Noord Chili

'398543' door MVerkennis '398543' door MVerkennis

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Dansend meisje

MVerkennis

Ach zo'n schattig meisje dat helemaal opgedoft en uitgedost meedeed aan een optocht helemaal in het `noorden van Chili. Ze genoot er met volle teugen van en ik ook!

'210410' door droomreis '210410' door droomreis

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Chileense vulkaan

droomreis

Parque Nacional Lauca en het aangrenzende Reserva Nacional las Vicuñas liggen in het noorden van Chili. Uitgestrekte steppelandschappen met vicuña’s, lama’s en alpaca’s, vulkanen, blauwe meren en Aymara-dorpjes bepalen het beeld. (scan)

'460037' door wisseschout '460037' door wisseschout

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Alleen op de wereld

wisseschout

Ooit zijn we met zijn tweeën in een 4 wheel drive door de Andes gereden. Het was best een beetje gevaarlijk vanwege de hoogte en het feit dat er niemand anders reed en als we pech hadden gekregen hadden we een probleem gehad. Het was een week vol met avonturen, maar één van de mooiste reizen ooit. Ik moest wel aan alleen op de wereld denken, want dat was ook zo.

'158111' door msaba '158111' door msaba

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Spiegeling

msaba

De Parinacota vulkaan weerspiegeld in het Chungara meer, op zo'n 4.400 meter hoogte. Deze schitterende plek bevindt zich in het Lauca Nationaal Park. Geweldig mooi en zeer bijzonder dat we toen geen enkele tegenligger zijn tegenkomen (behalve lama's). Een plek waar je wel de hele dag zou willen blijven, kijken en genieten.

'453821' door mschutgens '453821' door mschutgens

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Ijspegels in de...woe

mschutgens

Het park, Nevado de Tres Cruces, is een van de mooiste plekken op aarde (tenminste dat vonden mijn vriendin en ik). Het landschap veranderd met elke kilometer, eerst kleurrijke lagunes vol met flamingoes, daarna ijspegels midden in de woestijn. Op 5000m al is het zeer koud is het nog steeds een woestijn, en daar kom deze ijspegels tegen, hoger dan 2-3 meter en als je ze aanraakt vallen ze om alsof ze van suiker zijn gemaakt. Bizarre! Maar indrukwekkend.

'281532' door jdevaan '281532' door jdevaan

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Viscacha

jdevaan

De viscacha komt voor op de pampa's van Patagonië, Zuidoost-Bolivia, Zuid- en West-Paraguay en Noord-, Centraal- en Oost-Argentinië. Het is het grootste lid van de familie der wolmuizen. De viscacha heeft een dichte, zachte vacht, die bruinig grijs van kleur is. De buikzijde is geel/wit van kleur. De staart is grijzig bruin met een zwarte punt. Over de vrij platte kop lopen horizontale zwarte en witte strepen. De viscacha wordt 45 tot 65 centimeter lang en 5 tot 10 kilogram zwaar. Mannetjes kunnen twee keer zo zwaar worden als vrouwtjes. Viscacha's leggen grote en uitgebreide gangenstelsels aan, viscachera's genaamd. Een viscachera bestaat uit een centrale kamer, vanwaar verscheidene gangen lopen. Bij elkaar kan een viscachera wel 300 meter beslaan. In een viscachera leeft een kolonie van vijftien tot vijftig dieren. (info uit Wikipedia) De Viscacaha heeft ongeveer dezelfde leefwijze als de marmotten in de Alpen. Helaas worden ze fel bejaagd voor hun vacht en het vlees.

