Medellin

'389737' door chicazondergrenzen '389737' door chicazondergrenzen

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Guatepe vanuit boven

chicazondergrenzen

Het is een hele klim, maar als je dan eenmal boven op de rots staat in het midden van dit stuwmeer heb je ook een prachtig uitzicht. Vooral als de zon doorbreekt schittert Guatape! Ooit lag waar het water is een dorpje, deze heeft de regering onder laten lopen. De kerktoren is als je rondvaart nog zichtbaar aangegeven met een kruis dat boven het water uitsteekt. Het heeft een dorpje gekost, maar ervoor terug krijgen de Colombianen elektriciteit en een goed bezochte toeristische attractie (vooral door de locals).

'440296' door MvanderGriend '440296' door MvanderGriend

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Met een kabelbaan ove

MvanderGriend

Op deze foto zat ik in een gondel, welke over de sloppenwijken van Medellin gaat. Soms ga je echt rakelings langs de huisjes. We zijn er onderweg ook uitgestapt om in een straatje iets te gaan drinken. Medellin is echt een superstad.

'515204' door joostboerman '515204' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

El peñon, Guatape

joostboerman

Vandaag ben ik van Medellin naar ' El Peñon" in Guatape gereden met de bus dit was een bus rid van 9 dollar heen en terug van ongeveer ander half uur. Een super mooie bus rid door de bergen daar deze gigantische rots. Onder aan de berg staan tuk tuks te wachten om je naar de rots te brengen dit kost als ik het goed heb 3 dollar maar zelf naar boven lopen is in 5 minuten gebeurd en geen probleem. Aan gekomen bij de rots betaalt u 5 dollar om naar boven te mogen gaan deze rots heeft in totaal 700 treden. Boven aan de rots is er een fantastisch 365 uitzicht! Probeer vroeg in de ochtend tegaan zodat u er rond 10 uur bent anders wordt het veel te druk ! Dit mag niet gemist worden!!!

'347790' door Remon '347790' door Remon

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Heuvels rond Medellin

Remon

De prachtige heuvel-/bergachtige omgeving rond de Colombiaanse stad Medellin zorgt voor waanzinnige lagen in je foto's, zeker in de ochtend als de dauw uit de valleien opstijgt.

'486406' door hardom '486406' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Moordstad

hardom

Als je in Medellin bent is de " Real City Tours: The Walking Tours" een must. Een enthousiaste gids vertelt in circa 4 uur de geschiedenis en cultuur van de stad en het land. Medellin was nog niet zo lang geleden de stad met het hoogste aantal moorden per hoofd van de bevolking. De stad is echter de laatste 10 jaar in rap tempo aan het vernieuwen. Er wordt veel geïnvesteerd om het zwarte verleden achter zich te laten. Op de foto twee beelden op de Plaza San Antonio. In het linker beeld is in 1995 een bom tot ontploffing gebracht, waarbij 29 mensen zijn omgekomen. De maker van het beeld, de in Medellin geboren Fernando Botero, heeft nadrukkelijk gewild dat het kapotte beeld bleef staan. Later heeft hij er een nieuw naast geplaatst. De tour is " gratis", d.w.z dat je aan het eind zelf mag bepalen wat de wandeling je waard was.

'545997' door RobHoekstra '545997' door RobHoekstra

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

De buitenwijken van..

RobHoekstra

Medellin is echt een te gekke stad vond ik. Waar het voorheen bekend stond als gevaarlijk staat het tegenwoordig vooral bekend als tamelijk rustig. Een mooi initiatief van een voormalig president was het bouwen van kabelbanen die de binnenstad verbinden met de op de heuvels gelegen buitenwijken. Het heeft ervoor gezorgd dat de arme mensen die ver tegen de heuvel opwonen vele malen sneller in de binnenstad kunnen zijn om er bijvoorbeeld te werken. Ook heeft het ervoor gezorgd dat er veel minder bende gerelateerde criminaliteit plaatsvindt omdat leden van verschillende gangs niet meer door elkaars

'459912' door wolkenfan '459912' door wolkenfan

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Insecten in Rio Claro

wolkenfan

Rio Claro, een vakantieparadijs in een kloof, waar je slaapt in half open accomodaties. Je kunt de rivier onder je horen stromen, de vogels zingen en de schorpioenen en ratten 's nachts trippelen. Mijn rugzak is er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen omdat er nog een lege koekwikkel in zat. Volop flora en fauna dus. Maar wat mij misschien wel het meeste bij zal blijven is de meest angstaanjagende onweersbui in mijn leven...

