Sierra Centraal

'351847' door sidonius '351847' door sidonius

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Unisex

sidonius

Een indianengezin in het plaatsje Alausi, centraal Ecuador. Een kleurrijk plaatsje, waar nagenoeg alle mensen deze kleurrijke kleding dragen. Opvallend vind ik dat de meisjes precies hetzelfde gekleed gaan als hun moeder, en op deze foto draagt ook de vader bijna hetzelfde. Het is een heerlijk plaatsje om rond te lopen, aan de spoorlijn van Riobamba naar Palmira.

'494753' door vulture1960 '494753' door vulture1960

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Leven op het randje..

vulture1960

De naam Baños de Agua Santa betekent Baden van het Heilige Water, waarmee verwezen wordt naar de vulkanische warmwaterbronnen die rondom Baños ontspringen. Het toeristische dorpje wordt omringd door groene bergen en borrelende vulkanen. Er zijn ook warmwaterbronnen. Wij hebben er een prachtige wandeling gemaakt. Begrijp nog steeds niet dat er mensen zijn die daar willen wonen op dat randje , als je goed ziet kun je zelfs zien dat er nog word bijgebouwd de hoogte in. maar je woont wel bijna in de wolken

'514072' door Jenny '514072' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Rietdraagster Laguna.

Jenny

Aan de voet van de 6.301 meter hoge vulkaan Chimborazo, de hoogste van Ecuador, ligt Laguna de Colta. Hier wonen ook de Colta-indianen, waarvan de vrouwen vroeger te herkennen waren aan hun felrood gekleurde haarpunten. Deze dame werkte samen met een jonge rietsnijdster (eerder foto van geplaatst) die met haar lange, smalle vlot af en aan voer om riet te snijden en daarna aan wal te brengen. Deze dame stond haar op te wachten om de enorme bossen riet op haar rug te hijsen en te vervoeren.

'435118' door Jenny '435118' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Kat uit de boom

Jenny

In de omgeving van het hooggelegen Guamote mogen we op bezoek bij een piepklein kinderopvangcentrum. In deze streek is men nog niet echt aan toeristen gewend en ook dit mooie meisje met haar schrale wangen kijkt de kat graag even uit de boom.

'499289' door hardom '499289' door hardom

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Provincie Chimborazo

hardom

De provincie Chimborazo is een dun bevolkte provincie in de centrale Andes in Ecuador. In de provincie wonen voornamelijk Puruhà-indianen en je vindt er veel kleinschalige landbouw. Op de foto zie je een paar akkers met Quinoa, dat op grote hoogte nog te verbouwen is.

'512262' door WKerkhof '512262' door WKerkhof

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Vicuña's voor de...Ch

WKerkhof

Vicuña's zijn mooie sierlijke beesten en de kleinste van de kameelsoorten. Ze hebben zich goed aangepast om op grote hoogte te leven en voelen zich kiplekker boven de 4000 meter. Dankzij hun krachtige hart en hun rode bloedcellen die 2,5 keer zo lang leven als bij andere dieren zijn ze in staat om in deze ijle lucht te ademen en te leven. Ook kunnen ze net als kamelen goed overleven in hele droge gebieden omdat ze zuinig zijn met hun waterverbruik (dankzij Wikipedia) Deze mooie dieren zagen we op de Chimborazo vulkaan.

'281463' door sidonius '281463' door sidonius

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Nationaal gerecht

sidonius

Deze foto is een beeld van hét nationale gerecht van Ecuador (en Peru): geroosterde cavia, oftewel cuy. Het is op deze site al vaker voorbij gekomen. Op deze foto, gemaakt in Banos, zie je de verschillende stadia: vers aan het spit en kant en klaar geroosterd. Zoekt u maar uit, en eet smakelijk! (het smaakt naar kip).

