Valle de la Luna foto's & tips

'549704' door konne000 '549704' door konne000

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Wachten op het...onde

konne000

Enkele kilometers voor San Pedro de Atacama heb je rechts een gebied dat The Valley of the Moon heet. Een verschrikkelijk ruig maar erg mooi gebied. Vele mensen komen daar wandelen of gewoon wat rondstruinen, maar allemaal willen ze de zonsondergang hier zien. Daarvoor moet een aardige zandheuvel worden beklommen, maar daar kun je dan ook rustig zitten wachten, net als deze mensen op de foto! Het was een ware belevenis!

'542619' door awesomemore '542619' door awesomemore

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Kongoerijn

awesomemore

Dit is dus wat er gebeurt wanneer je op een meter of 4000 hoogte een kangoeroe kruist met een konijn...ook wel bekend onder de naam viscacha.

'1106036' door neretslok '1106036' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Wat een vallei!

neretslok

Het lijkt wel of er ruines van een verloren stad op de foto staan. Maar het zijn de rotsen, die hier zeer gevarieerde vormen aannemen. Bij iedere bocht in de weg is het een verrassing wat je weer te zien krijgt. Deze foto is overdag gemaakt, zoals is te zien. We zagen niemand. En dit terwijl iedereen vroeg in de avond dit park massaal overloopt. Gekke mensen toch die toeristen....

'1106082' door neretslok '1106082' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Mooie rit

neretslok

Nog een laatste uit de Maanvallei. Zo ziet het er uit als je met de auto over de gravelweg door het park rijdt. Ieder moment weer een ander uitzicht en uiteraard kun je ook op diverse plaatsen de zijpaden in lopen voor een mooie wandeling of klim naar boven.

'1105206' door neretslok '1105206' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Valle de la Luna

neretslok

Valle de la Luna ligt enkele kilometers buiten het bekende plaatsje San Pedro de Atacama. De vallei schijnt veel te lijken op het landschap van de maan, vandaar de naam Maanvallei. Het is een vrij klein stukje natuur maar erg afwisselend ondanks de geringe oppervlakte. Veel mensen geven de voorkeur aan een bezoek tegen zonsondergang. Je bent dan bepaald niet alleen, want alle tourbusjes gaan dan naar het park. Wil je de vallei voor je alleen dan ga je overdag en dan zul je met de auto of fiets (redelijk zwaar) moeten. Wij deden beide: overdag èn 's avonds en beide opties hebben hun voor- en nadelen.

'1105882' door neretslok '1105882' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Maanvallei

neretslok

Nog eentje van de Maanvallei, even buiten San Pedro de Atacama. Niet eens zo'n heel groot gebied, maar wel bijzonder afwisselend. En adembenemend mooi.

'1093721' door meijnhout69 '1093721' door meijnhout69

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Zonsondergang op de..

meijnhout69

Valle de la Luna (maanvallei) is een gebied op aarde, al doet de naam dat niet vermoeden. Maar wie er is geweest kan het beamen, het ziet er uit als een plek op de maan. En dan de zonsondergang meemaken. Gewoon gaan zitten en genieten, niets meer doen, behalve dan af en toe een foto maken.

'1108300' door neretslok '1108300' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Doodstil

neretslok

Nog één keer de Maanvallei in de Atacamawoestijn, omdat het er zo mooi is. De meeste bezoekers komen 's avonds tegen zonsondergang omdat de kleuren dan mooi zijn, maar het is dan wel een heksenketel, zo druk is het er. Wij waren er 's middags, en er was niemand maar dan ook niemand om ons heen. Zo maakt het voor ons althans toch wel meer indruk.

'1108280' door neretslok '1108280' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Maanvallei

neretslok

De Maanvallei in de Atacamawoestijn bij San Pedro de Atacama is helemaal niet zo groot qua oppervlakte. Kleiner dan je zou verwachten in ieder geval. Toch heeft het steeds wisselende uitzichten en beelden. Om iedere hoek bij wijze van spreken is het weer anders. Daardoor blijft het boeien.

'1000670' door AnneKetelaars '1000670' door AnneKetelaars

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

San Pedro de Atacama.

AnneKetelaars

Na een heerlijke empanada als lunch uit het vuistje gescoord te hebben, vertrekken we met onze gehuurde 4x4 in zuidoostelijke richting. We laten het gemoedelijke San Pedro de Atacama achter ons om het indrukwekkende landschap van Reserva Nacional Los Flamencos verder te verkennen. Na een tussenstop bij Salar de Atacama (Chili’s grootste zoutvlakte) besluiten we de verharde zandweg nog wat langer te volgen. Er zouden hier grote groepen flamingo’s leven, maar gezien het winterseizoen gaan wij ervan uit dat zij naar warmer gebied zijn vertrokken. Ongeveer 15 minuten later blijkt dat er van een vogeltrek onder de drie verschillende flamingosoorten van Laguna Chaxa geen sprake is. De James’ flamingo, Chileense flamingo en Andesflamingo kunnen hier gespot worden. Op de foto – de pretty in pink – Andesflamingo. Deze soort heeft helaas al jaren de IUCN-status kwetsbaar, omdat jagers zijn prachtige verenpak proberen buit te maken.