'552199' door RobHoekstra '552199' door RobHoekstra

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Comuna 13

RobHoekstra

Comuna 13 is een wijk in/tegen de heuvels van westelijk Medellin. In het verleden een van de gevaarlijkste wijken van Colombia. De wijk stond in de jaren 80/90 onder controle van gangs loyaal aan Pablo Escobar. Na de dood van Escobar in 1993 hebben verschillende gangs geprobeerd de controle over wijk te krijgen. Op 16 oktober 2002 begon het Colombiaanse leger de controversiële operatie Orion om de verschillende rebellengroepen omver te werpen. Meer dan 1000 politiemensen en soldaten omsingelden de wijk en zijn destijds ongeveer 100.000 inwoners. Hevige gevechten en veel doden waren het gevolg. Omdat medische hulp zoeken onmogelijk was door de belegering hingen de bewoners massaal witte vlaggen uit hun ramen. Deze actie zorgde voor het einde van de belegering. De bewoners uitten hun woede en frustratie hierna vooral in graffitikunst en andere vormen van kunst. Door de gehele wijk kun je deze graffiti (met in de hoofdrol vaak een witte zakdoek of vlag) nu onder begeleiding van een gids bekijken. De wijk heeft zich de laatste jaren positief ontwikkeld. Helaas is er nog steeds een beruchte gang (la Officina) aan de macht die de touwtjes daar nu in handen heeft. Onder begeleiding van een ervaren gids kun je de wijk bezoeken. Voor diegene die iets anders wenst dan de free walking tours door het centrum van Medellin is deze tour een absolute aanrader.

'520576' door joostboerman '520576' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Rio claro medellin

joostboerman

Deze ongelovelijke plek mag je niet missen als je in de buurt van medellin bent !! Rio claro natuur park een hotel kamer waar je wakker wordt door de volgels en het geluid van de rivier ! Na 8 uur is alles pik donker en is het ong 10 lopen naar je kamer vanaf het restaurant. De bus rid kost ong 13 dollar heen en terug vanaf medellin. De kamer was wat duurder 40 dollar pp maar dat was wel de mooiste kamer ! Water activiteiten kosten ong 7 dollar pp. Dit stukje natuur mag je niet missen!!! Zwemmen in de rivier is heerlijk hou je van natuur en rust dit is je plek !!!

'489543' door BESABINE '489543' door BESABINE

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Medellín verkennen...

BESABINE

Medellín was in 2013 nog de meest innovatieve stad ter wereld. En terecht, want tegenwoordig kun je hier met de metro en de kabelbaan (wat hier dus tot het openbaar vervoer behoort) de hele stad door. Zo ook de twee bergen op, die een aantal jaar geleden nog te gevaarlijk waren om er te komen. Vanaf de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de stad én kun je de sloppenwijken van Medellín op een veilige afstand bekijken. Iets wat trouwens wel een ietwat vreemd gevoel geeft.

'515655' door joostboerman '515655' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Puente de Occidente

joostboerman

Gisteren ben ik vanuit Medellin naar Santa Fe de Antioquia gereden met de bus dit duurde ongeveer 2 uur en kosten voor heen en terug 8 dollar! Ten eerst een super mooi bus rid door de bergen en door de langste tunnel in Colombia. Aan gekomen bij Santa Fe de Antioquia heb ik een beetje rond gelopen door dit historisch dorpje. Als ik eer moet zijn vond ik dit persoonlijk niet special misschien ook omdat ik alleen de brug in me hoofd had. Na tijdje rond gelopen hebben om de brug te zoeken gaf ik het op en vroeg ik een Tuk tuk karretje om mij hier heen te brengen. Dit koste 5 dollar een rid van 10 minuten(dus niet loop baar). De man zetten mij af voor de brug en zij loop er maar over heen ik wacht aan de andere kant. Ongelofelijk mooi ik voelde me echt geweldig fantastische bergen en de rivier en een oude brug kompleet plaatje! De brug is gebouwd in 1887 het zelfde jaar als de Eifeltoren is mij verteld. Kijk niet online naar groepen die je hier heen brengen ik ben voor 13 dollar vanaf Medellin er geweest en het is meer dan zeker waard dit mag u niet overslaan als u in Colombia bent!!

