Lauca NP

'553526' door Bowral '553526' door Bowral

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Moeder en kind...visc

Bowral

Tijdens ons bezoek aan het Nationaal Park Lauca in het uiterste noorden van Chili maakten we op een hoogte van 4.300 meter een wandeling door een gebied met grotten die zo’n 9.000 jaar geleden werden bewoond door mensen. Wie er vandaag de dag nog steeds in die grotten wonen, zijn de viscacha’s. De viscacha is een knaagdier dat lijkt op een uit de kluiten gewassen konijn. Het grappige beestje wordt 45 (vrouwtjes) tot 65 (mannetjes) cm lang. De staart is 15 tot 20 cm lang. De viscacha komt in grote delen van Zuid-Amerika voor.

'515203' door Sandral '515203' door Sandral

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Cotacotani Lake

Sandral

Onderweg van Arica naar Vulcan Parinacota en lake Chungará, via route 11-CH, kom je dit beetje buitenaardse gebied tegen, bestaande uit eilandjes. Het wordt gevoed door de rivier de Desaquadero en een ondergronds meer en ligt op een hoogte van 4350 meter.

'545131' door jeannette '545131' door jeannette

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Vicuna's

jeannette

In november trokken wij in een landcruiser over de zoutvlakte Salar de Surire in het noorden van Chili. Een ruig, zeer verlaten en magisch mooi landschap met wilde vicuna's.

'489465' door chateau '489465' door chateau

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Vreemd aangroeisel bi

chateau

In National Park Lauca zagen we een vreemd aangroeisel bij een cactus. Of het een vogelnest, bijennest of iets anders is, we zijn er niet achter kunnen komen. Onze gids moest ook verstek laten gaan. Misschien zijn er onder de RR's deskundigen op dit gebied?

'495151' door Sandral '495151' door Sandral

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Alpaca's

Sandral

Noord-Chili; Een schitterende route door het park, maar het wordt nog mooier als we de op 4500 meter hoogte gelegen vulkaan Parinacota zien liggen.( de vulkaan zelf is 6349 meter hoog) Onderweg zien we groepjes Alpaca's.

'566827' door marcvankessel '566827' door marcvankessel

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

René, bedankt !

marcvankessel

Toen René (aka Neretslok) een half jaar geleden een oproep op FB plaatste over informatie over Lauca NP werd mijn interesse gewekt. Ik had er nog nooit van gehoord en ben toen eens gaan googlen. En van het één kwam het ander. We zitten nu in de laatste dagen van onze reis door Chili en hebben net Lauca NP achter de rug. Net zoals elke andere plek in dit prachtige land, was het hier ook weer oogstrelend mooi. Het NP ligt op het drielandenpunt van Chili, Perú en Bolivia op een hoogte van 4000-4500 meter en bestaat uit eindeloze vlaktes en zoutmeren (waar honderden lama's alpaca's en vicuna's grazen) die omringd zijn door een keten van vulkanen. Op de foto (gemaakt met de telefoon, de reden is inmiddels wel duidelijk) staat de Parinacota; een 6000 meter hoge vulkaan gelegen aan het prachtige Chungara meer. Ps. Vanaf volgende week zal ik weer uitgebreid reageren op alle mooie foto's/tips die hier geplaatst worden.

'555224' door jeannette '555224' door jeannette

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Vicuna's

jeannette

In november 2015 waren wij in het uiterste noorden van Chili waar wij National Park Lauca en het daaronder gelegen N.P. Las Vicunas hebben bezocht. We hebben in dit verlaten en zeer rustige natuurreservaat veel wilde Vicuna's gezien, wat een beschermde diersoort is daar.

'568027' door marcvankessel '568027' door marcvankessel

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Twin vulcanoes

marcvankessel

Het Lauca NP ligt op het drielandenpunt van Chili, Perú en Bolivia op een hoogte van 4000-4500 meter. Het gebied bestaat naast eindeloze vlaktes en zoutmeren ook uit een aantal vulkanen. Zelden zulke mooie panorama's gezien. Gelukkig had ik mijn telefoon bij ;-) Op de foto zie je een (naamloos) meer met daarachter de tweeling vulkanen Pomerape en Parinacota

'561932' door jeannette '561932' door jeannette

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Vulkanen

jeannette

Mijn meest onvergetelijke outdoor ervaring was toch wel onze tocht door Lauca national park in november 2016. Je voelt je er alleen op de wereld in deze adembenemende landschappen.

