Paaseiland

'459603' door MKamman '459603' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Haantje de voorste

MKamman

Paaseiland is een plek met een magisch gevoel. Helemaal vroeg op de ochtend als je in het donker op weg gaat om op dit punt de zonsopgang te bekijken. Ieder moment ziet het er anders uit en je blijft gebiologeerd naar de beelden kijken. Iedereen focust op de 15 beelden naast elkaar, maar vlak voor we weg zouden gaan zag ik dit mooie perspectief en kon ik het niet laten nog een laatste foto te nemen. Door het ochtendlicht wat op de voorste Moai valt, staat deze letterlijk en figuurlijk in de spotlight!

'269227' door antwan '269227' door antwan

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

In vuur en vlam

antwan

Ahu Tongariki is een van de grootste Ahu’s van Paaseiland en de mooiste plek om de zonsopkomst te gaan kijken. Op deze plek staan 15 gerestaureerde Moai’s. Deze Moai’s zijn omgevallen door een Tsunami in de jaren zestig. Veel Moai's braken hun nek tijdens de val, het hoofd is later met cement weer vastgezet; om deze zwakke plek niet te belasten heeft men ervoor gekozen de hoofddeksesl, topknots genoemd, niet meer terug te zetten. Daarnaast waren veel topknots ook beschadigd. Eén Moai heeft wel een rode 'hoed' opgekregen. Dat was een actie van lokale bewoners toen de restaurateurs 's avond weg waren.

'190899' door Jan-Petra '190899' door Jan-Petra

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Moais

Jan-Petra

Paaseiland is een van de meest afgelegen plekken ter wereld. Het dichtstbijzijnde Polynesische eiland ligt 2000 kilometer naar het Westen en Chili ligt bijna 4000 kilometer naar het Oosten. Dit eiland is beroemd vanwege de honderden mysterieuze Moais. Dit zijn 2 Moais bij de vulkaan Rano Raraku. Dit is de plek waar de Moais werden gemaakt en waar de meeste beelden te zien zijn.

'488380' door MKamman '488380' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Anakena Beach

MKamman

Anakena is een wit zandstrand, één van de slechts twee aanwezige strandjes op Paaseiland. Op het strand bevinden zich twee Ahu's, de eerste is een op zichzelf staande Moai: Ahu Ature, de andere is een rij van zeven Moai: Ahu Nao-Nao, waarvan er twee zijn vergaan. Ahu Nao-Nao zie je hier in de verte liggen. Het is een heerlijke plek om even aan het strand te liggen en uit te rusten na een mooie dag over het eiland te zijn gereden om alle bijzondere plekken te bezichtigen.

'386422' door antwan '386422' door antwan

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Moai's bij zonsopkoms

antwan

Paaseiland staat natuurlijk bekend om zijn Moai's. Ahu Tongariki is een van de grootste Ahu’s van Paaseiland en de mooiste plek om de zonsopkomst te gaan kijken. Op deze plek staan 15 gerestaureerde Moai’s. Deze Moai’s zijn omgevallen door een Tsunami in de jaren zestig. Veel Moai's braken hun nek tijdens de val, het hoofd is later met cement weer vastgezet; om deze zwakke plek niet te belasten heeft men ervoor gekozen de hoofddeksels, topknots genoemd, niet meer terug te zetten. Gelukkig komt de zon hier niet al te vroeg op maar om 6 uur moet je toch echt je bed uit. Na een snelle douche en een ritje van een klein half uur ben je rond 7 uur op de plaats van bestemming. We zijn een van de eersten en alleen een paar mensen die hier hebben gekampeerd zitten naast hun tentje aan het ontbijt, je kunt je een vervelender plek voorstellen om te kamperen. Langzaam aan komt de zon boven zee op en komen de Moai's uit de schemer te voorschijn. Een kwartier later is de zon op en kleuren de wolken mooi rood. Een zeldzaam mooi moment om hier, op een van de meest afgelegen plekken op aarde, naar deze mysterieuze beelden te mogen kijken.

