Oriente

'142383' door indi '142383' door indi

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Lekker hangen!

indi

Dit jongetje kwamen we tegen op een trektocht door de Amazone-jungle langs de oever. Zijn ouders waren een stukje land aan het bewerken bij hun bamboehuisje. Het jongetje hadden ze even gestalt in een hangmat tussen twee boomstammetjes.

'162380' door saskia '162380' door saskia

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Zonsondergang in de..

saskia

De zonsondergang zien vanaf een kano in het Cuyabeno-Reservaat is een plaatje dat altijd op je netvlies zal blijven staan. Dit beschermd gebied beslaat bijna 700.000ha. In het park, dat overwegend uit vloedbossen bestaat, liggen een groot aantal meertjes. Doordat het water hoog staat steken alleen nog maar de toppen van de bomen uit het water, wat een schitterend gezicht geeft.

'302280' door sidonius '302280' door sidonius

EcuadorOriente

EcuadorOriente

The making of....de c

sidonius

Een drieluik over het maken van een cassave pannekoek. In een dorpje in de jungle konden we een familie bezoeken en zien hoe zij leven in het tropisch regenwoud. Aan het eind van ons bezoek ging de vrouw des huizes cassaves snijden in het woud, raspte deze op een grote rasp, draaide het vocht uit de geraspte cassave en bakte tenslotte van het vrij droge poeder een heerlijke pannekoek. De olie in het cassavemengsel zorgde er voor dat de pannekoek niet aanbakte, er was geen toevoeging van bakolie nodig. Mooi om te zien en in heel korte tijd klaargemaakt.

'324663' door Reiswandaris '324663' door Reiswandaris

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Zorg voor de jongsten

Reiswandaris

Diep in de jungle van Ecuador hebben wij eind 2009 een Huaorani stam bezocht. De stam leeft nog grotendeels van het oerwoud, maar stamoudste Ahua krijgt altijd een bordje rijst als er bezoekers zijn. Hij deelt dit met één van de kleintjes van de stam. Het was een zeer bijzondere ontmoeting!

'514703' door WKerkhof '514703' door WKerkhof

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Gifkikkertje

WKerkhof

Wat ik een van de meest geweldige dingen vond aan ons verblijf in de jungle (Cuyabeno Lodge aan de Cuyabeno rivier) was de wandeling door de jungle. Zes uur wandelde we door begaande en onbegaande paden op zoek naar kleine dieren en insecten. We hadden het geluk deze giftige kikker te spotten, Sanguine Poison Frog of in het Spaans de Allobates zaparo. Het was een beetje eng, onder ieder blad of achter elke tak zat wel een insect, maar ik vond het echt het hoogtepunt van de 4 dagen jungle!

'379795' door antwan '379795' door antwan

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Passiebloemvlinder

antwan

Deze vlinder kwam ik tegen in het regenwoud van Ecuador. Het is een veel voorkomende vlinder van de passiebloemvlinders. Zijn Latijnse naam is Heliconius Doris

'457206' door Karindewolf '457206' door Karindewolf

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Trots!!!

Karindewolf

Ja de jacht op een aap! Ik denk dat velen dit vreselijk vinden maar voor de Huaorani's is het overleven en eten! Wij moesten natuurlijk mee op jacht en dit was een belevenis! Ik heb er niet van gegeten, want was die dag niet lekker maar Herman vond het lekker!!!

'509772' door WKerkhof '509772' door WKerkhof

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Cuyabeno reservaat

WKerkhof

Vanaf Quito is het ongeveer een half uur vliegen naar Lago Agrio. Met een busje wordt je verder over een hele slechte asfaltweg dieper het binnenland ingebracht. Aan het begin van de Cuyabeno reserve wacht ons een eenvoudige lunch en vanaf dan wordt het alleen maar mooier. Met ene gemotoriseerde kano worden we over de rivier, midden door de jungle, naar onze Eco-lodge gebracht: Cuyabeno Lodge. Deze ligt aan het meer wat alleen in de regentijd bestaat (in het droge seizoen komt dit droog te liggen) Elke dag gaan we het meer en de rivier op om de jungle verder te verkennen! Met een beetje geluk spot je hier niet alleen gebruikelijke jungle bewoners als bijvoorbeeld apen, vogels en kaaimannen, in deze wateren leeft ook een zoetwater dolfijn, oftewel een roze dolfijn! Helaas hebben we ze niet zien springen, maar gelukkig wel enkele keren zien zwemmen!

