Otavalo

'510416' door Jenny '510416' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

(Bijna) geen...kinder

Jenny

Na 's morgens voor dag en dauw de dierenmarkt van Otavalo te hebben bezocht, gaan we na het ontbijt naar de "gewone" markt. Hier geen mama's met buggy's, kinderwagens en Maxi-Cosi's (ook geen papa's trouwens). De jongste kinderen worden hier lekker (volgens het diepgaande onderzoek van Neretslok dus niet hahaha) bij hun moeder op de rug gebonden, zo ook dit schattige meisje. Tijdens onze vakantie in Ecuador heb ik welgeteld 1 wandelwagen gezien!

'537301' door Fransvdg '537301' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Mooi landschap

Fransvdg

Als je naar de Laguna de Cuichoca gaat, kun je een prachtige wandeling over de kraterrand maken. Je kunt dan genieten van de steile wanden, de bloemen, het mooie meer en de eilandjes. Maar vergeet niet de andere kant uit te kijken, buiten de krater, want dan zie je dit. En dat is toch ook wel heel mooi landschap.

'522026' door Jenny '522026' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Kleine Otavaleña

Jenny

In Otavalo bezoeken we 's morgens in alle vroegte de beroemde dierenmarkt (iedere zaterdag van 05.00-08.00 uur). Als de markt ten einde loopt wandelen we terug naar ons hotel om te gaan ontbijten. Vlakbij het hotel zien we deze jonge traditioneel geklede Otavaleña in een steegje op een kratje met flesjes zitten. Ze moet waarschijnlijk even "schatbewaarder" spelen tot haar vader of moeder terugkomt om haar een handje te helpen met tillen.

'509599' door Jenny '509599' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Tevreden kokkin

Jenny

Elke zaterdagmorgen van 05.00-08.00 uur kun je in Otavalo de dierenmarkt bezoeken, absoluut de moeite waard! Als de markt ten einde loopt kun je in een van de vele tentjes genieten van een vers ontbijt en dat bestaat niet uit yoghurt met muesli. Net heb ik een foto geplaatst van een ontevreden kokkin, deze dame gaat het koken, aan haar gezichtsuitdrukking te zien, meer dan uitstekend af!

'513547' door Jenny '513547' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Familieportret op...d

Jenny

Wil je de beroemde dierenmarkt in Otavalo bezoeken dan moet je vroeg uit de veren. De markt begint elke zaterdagochtend om 05.00 uur en nadert z'n einde tegen 08.00 uur. Het is geen toeristenmarkt, maar een markt waar tal van dieren, groot en klein, van eigenaar wisselen. Je ziet er o.a. koeien, varkens (heel veel verschillende soorten), schapen, lama's, kalkoenen, honden, katten, kippen, cavia's en konijnen. De familie op deze foto, warme koffie drinkend tegen de kou, heeft geen groot vee in de aanbieding. In de zak en ervoor kippen, in de mand jonge hondjes en in de sjaal van het kleine meisje zit een cavia (een lekkernij in Ecuador). De kleine meisjes knuffelen de hondjes en de cavia nog even voor ze aan hun nieuwe eigenaar(s) overhandigd moeten worden.

'524425' door Jenny '524425' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Vrouwenproject Pacha.

Jenny

In Otavalo boeken we een "drie dorpjes tour" in de veronderstelling dat we drie dorpjes gaan bezoeken. In zekere zin is dat ook zo, maar in plaats van het bekijken van drie dorpjes doen we drie kleine bedrijfjes aan (muziekinstrumenten/panfluiten, sieraden & weefsels). Onze tweede stop is bij vrouwenproject "Pacha Calera". In 2008 heeft een Française op vrijwillige basis een aantal lokale dames sieraden van taguanoten, ook wel "vegetarisch ivoor" genoemd, leren maken. Met de inkomsten van dit kleinschalige project kunnen ze nu het onderwijs van hun kinderen en eventuele medische kosten betalen.

'521924' door vulture1960 '521924' door vulture1960

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Kerk Imbabura

vulture1960

Vanuit Otavola reizen we door. Onderweg stoppen we in een klein dorpje Imbabura. we bezoeken een weverij, een mooi park, en bij mensen thuis hoe ze daar muziek instrumenten maken. Een mooie tour, en natuurlijk ook even een kijkje in de plaatselijke kerk!

'542718' door Willemien '542718' door Willemien

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Kleurrijke Indianen..

