El Norte Grande

El Norte Grande is een van de vijf natuurlijke regio's van El Norte Grande. Het omvat het meest noordelijke deel van het land, waar zich onder andere de Atacamawoestijn, het Andesgebergte en het Lauca National Park bevinden. Verder vind je er geisers en vulkanen.

Informatie over El Norte Grande

Beste foto's & tips van El Norte Grande

'386399' door Schopman '386399' door Schopman

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Weerspiegeling...besn

Schopman

Onder een wolkeloze, strakblauwe hemel bood ons de in het Laguna Chungará weerspiegelde, besneeuwde vulkaan Parinacota, een fantastische aanblik. Het Laguna Chungará ligt op een hoogte van 4500 m in de meest noordelijke provincie van Chili, eveneens genaamd Parinacota. We kwamen hier via weg CH 11 die vanaf de aan de Grote Oceaan gelegen stad Arica over de kleinere stad Putre naar het oosten voert. Omdat er vanaf zeeniveau bij Arica van west naar oost binnen een afstand van slechts ca. 200 km tot het park een hoogteverschil van 4500 m overwonnen moest worden, bleven wij 1 dag en nacht in Putre dat op een hoogte van 3000 m ligt, om aan de hoogte te wennen en hoogteziekte te voorkomen. Het park ligt slechts 9 km vanaf de grens met Bolivië waar in de nabijheid vulkanen zijn tot ca. 6600 m.

'510682' door Schopman '510682' door Schopman

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

IJzerhoudende...zandd

Schopman

Chili strekt zich van het noorden naar het zuiden uit over een lengte van meer dan 4500 km. Dat komt ongeveer overeen met de afstand van de Noordkaap in Noorwegen tot Gibraltar in Spanje. Omdat het land van het westen naar het oosten gemiddeld slechts 250 km breed is, wordt Chili ook wel het "Schoenveterland" genoemd. Het land heeft ongeveer evenveel inwoners als Nederland maar is wel circa 25 maal zo groot. Op bepaalde dirt roads ("ripio"'wegen) kom je op een dag soms niemand of soms slechts 1 of 2 personen tegen. Het land is rijk aan bodemschatten zoals o.a. goud, zilver, koper, salpeter, lithium en ijzer. In Chili zie je vaak dat hetgeen in de bodem aanwezig is in de bergen en duingebieden aan de oppervlakte komt. Een groene kleur duidt dan bijvoorbeeld op de aanwezigheid van koper en rood wijst op ijzer in de bodem. Nergens in Europa zul je bergen zien die zo kleurrijk zijn als de Andes. Langs een groot gedeelte van de kust liggen zandduinen. Bovenstaande foto maakte ik plus minus 30 km ten zuiden van de stad Iquique. De rode kleur op de toppen van de duinen duidt dus op de aanwezigheid van ijzer in de bodem. Mijn tips voor mensen die een individuele/niet-georganiseerde reis naar Chili willen maken, zijn: - volg voor je weggaat een snelcursus Spaans (heel weinig Chilenen spreken een andere taal) - huur een 4WD; daarmee kun je komen in gebieden waar je met een gewone auto niet kunt rijden. - de bewegwijzering is niet geweldig, dus neem een kompas en een gps-apparaat mee. Aanbevolen tips voor boeken om mee te nemen: - Snelcursus Spaans spreken en begrijpen (te koop bij de zgn. Witte Boekhandel filialen) - ANWB-taalgids Spaans - 2 Prisma woordenboeken N-S en S-N - eventueel de Trotter Chili en Paaseiland (vooral voor "rugzakkers") - Het Elmar reishandboek Chili (zeer goede gids) - het Lonely Planet boek Chili. Ik wens iedereen weer veel plezier op de site en op reis, waar dat ook heen mag zijn.

Laat kaart zien