'507446' door WKerkhof '507446' door WKerkhof

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Biddend kikkertje

WKerkhof

De Cuyabeno Lodge is een hele mooie Eco-Lodge midden in de Jungle aan de Cuyabeno rivier. Alles is hier vrij basic, maar je zit echt op een prachtige locatie. Dat je midden in de jungle zit wordt regelmatig duidelijk zoals hier wanneer ik deze kleine kikker ontdek tussen het riet van het dakje van de leesruimte! Zijn houding vond ik wel grappig, het past wel bij het katholieke Ecuador!

'515095' door WKerkhof '515095' door WKerkhof

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Nachtelijk bezoek

WKerkhof

Na een lange dag in de jungle rond het Cuyabeno reservaat, een verfrissende douche en een heerlijke maaltijd zitten we in de leesruimte van de Cuyabeno lodge na te genieten van deze mooie dag. Terwijl we wat foto's terug kijken genieten we van de geluiden van de jungle. Om ons heen heerst absolute stilte maar klinken de oorverdovende geluiden van de jungle. Takken ritselen, apen gillen nog even voordat ze naar bed gaan, krekels zoemen en kikkers kwaken. Heerlijk die rust hier midden in de natuur. Dan valt mijn oog op een kleine beweging achter ons, een kikkertje komt nieuwsgierig kijken wat of hier nog wat te doen is. Niet makkelijk te fotograferen in het pikke donker, maar een klein zaklampje biedt uitkomst

'457047' door Everlasting '457047' door Everlasting

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Dining with a view

Everlasting

The dining room at Napo Wildlife center. I was so impressed not only with the view over the Napo Lake but also with the staff. Every morning we left the lodge around 5:15, before dawn, for a canoe ride or a jungle walk, and every morning the staff had prepared a full breakfast buffet to see us off. They must have began their preparations just after I went to bed!

'86185' door Bowral '86185' door Bowral

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Kleur en licht

Bowral

De zon gaat kleurrijk onder bij het Cyabenomeer in oost Ecuador

'512745' door WKerkhof '512745' door WKerkhof

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Neem de de-luxe kamer

WKerkhof

De Cuyabeno lodge ligt aan een heel groot meer en is een echte Eco-Lodge. De gebouwen zijn allemaal gemaakt van hout wat niet uit de jungle komt en bedekt met riet. We worden welkom geheten met een heerlijk glas koude limonade waarna we ingedeeld worden in onze kamers. We hebben geluk dat we een de-luxe kamer hebben geboekt en mogen in de observatietoren van 3 verdiepingen op de bovenste verdieping slapen. De voordelen van deze de-luxe kamer op een standaard kamer zijn wat mij betreft groot: 1) Je hebt een geweldig uitzicht, terwijl de standaard kamer nagenoeg geen uitzicht heeft 2) Je hebt een eigen terrasje, hier kun je mooi de siësta's tussen de excursies doorbrengen; als je een standaardkamer hebt, zit je op je eigen kamer of in een gemeenschappelijke ruimte. 3) Je natte kleding is makkelijk te drogen op je eigen terras! Eenmaal geïnstalleerd vallen toch aardig wat gebreken op aan deze Eco-Lodge, helaas…. het onderhoud lijkt aardig achterstallig, zo zitten er op verschillende plaatsen grote gaten in de horren voor de ramen, op de vloer liggen een paar rotte planken, en je moet oppassen dat je je er niet aan stoot of over valt in het schaarse licht en de daken hebben hun beste tijd gehad en vele kamers hebben last van kleine lekkages. De lodge houd zoals van ze verwacht wordt op meerdere terreinen rekening met het milieu, water wordt uit de rivier gezuiverd voor de douche en toilet, je krijgt 1 enkel flesje voor drinkwater (navulbaar) en ook gebruik je 4 dagen dezelfde handdoek. Al met al een geweldig verblijf, heel veel gezien, elke dag genoten, maar verwacht geen luxe, eerder wat achterstallig onderhoud…. Maar de omgeving maakt alles meer dan goed!

