Cuenca foto's & tips

'509675' door WKerkhof '509675' door WKerkhof

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Cuy voor wie durft

WKerkhof

Het gerecht Cuy is in Ecuador een echte delicatesse. Voor degene die het nog niet herkende van de foto, het zijn cavia's Voordat er vee werd geïntroduceerd in Ecuador aten mensen waarschijnlijk al cavia's. Het was een luxe om vlees te eten, dus wanneer je veel cavia's bezat was je een rijk man en werd het hebben van Cavia's een soort statussymbool. Je kunt het in veel plaatsen eten in Ecuador, maar Cuenca staat er wel bekend om, dus misschien een goede plek om het hier eens te proberen? Het schijnt naar kip te smaken, en je mag het ook als kip eten, dus lekker met je handjes!

'501438' door deerik '501438' door deerik

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

El Cajas

deerik

Ej Cajas National Park was voor mij een van de verrassingen in Ecuador. We hebben er een volle dag gewandeld met een gids, langs meren en door sprookjesachtige bossen. Condors zien vliegen en genoten van lama's met jongen. Net voorbij de uitgang van het park ligt een restaurant dat vooral bekend is van de verse forel. Een echte aanrader ook!

'432366' door Jenny '432366' door Jenny

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Panamahoed

Jenny

Van de vezels van de carludovica palmata (aan het einde van de 18e eeuw genoemd naar het Spaanse koningspaar Carlos en Luisa) worden de wereldberoemde Panamahoeden gemaakt. Tijdens de aanleg van het Panamakanaal droegen veel arbeiders een hoed van Ecuadoriaanse makelij, het schijnt dat hier de naam Panamahoed vandaan komt (Ecuadorianen noemen de betreffende hoed “sombrero de paja toquilla”). In Cuenca, het centrum van productie en handel in Panamahoeden, staat de fabriek/museum van Homero Ortega. Je kunt hier een rondleiding krijgen die, natuurlijk, in een mooie winkel eindigt. Probeer dan maar eens sterk te zijn! Op de foto een kijkje in een deel van het magazijn (achter glas). De jurk, hoed en het boeket van de "bruid" zijn ook vervaardigd uit vezels van de carludovica palmata.

'170317' door jomo01 '170317' door jomo01

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Jongen met NIKE pet

jomo01

Jongen met een nieuwsgierige blik.Hij was aan het spelen op straat met zijn kameraden.

'445053' door vulture1960 '445053' door vulture1960

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Panamese Hoeden

vulture1960

We bezochten in Cuenca een hoedenmakerij. Ze heten Panamese hoeden. Maar volgens de eigenaar zijn de hoeden vaan oorsprong Ecuadoriaans. Je hebt ze in alle kleuren en maten en van goedkoop toto duur. Ik had een mooie gevonden. Maar met het nemen van foto stoote ik iedere keer tegen de rand. Dus toch maar niet gekocht

'457117' door Fietser '457117' door Fietser

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Kathedraal van Cuenca

Fietser

De grote Kathedraal van Cuenca is moeilijk te fotograferen in zijn geheel. Aan de voorkant staan grote bomen op het plein die voor de kathedraal staan en de andere kanten in deze geheel ingebouwd. Ik heb geprobeerd om de prachtige koepels wel in beeld te brengen. Wanneer je op het uitzichtpunt staat +/-4 km buiten de stad vallen de koepels gelijk op.

'496862' door gestreepteolifant '496862' door gestreepteolifant

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Uitzicht

gestreepteolifant

Cuenca is de 3e stad van Ecuador maar veruit de mooiste. De gehele binnenstad is UNESCO. Cuenca ligt prachtig tussen de bergen en het is een aanrader om vanuit de bergen over de stad heen te kijken. Veel prachtige kerken, zoals deze nieuwe kathedraal met zijn blauwe koepels die goed zicht baar is.

