El Norte Grande foto's & tips

'386399' door Schopman '386399' door Schopman

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Weerspiegeling...besn

Schopman

Onder een wolkeloze, strakblauwe hemel bood ons de in het Laguna Chungará weerspiegelde, besneeuwde vulkaan Parinacota, een fantastische aanblik. Het Laguna Chungará ligt op een hoogte van 4500 m in de meest noordelijke provincie van Chili, eveneens genaamd Parinacota. We kwamen hier via weg CH 11 die vanaf de aan de Grote Oceaan gelegen stad Arica over de kleinere stad Putre naar het oosten voert. Omdat er vanaf zeeniveau bij Arica van west naar oost binnen een afstand van slechts ca. 200 km tot het park een hoogteverschil van 4500 m overwonnen moest worden, bleven wij 1 dag en nacht in Putre dat op een hoogte van 3000 m ligt, om aan de hoogte te wennen en hoogteziekte te voorkomen. Het park ligt slechts 9 km vanaf de grens met Bolivië waar in de nabijheid vulkanen zijn tot ca. 6600 m.

'510682' door Schopman '510682' door Schopman

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

IJzerhoudende...zandd

Schopman

Chili strekt zich van het noorden naar het zuiden uit over een lengte van meer dan 4500 km. Dat komt ongeveer overeen met de afstand van de Noordkaap in Noorwegen tot Gibraltar in Spanje. Omdat het land van het westen naar het oosten gemiddeld slechts 250 km breed is, wordt Chili ook wel het "Schoenveterland" genoemd. Het land heeft ongeveer evenveel inwoners als Nederland maar is wel circa 25 maal zo groot. Op bepaalde dirt roads ("ripio"'wegen) kom je op een dag soms niemand of soms slechts 1 of 2 personen tegen. Het land is rijk aan bodemschatten zoals o.a. goud, zilver, koper, salpeter, lithium en ijzer. In Chili zie je vaak dat hetgeen in de bodem aanwezig is in de bergen en duingebieden aan de oppervlakte komt. Een groene kleur duidt dan bijvoorbeeld op de aanwezigheid van koper en rood wijst op ijzer in de bodem. Nergens in Europa zul je bergen zien die zo kleurrijk zijn als de Andes. Langs een groot gedeelte van de kust liggen zandduinen. Bovenstaande foto maakte ik plus minus 30 km ten zuiden van de stad Iquique. De rode kleur op de toppen van de duinen duidt dus op de aanwezigheid van ijzer in de bodem. Mijn tips voor mensen die een individuele/niet-georganiseerde reis naar Chili willen maken, zijn: - volg voor je weggaat een snelcursus Spaans (heel weinig Chilenen spreken een andere taal) - huur een 4WD; daarmee kun je komen in gebieden waar je met een gewone auto niet kunt rijden. - de bewegwijzering is niet geweldig, dus neem een kompas en een gps-apparaat mee. Aanbevolen tips voor boeken om mee te nemen: - Snelcursus Spaans spreken en begrijpen (te koop bij de zgn. Witte Boekhandel filialen) - ANWB-taalgids Spaans - 2 Prisma woordenboeken N-S en S-N - eventueel de Trotter Chili en Paaseiland (vooral voor "rugzakkers") - Het Elmar reishandboek Chili (zeer goede gids) - het Lonely Planet boek Chili. Ik wens iedereen weer veel plezier op de site en op reis, waar dat ook heen mag zijn.

'534997' door jeannette '534997' door jeannette

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Droom

jeannette

Al jaren droomde ik ervan om naar het nationaal park Lauca te gaan. Ik had foto's gezien op deze site van de Parinacota vulkaan nabij het op hoogte gelegen plaatsje Putre. En mijn droom kwam uit: wat is dit een fantastisch mooi gebied!

'511012' door chateau '511012' door chateau

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Salar de Surire

chateau

Vanuit Arica hebben we een driedaagse tour gemaakt naar Lauca. Op dag drie deden we de Salar de Surire aan. Een enorme zoutvlakte met verschillende zoutmeren. De omtrek van deze Salar is maar liefst 65 kilometer. Als je deze ronde rijdt zie je regelmatig vicuna's.

'434050' door EvanderHel '434050' door EvanderHel

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

The other side

EvanderHel

Bij mijn vorige foto zagen jullie de rechterkant van laguna miniques. Dit is de linkerzijde van het prachtige meer, omgeven door een indrukwekkende gordel van machtige vulkanen. Ik sta achter een lage rand van stenen, daar overheen stappen is verboden omdat het een kwetsbaar en beschermd natuurreservaat is. Het is hier adembenemend (vanwege de hoogte, haha) mooi.

'510445' door chateau '510445' door chateau

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

In de buurt van El...

chateau

Vanuit San Pedro de Atacama hebben we een uitstapje gemaakt naar de geisers van El Tatio. Op de terugweg zijn we enkele keren gestopt om te genieten van het landschap.

