Amazonegebied foto's & tips

'496226' door BenRTravellers '496226' door BenRTravellers

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Into the blue

BenRTravellers

45 minuten vliegen vanaf Quito, vervolgens 2,5 uur in de bus en dan nog 3 uur varen. Je moet er iets voor over hebben, maar dan heb je ook wat: de Jamu Lodge, middenin Cuyabeno Wildlife Reserve, op steenworp afstand van de Colombiaanse grens. 's morgens in alle vroegte, als de mist optrekt uit het regenwoud, peddelen we over de Cuyabeno-rivier op zoek naar de vele vogelsoorten. De ontwakende natuur met al zijn junglegeluiden maakt het Amazone-gevoel compleet. Maar ook overdag spot je een overdaad aan dieren: veel verschillende apensoorten (zelfs de kleinste apensoort ter wereld, de 15 cm kleine dwergoestiti's, vind je hier), anaconda's, tarantula's, roze rivierdolfijnen, luiaards, kaaimannen.

'552286' door BenRTravellers '552286' door BenRTravellers

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Sunset @ Cuyabeno

BenRTravellers

Bij een magische zonsondergang een verfrissende duik nemen op steenworp afstand van hongerige kaaimannen? In het Cuyabeno-reservaat in noorden van Ecaudor kan het! Volgens de gids is het volstrekt veilig en met enige angst in de zwembroek duiken we het warme water is. Heelhuids kruipen we daarna weer aan boord en genieten na van de laatste zonnestralen die achter de bomen van het regenwoud verdwijnen. In dit gebied tref je heel veel wildlife aan en verblijf je hier meerdere dagen in één van de lodges, dan kun je o.a. luiaards, tientallen apensoorten, roze rivierdolfijnen, stinkvogels, vogelspinnen en anaconda's van dichtbij. Van de één na de laatste konden wij intens genieten, omdat deze ons 's nachts gezelschap hield boven het bed.

'533299' door WKerkhof '533299' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Pijnlijkste beet:...B

WKerkhof

In het Amazonegebied hebben sommige stammen een zeer pijnlijk ritueel voor hun jonge leden om hun te laten bewijzen dat ze man zijn geworden. Ze moeten hun handen 20 keer 10 minuten in een handschoen vol kogelmieren (Bullet ants) stoppen. De beten van deze mieren zijn de pijnlijkste die een insect maar kan maken. Het schijnt dat elke voelt als een pistoolschot (vandaar waarschijnlijk ook de toepasselijke naam). De mieren zijn wel verdoofd, maar zeker nog wel prikkelbaar. Het gif van de kogelmier kan na 10 steken al dodelijk zijn. Waarschijnlijk zorgt het verdoven van de mieren voor minder hevige steken, maar toch hebben de strijders dagenlang last van stuiptrekkingen aan hun gevoelloze armen. En dat allemaal om een echte strijder te worden.... Filmpje van dit heftige en vooral pijnlijke ritueel: https://www.youtube.com/watch?v=XwvIFO9srUw De pijn is niet te dragen en om het nog een beetje erger te maken, de pijn houd 12-24 uur aan! Wij zagen een paar van deze op een wandeltocht door de jungle. Ik ben zeker niet te dichtbij gegaan...

'522767' door Nick1982 '522767' door Nick1982

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

En meekomen jij!

Nick1982

Op de boerenmarkt voor Saquisili kwam ik deze boerin tegen met haar biggetje. Ik denk dat de big wist waar die naar toe ging! En spontaan wilde de big niet meer mee.

'524362' door WKerkhof '524362' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Fotograferen in de...

WKerkhof

De jungle zit vol met kleine diertjes en insecten die je niet snel zelf zal ontdekken. Een wandeling met gids laat de jungle tot leven komen. Nu is fotograferen in de jungle heel lastig, het is vaak donker doordat er minder licht door het bladerdek de bodem bereikt. Ook zijn de beestjes die je ziet vaak kleine en beweeglijk. Wil je toch een mooie foto maken en geen flits gebruiken neem dan een bij voorkeur macrolens mee die een goede lichtsterkte heeft, 2.8 of lager bij voorkeur! Ook is het verstandig om vooraf even te kijken bij welke ISO je camera nog een acceptabel beeld geeft, en dus niet teveel ruis heeft. Is je foto op een met een hoge iso goed gelukt en zit je onderwerp er nog? Zet hem een standje lager en probeer het nog een keer....