'434113' door sidonius '434113' door sidonius

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Blauwe koepels

sidonius

Deze blauwe koepels van de 'nieuwe" kathedraal in Cuenca vormen een bekend kenmerk van de stad. Cuenca is in 1999 door de Unesco tot Werelderfgoed verklaard, en terecht. Een prachtige stad met koloniale architectuur en een sfeervol centrum. Daar vind je ook deze Catedral Nueva, tegenover de oude kathedraal die te klein werd. De nieuwe biedt plaats aan 10.000 gelovigen. Er is bij de bouw veel albast en marmer gebruikt uit een plaatselijke groeve en de prachtige vloer is gelegd van roze marmer uit het Italiaanse Carrara. Kosten noch moeite werden gespaard, en het resultaat is er naar. Deze nieuwe kathedraal is overigens ook alweer ruim 100 jaar oud.

'485799' door vulture1960 '485799' door vulture1960

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Dansers in Cuenca

vulture1960

Cuenca, is een mooie stad in Ecuador. Het is een makkelijke stad om te wandelen de straten liggen in een vierkant je kan er dus niet verdwalen. Veel mooie gebouwen zijn er te zien. Een paar mooie kerken. Gezllige winkeltjes en dito eethuisjes. Daar kun je wel een dagje doorbrengen Toen wij er waren was er een verkiezingsparade die opgefleurd werd door lokale dansers en danseressen

'495597' door vulture1960 '495597' door vulture1960

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Statig gebouw in...Cu

vulture1960

Cuenca heeft ongeveer een half miljoen inwoners. Gelegen op 2500 m hoogte. Cuenca staat op de lijst van UNESCO Wereld Erfgoed vanwege haar prachtige historische stadshart. Cuenca heeft mooie vierkante straten dus verdwalen doe je niet snel. En veel mooie oude gebouwen, waaronder deze

'537937' door Fransvdg '537937' door Fransvdg

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Even lekker snoepen.

Fransvdg

Deze Indiaanse mevrouw heeft zich, bij de nieuwe kathedraal in Cuenca, op iets lekkers getrakteerd. Het is geen ijs, want het wordt ongekoeld en onverpakt verkocht. Ik denk dat het een soort crème is.

'512638' door WKerkhof '512638' door WKerkhof

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Religieuze merchandis

WKerkhof

Voor de ingangen van de Kathedraal de la Inmaculada Conceptión (Of in de volksmond de nieuwe kathedraal van Cuenca genoemd) zaten verkopers kaarsen in alle soorten en maten te verkopen. Het lijkt wel of voornamelijk lokale mensen hier een souveniertje meenemen.

'494532' door vulture1960 '494532' door vulture1960

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Catedral de la...Inma

vulture1960

Cuuenca heeft ongeveer een half miljoen inwoners. Gelegen op 2500 m hoogte. Cuenca staat op de lijst van UNESCO Wereld Erfgoed vanwege haar prachtige historische stadshart. De bouw begon van de Imaculada Concepción Kathedraal begon in 1885 ter vervanging van de oude kathedraal, de Iglesia del Sagrario. Nietemin, is het gebouw schitterend.

'306696' door sidonius '306696' door sidonius

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Even een moment voor.

sidonius

Een bloemenverkoopster in Cuenca neemt even een moment voor haarzelf. Ze leest de krant als er even geen klanten zijn. Achter de kathedraal van Cuenca is een leuk pleintje met een kleine markt, waar deze vrouw haar bloemen verkoopt.

'150342' door Lione Kolsteren '150342' door Lione Kolsteren

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Op een bankje

Lione Kolsteren

Ergens in Cuenca zaten deze twee ontspannen op een bankje. De linkse is traditioneel gekleed (wat je nog veel ziet hier); de rechtse is wat "eigentijdser", een mooi contrast.....

'300162' door sidonius '300162' door sidonius

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Even een praatje

sidonius

Twee vrouwen ontmoeten elkaar en maken een praatje op straat. Het lijkt een serieus gesprek, te zien aan de hand voor de mond van de rechter vrouw. Komen ze van de markt of hebben ze zelf koopwaar bij zich? Zomaar wat vragen bij een straatbeeld in Cuenca. Voor het maandthema Ontmoetingen.