'1105920' door neretslok '1105920' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Salar de Surire

neretslok

Even ten zuiden van het Lauca NP ligt de Salar de Surire. Salar de Surire betekent 'zoutvlakte waar de nandoes spelen'. Die hebben we hier niet gezien, wel vicuna's en flamingo's. Zij lijken wel de enige levende wezens hier op de hoogvlakte. Mensen zie je hier ook nauwelijks. Een fantastisch mooi gebied.

'1114064' door Bowral '1114064' door Bowral

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Storm op de Salar de.

Bowral

Op zo’n zestig kilometer ten zuiden van het Lauca NP in het uiterste noordoosten van Chili bevindt zich de Salar de Surire. Deze oogverblindende zoutvlakte ligt op 4.200 meter hoogte. In dit onherbergzame gebied leven onder meer flamingo’s, nandoes (een soort struisvogel, maar dan kleiner), alpaca’s, vicuna’s en lama’s. Om er te komen is een 4x4 noodzakelijk. Toen wij er waren, stak er net een stevige ‘zoutstorm’ op.

'1090485' door konne000 '1090485' door konne000

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Adembenemend mooi

konne000

Zelden heb ik mooiere landschappen gezien als in Chili en Bolivia! Op de foto het Lauca N.P., dewelke je met een huurauto vanuit Arica kunt bereiken, waarna je in de plaats aan de rand van het N.P., Putre, blijft overnachten. Van hieruit kun je dagelijks het park in en rijd je b.v. door naar Chungara meer met daarachter de besneeuwde Parinacota! Wonderbaarlijk mooi!

'1095729' door Nien '1095729' door Nien

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Alleen op de wereld

Nien

"Alleen op de wereld". Deze gedachte overvalt je wanneer je de aanblik ziet van deze prachtige vicunas, die zich langzaam en in gedachten verzonken voortbewegen over de zoutvlakte van "Salar de Surir" in het Lauca nacional park; een ware parel in het uiterste noorden van Chili. Één van de beesten kijkt nog even loom de camera in bij het passeren, maar het lijkt geen probleem dat ik hem/haar in alle rust aan het observeren ben en hij loopt vredig verder. Het is bijna niet voor te stellen wat voor rust en sereniteit je ervaart op deze magische plek op aarde, een plek die tot nu toe nog niet overspoeld is door toeristen en waar de tranen je in de ogen springen van de schoonheid ervan. Bijna zou je je adem willen inhouden om je zo puur en intens mogelijk te concentreren op de geluiden om je heen; de zachte wind, het gefluit van de tientallen immens rose flamingos die aan het pootje baden zijn in het water, het gescharrel van een enkele lama of alpaca in het groen en hier en daar een donderslag van de storm die zich ver in de bergen bevindt. De besneeuwde top van een 6000 meter hoge vulkaan rijst op aan de andere kant en maakt dat jij je als mens klein en nietig voelt... Puur en authentiek, in al zijn onschuld...waar vindt je tegenwoordig nog zo'n plek? Ik hoop met heel mijn hart dat deze vicunas over een aantal jaar nog steeds even vredig over het zout lopen, dat deze plek een plek blijft waar je je alleen op de wereld waant... Één met de natuur.

'1106066' door neretslok '1106066' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Multi culti

neretslok

In het NP Vicunas is het een multi cultigebeuren. De kleintjes worden hier blijkbaar geboren in alle kleuren en kleurcombinaties. Het zal eigenlijk wel meer toeval zijn, maar het plaatje is leuk vond ik.

'1103730' door neretslok '1103730' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Dramatisch mooi

neretslok

Bewerkt? Ja zeker, behoorlijk zelfs. Maar dit dramatische landschap in Noord Chili (Lauca NP) vraagt om een dramatische bewerking. Je kijkt hier op de twee vulkanen Parinacota en Pomerape, gelegen op de grens van Chili en Bolivia. Over Lauca NP heb ik een review geschreven.

'1092585' door konne000 '1092585' door konne000

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Parinacota

konne000

Dit is een beeld van het fantastische landschap in het Lauca N.P. in noord-Chili! Het ligt op hoogte, ver en hard lopen is er niet bij, maar dan ga je rustig zitten om te genieten van deze schitterende Parinacota!

'1107153' door neretslok '1107153' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Een reus van 6352...m

neretslok

De vulkaan Parinacota ligt op de grens Chili-Bolivia, grotendeels in Bolivia. Deze foto is gemaakt vanaf Chileens grondgebied, vlakbij Lago Chungara. Een schitterende bestemming in Lauca NP. Ik stond hier op een hoogte van 4650 meter. Adembenemend!