'566225' door marcvankessel '566225' door marcvankessel

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Tongariki

marcvankessel

Rapa Nui (Paaseiland), een bestemming buiten de gebaande paden? Hmmm, ja en nee. Uiteraard is het een hele bijzondere bestemming en zo hebben wij het ook ervaren. Bovendien ligt het eiland niet om de hoek, dus mag je bevoorrecht zijn als je het kunt bezoeken. In die zin is het een bestemming buiten de gebaande paden. En als het een cijfer moest krijgen qua mystiek, dan scoort deze plek een 10+ Maar er kleeft ook een keerzijde aan. Gingen er paar jaren gelden slechts 2 vluchten per week naar toe, nu is het al één vlucht per dag. En het opkomend toerisme gaat natuurlijk ten koste van het woon- en leefgenot van de oorspronkelijke bevolking. Op een paar plaatsen hebben we zwarte vlaggen zien hangen en spandoeken met 'This hotel is build on stolen land' en met 'Stop colonialism of Rapa Nui' Niet goed natuurlijk. En het paradoxale is dat ik er, als toerist, ook mede debet aan ben. Het is niet anders. We hebben ons desondanks prima vermaakt en onze ogen uitgekeken.

'120155' door dwaalgast '120155' door dwaalgast

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Zonsopkomst op Rapa..

dwaalgast

Ahu Tongariki, de langste rij Moais (beelden) op Paaseiland, eentje daarvan met een pukao (hoed). Zonsopkomst, een paar wolkjes en prachtige kleuren. Zo'n beeld vergeet je nooit meer.

'483137' door MKamman '483137' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Rano Raraku

MKamman

Rano Raraku is een vulkaankrater gevormd uit geconsolideerde vulkanische as (tufsteen). Het bevindt zich op de lagere hellingen van de Terevaka in het nationaal park op Paaseiland. Het was tot de 18e eeuw 500 jaar lang een groeve en leverde steen waaruit ongeveer 95% van de op het eiland aanwezige Moai (de bekende beelden op Paaseiland) zijn gemaakt. Op de hellingen van deze vulkaankrater staan nog legio Moai die nooit op hun bestemming zijn aangekomen. Sommigen zijn tot hun nek toe begraven. Sowieso gaf het bad luck als een Moai bij transport brak. Als dit het geval was bleef de Moai op de plek waar het gebeurde achter en kon men weer van voor af aan beginnen. Men schat dat het zo'n 9 maanden duurde voor je een Moai had uitgehakt, dus als dat gebeurde, had je niet zo'n leuke dag op je werk... Als je op Paaseiland aankomt ben je verplicht 60 Dollar te betalen omdat het eiland één groot nationaal park is (Parque nacional Rapa Nui). Zie het als een soort visum... en als je dat visum een soort van 'vergeet' zijn alle plekken op het eiland 'gratis' toegankelijk en hoef je nergens meer een entree te betalen :-)

'84920' door Gertjan '84920' door Gertjan

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Opperhoofd in spee

Gertjan

Ook de kids vermaken zich prima tijdens het Tapati Rapu Nui festival op Paaseiland.

'169401' door Biniro '169401' door Biniro

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Paaseiland:...zonsond

Biniro

Mooi geheel: de beelden, de wolkenlucht en de ondergaande zon. Kippenvel.

'488237' door MKamman '488237' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Uitzicht over Ahu...T

MKamman

Eén van de mooiste plekken op Paaseiland zijn de welbekende 15 op een rij: Ahu Tongariki. Naast de weg staat ook nog een Moai waardoor je dit mooie uitzicht krijgt met Ahu Tongariki op de achtergrond. Als je op Paaseiland aankomt ben je verplicht 60 Dollar te betalen omdat het eiland één groot nationaal park is (Parque nacional Rapa Nui). Zie het als een soort visum... en als je dat visum een soort van 'vergeet' zijn alle plekken op het eiland 'gratis' toegankelijk en hoef je nergens meer een entree te betalen :-)

