Tierra del Fuego

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guanaco's

Tierra del Fuego,
Chili


Het spotten van dieren vind ik een van de leukste activiteiten tijdens het reizen. Soms kom je echt bijzondere dieren tegen, zoals bijvoorbeeld de guanaco. Deze dieren kwamen we volop tegen tijdens onze roadtrip in Patagonië. Dit dier heeft veel weg van een lama. Ze kunnen een schofthoogte van zo'n 110 tot 115 centimeter zijn waarmee ze één van de grootste landzoogdieren van Zuid-Amerika zijn.

Met name in Tierra del Fuego (Vuurland) hebben we enorme hoeveelheden guanaco's gezien. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de guanaco's in Chili in het Parque Karukinka leeft. De dieren maken een ontzettend vreemd en grappig geluid wanneer we te dichtbij waren. Hiermee seinen ze naar soortgenoten dat er gevaar dreigt. Tijdens onze wandelingen in Karukinka werd er flink wat alarm geslagen tijdens onze wandelingen.

Iets minder grappig waren de vele dode guanaco's langs de kant van de weg. Boeren op Tierra del Fuego hebben een enorm land dat ze met hekken en prikkeldraad afbakenen. De hekken zijn behoorlijk hoog, maar de guanaco's moeten er toch overheen. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat een guanaco vast komt te zitten in het prikkeldraad en overlijdt.