'1103066' door neretslok '1103066' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Paricanota

neretslok

Deze reus is 6342 meter hoog. Hij heet Parinacota en ligt in Bolivia, maar de foto is op Chileens grondgebied genomen. 8000 jaar geleden barstte hij groots uit en toen werd het meer op de voorgrond gevormd: Lago Chungara. Beide liggen in Lauca NP, een van de mooiste natuurgebieden ter wereld.

'1106441' door neretslok '1106441' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Las vicunas

neretslok

Een dagtocht vanuit Putre naar Salar de Surire is een onvergetelijke ervaring. Je ziet de wildernis van Noord Chili op zijn mooist. Onderweg rijd je door het Reserva National las Vicunas: het woord zegt het al, je zult hier de nodige vicuna's aantreffen. Met de machtige Guallatire vulkaan op de achtergrond (een van de vele vulkanen hier) een fraai gezicht, vind ik.

'1091481' door konne000 '1091481' door konne000

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Vicunas

konne000

Rijdend door het schitterende N.P. Lauca in Noord-Chili kom je regelmatig lama's, alpaca's, maar ook vicunas tegen. Vicunas zijn de edele kameelachtigen van Zuid-Amerika. Tijdens de conquista, de Spaanse overheersing, vrijwel uitgeroeid. Daarna door de Inca's beschermd en stelden dat als de priester het teken gaf, de vicunas bij elkaar gedreven mochten worden om te worden geschoren. Momenteel, nu ze aardig in aantal weer zijn toegenomen, geld nog steeds de regel dat ze eens in de zoveel tijd mogen worden samengedreven en geschoren. Vicunawol is gigantisch duur! Een paar sokken van deze wol kost je ongeveer 1000 dollar. Wil je een sweatshirt of joggingbroek tel je ca. 24.000 dollar neer!

'1103900' door neretslok '1103900' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Vicuña's

neretslok

Vicuña's, lama's, alpaca's. Men heeft in Chili mij diverse malen proberen uit te leggen wat nu precies het verschil is. In ieder geval is de vicuna kleiner en hij geeft de allerbeste wol. De Inca's hadden dit door, maar toen de Spanjaarden de boel hier onder de voet liepen, maakten zij alleen maar jacht op de dieren om ze op te eten. Zoiets als de kip met het gouden ei slachten. De Spanjaarden van deze tijd (16e en 17e eeuw) waren alleen maar kortzichtig, verwoestend en daarnaast verbeten om alles naar Spanje te brengen wat het land (en de andere landen in Zuid- en Midden-Amerika) voortbracht en niet verwoest werd. De vicuna was bijna uitgestorven maar werd op tijd gered. Vicuna's, op de foto bij de Salar de Surire, hebben een extra sterk hart en uitstekende rode bloedlichaampjes om op deze grote hoogte, ruim 4000 meter, te kunnen overleven.

'1104012' door neretslok '1104012' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Cotacotani

neretslok

Het Lauca NP ligt in het uiterste noorden van Chili, tegen Peru en Bolivia aangedrukt. Vanuit Putre, dat op 3600 meter hoogte ligt, kun je dit park betreden en dan stijg je uiteindelijk naar 4600 meter. Het Nationale Park Lauca geeft een goede indruk van de Altiplano. Het park begint al een paar kilometer na Putre en ook hier rijden we weer over een schitterende panoramische route, hoger en hoger. Hier klimmen we soms langzaam vanwege het vrachtverkeer op weg naar Bolivia en vanwege de vele haarspeldbochten. Na tachtig kilometer bereiken we dan de Lagunas de Cotacotani, een reeks van onderling verbonden meertjes die met hun prachtig blauw- of (afhankelijk van de zonnestand) jadekleurig water en gele zwavelranden opmerkelijk zijn in een uitgestrekt zwart lavaveld. De meertjes zijn vaak omringd door bofedales, weidegronden tussen het moeras en het meer. Cotacotani ligt naast het Lago Chungara met prachtig zicht op de Parinacotavulkaan.

'1105194' door neretslok '1105194' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Nowhere land

neretslok

Het lijkt hier wel Nowhere Land, Nergenshuizen zouden we in Nederland zeggen. In het uiterste noordoosten van Chili - in het Lauca NP - waan je je ver weg van de bewoonde wereld. Ik sta hier bij de Laguna Cotacotani met zicht op twee forse bergen: de Paricanota (die in Bolivia ligt) en de Pommerape, 4 km zuidelijker, maar die in Chili ligt.

'1107449' door neretslok '1107449' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

1 van de 180

neretslok

Chili telt ongeveer 180 vulkanen. Eén daarvan is de Guallatire, die tot de grote jongens hoort, met ruim 6000 meter. De vulkaan ligt in het Lauca NP. Hij is tot recent nog actief geweest. De laatste uitbarsting was in ieder geval in 1960.