Tierra del Fuego

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koningspinguïns spotten op Tierra del Fuego

Tierra del Fuego,
Chili


Het spotten van dieren vind ik één van de leukste activiteiten op reis. Elk dier is uniek, maar bij sommige dieren moet je net wat meer geluk hebben of moet je een flinke reis maken. Tijdens onze trip naar Patagonië reden we enkele dagen naar Tierra del Fuego, ook wel bekend als Vuurland. Een gebied waar nauwelijks voorzieningen zijn, de wegen uit los gravel bestaan en waar meer guanaco's en schapen leven dan mensen. Om dit gebied te ontdekken, moet je goed voorbereid zijn. Je moet bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je voldoende benzine en cash geld bij je hebt. Hier wil je namelijk niet stil komen te staan of ineens zonder geld komen te zitten. Maar als je hierheen rijdt, maak dan zeker een stop bij Parque Pinguïno Rey. Hier heb je namelijk grote kans om de koningspinguïn te spotten.

Vanuit Puerto Natales rijden wij naar Punta Delgado. Hier nemen we de ferry naar Tierra del Fuego. Direct bij Cerro Sambrereo tanken we onze auto vol en rijden we verder naar het afgelegen Parque Karukinka. Wanneer je de Ruta 257 volgt naar Camerón kom je langs Parque Pinguïno Rey. Na een lange rit komen we pas 17.30 aan, terwijl Parque Pinguïno Rey een half uur later sluit. Veel tijd hebben we dus niet. Gelukkig zijn de medewerkers vriendelijk en geven ze ons voldoende tijd. Allereerst krijgen we een korte rondleiding met een gids. Ze vertelt meer over de koningspinguïn. Ze zijn na de keizerpinguïns te grootste pinguïnensoort. omen voor op vrijwel ieder sub-Antarctisch eiland waaronder Vuurland, de Falklandeilanden, Kerguelen, Macquarie-eiland en Prins Edwardeilanden. Je kunt ze herkennen aan de oranje vlek in de hals, terwijl de keizerspinguïn een gele veeg in de hals heeft.

De koningspinguïn arriveerde in 2010 voor het eerst aan de kust van Tierra del Fuego. Dit trok behoorlijk wat nieuwsgierige mensen die een kijkje wilde nemen. De grondeigenaar wilde de pinguïns beschermen en bouwde een uitzichtplatform waar de bezoekers achter moesten blijven. Biologen, archeologen en dierenartsen werden betrokken en een jaar later opende het Parque Pinguïno Rey haat deuren. Het doel is om onderzoek te doen naar de koningspinguïn en de soort te behouden. Heel gestaag is de populatie van de koningspinguïns gegroeid, er leven nu ruim 140 exemplaren.

Na de korte rondleiding mogen wij ook naar het uitzichtsplatform. En daar staan ze. We zien een groepje van zo'n 50 koningspinguïns. Tussen de volwassene waggelen enkele pluizige jonkies. Één ervan ligt op zijn buik en doet een vliegtuigje na. Het trompetterend geluid dat ze maken geeft kippenvel op mijn armen. Wat is dit prachtig om te zien. Jammer genoeg hebben we niet veel tijd om hier lang te kunnen genieten.

Tierra del Fuego wordt vaak door mensen overgeslagen. Wij waanden ons letterlijk helemaal alleen op de wereld. Zonde, want het is een prachtige regio. Indien je meer wil weten over deze regio kun je op mijn blog Reizen & Reistips meer te weten komen wat je hier kunt doen en zien.