'295734' door sidonius '295734' door sidonius

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Samen genieten

sidonius

Samen in een bootje genieten van de zonsondergang in de jungle van Ecuador. Ook een vorm van ontmoeting: emoties delen. De mannen zaten vooraan en voortdurend in beeld, maar eigenlijk vond ik dat wel mooi met die silhouetten. Dus staan ze frontaal in beeld tegen de fraaie zonsondergang als achtergrond. Die is daar in de Oriente, ten noordoosten van Quito, adembenemend mooi.

'267476' door sidonius '267476' door sidonius

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Wachten op de...zonso

sidonius

Op het Laguna Grande, midden in de jungle van het NP Cuyabeno in Oost Ecuador, wachten mensen op de zonsondergang. Wij dus ook, in een ander bootje. De zonsondergang is hier spectaculair.

'100480' door Bowral '100480' door Bowral

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Brandend water

Bowral

Aangezien we vanavond hier in Nederland toch geen fraaie zonsondergang krijgen, plaats ik er maar eentje uit de jungle van Ecuador

'458900' door Karindewolf '458900' door Karindewolf

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Beautiful flower!

Karindewolf

Het amazonewoud in Ecuador; het zal misschien wel de meest avontuurlijke en mooiste reis blijven die we maakten. Het was toch wel heel speciaal; samenleven met de Huaorani's! Het amazonewoud herbergt zoveel rijkdom! Deze heb ik gespot midden in het woud!

'512454' door Jenny '512454' door Jenny

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Mooi mannetje

Jenny

We varen over de Río Napo naar een klein Quichuadorpje in de jungle. De Quichuas, totaal zo'n 40.000 mensen, zijn vermoedelijk met de komst van de Spanjaarden uit de Sierra gevlucht wat ook blijkt uit hun taal, een dialect van het Quechua. De mensen laten ons hun traditionele manier van jagen zien, dit gebeurt middels een blaaspijp. De pijltjes voor in de blaaspijp worden gescherpt aan vlijmscherpe pirañatandjes. We zien ook hoe chicha van yucca wordt gemaakt (een gefermenteerde drank) en krijgen informatie over de aanwezige flora en fauna. Als we aan het eind van de dag weer in onze gemotoriseerde kano stappen worden we nagekeken door een handjevol kinderen, waaronder dit mooie mannetje.

'267597' door sidonius '267597' door sidonius

EcuadorOriente

EcuadorOriente

De zon gaat onder in.

sidonius

De zonsondergang vanaf het meer Laguna Grande in de jungle van Oost Ecuador is spectaculair en dramatisch. In Afrika heb je de rode luchten, maar hier de vele kleuren donkerblauw, paars, rood, okergeel. Het zal met de luchtvochtigheid te maken hebben, elke avond andere wolkenpartijen die de lucht steeds weer een andere gloed gaven. heerlijk om dan stil in een bootje te zitten genieten.

'345477' door Reiswandaris '345477' door Reiswandaris

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Trots !

Reiswandaris

Ahua en Kemperi, de twee stamoudsten van Bameno, staan trots voor hun huis van boomstammen en palmblad. Ze zijn allebei getrouwd, dat kun je zien aan hun lange oorlellen. Wanneer iemand getrouwd is, worden gaatjes in de oren gemaakt, waar een steeds grotere plug in geschoven wordt. Deze mannen hebben geen plug meer nodig.

'511195' door WKerkhof '511195' door WKerkhof

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Koele duik met...zons

WKerkhof

Vanuit de Cuyabeno Eco lodge varen we elke dag met een gemotoriseerde kano door het reservaat opzoek naar leven in de jungle. Voor zonsondergang begeven de kano's van de meeste lodges in de omgeving zich standaard naar het grote meer. Niet alleen kunnen we genieten van een prachtige zonsondergang, iedereen die wil krijgt de mogelijkheid om even een frisse duik te nemen.... In het meer zwemmen piranha's, anaconda's, kaaimannen en sidderalen, maar op de piranha's na zouden deze zich allemaal niet in het midden van het meer begeven, maar langs de oevers te vinden zijn, dus... verstand op nul en duiken maar!

