Colombia

Een auto huren in Colombia: doen of niet doen?

Een auto huren in Colombia: doen of niet doen?
Foto door : colombiablog
Een auto huren en op eigen houtje het land verkennen is natuurlijk avontuurlijk, maar is het slim om in Colombia te doen?

Waar kan ik een auto huren?
Het bekende autoverhuurconcern Hertz is actief in Colombia. Ze verhuren auto’s in alle grote steden in Colombia. Het zelfde geldt voor Avis. Net als in bijna elk land zijn de verhuurmaatschappijen vaak te vinden in de buurt van de luchthaven.

Is huren duur?
Het huren van een auto in Colombia wordt algemeen beschouwd als vrij prijzig. Maar wie er even induikt, ziet dat het reuze meevalt. Wie in Bogota 7 dagen een SUV wil huren kan al terecht vanaf 1 miljoen pesos. Met de huidige sterke euro, is dat minder dan 300 euro, ofwel ruim 40 euro per dag. En dan is de benzineprijs hier laag. Extreem laag zelfs. Een liter kost je 60 eurocent. Mocht je de stad verlaten – niet elke verhuurmaatschappij is daar blij mee, dus check dat van te voren – ben je wel nog extra geld kwijt aan tol. Veel wegen in Colombia zijn tol-wegen en 2 tot 5 euro per weg is helemaal niet raar.

Hoe is het verkeer?
In zekere zin is rijden in Colombia heel simpel. Er zijn geen verkeersregels – althans, ze worden nauwelijks gehanteerd. Het snelste verkeer gaat voor. Dus een auto heeft (of neemt) altijd voorrang of fietsers en voetgangers en de doorgaande straat heeft altijd voorrang op de zijstraat. Dus vergeet de regel ‘ik kom van rechts’ maar gerust. Stoplichten worden over het algemeen wel gerespecteerd. Maximumsnelheden bestaan in Colombia (en ook radarcontroles), maar in de praktijk wordt daar niet erg aan gehouden. In de stad rijdt men meestal zo hard als ze kunnen. Meestal is dat minder dan de maximumsnelheid, gezien de drukte en het feit dat de wegen niet overal even goed zijn. Verder wordt de richtingaanwijzer niet vaak gebruikt en het kijken in de spiegels is ook geen typisch Colombiaanse eigenschap. Besluit je dus hier te gaan rijden: erger je nooit, houd voldoende afstand en houd rekening met alles. En ja, je wordt vast een paar keer gesneden. Gewoon, omdat het kan. Zeker taxi’s hebben soms meer oog voor potentiële klanten, dan voor de rest van het verkeer. Ondanks het bovenstaande is het verkeer niet extreem gevaarlijk. Maar het is geen Europa, dus wees wel op je hoede.

Is mijn rijbewijs geldig?
Een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB is altijd verstandig. In principe is je Europese rijbewijs een jaar geldig in Colombia. Maar geef als ze daarom vragen het internationale rijbewijs. Mochten ze het ooit afnemen, dan heb je altijd je eigen rijbewijs nog.

Hoe is de staat van de wegen?
De wegen in de stad zijn over het algemeen slecht. Er zijn veel kuilen (meestal behoorlijk diep) en als het hard regent kan de riolering het water niet goed aan. Je rijdt dan vaak door stukjes rivier in plaats van over een geasfalteerde weg. Buiten de stad zijn de wegen een stuk beter, zeker de tolwegen.

Kan ik makkelijk de weg vinden?
Een navigatiesysteem kan nooit kwaad. Informeer bij je verhuurmaatschappij of ze die kunnen leveren. In de steden maken ze gebruik van het Amerikaanse systeem met straten met nummers, waardoor je oriënteren makkelijker wordt. Je hebt echter calles en carreras. De calles lopen van oost naar west en de carreras van noord naar zuid.

Parkeren
Parkeren in de stad doe je eigenlijk altijd – voor de veiligheid – in een parkeergarage. Parkeren kost afhankelijk van het stadsdeel zo tussen de 80 eurocent en 2 euro per uur.

Bergen
In Colombia is haast geen meter vlak. Je moet dus wel ervan houden om in de bergen te rijden. Dat is nog best lastig als je van plan bent veel kilometers te rijden. De berg op is makkelijker dan eraf. Gelukkig heeft de ANWB wat tips voor je klaar staan.