'492005' door vulture1960 '492005' door vulture1960

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Mountainbike tocht ..

vulture1960

In Riobamba, schuin tegenover het station, kun je een dagexcursie boeken voor een mountainbiketocht van ongeveer 35 km Downhill vanaf de Chimborazo vulkaan. Je krijgt uitgebreid uitgelegd wat er allemaal gaat gebeuren. Je lengte word gemeten zodat je een mountainbike op maat hebt. Om dat de tocht begint op 4800 meter hoogte kan het behoorlijk koud zijn. Je krijgt speciale kleding aan die beschermt tegen regen en koude. Muts handschoenen zijn ook verkrijgbaar. En ook al gebruik je ze niet toch meenemen. Want het weer kan zo omslaan. Voor een zonnebril moet jezelf zorgen. Je moet een weaver tekenen, dat je op de hoogte bent van alle gevaren en dat het risico voor jou is. Je vertrekt 's-ochtends om 09.00 uur in een busje met de bikes in de aanhangwagen.. Een rit van uur gaat door het schitterende landschap van de Andes. Je komt ook door woestijnachtig gebied: El Arenal. Je wordt afgezet bij de eerste refugio, op ca. 4800 m. hoogte. Vanaf hier loopt je verder naar refugio (cafe in een tent) Whymper op 5.000 m. 200 meter klinkt als niet veel maar op deze hoogte toch nog een "zware" wandeling. Als je rustig aan wandelt is het goed te doen. Neem je paspoort mee voor een stempel van deze unieke plek. Bij de refugio eten we wat, en kun je nog een laatste pitstop maken, en krijgt u een kopje cocathee, wat goed zou zijn bij verblijf op grote hoogte. Dan klim je op de fiets voor de afdaling. Over een traject van 35 km. daalt je tot 2900 m. De eerste 7km zijn onverhard , de rest is op een goede asfalt weg. Je moet geconcentreerd rijden. Neem rustig de tijd om te fietsen, het is geen wedstrijd. Pas wel op voor overstekende honden en/of vee. Onderweg ziet u het landschap langzaam veranderen en steeds groener worden. De hele rit blijft het busje achter de laatste persoon rijden. Materiaalpech of zit je fiets niet lekker kan je gewoon stoppen en dan word je geholpen. Rond 15.30 uur ben je weer terug in Riobamba. Inbegrepen: • Gids • Transfer • mountainbike • helm en handschoenen, elleboogbeschermers • Lunch. Water U neemt zelf mee: • Gemakkelijke kleding. Evt. een vest of trui voor het beginpunt. • Zonnebrand, zonnebril • Rugzakje met persoonlijke spullen Prijs: €65,- per persoon. Minimaal 2 personen. Onderweg kan je dus deze vicuña's tegenkomen. Wij deden de tocht in November. Op de Chimborazo hadden we sneeuw. En tijdens het mountainbiken hadden we regen en mist. Was erg guur, dan heb je die kleding handschoenen en muts wel nodig. Maar het was toch een prachtige rit.

'460761' door wisseschout '460761' door wisseschout

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Haken voor...levenson

wisseschout

Er wordt wat afgebreid en gehaakt om dit te verkopen als levensonderhoud. Ik had het idee dat het een hangmat moest worden. Maar één ding weet ik zeker. Een hoop werk

'497638' door vulture1960 '497638' door vulture1960

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Slecht weer

vulture1960

We hadden pech. We zouden een wandeling maken rond het meer Lake Cuicocha. Maar het regende behoorlijk. Dus we mochten niet het was te gevaarlijk. Met het busje naar boven gebracht. En daar hebben we toch nog 2 uur rond gekeken. Aan de ene kant keek je over het meer en dit was het uitzicht aan de andere kant!

'510537' door Jenny '510537' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Fruitsnack

Jenny

Tussen Baños en Riobamba wandelen we over een piepklein marktje. Er staan diverse kraampjes met etenswaren, waaronder de beroemde/beruchte cuy (cavia) en verder voornamelijk handgeweven poncho's, mutsen, sjaals en plaids. Het is er niet druk, de meeste dorpelingen zijn waarschijnlijk aanwezig bij de huwelijksinzegening in de nabijgelegen kerk. Deze prachtige oude dame met haar bijzondere oorbellen en mooie capespeld is klaar met het doen van haar inkopen en heeft net een kleine fruitversnapering gekocht.

'511233' door WKerkhof '511233' door WKerkhof

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Salasaka Indianen

WKerkhof

Vanuit Quito rijden we naar Baños en niet ver voor Baños maken we een korte omweg om naar een klein marktje te gaan. In deze plaats wonen voornamelijk Salasaka indianen. De mannen gaan in zwart of in witte poncho's gekleed. Zwart is een teken van rouw voor de laatste incakoning en wit is een teken van geestelijke rijpheid. We zagen voornamelijk mannen in zwart gekleed, maar deze wilde liever niet op de foto. Op het kleine marktje zitten de vrouwen in een stuk kleurrijkere kleding te spinnen en verkopen hier hun zelfgemaakte spulletjes. Van mooie kleden, deken en poncho's tot kneuterige poppetjes.

