar, waar we alvorens we konden instappen via een soort luchthaven moesten inchecken. Onderweg mooie landschappen, nog een pas van 4528m gepasseerd, gelukkig nu geen enkele last meer van hoogteziekte. In Juliaca kreeg de bus pech, na 2 uur langs de weg gestaan te hebben, wordt er vervangend vervoer geregeld. Met 3 zeer aftandse rammelende minibusjes worden we allemaal bij de busterminal in Puno afgeleverd, ruim 2 uur later dan gepland. Ons geplande uitstapje naar de graftorens van Sillustani kan toch nog doorgaan. Dit is een begraafplaats uit een pré-Inca tijdperk (1100 – 1400 na Chr) ten noorden van Puno. De bovengrondse graven zijn ronde torens en heten chullpa’s, in deze tombes zijn de stoffelijke overschotten van complete, belangrijke families gevonden. Veel van de torens zijn verwoest door grafrovers, sommige anderen nooit afgebouwd. Dit gebied is een spirituele plaats voor de lokale bevolking. Niet iedereen van de groep heeft nog energie om mee te gaan, na de vermoeiende busrit. Om kwart voor 6 zijn we daar en wandelen gelijk naar boven en zien even later de zon over het meer achter de torens ondergaan. Het is een heerlijk stiltegebied met heilige stenen. Op een van die stenen staat een spiraal, een eeuwenoud symbool, gegraveerd. Als je hier je hand oplegt kun je de energie voelen; je hand begint helemaal te tintelen. Toen het helemaal donker was en we in cirkels van de maan en de zon stonden kwam er een enorme bliksemflits bij heldere hemel die het hele gebied hel verlichtte, heel bijzonder. We zagen sterrenbeelden die we bij ons nooit kunnen zien zoals het Zuiderkruis. (Dit sterrenbeeld komt ook regelmatig terug in oude Inca bouwwerken). Dat we dit gebied bij avond bezocht hebben heeft er een heel bijzonder spiritueel tintje aan gegeven, wat we waarschijnlijk overdag nooit zo ervaren zouden hebben, dus die vertraging heeft gewoon zo moeten zijn. Daarna zijn we nog bij oorspronkelijke bewoners van de Altiplano in hun huis (hutjes) wezen kijken, hoe zij daar leven en werken. Hier kregen we ook nog eens duidelijk het verschil tussen lama’s en alpaca’s uitgelegd. ’s Avonds in het hotel uitgeblust maar erg voldaan in bed geploft, en mijn vriend verteld wat hij allemaal gemist heeft.

'491941' door pensionado '491941' door pensionado

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Landschap in de Andes

pensionado

In 1999 waren wij met onze dochters in Peru. De jongste filmde daar voor haar afstudeerproject in visuele antropologie drie maanden in Arequipa. Samen met onze oudste dochter reisden we naar Peru en met zijn vieren maakten we vanuit Arequipa een prachtige, tweedaagse excursie naar de Colca Canyon. Deze foto toont het berglandschap tijdens de eerste klim na het verlaten van de stad.

'521152' door MoniqueLandman '521152' door MoniqueLandman

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Goed uitkijken

MoniqueLandman

Onderweg van Arequipa naar de Colca Canyon kwamen we door prachtige landschappen en kwamen we ook vele lama's tegen. Hier nemen er twee rustig de tijd om de weg over te steken.

'270880' door antwan '270880' door antwan

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Stoer

antwan

Dit jochie kwam ik tegen op Taquille eiland in het Titicacameer. Hij zat al de hele tijd naar mij te kijken en vond het maar al te leuk om op de foto te mogen. Voor de foto zat hij erg stoer te kijken.

'522496' door konne000 '522496' door konne000

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Traditionele Huatia

konne000

Na de boottocht over het Titicaca Meer, waarbij we o.a. de drijvende eilanden van de Uros bezochten, werden we aan wal getrakteerd op een traditionele huatia, waarbij het eten onder de grond, bij Pachamama (=moeder aarde), wordt bereid. Zowel aardappels, groente en vlees worden op deze manier geprepareerd. Hier wordt een pan onder de grond weggehaald!

'30812' door Harold Versteeg '30812' door Harold Versteeg

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Kissing Alpaca

Harold Versteeg

Een indiaans meisje kust haar Alpaca, genomen in de Canyon del Colca, nabij Arequipa.

'189617' door leonvanmaenen '189617' door leonvanmaenen

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Herrie in de keuken

leonvanmaenen

Ondanks de massale toestroom van toeristen die dagelijks naar Uros varen om deze drijvende rieteilanden te bezoeken, blijft het een bijzondere site aan het Titicacameer om het te bewonderen. De huidige bewoners hebben de cultuur van de oorspronkelijke Urosbevolking overgenomen. Deze dame zat met haar koopwaar vóór haar keukentje (zie achtergrond). De kat op de linkerpan zocht met scherp miauwgeluid tevergeefs naar eten.

'329376' door PaulHoo '329376' door PaulHoo

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Borduurwerk

PaulHoo

Toen we door de straatjes van Arequipa liepen kwamen we op diverse plaatsen uitstallingen tegen van fraai Peruaans borduur- en schilderwerk, varierend van tasjes tot kleedjes, allemaal in de herkenbare kleuren en patronen. Deze kleuren heb ik op de foto nog wat aangezet. Aan het begin van onze vakantie nog maar even besloten niet al souvenirs mee te nemen, achteraf spijt van.

'520431' door ronderegt '520431' door ronderegt

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Adembenemend

ronderegt

Onderweg in Peru vanuit Bolivia naar Arequipa passeren we dit meer op grote hoogte dus in meerdere opzichten adembenemend. In het meer honderden flamingo's die hun maaltje bij elkaar scharrelden.

'243152' door Ilka '243152' door Ilka

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Teddy en ik

Ilka

Toen we een boerderij bezochten, rende de zoon des huis de hele tijd geanimeerd om ons heen. De hele tijd waren hij en zijn pluchen aapje onafscheidelijk.

'377428' door moma '377428' door moma

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Poepie

moma

Tijdens een festival op het eiland Amantani in het Titicacameer hing dit kindje in een draagdoek op de rug van zijn moeder. Het gezegde 'jong geleerd is oud gedaan', werd hier duidelijk in de praktijk gebracht.

'189375' door EstherV '189375' door EstherV

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Wachten....

EstherV

Tijdens onze wandeling over Isla Taquile kwamen we op het Plaza de Armas, het centrale plein van het eiland. Daar was een bijeenkomst aan de gang, er werd gezegd om een nieuwe burgemeester te kiezen, maar kan ook gewoon vanwege de toeristen geweest zijn... ;-). Ieder geval hadden alle mannen, vrouwen en kinderen hun mooiste kleding aan. Door de mannen werd er ook een hoop gepraat en de vrouwen hadden blijkbaar niet zo'n zin om in de brandende zon te gaan staan. Zij zochten daarom maar een plekje in de schaduw op om te wachten tot de mannen uitgepraat waren. En dat gaf mij dan weer een mooi plaatje.....

'126825' door Splint '126825' door Splint

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Rode wangetjes

Splint

Dit meisje woont op een boerderijtjje waar het vee bestond uit cavia, kippen en een par lama's. Door het leven op deze grote hoogte - meer dan 3500 meter - heeft ze lekker doorbloede wangen.