Willemien

Het meest kleurrijk zijn de Indianen markten. Er worden veel inheemse producten verkocht zoals hoeden, sieraden, stoffen en poncho's. Een feest voor het oog zijn de vele kleuren van deze producten. Ook zijn de markten rijk aan groenten en fruit. Stil zitten is er voor deze dame niet bij. Zij pelt haar maiskolven. En toevallig kleurt haar vest mooi bij de muur.

'501437' door neretslok '501437' door neretslok

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Otavalo

neretslok

Otavalo is een stad van 90.000 inwoners in het noorden van Ecuador. De stad wordt omringd door majestueuze bergen. De meeste toeristen komen echter voor de stad: voor de stoffen- en kunstmarkt op zaterdag en de talloze winkeltjes. Otavalo kent ook veel muzikanten. Veel van de groepjes die je in de Europese steden ziet spelen, komen uit Otavalo. Als de bussen met toeristen nog niet zijn gearriveerd, ziet het er rustig uit in de stad. Zoals in de hoofdstraat, hier op de foto. En tegen de tijd dat de toeristen komen, zit je natuurlijk al lang in de bergen (aanrader, want het is er schitterend!).

'537566' door Willemien '537566' door Willemien

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Kleurrijke...indianen

Willemien

Zo kleurrijk als deze foto zo is de indianenmarkt in Otavalo. Op de markt is van alles te koop van veel fel gekleurde stoffen, wollentruien en hoeden maar ook houtsnijwerk en heel veel souvenirartikelen. De vrouwen zijn vaak prachtig gekleed met geborduurde blouses en heel veel " gouden" kralen. De mannen dragen nog veel een poncho en hebben bijna allemaal hun haar in een vlecht met daarop een hoed. De markt wordt dagelijks gehouden. Op de markt wordt bijna om de vijf minuten door een speaker gewaarschuwd voor zakkenrollers. Dus pas op je spullen.

'538335' door Fransvdg '538335' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Oud vrouwtje

Fransvdg

Dit oude vrouwtje, op blote voeten, kwam ik tegen in het centrum van het stadje Cotacachi, ten noorden van Otavalo. Ze was nog gis genoeg om te weten dat er in de buurt van toeristen met een fototoestel geld verdiend kon worden.

'509598' door Jenny '509598' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Ontevreden kokkin

Jenny

Elke zaterdagmorgen van 05.00-08.00 uur kun je in Otavalo de dierenmarkt bezoeken, zoals eerder al gezegd, absoluut de moeite waard! Als de markt ten einde loopt kun je in een van de vele tentjes genieten van een vers ontbijt en dat bestaat niet uit bruine boterhammen met kaas. Dit meisje is druk aan het kokkerellen, maar ik geloof niet dat ze veel vertrouwen in haar eigen kookkunsten heeft!

'534939' door Willemien '534939' door Willemien

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Panfluitles in Peguch

Willemien

Otavalo is bekend van de indianenmarkt; een zeer kleurrijke markt waar van alles te zien en te koop is. De dorpen in de directe omgeving van Otavalo zijn ook de moeite waard om te bezoeken. Elk dorp heeft zijn eigen ambachtslieden. De man op de foto komt uit het dorp Peguche en is lid van de bekende muziekgroep Nanda Manachi. Hij liet ons zien hoe je een panfluit maakt en hoe je er een mooi geluid uitkrijgt. Zowel het maken van een panfluit als het er op blazen lijkt heel eenvoudig maar dat is het echt niet. Ook kregen we een muzikale demonstratie van alle andere fluiten van heel klein naar groot.

'543829' door Willemien '543829' door Willemien

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Ecuadoriaanse met hoe

Willemien

Met deze foto wil ik graag iedereen bedanken voor de felicitaties en reacties (ook bij de andere foto’s) die ik heb ontvangen bij de foto: Wandeling om het kratermeer Cuicocha. Ben altijd heel trots op een ster bij een foto. Het kratermeer is goed te bezoeken vanuit Otavalo. Otavalo is natuurlijk bekend van de kleurrijke indianenmarkt. De binnenstad van het dorp is ook aan te raden, het is één grote bazaar, met tenten, kraampjes en heel veel winkeltjes met souveniers. Zo kwamen wij deze vriendelijke Ecuadoriaanse met hoed tegen zittend achter haar kraampje met handwerk.