'486127' door MKamman '486127' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Ahu Akivi

MKamman

Het bijzondere van de Moai van Ahu Akivi is dat zij de enige beelden zijn die met hun gezicht richting de zee staan, terwijl alle andere Moai met hun rug naar de zee zijn geplaatst. Daarnaast staan ze verder van zee af en was het dorp tussen de Moai en de zee gebouwd, zodat de Moai zowel naar hun eigenaren in het dorp als naar de zee konden kijken. De mythe gaat dat ze 7 warriors voorstellen die door koning Hotu Matu'a waren gestuurd om Rapa Nui (zoals Paaseiland in de lokale taal heet), te vinden. Volgens de mythe kijken de beelden in de richting waar de eerste bewoners ooit vandaan zijn gekomen (richting Polynesië). Als je op Paaseiland aankomt ben je verplicht 60 Dollar te betalen omdat het eiland één groot nationaal park is (Parque nacional Rapa Nui). Zie het als een soort visum... en als je dat visum een soort van 'vergeet' zijn alle plekken op het eiland 'gratis' toegankelijk en hoef je nergens meer een entree te betalen :-)

'199203' door Jan-Petra '199203' door Jan-Petra

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Magisch Paaseiland

Jan-Petra

Moai met op de achtergrond de Rano Raraku vulkaan. Rano Raraku is de plek waar de Moais werden gemaakt en waar de meeste Moais te zien zijn. Tientallen beelden liggen op de hellingen van de vulkaan en zijn in verschillende stadia van voltooiing achter gelaten. Het is bijzonder om hier tussen door te lopen en je af te vragen hoe en waarom deze beelden gemaakt zijn. Een magische plek!

'127726' door carootje '127726' door carootje

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Sunset

carootje

Dit is mijn laatste foto van Paaseiland die ik jullie nog wil laten zien.

'56486' door Bowral '56486' door Bowral

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Gezonden?

Bowral

De geleerden zijn nog steeds niet eenduidig eens over het mysterie van de moai's op Paaseiland. Er zijn vele theorieën over geschreven. Ach, wie weet kwamen ze wel van 'boven' ...

'488192' door MKamman '488192' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Happy Easter (Island)

MKamman

Deze panorama (graag even openen!) is met zonsopgang gemaakt bij Ahu Tongariki, het grootste aantal Moai bij elkaar op het mooie Paaseiland. De reden waarom Paaseiland zo heet is omdat het tijdens Pasen door de Nederlander Jacob Roggeveen is ontdekt. Die Hollanders kwamen ook overal... Hoewel deze ontdekking meer per toeval was! En in het kader van het maandthema: de beelden zijn geheel gratis te bezoeken! Ze staan overal op het eiland in verschillende formaties en met verschillende achtergronden waarom ze op die manier geplaatst zijn. Wij hebben de ene dag zelf een jeepje gehuurd en rond gereden en de andere dag met een local het eiland verkend. Dat laatste kost uiteraard wel geld, maar het eerste is ook al fantastisch om te doen. Dus voor iedereen: fijne Paasdagen en zet Paaseiland op je bucket list, an experience you'll never forget...

'249064' door pkoelewijn '249064' door pkoelewijn

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Moai kopen?

pkoelewijn

Het is ten sterkste afgeraden om een ook maar en klein stukje van een moai vanaf Paaseiland mee te nemen. Kopieën zijn te kust en te keur en in alle maten en materialen te koop! Vooral de verzameling winkeltjes in Anakena is erg groot. Leuk om na het zwemmen en picknickken onder de palmbomen hier eens op zoek te gaan naar een aandenken.

'486121' door MKamman '486121' door MKamman

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Sunset Ahu Tahai

MKamman

Paaseiland is en blijft een magische plek. Vooral de zonsopkomsten en zonsondergangen zijn fantastisch om bij de verschillende Moai (de beelden) mee te maken. Deze zonsondergang is gezien bij Ahu Tahai vanaf de westkant van het eiland.