'511851' door joostboerman '511851' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Medellin van af mijn.

joostboerman

Eergister avond ben ik aan gekomen in Medellin ,Colombia. Voor de komende 6 maand ga ik verblijven en opzoek naar werk. Gelukkig kende ik al wat mensen en heb ik een appartment gehuurd van een vriend wat een beetje tegen de berg aan ligt. Was even wennen hoe het er uit zag toen ik savonds aan kwam ,maar de volgende dag was alles goed! Deze foto was mee eerste test met HDR fotografie zeker nog niet goed maar een leuk overzicht van mijn nieuwe buurt in Colombia voor de komende maanden. Ik kan niet wacht om me camera te pakken en fotos te gaan schieten ! De fotos komen er aan!!

'354831' door adelheid '354831' door adelheid

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Bruggetje - estribos

adelheid

Met deze estribos uit Colombia maak ik een bruggetje tussen mijn Colombiaanse blog van vorige week en het maandthema souvenirs. Deze estribos hebben we in 1973 meegenomen uit Medellin. Het zijn typisch Colombiaanse stijgbeugels die in de 19e eeuw en vroeg 20ste eeuw gebruikt werden. Aan wat weggesleten delen kan ik zien dat ze echt gebruikt zijn. Ze zijn van koper en er zit onderin een gaatje om water eruit te laten lopen. Men is het er niet over eens wat de reden is dat de estribo de hele voet omgeeft. De een beweert dat het hiermee makkelijker was om je door de jungle te begeven zonder dat je voeten overal achter blijven haken, de ander zegt dat het hiermee gemakkelijker was om snel op- en van je paard te stappen. In het Engels worden ze ook wel “conquistador estribos” genoemd, aangevend dat dit soort stijgbeugels al lang bestaat in Zuid Amerika. En, omdat ik de smaak nu te pakken heb, sla ik ook gelijk een brug naar mijn tweede blog, over souvenirs.

'515483' door hardom '515483' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Parque Arví

hardom

Het ecologische park Arví is ruim 16.000 hectare groot en ligt aan de oostkant van Medellín. Het park is vanuit het centrum van Medellín onder ander te bereiken via de metro en kabelbaan. Arví is letterlijk verovert op drugskartels en guerrilla beweging. In het park vindt je nog steeds een groot politiebureau. Het park is sinds 2009 geopend. In het park vindt je ook diverse opgravingen van voor de komst van de Spanjaarden. De meeste zijn meer dan 1500 jaar oud Deze opgravingen liggen aan de Caminio Cieza de León. Op de foto zie je één van deze opgravingen.

'497539' door hardom '497539' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Plaza Cisneros

hardom

In het centrum van Medellin vindt je op de plek waar de misdaad ooit welig tierde een gigantisch kunstwerk van 22 meter hoge pilaren, die in de avonduren allen een ander kleur licht geven. Tussen de pilaren zijn waterpartijen en bamboe boschages. Het plein heeft als bijnaam "park van licht" . Het park is het resultaat van een architectuurwedstrijd in 2002. Het park is 1 van de vele projecten waarbij de stad herovert wordt op de misdaad.

'517757' door hardom '517757' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Gautapé

hardom

Gautapé ligt op zo'n 90 km van Medellín en is een kleine plaats aan een groot stuwmeer en dichtbij de mooie Piedra del Peñol (een hoge granieten rots) Tegenwoordig trekt de plaats veel met name Colombiaanse toeristen en zijn er legio hotels en restaurants. De traditionele huizen zijn de moeite van het bekijken waard. Ze zijn kleurrijk beschilderd. In Medellín zijn diverse aanbieders van dagtochten naar Gautapé. Overnachten in het plaatsje is ook een goede optie.