'493809' door vulture1960 '493809' door vulture1960

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Indianen in het...Ama

vulture1960

we bezoeken een klein museum waar we dingen zien zoals de Indianen vroeger in het Amazonewoud leefden. Dit is een muurschildering. Het ziet er behoorlijk heftig uit.

'494568' door vulture1960 '494568' door vulture1960

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Indiaans koken in het

vulture1960

We trokken drie dagen het Amazonewoud in. Met de een bootje de Napo rivier af. We logeerden in een ecoreservaat. Mooie nachttrip gemaakt door de jungle, veel insecten en reptielen gezien. Overdag een birdwalk gedaan. We bezochten een reservaat waar verstoten beesten werden opgevangen en een koffieplantage. Maar we zijn ook in een kano naar een indianen dorpje geweest. Klein dorpje. Demonstratie gekregen van wat men daar verbouwde hoe dat tot een eten werd verwerkt, men bakte potten. We hebben met een blaasboog geschoten. Traditioneel gekleed waren ze al niet meer

'552692' door Nick1982 '552692' door Nick1982

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Pannekoekjes bakken

Nick1982

Op de markt van Saquisili is van allerhanden handelswaar te zien van varkens tot bosuien. En van al het handel drijven krijg je honger, dus dan is het maar goed dat er ook kraampjes zijn waar je wat eten kunt halen. Deze vrouw bakt een soort kleine pannenkoekjes in olie, ik heb ze niet geproefd. We hadden kort van te voren ontbijten.

'521748' door Nick1982 '521748' door Nick1982

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

En trekken maar!

Nick1982

Tijdens onze reis door Ecuador verblijven we een paar dagen in Banos. In het centrum van Banos vind je veel winkeltjes waar ze kauwgom(soort toffee) maken. Dit betekent vooral veel trekken en duwen aan de kauwgom.

'541284' door WKerkhof '541284' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Van onderen...

WKerkhof

Het Cuyabeno reservaat verken je voornamelijk per kano. Het is goed zoeken naar dieren omdat de jungle vrij dicht is en de bomen hoog zijn. We hebben redelijk veel gezien, maar vond het zelf een beetje tegenvallen qua wildlife. Regelmatig beweegt het bladerdek boven ons zich en springen er aapjes van de ene naar de andere tak! Deze kleine doodshoofdaapjes lieten zich wel makkelijk en vaak zien!

'531630' door WKerkhof '531630' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Cuyabeno reservaat

WKerkhof

Vanaf Quito is het ongeveer een half uur vliegen naar Lago Agrio. Met een busje wordt je verder over een hele slechte asfaltweg dieper het binnenland ingebracht. Aan het begin van de Cuyabeno reserve wacht ons een eenvoudige lunch en vanaf dan wordt het alleen maar mooier. Met een gemotoriseerde kano worden we over de rivier, midden door de jungle, naar onze Eco-lodge gebracht: Cuyabeno Lodge. Deze ligt aan het meer en elke dag gaan we het meer en de rivier op om de jungle verder te verkennen! Met een beetje geluk spot je hier niet alleen gebruikelijke jungle bewoners als bijvoorbeeld apen, vogels en kaaimannen, in deze wateren leeft ook een zoetwater dolfijn, oftewel een roze dolfijn! Helaas hebben we ze niet zien springen, maar gelukkig wel enkele keren zien zwemmen!

'521807' door vulture1960 '521807' door vulture1960

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Op weg naar de Amazon

vulture1960

We waren onderweg naar het Amazonegebied. We gaan daar 3 dagen doorbrengen op een Ecoresort Ons startpunt is de Napo rivier daar zullen we ons laten afzakken in een boot de Amazonegebied in. Maar eerst nog even een fotostop onderweg. Veel groen, mooi zonlicht, bergen en een prachtige wolkenlucht.

'536765' door Fransvdg '536765' door Fransvdg

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Vijf op een rij.

Fransvdg

Deze schildpaddenfoto maakte ik bij een van de opvangverblijven van de vereniging Padrinos del amaZOOnico. Dieren die gered werden uit illegale dierenhandel kunnen hier herstellen voordat ze vrij worden gelaten in het bosreservaat. Helaas is dit lang niet altijd meer mogelijk. Slechts een derde deel van de hier gebrachte dieren redt het weer om zelfstandig in de jungle terug te keren. Ongeveer een derde deel van de dieren overlijdt al kort na binnenkomst, en het derde deel is al dermate aangepast aan het leven bij mensen of zo getraumatiseerd dat vrijlaten tot mislukking leidt. Deze vereniging werd in 2005 opgericht. Er zijn intussen meer dan 100 leden, de meeste van hen zijn afkomstig uit Zwitserland en Duitsland. Donaties zijn van harte welkom. Wie meer wil weten verwijs is ik graag naar de site van amaZoonico: http://www.selvaviva.ec/en/amazoonico/padrinos-del-amazoonico/ AmaZoonico vind je aan een zijrivier van de Naporivier, in de jungle bij Tena.