'477698' door sidonius '477698' door sidonius

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Ervaar het unieke...t

sidonius

Eén van de mooiste gebieden om te bezoeken in Ecuador is het tropisch regenwoud in het noordoosten, tegen de grens met Colombia. Hier sta je aan de rand van het grootste tropische regenwoud ter wereld: het Amazonebekken. Het “Reserva de Producción Faunística Cuyabeno”, 650.000 hectare groot, kreeg in 1979 de status van beschermd gebied. Het bestaat voor een groot deel uit ongerept vloedbos: in de korte droge tijd is het ‘gewoon’ regenwoud, in de regentijd staan grote delen onder water. Het vervoer gaat dan ook hoofdzakelijk per gemotoriseerde kano. Wat je ziet vanaf het water is een enorme rijkdom aan bomen, planten, vogels en zoogdieren. Grote blauwe vlinders, vele soorten apen, toekans, ara’s, hoazins, haviken, ijsvogels, te veel om op te noemen. In het water leven zoetwaterdolfijnen, anaconda’s, kaaimannen, waterschildpadden, piranha’s….. Heel bijzonder zijn de karakteristieke macrolobiumbomen, een acaciasoort, die met hun grillige vormen prachtig spiegelen in het water. Vooral op het Laguna Grande, het grote meer midden in dit regenwoud, zijn ze tegen zonsondergang een lust voor het oog. Die zonsondergang op het meer is spectaculair: bekijk ook de foto’s op deze site hiervan. Het is dus ook nog eens een zeer fotogeniek gebied. Ga overdag op jungletocht met een gids en spijker de bijna verloren kennis van medicinale planten bij. Je krijgt laarzen ter plekke. Als je een GSM bij je hebt kun je op zoek naar de evenaar, die hier dwars door de jungle loopt. Ontdek ’s avonds in het donker de roodoplichtende ogen van de kaaimannen vanuit je kano. Of de lichtgevende bladeren tijdens een nachtelijke tocht in het stikdonkere woud. Bezoek zeker ook de woongemeenschappen van de locale indianen, waar de vrouwen ter plekke een cassavepannenkoek voor je bakken. Je komt er door vanuit Quito het vliegtuig te nemen naar Lago Agrio, een vlucht van een half uur. Vanuit Lago Agrio neem je de bus naar het beginpunt van het Nationaal Park Cuyabeno (entree 20 dollar). Van daar is het nog een paar uur varen per kano naar je (eco)lodge of kamp. Georganiseerde tours van 4 à 5 dagen zijn te boeken in Quito of via internet. Onze trip zat bij de georganiseerde reis in, maar ik heb een link gevonden naar een organisatie waar je meerdaagse excursies kunt boeken. Deze is wel iets luxer dan waar wij zaten (Hot Spot Camp Cuyabeno River) maar daar is geen website van te vinden. [url=

'457404' door Everlasting '457404' door Everlasting

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Above the tree canopy

Everlasting

We have trekked through the jungle and climbed the 40 meter observation tower to witness the spectacular views and hear the sounds of the forest rising above the tree canopy. There is so much life in Yasuni, our guide tells us if we stay for a year he will show us something new everyday, I believe him.

'458755' door Karindewolf '458755' door Karindewolf

EcuadorOriente

EcuadorOriente

The huaorani savages.

Karindewolf

Ja ik ken niks van film maar ging op zoek en vond een film gemaakt door Raul Paz Pastrana waarin mensen meedoen die wij persoonlijk hebben ontmoet , wij hebben een raad mogen meemaken die betrekking had op het thema van de film. De film vertelt het verhaal van de strijd die de indianen moeten voeren tegen de grootmachten om hun leefgebied en hun identiteit te kunnen behouden. Ik vond dit wel zeer passend! (omdat ik vroeger al een betere foto had geplaatst moest ik deze wat aanpassen want er liep iemand storend in de weg). Rechts Ahua de man waarmee we op jacht gingen en zijn zoon Bay .Ahua is een van de krijgers van de film.