'1107116' door sidonius '1107116' door sidonius

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Laatste licht over...

sidonius

Het laatste licht van de dag valt over de Valle de la Luna, de Maanvallei in noordoost Chili. De zon geeft het landschap een rose gloed. De wolken lichten op terwijl de zon achter de horizon is verdwenen. Het einde van 2019 nadert, de zon gaat hier ook onder, we zien de laatste stralen van 2019. Ik wens iedereen een heel gezond en inspirerend 2020 toe, en natuurlijk mooie reizen ver weg of dicht bij. Fijne jaarwisseling!

'1105727' door neretslok '1105727' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Valle de Luna

neretslok

RR Sidonius (Fransje) plaatste onlangs een review over de Maanvallei bij San Pedro de Atacama. Terecht stelt zij dat het niet aan te raden is om met een georganiseerde avondtour mee te gaan. Er zijn onnoemelijk veel bureautjes die dit aanbieden en allemaal komen ze tegen zonsondergang de vallei inscheuren. Een nerveus gedoe. Jammer dat dit zo moet, maar iedereen wil hier zijn brood verdienen. Een betere optie is om overdag te gaan. Als je Caracoles, de hoofstraat van het dorp, westwaarts fietst bereik je na zes kilometer de ingang van de Maanvallei. Daar is het maximaal 8 kilometer fietsen maar met vele klims omhoog om te wandelen. Wij waren er twee keer ongeorganiseerd en beide keren hebben we volop genoten.

'1105396' door neretslok '1105396' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Maanvallei

neretslok

De Maanvallei, even buiten het dorpje San Pedro de Atacama, kun je heel goed overdag bezoeken. Het is dan rustig. 's Avonds is de ambiance wat mooier doordat de ondergaande zon de rotsen in een mooi rood/oranjeachtig licht zet, maar het is dan wel enorm druk. Een wandeling maken is dan echter een bijzonder aangename bezigheid omdat de hitte dan verdwenen is.

'1105780' door sidonius '1105780' door sidonius

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Valle de la Luna

sidonius

Het is altijd tricky om een kritische noot te kraken in de (romantische) reiswereld. Fijn dat de redactie het kon waarderen. Daarom even een foto van de Valle de la Luna in Chili, waar ik dus een review over schreef. Om te laten zien dat ik het er zeker wel prachtig vond! Dat review begint met het benoemen van de schoonheid van de maanvallei. Dat staat buiten kijf, en juist daarom was mijn review meer als waarschuwing bedoeld om daar optimaal van te genieten als je niet met een georganiseerde tour bij zonsondergang mee gaat. Dat weet je dus pas na die ervaring (zoals wij) dus wat kun je beter doen dan je toekomstige reizigers waarschuwen. Dus hoe je deze bestemming in sterren beoordeelt hangt af van hoe en wanneer je er naar toe bent geweest: veel toeristen maar nog te doen, tot wauw ik voel me een echte ontdekkingsreiziger. Aan iedereen zelf de keus. Deze foto is gemaakt aan het eind van de middag, rond 18 uur.

'572110' door jeannette '572110' door jeannette

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Grillig

jeannette

De Valle de la Luna is de meest populaire excursie (en niet ver) vanuit San Pedro de Atacama. De zon er zien ondergaan is een belevenis maar ook bij daglicht is dit een spectaculair landschap.

'571624' door GekeBurger '571624' door GekeBurger

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Surrealistisch...land

GekeBurger

Veel mensen eindigen hun tour over de zoutvlaktes van Bolivia in het woestijnstadje San Pedro de Atacama, Chili. Het is een heerlijke maar toeristische plek, maar in de omgeving zijn genoeg dingen te doen waarbij je niet tussen de mensenmassa's loopt. Zo is daar Valle de la Luna. Wij huurden fietsen in San Pedro en bezochten de vallei op eigen houtje, wat prima te doen is. Houd er wel rekening mee dat de verschillende interessante plaatsen een aardig stukje uit elkaar liggen. Vermijdt fietsen op het heetst van de dag en vertrek liever vroeg. De maanvallei is betoverend, een wit-bruin landschap van zand, rotsen en vulkanen zover het oog strekt. Pluspunt: je bent er op een handjevol mensen na alleen als je 's ochtends gaat.