'537170' door Fransvdg '537170' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Een beetje tegenwind

Fransvdg

In Peguche, een dorp in de buurt van Otavalo, gingen we naar een werkplaats vol mooie wandkleden kijken. Maar wat ik nog veel leuker vond waren de zomervakantiespelen voor de kinderen uit het dorp. Op het plein voor de kerk streden vier partijen met leuke water- en dansspelletjes tegen elkaar. Elke partij had een vaandel gemaakt dat trots omhoog gehouden werd. Maar met een beetje tegenwind was dat soms toch wel lastig.

'515569' door vulture1960 '515569' door vulture1960

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Restaurant veemarkt..

vulture1960

We bezochten de veemarkt in Otavalo. Een levendige handel in Koeien, paarden, varkens, kuikens, en hondjes. Maar behalve de verkoop moet ook de honger gestikt worden. Onder het plastic tref je van die restaurantjes aan waar je kunt eten. Toeristen zie je er niet zitten. Het eten wordt ter plekke klaargemaakt. en links zie je ook nog de afwassen zitten

'509590' door Jenny '509590' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Marktmeisjes

Jenny

Elke zaterdagmorgen tussen 05.00 en 08.00 uur vindt de dierenmarkt in Otavalo plaats, heel bijzonder om mee te maken. Je moet op tijd opstaan, maar als je de kans hebt moet je die niet laten lopen! Deze drie marktmeisjes staan klaar, tenminste twee van de drie, om hun kippen te verhandelen. Hopelijk komen ze met lege handen en een volle portemonnee thuis.

'538535' door Fransvdg '538535' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Vrolijke vrouw

Fransvdg

"Een vrolijk gezicht, brengt overal licht", dat is een oude wijsheid van mijn moeder. Ik moest daar aan denken toen ik deze foto thuis terug zag. De uitstraling van deze marktvrouw uit Otavalo zorgt er voor dat ze fotogeniek is. En tussen het lachen en de klanten door zorgt ze ook nog voor nieuw borduurwerk. Hulde!

'539644' door SaarAnna '539644' door SaarAnna

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Rust in de hectiek va

SaarAnna

la vida local: ik bezocht de markt in Otavalo. Veel hectiek en kleine steegjes met weinig licht. Temidden van dit alles zag ik deze meneer die rustig zijn krantje zat te lezen en het geluid om hem heen niet leek te horen. Op de achtergrond zie je wat er om hem heen gaande is.

'537239' door Fransvdg '537239' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Lunchtijd op de markt

Fransvdg

In de markthal van Cotacachi was het lunchtijd voor verkopers. Gezellig tussen hun handelswaar aten ze hun bordje leeg. Het eten werd op de markt voor ze bereid en rondgebracht.

'523074' door Jenny '523074' door Jenny

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Sluiproute

Jenny

In Otavalo bezochten we de lokale dierenmarkt die elke zaterdagochtend van 05.00-08.00 uur plaatsvindt. Geen plek om te bezoeken voor de teerhartigen onder ons, in Ecuador geen Partij voor de Dieren. Deze oude dame wilde ook naar de markt, maar had waarschijnlijk geen zin om om te lopen en nam een sluiproute. Dat pakte helaas niet zo goed uit, ze kwam vast te zitten in het prikkeldraad. Gelukkig schoot de man haar snel te hulp (en anders hadden wij natuurlijk de helpende hand geboden).

'539986' door Fransvdg '539986' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Markttafereel

Fransvdg

Soms ben je net te laat voor een bijzondere foto. Deze man zat in zijn marktkraam de teennagels van zijn vrouw te knippen. Helaas had hij door dat ik langs kwam en veranderden ze van houding.

'542567' door Willemien '542567' door Willemien

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Aap orchidee

Willemien

Nergens zijn zoveel orchideeën in het wild te vinden als in Ecuador. Tijdens een wandeltocht door het nevelwoud bijvoorbeeld zie je werkelijk prachtige exemplaren. Groot bloemige maar ook exemplaren met mini bloempjes. We hebben ook een kwekerij bezocht en hier zagen we o.a. deze aap orchidee. De wilde orchidee is zeer zeldzaam en komt alleen op grote hoogten in Ecuador voor. Op het kaartje stond de volgende naam: Porroglossum Muscosum Chimboroza

'536653' door Fransvdg '536653' door Fransvdg

EcuadorOtavalo

EcuadorOtavalo

Op stap

Fransvdg

Deze groep mensen in klederdracht kwam ik tegen in het plaatsje Cotacachi, in de omgeving van Otavalo. Deze streek staat bekend om de kleurrijke kledij van de Indiaanse dames en ook om de markten. Het is erg leuk om hier rond te kijken.