'521665' door Jenny '521665' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

El Pailón del Diablo

Jenny

Ca. 20 km buiten Baños ligt de prachtige 80 meter hoge waterval El Pailón del Diablo (Kookpot van de Duivel) die uitmondt in de Río Pastaza. De wandeling er naartoe is schitterend. Mensen die niet claustrofobisch zijn aangelegd, het is een “buk- en kruiproute”, kunnen ervoor kiezen om via La Grieta al Cielo (Kloof naar de Hemel) nog dichterbij het water te komen. Eenmaal boven is het gebruikelijk om zo hard te schreeuwen als je kunt om je te bevrijden van alle zorgen en frustraties. Deze foto is genomen aan het einde van La Grieta al Cielo en kijkt uit op het eindpunt van de eerste etappe. El Pailón del Diablo is ook nog vanaf twee bruggen te bewonderen; een naast de waterval (een stukje ervan is nog te zien) en een hoog erboven.

'510591' door WKerkhof '510591' door WKerkhof

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Met een gondeltje naa

WKerkhof

Rond Baños heb je prachtige watervallen en een mannier om die 'Ruta de las cascades' (watervallen route) te verkennen is met een open bus. Het busje stopt bij verschillende uitzichtpunten, en bij deze indrukwekkende waterval heb je de gelegenheid om met een soort gondel naar de overkant te gaan. Het kost je $1,- extra pp maar het is zeker de moeite waard en leuk om te doen. Deze waterval is de Cascades Agoyan en de hoogste waterval van de Ecuadoriaanse Andes en valt hier ongeveer 60 meter naar beneden. Of deze trip nu echt een aanrader is, zie mijn blog: 'Op pad met een discobus' http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/ecuador/sierra_centraal/reisreporter/blogs/7842.html

'513919' door WKerkhof '513919' door WKerkhof

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Onderweg in Ecuador

WKerkhof

Onderweg door de hooglanden van Ecuador lijkt het landschap soms wel een lapjesdeken. Af en toe een klein dorpje, werkende mensen of een enkele koe/schaap of varken langs de weg. Onze chauffeur begrijpt er niks van, maar wij stoppen graag bij deze voor hem 'normale' landschappen

'501261' door hardom '501261' door hardom

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Markt in Guamote

hardom

In Ecuador is de markt voor de lokale bevolking een economisch én sociaal erg belangrijk gebeuren. In het hoogland waar de indiaanse bevolking sterk aanwezig is worden wekelijks grote en kleurrijke markten georganiseerd. Deze beginnen meestal vroeg in de ochtend (5 à 6 uur) en duren tot in de namiddag. Aanraders zijn de markten in Guamote, Saquisili en Zumbahua. Deze markten zijn in tegenstelling tot de bekende markt in Otavalo niet of nauwelijks op toeristen gericht. Op de foto een deel van de donderdagse markt in Guamote

'486075' door Jenny '486075' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Waterdrager in Guamot

Jenny

Mocht je ooit het stadje Guamote willen bezoeken en zelf een dag kunnen kiezen, kies dan voor de donderdag. Guamote is 6 dagen per week een uitgestorven slaperig stadje met uitzondering van deze dag, dan wordt de markt gehouden en stroomt het dorp vol met mensen die met hun (levende) waar echt van heinde en verre komen. Wij waren er helaas níet op een donderdag, maar wel in een week dat het jaarlijkse dorpsfeest plaatsvond. Geen enorme "happening", maar we konden o.a. genieten van een kerkkorencompetitie (kippenvel, helaas niet van mooiigheid) en een touwtjespringwedstrijd. Onderweg naar het veld waar de kerkkorencompetitie plaatsvond zagen we deze jongen, gekleed in een mooie traditionele poncho, een teil water het huis binnendragen. Zo te zien een zwaar klusje.