'281507' door jdevaan '281507' door jdevaan

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Vicuna's bij Lake...C

jdevaan

Lauca Nationaal Park ligt zo’n 150 km ten oosten van Arica in Noord Chili. Het park is ruim 1300 km2 groot en bestaat voornamelijk uit vulkanen. Het hoofddoel van een ééndaags bezoek is het op 4600 meter hoogte gelegen Lake Chungara. De fabelachtige schoonheid van dit meer met de weerspiegeling van de 6330 m hoge Parinacotavulkaan en de 6250 m hoge Pomerape vulkaan valt met geen pen te beschrijven… tel daarbij op een groep Vicuna’s op enkele meters afstand, de grote waterhoenen dobberend op het meer en een stuk verder een stel roze flamingo’s….

'509790' door wisseschout '509790' door wisseschout

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

We hebben het gehaald

wisseschout

Na dagen met zijn tweetjes door de Andes gereden te hebben met een stoere 4-Weel drive en het risico dat we ergens konden stranden met pech, hoogteziekte, brandstoftekort of ???? verzin maar, waren we blij dat we bijna aan het einde van deze toch waren gekomen en de bewoonde wereld hadden bereikt zonder problemen.

'561312' door Sandral '561312' door Sandral

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Lauca N.P.

Sandral

'Mos op de stenen' betekent Lake Chungarà, en is een van de hoogste in de wereld met 4500 meter. Erachter ligt de Parinacota vulkaan en maakt onderdeel uit van het Lauca N.P. Mensen die van flora en fauna houden, kunnen hier hun hart ophalen.

'374994' door konne000 '374994' door konne000

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Desolaat

konne000

Noord Chili richting Andes heeft een schitterend , maar erg desolaat landschap. Je moet er van houden, maar ik vond het prachtig. Je komt er niemand tegen, de stilte is enorm en daar sta je dan tussen die enorme pieken met hun eeuwige sneeuw! Eén met de natuur!

'412181' door konne000 '412181' door konne000

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Haven Arica

konne000

De haven van Arica, gelegen in het noorden van Chili. Even buiten de stad loop je zo het strand op, waar het stikt van de vogels. Drie soorten meeuwen, pelikanen, Zwarte gieren, Kalkoen gieren en op elk paaltje een aalscholver! Hier bij zonsondergang!

'284250' door jdevaan '284250' door jdevaan

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Vicuna's voor de...Pa

jdevaan

De Parinacota is een grote stratovulkaan op de grens van Chili en Bolivia. Deze vulkaan ligt aan het Chungara meer en heeft een hoogte van 6348 meter (gemeten vanaf zeeniveau) . De laatste uitbarsting vond ongeveer 300 na Chr. plaats. De belangrijkste uitbarsting is ca. 8000 jaar geleden. Door deze uitbarsting is het Chungará meer ontstaan.

'532712' door jeannette '532712' door jeannette

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Mijn mooiste plekje

jeannette

Mijn mooiste plekje in november in noord Chili was toch wel dit warme meertje bij de Salar de Surire. Het ligt verscholen tussen de heuvels en je moet dan ook echt weten hoe je er moet komen. Ik heb erin liggen dobberen bij een ijzige wind, wat een ervaring!

'314468' door TravelGoom '314468' door TravelGoom

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Andesgebergte

TravelGoom

De expeditie naar de Tatio-geysers vertrekt in de donkere nacht. Op de terugweg zie je pas echt door welk landschap je naar 4200mtr hoogte hebt gereden. Het landschap zo'n 40km ten noorden van San Pedro.

'440527' door chateau '440527' door chateau

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Groen kussentje.

chateau

In Lauca National Park zagen we rotsen met een groene bedekking. Aanvankelijk leek het mos, een zacht kussen te zijn. Het was echter vrij hard. Het is de Azorella compacta. Deze plant groeit slechts 1 tot 1,5 cm per jaar en kan wel 3000 jaar oud worden. De bladeren van deze planten groeien extreem dicht bij elkaar zodat warmteverlies tegengegaan wordt. Oorspronkelijk werd de plant veel gebruikt als brandstof, maar nu is dat gebruik minder geworden.