'330146' door wisseschout '330146' door wisseschout

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Cuenca

wisseschout

Deze blauwe Cathedraal moest de grootste van Zuid Amerika worden, maar door een rekenfoutje kon er een deel niet gebouwd worden omdat het dan in zou storten. Cuenca is een leuke stad, maar toen wij er waren was er een enorme hagelbui die veel verwoeste.

'217943' door schenkel '217943' door schenkel

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

HOEDENWINKEL

schenkel

Deze foto is gemaakt in de hoedenfabriek hier worden nog de echt Panamahoeden gemaakt.Bij deze fabriek een winkel waar je hoeden in alle maten en soorten kan kopen.Niet alleen leuk omtekijken maar vergeet vooral niet tepassen

'210092' door petey '210092' door petey

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Kerk in Cuenca

petey

Dit is een van de vele kerken in Cuenca, het kost je ongeveer een dag om alle kerken te bezien (het zijn er ongeveer een stuk of 12 en de ene nog groter dan de andere). Maar het is absoluut de parel van Ecuador qua stad betreft. Erg mooie en rustige stad in verhouding tot Quito.

'538209' door Nick1982 '538209' door Nick1982

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Heilgen

Nick1982

In Cuenca kwam ik een muur tegen met nissen die allemaal een beeldje bevatten van heilige. De muur intrigeerde mij, omdat de beeldjes zo verschillen qua stijl, kleur en heilige. En het geheel geeft een mooi beeld, vind ik. Op deze foto heb ik wat meer ingezoomd zodat de beeldjes beter te zien zijn.

'536674' door Fransvdg '536674' door Fransvdg

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Oud en krom

Fransvdg

Nee, deze oude dames doken niet weg voor mijn fototoestel. Ze konden helaas niet veel rechter lopen. Ze waren echt oud en kromgewerkt dus. Je kunt zien dat de dames uit Cuenca komen. Zij dragen de karakteristieke hoed, die wereldwijd een Panamahoed wordt genoemd. Maar die naam klopt niet. Het originele model komt hier uit Cuenca en werd later gebruikt door de arbeiders bij de aanleg van het Panamakanaal.

'293971' door swanny '293971' door swanny

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Bedelvrouw

swanny

Dit vrouwtje zat te bedelen op een brug achter ons hotel in Cuenca. In tegenstelling tot de meeste bedelaars liet zij zich gewillig op de foto zetten. Het is treurig om te zien hoeveel oude vrouwen op straat zitten te bedelen. Ik heb haar maar wat gegeven als dank voor de foto.

'290889' door sidonius '290889' door sidonius

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

Vriendschap

sidonius

Een warme ontmoeting op een bankje in het park. Liefde of vriendschap? Een geheime afspraak? Wie zal het zeggen. Duidelijk is dat de twee een hechte vriendschap hebben. Heerlijk om zo van elkaar te genieten, leeftijd speelt geen rol.

'273634' door sidonius '273634' door sidonius

EcuadorCuenca

EcuadorCuenca

De panamahoed ligt te

sidonius

Deze "panamahoeden", een typisch Ecuadoriaans product al doet de naam anders vermoeden, liggen in de zon te drogen op het fabrieksterrein in Cuenca. Hier wordt de hoed afgemaakt en verkocht, in het plaatsje Montecristi aan de zuidwestkust wordt hij gevlochten van de vezel van de 'carludovica palmata', een palmsoort. Het vlechtwerk ziet er ingewikkeld en indrukwekkend uit, zoals mijn vorige foto laat zien. De panamahoed als handwerk staat overigens onder druk door concurrentie van China en Taiwan die een goede en goedkopere imitatie maken. Het zou erg jammer zijn als dit ambachtswerk zou verdwijnen. Een echte panamahead is een gewild souvenir en staat iedere man. Ook de mijne.