'521305' door Jenny '521305' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Geld pakken voor...ve

Jenny

Tussen Baños en Riobamba wandelen we over een piepklein marktje. Er staan diverse kraampjes met etenswaren, waaronder de beroemde/beruchte cuy (cavia) en verder voornamelijk handgeweven poncho's, mutsen, sjaals en plaids. Het is er niet druk, de meeste dorpelingen zijn waarschijnlijk aanwezig bij de huwelijksinzegening in de nabijgelegen kerk. Deze prachtige traditioneel geklede dame, aan haar gezichtsuitdrukking te zien een pittige tante, is klaar met het doen van inkopen en pakt haar portemonnee/tasje om een versnapering te kunnen kopen.

'509919' door neretslok '509919' door neretslok

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Traditioneel

neretslok

De moeder is nog redelijk traditioneel, maar of het mutsje van het meisje dat op haar rug zit ook traditioneel is? Je zult het hier in ieder geval niet snel zien. Het meisje zal het worst wezen, zij zwaait vrolijk met het zakje waarin iets zit dat blijkbaar zojuist gekocht is.

'489745' door vulture1960 '489745' door vulture1960

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Baños de Agua Santa

vulture1960

De naam Baños de Agua Santa betekent Baden van het Heilige Water, waarmee verwezen wordt naar de vulkanische warmwaterbronnen die rondom Baños ontspringen. Het toeristische dorpje wordt omringd door groene bergen en borrelende vulkanen. Er zijn ook warmwaterbronnen. Wij hebben er een prachtige wandeling gemaakt. Als je links in het midden het dorp uitwandeld kun je diverse mooie wandeltochten maken. Berg op. Op een gegevn moment kan je lins af en rechts af. Wij zijn rechtsaf gegaa richting de water val en het Grote kruis wat er op de berg staat. Onderweg zijn er diverse uitkijkpunten en rstplaatsen. Het is ondgeveer een uurtje wandelen. Op de terugweg, we hadden nog tijd zat hebben we na een paar honderd meter bij een splitsin het pasd naar boven genomen. Het staat netjes met borden aangegeven. Het is een klim van 1,5 KM. Het is een smal pad. Soms moet je over wat rotsen klimmen en tussn wat takken door. Goede schoenen een vereiste. Eten en drinken ook. Eenmaal boven aangekomen. Kom je in een klein dorpje. Je hebt daar een heel gezellig restaurant. Met een groot glazen raam. Je hebt daar uitzicht over het hele dorp. En je kunt er lekker eten! Daarna kun je dezelfde weg terug nemen. Of langs de autoweg wandelen. Wij hebben dezelfde weg terug genomen. We zijn een uurtje of 5 onderweg geweest! Prachtige wandeling een aanrader. Je kan ook eventueel de bus nemen naar dit dorpje. Is wel minder avontuurlijk.

'510397' door neretslok '510397' door neretslok

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Op moeders rug 2

neretslok

Zoals ik al bij een eerdere foto vermeldde, dragen veel moeders in Ecuador hun kroost nog op de rug. Deze had daar in ieder geval geen bezwaar tegen. Deel 2 uit een serie van 3....

'538446' door Fransvdg '538446' door Fransvdg

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Dubbel hoedje

Fransvdg

Op weg van Baños de Agua Santa naar Riobamba stopten we op de markt van Pilahuin. Het was erg leuk om daar tussen de Indiaanse bevolking wat rond te kijken. Ik weet dat er meerdere Hoogland-Indianengroepen bestaan, maar volgens mij is het nergens de streekdracht om twee hoedjes op elkaar te dragen. Toch stond het deze mevrouw wel leuk.

'225732' door Willeke '225732' door Willeke

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Hoezo vies?

Willeke

Na een lange dag reizen kwamen we op de boerderij waar we de nacht door zouden brengen. De mensen waren daar nog druk bezig met het werk van die dag. Iedereen hielp mee; vader, moeder en kinderen. Alhoewel er wel vaker buitenlanders op de boerderij kwamen logeren waren wij toch nog zo'n grote bezienswaardigheid voor de bewoners als de bewoners voor ons. En hygiëne? Ach, dat is daar gewoon net even anders.......

'454560' door Everlasting '454560' door Everlasting

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

The old and the new

Everlasting

She lives in Guamote, her legs are not what they once were and her eyesight neither, but she still enjoyed the Thursday market. She didn't venture far any more, just sat in her doorway with her kitten on her lap watching the many people pass and sharing the time of day with those she knew.