Rio de Janeiro

'383829' door speedy '383829' door speedy

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

De suikerberg

speedy

De suikerberg Een andere toeristische plek is de Suikerberg, die te bereiken is door middel van een kabelbaan. Deze is bekend van de James Bond scene waarin het personage ´Jaws´ de kabel doorbijt. Ook deze plek biedt een mooi uitzicht over deze unieke stad.

'432165' door chateau '432165' door chateau

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Uitzicht...Suikerbroo

chateau

Suikerbroodberg is een 396 m hoge bergtop in Brazilië en bevindt zich in de buurt Urca op een schiereiland bij de ingang van de Baai van Guanabara. De berg is een landmark van de stad Rio de Janeiro door zijn karakteristieke afgeronde kegelvorm, een inselberg. De berg is één van zeven zogenaamde morros van graniet die vanuit de Atlantische Oceaan oprijzen in de buurt van Rio de Janeiro. De top van de Suikerbroodberg is te bereiken met een 1400 meter lange kabelbaan die 75 passagiers kan vervoeren. De kabelbaan werd aangelegd in 1912 en is één van de bekendste toeristische attracties van Rio de Janeiro. (dank aan Wikipedia).

'459966' door Rhodaxx '459966' door Rhodaxx

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

The life of Brian

Rhodaxx

Monty Python's Life of Brian is de derde film van de Monty Python-cast, uit 1979. De film werd geregisseerd door Pythonlid Terry Jones. De personages worden grotendeels gespeeld door de leden van Monty Python, die allen meerdere rollen op zich namen. Life of Brian is een persiflage op het leven van Jezus Christus en beoogde zowel kritiek op religeus fanatisme als kritiek op de (Britse) politiek. Destijds zorgde de film voor heel wat controverse en in sommige landen (Noorwegen, Italië, Ierland, bepaalde staten in het zuiden van de VS) werd de film verboden. De film maakt niet zozeer Jezus zelf belachelijk, de leden van Monty Python gaven aan Jezus juist een wijze man te vinden, maar bekritiseert met name georganiseerde religie, massahysterie en politiek. Bron: Wikipedia En nu maar lekker zingen: Always Look on the Bright Side of Life!

'384112' door speedy '384112' door speedy

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Zonsondergang

speedy

Het uitzicht op de stad vanaf de Corcovado en de andere berg, de Pao de Açúcar (het Suikerbrood) is fenomenaal. Zeker ook om dan het treintje door het Tijuci Nationaal Park te pakken. Maar het midden van de dag is bijvoorbeeld niet ideaal voor de sfeer. De beste tijd is rond zonsondergang. Het warme licht van de zon glijdt over de stad en langzaam maakt het overal in de stad plaats voor kunstlicht. Veel toeristen nemen een fles wijn en glazen mee om de ondergang van de zon te vieren.

'422717' door Bowral '422717' door Bowral

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Close encounters ...

Bowral

Een van de architectonische hoogstandjes van Oscar Niemeyer is het 'Museu de Arte Contemporânea de Niterói'. Het museum voor hedendaagse kunst heeft de vorm van een ufo. Via een sierlijke, fel rode opgang (dat verklaart de 'rode gloed' linksboven in de foto) kom je bij de expositieruimtes. Niterói is een voorstad van Rio de Janeiro, aan de overkant van de baai. De trip ernaartoe vanuit Ipanema is al een uitstapje op zichzelf. Je gaat eerst met de metro naar station Carioca. Daar stap je op een ferry die je in een half uur naar Niterói brengt en dan nog een kilometer met een stadsbus naar het museum.

'301986' door Rhodaxx '301986' door Rhodaxx

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Zondag op het strand

Rhodaxx

Copacabana op zondag, onvoorstelbaar wat een mensenmassa. Het was op een warme zondag en op een gegeven moment heb ik de hoop op een plekje op het strand opgegeven. Gelukkig was ik er ook nog op maandag, toen was het ook heel warm maar het strand was vrijwel leeg....

'267001' door Bowral '267001' door Bowral

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Corcovado

Bowral

Hoog (710 meter) torent 'Christo Redentor' ('Christus de Verlosser') boven Rio de Janeiro uit. Het 38 meter hoge beeld werd in 1931 ingewijd en is in 2007 gekozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. De foto is bij zonsondergang genomen vanaf de 'Pao de Açúcar' ('Suikerbroodberg').

'371258' door Bowral '371258' door Bowral

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Moonraker

Bowral

Bij dit bekende stadsoverzicht van Rio de Janeiro moet ik telkens denken aan de James Bond film 'Moonraker', waarin de 2m18 lange acteur Richard Kiel de schurk 'Jaws' speelt. In de film raakt hij in een adembenemend gevecht met 007 in en op de gondel van de kabelbaan die de top van de Suikerbroodberg verbindt met de benedenstad. Zo probeert Jaws met zijn ijzeren tanden de kabels door te bijten … Rechts bovenin de foto zie je, weliswaar minimaal, de 710 meter hoge Corcovado met daarop het beroemde Christusbeeld van Rio. Links in het midden ligt het strand van Copacabana

'462280' door Roelvandersman '462280' door Roelvandersman

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Jezus aureool

Roelvandersman

tijdens ons bezoek aan de Cristo Redentor was er helaas veel mist, en konden we op sommige momenten het beeld niet eens zien. Maar toen het zonnetje doorbrak en precies achter zijn hoofd dit aureool ontstond, waren we heel blij om dit zien.

'432511' door reizendebeer '432511' door reizendebeer

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Onze lieve heer

reizendebeer

Het 38 meter hoge Christus beeld is niet meer uit Rio te denken, ik speelde toevallig met de camera hoeken toen ik deze positie in mijn objectief zag, hiervan moest ik een foto maken, en jawel.