Afstanden
Colombia is een heel groot land. Net zo groot als Frankrijk en Spanje samen. De afstanden zijn dan ook enorm. Bovendien zitten er vaak bergen tussen twee bestemmingen wat de reisduur vergroot. Reken op een gemiddelde snelheid (zonder stoppen) buiten de stad van 50 tot 60 km/u.

Conclusie
Een auto huren is Colombia is niet gelijk af te raden. Het is mogelijk en het is te doen. Al is het niet gebruikelijk. Een stuk relaxter is echter om te kiezen voor de taxi (in de stad), een gids met een auto of busje (voor langere afstanden, of een dagtrip) en het vliegtuig. Voor een paar tientjes per dag heb je al een persoonlijke gids die je overal naar toe brengt. In je hotel hebben ze er zo eentje voor je gevonden. Ook loopt een taxi pakken niet gelijk in de papieren. Voor een tientje kom je al een heel end. Heb je tijd om rustig om je heen te kijken, foto’s te nemen of even bij te slapen. Of een gezellig babbeltje te maken met de chauffeur.

Auto huren in Colombia

Pros
Vrijheid
Avontuur

Cons
- Gevaarlijker dan in Nederland
- Lange afstanden
- Gids met een auto of busje vaak goedkoper
- Geen ‘autoverhuurcultuur’ als in Amerika
1
13

Info over deze foto met tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
2909
Geplaatst op
28 sep 2015
Land
Categorie
Vervoer
Laat kaart zien
 

13 reactie(s) bij "Een auto huren in Colombia: doen of niet doen?"

 • profile image comment

  Indrukwekkende lijst aan tips! Geeft een goed beeld voor de individuele reiziger. Wie weet...

  Door Sandral • geplaatst op 2015-09-28 19:41:28
 • profile image comment

  Goede bruikbare info en passend bij je foto.

  Door travelbag • geplaatst op 2015-09-28 17:23:04
 • profile image comment

  Dit zijn de tips! Goed gedaan, met een prachtige foto erbij

  Door corriedewinter • geplaatst op 2015-09-28 17:20:31
 • profile image comment

  mooie opname

  Door LRison • geplaatst op 2015-09-28 16:29:38
 • profile image comment

  Goede tips, mooi plaat!

  Door Jeanne • geplaatst op 2015-09-28 12:30:35
 • profile image comment

  Mooie plaat met goede tips.

  Door hestermaasdam • geplaatst op 2015-09-28 11:55:13
 • profile image comment

  Ik kan me voorstellen dat iemand die Colombia-plannen heeft hier goed gebruik van kan maken. Alles overwegende is een chauffeur toch de beste optie. Je hebt er een prachtige foto bij geplaatst.

  Door geervannesmeed • geplaatst op 2015-09-28 11:46:48
 • profile image comment

  Mooie foto en goede tips

  Door Geenhagelslag • geplaatst op 2015-09-28 09:50:44
 • profile image comment

  Mooie foto fijne tip !

  Door MvanderKnokke • geplaatst op 2015-09-28 09:39:13
 • profile image comment

  Mooie foto bij uitstekende informatie: dit zijn de dingen die ik weten wil

  Door JannavEek • geplaatst op 2015-09-28 09:26:13
 • profile image comment

  Het is een interessant uitgebreid verhaal. Persoonlijk zou ik echter in dat soort landen altijd voor een auto met chauffeur kiezen en zelf de route samenstellen. Kom dan ook waar ik graag heen wil en loop geen risico's in het verkeer door onbekendheid met de lokale gang van zaken en nog belangrijker: geen gezeur met de politie mocht er iets mis gaan.

  Door pensionado • geplaatst op 2015-09-28 08:44:20
 • profile image comment

  Als we ooit naar Colombia willen gaan, hebben we al vast heel goed info over een autohuren of niet.Heel duidelijk beschreven, dank!

  Door POSJE • geplaatst op 2015-09-28 07:37:12
 • profile image comment

  Nou dat maakt de keuze een stuk makkelijker! Mooie foto bij deze uitgebreide tip

  Door WKerkhof • geplaatst op 2015-09-28 04:43:36

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.