'500207' door hardom '500207' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Parque Arví

hardom

Dichtbij Medellin vindt je Parque Arví. Dit is een gigantisch natuurgebied van ca 16.000 ha. Je kunt het park bereiken met de metro en kabelbaan. Het park is nog volop in ontwikkeling. In het park vindt je naast veel natuurschoon ook opgravingen van oude indiaanse culturen (waterwerken, gebouwen, wegen e.d.) In het park zijn voor zo'n 160 km aan wandelroutes uitgezet. Eén van die routes is de " Camino Cieza de León" die deels over zo'n ruim 1500 jaar oude weg loopt. De foto is op die route genomen. Bij het einde van de kabelbaan kun je deze route met gids boeken.

'58780' door Yeemana '58780' door Yeemana

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Zwerver als standbeel

Yeemana

Zwerver in de straten als standbeeld in de straten van Medellin, waar Botero beelden ook onderdeel vormen van het stadsbeeld

'248503' door fptraveller '248503' door fptraveller

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Chorizo Donna Rossa

fptraveller

Langs de weg naar Medellin in Antioqia vindt je Donna Rossa met de beste chorizo :) uit de streek. Samen met de locals even genieten van een bandeja paesa is een must

'516432' door hardom '516432' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Gautapé

hardom

Op zo'n 90 km vanaf Medellín ligt het koloniale plaatsje Gautapé, Gautapé ligt aan het mooie stuwmeer met dezelfde naam en is een geliefde plek voor liefhebbers van watersporten. Ook de nabijgelegen granietenrots Peñol de Gautapé trekt veel dagjesmensen en vakantiegangers aan. In Medellín zijn diverse aanbidders van dagtochten naar Gautapé en omgeving. Ook zijn er goede busverbindingen. Wij zijn met eigen vervoer gegaan en dan kom je door een mooi stukje Colombia.

'512226' door joostboerman '512226' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Jardin Botanico

joostboerman

Gisteren heb ik de taxi gepakt naar " Jardin Botanico Medellin" dit is een wandelpark wat voor iedereen geopend is. In het midden is een groot meer en daaromheen wandel paden met geweldige bomen en planten . Een klein stuk van het park is net een oerwoud zoals je op deze foto ziet. Het is heerlijk als je even van het drukke stads leven weg wilt gaan en toch dicht bij een stukje natuur wilt opzoeken. Het is super veilig hier zonder enig probleem kon ik hier gewoon met me camera apparatuur rond lopen. Zeker een aanrader als u van natuur houd. !

'515409' door joostboerman '515409' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Parque Arvi

joostboerman

Als van af elke metro station naar het station "Acevedo" gaat kunt u vanaf hier de metro cable nemen. Dit zou u ongeveer 70 cent kosten. Inclusive de eerste 3 stops omhoog de berg op met de kabelbaan. Dit is al op zich een bijzondere rit de kabel baan gaat over een groot gedeelde van de slobber wijken van Medellin. Na 3 stops moet u er even uit en de volgende kabel baan pakken deze kost 1,20 dollar. Vanaf hier gaat u direct naar het park genaamd "Parque Arvi". In dit park kunt u zelf wandelen door de mooie bossen of mee gaan met een groep. Deze foto is genomen vanuit onder de kabelbaan. De rit er heen is al adem belevend het uitzicht is fantastisch en voor het geld wat je betaald om er te komen is nihil ! zeker een aan rader.

'500905' door hardom '500905' door hardom

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Catedral Metropolitan

hardom

De Catedral Metropolitana vindt je in het Parque Bolivar. De bouw van de kerk heeft 41 jaar geduurd (1890-1931). De Kathedraal staat in een buurt met een slechte reputatie. Volgens onze Colombiaanse gids mag je van geluk spreken als je bij een bezoek aan de noordzijde van de kerk je onderbroek mag houden. Hebben we maar niet uitgeprobeerd.

'503845' door joostboerman '503845' door joostboerman

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Medellin

joostboerman

De weg van het vliegveld naar Medellin is ongeveer 45 minuten. Door de groenen bomen rij je langzaam naar Medellin. Als je bijna aan komt in Medellin dan kom je dit uit zicht tegen! Medellin is een stadt met een geweldig uitgaan leven heerlijk eten en een gezellige zweer! Zeker een stadt om een keer te bezoeken. Als je ooit in Medellin bent ga Mondongo eten bij het restaurant "Modongo's " dit is een gerecht uit Medellin een stoof potje van de maag van de koe, gezeverd met een arepa ,koriander, limoen, rijst en banaan erg lekker!! joost