'546305' door sidonius '546305' door sidonius

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Romantische...zonsond

sidonius

Vanuit Quito kun je een mooie excursie maken naar het Nationaal Park Cuyabeno in het Ecuadoriaanse Amazonegebied. Je overnacht in een eenvoudige junglelodge zonder ramen waardoor je alle geluiden van de jungle hoort en intens beleeft. Dit is het enige echte overgebleven regenwoud van Ecuador. Aan het eind van de middag is een tocht per kano of roeiboot op het grote Laguna Grande een absolute aanrader. Je kunt genieten van een prachtige zonsondergang of van aankomende tropische regenbuien die de lucht in vuur en vlam zetten. Je komt er door vanuit Quito het vliegtuig of de bus (lange rit!) naar Lago Agrio te nemen, een onaantrekkelijke junglestad aan de rand van het regenwoud. Vandaar gaat het per ranchera (open bus) en gemotoriseerde houten kano naar de lodge in het Nationaal Park.

'542256' door Nick1982 '542256' door Nick1982

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Uienpijpen(bosuitjes)

Nick1982

Wij verkopen uienpijpen, heel veel uienpijpen (zo noemen wij bij ons thuis het groene gedeelte van de bosui, weet niet of het iets typisch Brabants is) op de markt van Saquisili. De tweede boerin heeft door dat ze op de foto wordt gezet, dus heeft ze haar allermooiste en beste lach opgezet.

'543321' door WKerkhof '543321' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Vogelspinnen tijdens.

WKerkhof

's Avonds wandelen door de jungle is het voorstel van onze gids Ruben… Durf ik dat wel met al die enge beesten die je dan niet ziet? Ach ja overdag kun je ook niet ver kijken en zie je natuurlijk ook niet alles…. Dus verman ik mezelf en ga mee Lange broek, hoge regenlaarzen en een dun jasje waar ik de kraag van helemaal omhoog kan zetten en aan, camera en flitser mee en natuurlijk niet te vergeten een hoofdlampje. Daar gaan we dan. Met de kano meren we aan en langzaam banen we ons een weg door de jungle. Echt ver komen we niet, want het stikt hier van de insecten, de ene nog groter dan de andere. Kakkerlakken, sprinkhanen in alle soorten en maten en natuurlijk ook spinnen… Zo ook deze enorme vogelspin komen we op de terugweg tegen... Ik vraag me af welke griezels ik nog meer niet gezien heb... Een super spannende wandeling, maar ook heel gaaf, zoveel leven in, onder ieder blaadje en achter elk takje is weer wat te zien!

'506300' door WKerkhof '506300' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Snottebel

WKerkhof

Tijdens ons verblijf in de jungle gingen we op een ochtend aan land bij de Siona stam. Deze mensen leefde in en van de jungle, maar gingen wel met hun tijd mee. Kinderen gingen gewoon naar school, vele droegen westerse kleding en hadden natuurlijk een mobieltje. Toch was het bezoek erg leuk omdat ze zich niet anders voordeden dan dat ze waren. Deze kleine jongen liet samen met zijn moeder zien hoe je van een wortel van een boom een soort tortilla kon maken. Het kindje was nog geen twee jaar oud, droeg geen luier, en was een kleine hulp voor zijn moeder in de keuken.

'533787' door WKerkhof '533787' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Kinderen midden in de

WKerkhof

Langs de oevers van de Cuyabeno rivier wonen mensen van de Siona tribe. Al generaties lang wonen zij midden in de jungle van het Amazonegebied en weten als geen ander de planten, de dieren, de vogels, en de rivier te gebruiken. Wij brachten een bezoek een aan kleine gemeenschap van deze stam waar we samen met een van de vrouwen een maniok (soort tortilla) gingen maken. Iedereen was druk bezig, maar ik vond het ook leuk om een beetje door het dorpje te dwalen. De kinderen dwaalde er lekker rond en verzamelde dingen in een blikje (geen idee wat). Ze hadden vakantie, dus voor ons was het wel extra leuk dat er kinderen rondliepen!

