Patagonie

'382933' door Schopman '382933' door Schopman

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Rotsformatie, genaamd

Schopman

Een visser bracht ons, mijn reispartner en mij, met zijn kleine bootje naar deze overweldigend mooie omgeving: een immens smaragdgroen meer met daarin een rots van ruw marmer. Bij het aanlegsteigertje vanwaar het bootje aan de tocht begon, stapte ik mis en viel met mijn gezicht op de bootrand. Gevolg: hoofdpijn, een verdraaide knie, een brilleglas met een ster en kromme brillepoten. De visser schepte water uit het kristalheldere water, gaf me een aspirientje tegen de pijn en zei dat ik het op moest drinken. Dat deed ik. Onderweg morrelden we gezamenlijk wat aan de bril die overdwars op mijn hoofd stond. We kregen het voor elkaar de bril enigszins te fatsoeneren waarna ik er toch nog in slaagde deze foto te maken. Dit uitstapje was een belevenis!

'553702' door LAdriaenssens '553702' door LAdriaenssens

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Torres del Paine

LAdriaenssens

schitterende landschappen tegengekomen tijdens de wandelingen in Torres del Paine, Chili. had het geluk dat er vele bloemen in bloei stonden, die het plaatje af maken..

'483569' door MKamman '483569' door MKamman

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Mirador Las Torres

MKamman

Ga je naar Patagonië en ben je van plan de W-trek te doen? Advies nr 1: DOEN!! Advies nr 2: doe hem van oost naar west. Een aantal voordelen: - Je ziet de Torres (mits je goed weer hebt natuurlijk... wat wij gelukkig hadden!) vroeg in de ochtend op de tweede dag, wanneer je nog goed fit bent. De laatste 45-60 minuten zijn een flinke klim, en kunnen lastig zijn als je al 3 dagen in de benen hebt zitten. - Dag 2 en 3 zijn afwisselend qua daling/stijging, maar voor mijn gevoel liepen we van oost naar west meer omlaag dan omhoog. Wat betekent dat als je de trek andersom doet, dus meer omhoog ipv omlaag. - Dag 4 zit niet heel veel hoogteverschil in, wat juist fijn is als je al 3 dagen in de benen hebt zitten. Wij hebben het als een goede inspanning ervaren die als je een beetje fit bent (is 80km in 4 dagen) prima te doen is, maar waren wel heel blij dat we hem van oost naar west hadden gelopen en niet andersom.

'491785' door adelheid '491785' door adelheid

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Ook Torres del Paine

adelheid

Torres del Paine is een schitterend natuurpark in Chileens Patagonië. Meestal worden op foto's de zg. cuernos (hoorns) of de Torres (torens) afgebeeld, maar het park heeft zoveel meer moois te bieden zoals deze namiddag blik op het vlakkere deel met een weerspiegeling in een onderglopen weiland.

'260515' door antwan '260515' door antwan

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Grey gletsjer

antwan

Het Torres del Paine N.P. in het zuiden van Chili staat bekend om zijn bergen, meren en gletsjers. Eén van deze gletsjers is de Grey gletsjer. De Grey gletsjer is op 2 manieren te bezoeken: via een 8 uur durende wandeltocht of via een boottocht. Omdat wij 8 uur wandelen toch echt iets te veel vonden hadden wij de boottocht geboekt. Helaas was het weer de gehele dag al slecht en waaide het erg hard. Een beetje chagrijnig stonden we dan ook te wachten tot we konden “inschepen”. Het waaide nog steeds erg hard, het was behoorlijk bewolkt en het miezerde. Echt zin in een boottochtje hadden we dan ook niet. Na een uur, in een soort van achtbaan over het water gestuiterd te hebben, kwamen we in de buurt van de gletsjer eindelijk in rustiger vaarwater. De lage avondzon brak zelfs door de wolken heen en er ontstond een prachtig wolkendek. Bijna een uur lang vaarden we langs de 28 km lange en 3 km brede gletsjer. Op het moment dat we aan de terugweg begonnen kleurde de lucht langzaam rood wat een schitterend schouwspel opleverde en daardoor keerden we uiteindelijk zeer tevreden en met een grote glimlach terug

'507642' door saskiahamminga '507642' door saskiahamminga

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Pinguïn-eiland

saskiahamminga

Wat een bijzondere plek: Isla Magdalena, voor de kust van Patagonie. Dit eiland wordt bewoond door duizenden Magellena pinguïns. Als je van de boot afstapt, loop je zo hun wereld in; heel even op bezoek bij deze prachtige diertjes.