'434005' door EvanderHel '434005' door EvanderHel

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Laguna Miniques

EvanderHel

Met een monstertruck cross ik in een paar uur van San Pedro de Atacama over de Altiplano naar de meren Minigues en Miscanti. Ze zijn gelegen in een natuurreservaat waar het geweldig is om te wandelen. Op het gemakje echter, want de meren liggen op een hoogte van ongeveer 4200 meter. Vroeger was dit één meer, maar door een vulkaanuitbarsting lang geleden is het gesplitst in twee meren en zijn ze vernoemd naar de gelijknamige vulkanen. Onder de grond zijn de meren nog steeds met elkaar verbonden. Op de foto is laguna Minigues te zien. Ga zo vroeg mogelijk op pad hier naartoe, het is er dan nog stil. Ik had het geluk dat het een prachtige dag ging worden: zon, windstil, strakblauwe lucht en een rimpelloze spiegeling. Ik heb nog nooit eerder mijn ontbijt op zo'n fantastische plek gegeten!

'558002' door Sandral '558002' door Sandral

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Isluga

Sandral

Dit schitterend gelegen ceremoniële Aymaradorp is 1 van de indrukwekkendste van het Grote Noorden. Rondom het centrum van kerk en plaza, met de muur met halfronde bogen, verzamelen zich de indiaanse gemeenschappen om carnaval en het feest van de heilige Thomas te vieren en begrafenissen te houden. Het dorpje is in de winter verlaten vanwege de kou. (bron; anwb wereldreisgids) Zoek je hier een overnachtingsplaats in de buurt; wij zijn belandt vlakbij Enquelga (10 km. verderop) op 'camping agua caliente'. (Het is allemaal erg klein, en we hebben wel even moeten zoeken.) Met een natuurlijk thermaal bad, en uitzicht over het vulkaanlandschap. Samen met een heldere sterrenhemel een machtig gezicht. Je zit hier op 3800 meter hoogte, dus koud wordt het wel.

'423656' door chateau '423656' door chateau

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Natuurgeweld op grote

chateau

De vulkaan Parinacota is ontstaan als gevolg van enorme natuurkrachten. Ongeveer 8000 jaar geleden is de vulkaan heel groots uitgebarsten en is daardoor ook het lokale afwateringssysteem aangetast. Driehonderd jaar geleden vond de laatste uitbarsting van betekenis plaats. De vulkaan is 6348 meter hoog. Als je hier staat voel je jezelf heel nietig en heb je grote bewondering voor de enorme natuurkrachten die in deze strato-vulkaan latent aanwezig zijn.

'510210' door chateau '510210' door chateau

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Zicht op Lauca

chateau

Vanuit Arica hebben we een driedaagse tour gemaakt naar Lauca NP. Met uitzicht op enorme bergruggen en duinen slingerden we omhoog naar Putre. Vanuit hier hadden we al uitzicht op de besneeuwde vulkanen van Lauca NP.

'195454' door Giraffe '195454' door Giraffe

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Vulkanen duo

Giraffe

Wit besneeuwde vulkanen, een blauwe lucht... Mij vervelen dit soort plaatjes nooit. Dit zijn de Parinacota (6.330m) en de Pomerape (6.232 m) vulkanen op de grens tussen Chili en Bolivia. Vanuit het plaatsje Putre heb je al mooi zicht op deze reuzen. Ook vanuit het Lauca National Park kun je hiervan genieten. In Lauca National Park vindt je naast mooie landschappen dieren als guanaco's, vicuna's, lama's en alpaca's.

'251901' door droomreis '251901' door droomreis

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Spelletje spelen

droomreis

De flamingo’s bij het zoutmeer van Surire lijken een spelletje met ons te spelen. Telkens als wij een stukje dichterbij komen, lopen zij steeds een eindje verder weg. Gelukkig kan de geweldige omgeving niet weglopen! (scan 2001)

'312124' door TravelGoom '312124' door TravelGoom

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Lauca vlakte

TravelGoom

Vicunas grazen op 4200mtr hoogte in de natte hooglanden van het o zo mooie Nationale Park Lauca in het uiterste noordpuntje van Chili. Goed te bereiken met auto of bus.

'455393' door konne000 '455393' door konne000

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Tatio

konne000

Nadat de zon over de bergen zijn licht op dit mooie gebied laat schijnen, loopt de temperatuur langzaam vanaf -13 gr. op. De eitjes zijn in het pruttelende water gekookt en het ontbijt kan beginnen. Daarnaast zie je overal rookpluimen uit de grond omhoog stijgen! Even verderop kun je lekker in het warme poeltje een ochtendbad nemen!

'443016' door chateau '443016' door chateau

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Onderweg naar Bolivia

chateau

We zijn op excursie in Lauca National Park. De uitzichten op het omringende landschap zijn weids en spectaculair. De wegen zijn hier onverhard, vaak gravel. Dat houdt in dat je de snelheid aan moet passen. Er is hier veel vrachtverkeer naar en van Bolivia

'552198' door konne000 '552198' door konne000

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Prachtige natuur

konne000

Hier een overzicht van het prachtige Lauca N.P. Vanaf het stadje Putre rijd je het gebied in en komt overal dit soort natuur tegen. Veel meren en witte bergen, waaronder de Parinacotta, niet te zien op deze foto! Het ligt hier allemaal al behoorlijk op hoogte!

'181020' door Giraffe '181020' door Giraffe

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Alpaca

Giraffe

In het noordoosten van Chili ligt het prachtige nationaal park Lauca. Naast mooie landschappen met uitzicht op een aantal vulkanen vind je hier guanaco's, vicuna's, lama's en alpaca's. Deze alpaca liep rustig op de weg. Hij stoorde zich totaal niet aan ons. Ik kon uitstappen om hem van alle kanten te fotograferen. Het leek haast of hij voor mij poseerde.