'97023' door manuela '97023' door manuela

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Lama

manuela

Het wemelt van de lama's in Nationaal Park Lauca. Dit park wordt nog niet heel druk bezocht door toeristen, maar is absoluut de moeite waard, door de prachtige omgeving. Op de achtergrond zie je de Pomerape en Parinacota vulkanen.

'441516' door Sandral '441516' door Sandral

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Rolwolk

Sandral

Lake Chungará bevind zich in Lauca N.P. en is gelegen in het noordelijke uiteinde van Chili,9 km van de Boliviaanse grens.Het ligt op 4517 meter hoogte(de 10e hoogste in Zuid-America)en is omringt door meerdere besneeuwde vulkanen waaronder de Parinacota.

'443101' door chateau '443101' door chateau

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Geisers van El Tatio.

chateau

Vanuit San Pedro de Atacama hebben we een excursie gemaakt naar de op ruim 4000 meter hoog gelegen geisers van El Tatio. Om 4 uur 's ochtends vertrokken we en na twee uur door de duisternis kwamen we eindelijk op de plaats van bestemming aan. Het was 12 graden onder nul, maar vanaf het moment dat de zon opkwam liep de temperatuur gelukkig snel weer op naar aangenamere waarden.

'451512' door chateau '451512' door chateau

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Lunch with a view

chateau

Laguna Aguas Calientes: een betere plek voor een lunch kun je je niet indenken. Tijdens een excursie vanuit San Pedro de Atacama werd hier halverwege een stop gemaakt . Vanaf een bergtop in de buurt hadden we een mooi uitzicht over dit zoutmeer.

'495251' door ronderegt '495251' door ronderegt

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Gespiegeld

ronderegt

Het noorden van Chili is geweldig om met de motor door heen te reizen, de doorgaande wegen zijn goed, het uitzicht is adembenemend (ook soms door de grote hoogte) en de mensen zijn vriendelijk ...... "wat doe ik thuis in Nederland" denk ik ineens.

'414487' door chateau '414487' door chateau

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Stofhappen op weg naa

chateau

Op de terugweg vanaf Parinacota is het stofhappen geblazen. Maar als je in de verte de machtige, besneeuwde bergen rondom Putre ziet liggen is dat stofhappen geen probleem.

'244180' door robsreizen '244180' door robsreizen

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

Valle de la luna (...

robsreizen

1 van de mooiste plekjes, zeker die speciaal is is san pedro the atacama in het noorden van chili. Het ligt midden in de atacama woestijn en er is veel te doen. Sterrenkijken, geisers van tatio, en naar valle de la luna, maanvallei. Ik wou hierheen omdat ik chris zegers bij yorin travel zag, en dat bleek een goede keuze. Vanaf dit plaatje kan je ook de 3 daagse uyuni tours door bolivia boeken. Valle de la luna is een indrukwekkend staaltje natuur, waarin je ziet dat we maar heel klein zijn. Overdag gingen we rotsen etc bekijken en savond's de zonsondergang hoog op de zandduinen van de woestijn. Als de avond valt en het donker word kan je hele apparte plaatjes schieten hier. als de zon achter de zandduinen bijna onder is krijg je mooie contrasten van de mensen die nog op de duinen lopen. San pedro the atacama Doen als je in de buurt bent

'516458' door Sandral '516458' door Sandral

ChiliNoord Chili

ChiliNoord Chili

El Tatio Hot Spring

Sandral

Wij waren hier bij de El Tatio geisers een dag eerder met de camper aangekomen, en zaten dus wat ruimer in onze tijd dan de meeste groepen toeristen, die hier even voor zonsondergang aankwamen en de meesten ook weer snel vertrokken. Sla dit niet over als je even de tijd hebt en dompel je onder in deze Hot Spring, waar wij een dag tevoren het rijk alleen hadden. Deze foto is van de dag erna, toen de plaatselijke bevolking hun bad gingen nemen..