'566522' door ManonVanGoethem '566522' door ManonVanGoethem

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Varen tussen de...mar

ManonVanGoethem

Een bekende stop langs de Carretera Austral is 'Capillas de Marmol', oftewel de marmeren grotten. Ook wij maakten deze stop tijdens onze roadtrip over deze befaamde weg. Door oplossing van het carbonaatgesteete door de jaren heen zijn deze hele mooie rotspartijen ontstaan. De combinatie met het azuurblauwe water van het meer zorgt voor een prachtig natuurfenomeen! Het was tot voor kort mogelijk hier een kano te huren en op eigen houtje de grotten te verkennen. Helaas is dit niet meer het geval, en moet je nu naast je kano uitrusting ook een gids inhuren. Wij kozen ervoor om vanaf de camping aan het meer, Camping Catedral de Marmol, mee te gaan met een tour. Met een man of 8 stap je in een motorboot voor een tochtje van ongeveer een half uur langs de grotten. Dit is de goedkoopste optie, en je hebt ook je handen vrij zodat je veel mooie fotos kan maken!

'155741' door pensionado '155741' door pensionado

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Torres del Paine

pensionado

Zonsopgang over het centrale massief.

'162793' door pensionado '162793' door pensionado

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Paine Grande

pensionado

Het is 05.42 uur, de opkomende zon straalt een warme gloed over Cerro Paine Grande. Ook tijdens onze laatste dag in Torres del Paine was de zonsopkomst ronduit spectaculair. Zie ook mijn eerdere foto van de zonsopkomst over dezelfde berg die de ochtend daarvoor werd gemaakt. http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/chili/reisreporter/fotos/156511.html Sta dus vroeg op in Torres del Paine !

'417598' door Schopman '417598' door Schopman

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Weerspiegeling van...

Schopman

Deze foto maakte ik nabij de haven van Punta Arenas in Chileens Patagonië. Punta Arenas ligt aan de brede zeearm van de Estrecho de Magallanes in het zuiden van Chili en de Zuidpool is van hier al niet ver meer weg. Het mooie licht en de serene sfeer spraken me bijzonder aan en dit waren dan ook de redenen waarom ik deze scène wilde vastleggen

'521587' door jomo01 '521587' door jomo01

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Greygletsjer

jomo01

In het zuiden van Chili ligt het NP Torres del Paine.Het is een van de mooiste natuurgebieden van de wereld.Op de foto zie je de prachtige Greygletsjer.

'277291' door antwan '277291' door antwan

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Torres del Paine N.P.

antwan

Het Torres del Paine NP in Chileens Patagonië is een waar paradijs voor liefhebbers van wandelen door de ruige natuur, langs prachtige bergen en schitterende meren.

'562477' door ManonVanGoethem '562477' door ManonVanGoethem

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Opzoek naar rust in..

ManonVanGoethem

Torres del Paine is een van de meest bezochte nationale parken in Chili. Niet gek, want het is hier zo mooi! Wij waren hier in Januari, in het hoogseizoen, en dat betekende dat het tijdens het hiken soms echt file lopen was! Gelukkig is het park groot en zijn er genoeg plekken te vinden om de massa's te ontlopen. Wij waren op weg naar Lago Azul, want we hadden gehoord dat hier een camping is. En inderdaad; een prachtige camping, met uitzicht op de iconische Torres del Paine en weg van de mensen massa's. Deze groep guanacos kwamen we tegen vlak bij de camping, prachtig om er zoveel bij elkaar te zien!

'382361' door adelheid '382361' door adelheid

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Avenue of the glacier

adelheid

Dit is een van de gletsjers waar je langs vaart als je door de Beagle Channel vaart in Tierra del Fuego. Er liggen een aantal spectaculaire gletsjers naast elkaar en hebben internationale namen gekregen zoals, de Italie gl, de Holanda gl, de Alemania gl. enz. Helaas weet ik niet meer welke naam bij deze hoorde. De Beagle Channel is een smalle vaarweg van zo'n 240 km, die vaak gebruikt werd om de gevaarlijke Drake Passage, die echt om de zuidkaap gaat te vermijden. Iets ten noorden hiervan ligt ook een beschermde vaarweg, nl. de Straat van Magellaan.