'542504' door WKerkhof '542504' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Elkaar mooi maken met

WKerkhof

Langs de oever van de Cuyabenorivier leven de mensen van de Sionastam. Al generaties wonen zij midden in de jungle en weten als geen ander de planten, dieren, vogels en rivieren te gebruiken. Vanuit de Cuyabeno lodge brachten we met een kano een bezoekje aan deze mooie mensen. Deze twee meisjes waren elkaar aan het mooi maken met rode besjes van de stekelige anatto vrucht. Een vrucht waar de indianen zich vroeger al mee beschilderde, en zelfs hun haren mee kleurden

'527904' door Nick1982 '527904' door Nick1982

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Boerin op boerenmarkt

Nick1982

De boerenmarkt van Saquisili is echt een aanrader om een lokale markt te zien en om contact te komen met de lokale mensen en gebruiken. Tevens is het een prachtige fotoplek om de lokale mensen in beeld te brengen. Op deze foto een boerin aan het wachten op ......?

'535075' door WKerkhof '535075' door WKerkhof

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Minicreaties in de...

WKerkhof

Door de jungle wandelen met een gids is natuurlijk op de eerste plaats raadzaam omdat je de weg nooit in je eentje de weg terug gaat vinden. Er zijn geen echte paden, alles lijkt op elkaar en wanneer je er niet bekend bent, zie dan maar eens een aanknopingspunt te vinden voor de weg terug Maar wat ook een heel groot voordeel is, is dat de gids niet alleen de weg op zijn duimpje kent, hij kent ook de natuur. Hij heeft getrainde ogen om de kleinste beestjes te spotten en weet vervolgens ook precies welke soort het is. Alle dieren hebben schutkleuren in de jungle, dus zelf zul je aan veel moois voorbij lopen Sommige blaadjes draait hij om, andere laat hij met rust. Hij weet de plekjes! Dit inimini kikkertje had tussen alle groene blaadjes precies een bruin blad gevonden die perfect bij zijn kleur paste! Het kikkertje was niet groter dan 1cm!

'538200' door Fransvdg '538200' door Fransvdg

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Een lokale lekkernij

Fransvdg

Tijdens mijn verblijf in de Yacuma Lodge, in de jungle, bezochten we een kleine Indianengemeenschap in Chontayacu. Daar werden we getrakteerd op een lokale versnapering: deze larven. Dat was wel even wennen. Eerst werden ze opgesneden. Toen kwam er gele smurrie te voorschijn. Daarna werden de larven aan een spies geregen en boven een houtvuurtje geroosterd. Je snapt het, we konden niet wachten om te mogen proeven..... En wat zal ik er achteraf van zeggen: het knisperde tussen mijn tanden, maar er zat weinig smaak aan. Niemand is achteraf ziek geworden, dus je kunt ze eten. Ik kan de foto's van de bereiding en het proeven helaas niet laten zien, want daar staan toeristen (mijn groepsgenoten) op.

'551939' door konne000 '551939' door konne000

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Stinkvogel

konne000

Als je met het bootje door de Amazonewateren van Cuyabeno vaart heb je soms geluk om deze bijzondere vogel te zien. Het is de Hoatzin of in het Nederlands stinkvogel. DE jonge vogels hebben kleine klauwtjes aan hun vleugels waardoor ze beter in de bomen kunnen klimmen. Ze hoeven nauwelijks te drinken, omdat 70% van hun plantaardige voedsel uit water bestaat. Hij eet het liefst aronskelken of bladeren van het mangrovebos, al lust hij wel bladeren van 50 verschillende bomen. Door de ontbossing is hij op enkele plaatsen al uitgestorven!

'517485' door ronderegt '517485' door ronderegt

EcuadorAmazonegebied

EcuadorAmazonegebied

Samen leren

ronderegt

De Rio Napo (Napo rivier) ontspringt aan de voet van de vulkaan Cotopaxi, in het nationale park van dezelfde naam uit de samenkomst van verschillende waterlopen en stroomt in de nabijheid van de stad Tena. Tena was enkele jaren geleden voor enkele dagen onze uitvalsbasis om via de rivier jungle wandelingen te maken al of niet voorafgegaan door een boottrip. Een van de boottrips bracht ons naar een dorp alwaar we de lokale school bezochten waar iedereen gelijk in rep en roer was.