'246677' door danielaniderost '246677' door danielaniderost

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Perito Moreno

danielaniderost

Het is een fascinerend schouwspel hoe grote brokken ijs met oorverdovend gekraak vanuit de tientallen meters hoge ijswand afkalven in het gletsjermeer. Op houten vlonders kun je vrij dicht bij de ijsmassa komen. In de omgeving zijn mooie wandelingen te maken.

'144261' door Diyask '144261' door Diyask

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Bla bla bla

Diyask

Een nandoe is een kleinere uitvoering van een struisvogel.

'172267' door MirandaNoomen '172267' door MirandaNoomen

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Overweldigend...lands

MirandaNoomen

In Torres del Paine krijg je de mooiste landschappen voor je gepresenteerd

'150642' door sidonius '150642' door sidonius

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Wolken

sidonius

De mooiste wolkenluchten kom je tegen in Patagonie, hier in NP Torres del Paine vanaf het Lago Pehoé

'156413' door pensionado '156413' door pensionado

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Zonsopkomst

pensionado

Om 05.30 uur 's morgens schijnt de opkomende zon over een van de pieken van het Patagonische IJsveld (Campo de Hielo Sur). Het loont beslist de moeite om in Torres del Paine bij zonsopgang met de camera buiten te staan. De kleuren zijn spectaculair zodra er maar een straaltje zonlicht is!

'293306' door sidonius '293306' door sidonius

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Puerto Natales

sidonius

Puerto Natales met zijn fotogenieke paaltjes in de haven is een rustig stadje met felgekleurde huizen aan het einde van de wereld. Het is een uitvalsbasis voor reizigers naar de gletsjers en het NP Torres del Paine. Bij eb duiken deze paaltjes op uit het water en verrasten mij tijdens een ochtendwandeling vlak voordat we zouden vertrekken. Aan het eind zitten veel aalscholvers te spieden naar vis of hun vleugels te drogen.

'523750' door jomo01 '523750' door jomo01

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Torres del Paine

jomo01

Bij een fotostop in het prachtige Torres del Paine NP deze prachtige foto gemaakt. In dit park kan je echt schitterende landschapsfoto's maken.Ik ga er ooit nog terug heen.

'376290' door mickri '376290' door mickri

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Cerro Paine Grande in

mickri

De met sneeuw bedekte Cerro Paine Grande spiegelt in het daarvoor gelegen Nordenskjöld meer in het Nationaal Park Torres del Paine. Let ook op de dode bomen aan de oever welke zijn veroorzaakt door de afschuwelijke brand in december 2011 waarbij 23 hectare van het park werd verwoest.

'522986' door Fietser '522986' door Fietser

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Eindelijk

Fietser

Eindelijk was toch wel het gevoel bij een ieder, Coyhaique. Een rustdag. Na dagenlang, 5 dagen. gefietst te hebben in de motregen en af en toe regen. Elke morgen je tent nat inpakken en fietsen over een zompige, zuigende weg waren we het goed zat. Na 500 km eindelijk een stad, 25.000 duizend inwoners. Het was opvallend, 5 dagen fietsen over de Carratera Austral door de regenwouden, heet niet voor niets zo, alleen de temperatuur was 5 tot 10 graden gaan we een burg rug over en het klimaat is gelijk anders. De regen van de oceaan wordt tegen gehouden.

'567068' door marcvankessel '567068' door marcvankessel

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Bijzonder

marcvankessel

Al oogt het dier wellicht niet zo bijzonder, de foto is het in wezen wel. Het betreft de Huemel, een hertensoort dat alleen in Patagonië voorkomt. Het staat op de lijst van bedreigde diersoorten (er leven er maar 1500 in het wild) en zijn over het algemeen heel schuw. Uiteraard wist ik dat ook allemaal niet toen ik de foto maakte. Maar toen ik 's-avonds de foto liet zien aan een ranger om te vragen wat voor dier het was, was hij heel verrast en enthousiast.