'377389' door Rhodaxx '377389' door Rhodaxx

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Vermoord?

Rhodaxx

Vrijdag stond in de krant dat de kunstenaar Jorge Selaron dood is aangetroffen op zijn eigen kunstwerk, de trappen in Rio de Janeiro. De politie die weet dat hij bedreigd werd, onderzoekt of het om een moord gaat. In de wijk Lapa, waar de bohème van Rio woont, bewerkte Selaron de 215 traptreden naar het St. Theresa Convent tree voor tree. De trap bestaat uit tegeltjes met bekende figuren uit de film, muziek en andere culturele uitingen uit de hele wereld. Bij wijze van „hommage aan het Braziliaanse volk” In 2005 werd hij benoemd tot Carioca, ereburger. (Bron: NRC handelsblad 11-1-2013)

'384319' door speedy '384319' door speedy

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Pão de Açucar.

speedy

Behalve de Corcovado heeft Rio nog een markante berg die op alle ansichten prijkt: de vierhonderd meter hoge eivormige granieten monoliet die loodrecht uit zee oprijst. Brazilianen herkennen er een suikerbrood in, en noemen ’m daarom Pão de Açucar.

'302058' door yuri '302058' door yuri

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Megadruk!

yuri

Ipanema beach is niet het bekendste (dat is Copacabana) maar wel meest populaire strand van Rio. Dit komt mede doordat dit strand iets netter is als z’n broertje, het publiek er sexier schijnt te zijn en omdat vanuit hier de zonsondergang te zien is. Het was er afgelopen week ontzettend heet en vrijwel windstil; de zoute zeelucht werd langzaam het strand opgeduwd tijdens de ondergaande zon. De massa mensen bleef maar aanzwellen (en, nee, deze foto valt niet te maken zonder toeristen). Ik hoop dat de drukte een beetje overkomt.

'157098' door sidonius '157098' door sidonius

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Verschijning in Rio

sidonius

Een ultiem moment in Rio: het grote Jezusbeeld valt als een schaduw op een wolk. Iedereen probeert het enorme beeld zelf te fotograferen, en ineens zag ik deze "verschijning". Het duurde slechts seconden, ik moest razendsnel zijn want het beeld vervaagde ook al weer...maar ik had hem! Beteuterde mensen naast mij....hij was weer weg. (scan, foto 2003)

'164502' door JVersteeg '164502' door JVersteeg

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Heat Work

JVersteeg

Met 38 graden was het BLOEDHEET in het pittoreske koloniale havenplaatsje Paraty, zo’n 3,5 uur ten zuiden van Rio de Janeiro.In het straatje naast ons waren 2 mannen bezig om elk uur een paard en wagen vol met cement en zand in de felle zon naar de voorgevel van een in renovatie zijnde woning te rijden (zie foto). Wanneer zij bij het desbetreffende huis aankwamen werd het paard achteruit, zo dicht mogelijk met de kar naar het raam gereden, waarna de hele boel in rap tempo met schep door het raam naar binnen werd gegooid. Intussen gaf een klein jongetje de paardjes wat water.

'371207' door Bowral '371207' door Bowral

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Escadaria Selaron

Bowral

Jorge Selarón (1947) is een Chileens kunstenaar en woonachtig in Rio de Janeiro. Hij is er sinds 1990 met zijn levenswerk bezig: het betegelen van de 125 meter lange trap die langs zijn huis loopt. Hij begon in eerste instantie met gele, groene en blauwe tegels, de kleuren van de Braziliaanse vlag. In de loop der jaren heeft de trap een internationale uitstraling gekregen. De inmiddels meer dan 2.000 tegels komen uit ruim 60 landen. Met name toeristen nemen die tegels voor hem mee. Zo zie je er ook een aantal prachtige Delfts blauwe exemplaren met Hollandse spreuken erop. Een stuk de trap op en neer lopen geeft je een mooie en originele kijk op mondiale 'tegeltjeswijsheden'. De trap verbindt de wijken Lapa en het erboven gelegen Santa Teresa.

'443114' door chateau '443114' door chateau

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Interieur van de...py

chateau

De Cathedraal van Rio de Janeiro is gebouwd in de vorm van een pyramide met afgeplatte punt. Als je hem aan de buitenkant ziet zou je niet denken dat dit een kathedraal is, Voor de bouw ervan hebben de Maya-tempels als voorbeeld gediend. Er kunnen wel 20.000 mensen in deze kerk! De glas-in-lood ramen lopen in grote banen van boven naar beneden.

'429979' door jeroenvankersen '429979' door jeroenvankersen

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Copacabana

jeroenvankersen

Een hete zondag aan de Copacabana, heel Rio zit letterlijk op het strand. De foto is genomen vanaf het balkon van mijn hotelkamer. De kleur rood is opvallend.

'503685' door sr-fotografie '503685' door sr-fotografie

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Kleurcarnaval

sr-fotografie

Als je er niet bent tijdens het carnaval van Brazilië zijn er genoeg shows waar je een klein beetje een indruk kan krijgen van de grootsheid en pracht en praal van dit spektakel. Muziek en dans en de kostuums zijn om je ogen uit te kijken.

'438270' door reizendebeer '438270' door reizendebeer

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Voetbalstad

reizendebeer

Rio de Janeiro is de laatste tijd veel in de media aandacht als voetbalstad, de stad staat ook bekend om de uitbundige carnaval festivals, maar Rio is gewoon een heerlijke en veelzijdige stad. Links van de foto zie je het christen beeld als een zegen boven de stad.

'432395' door reizendebeer '432395' door reizendebeer

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Vogelvlucht

reizendebeer

Wat is het mooi als je op hogere hoogtes staat als de vogels vliegen, vanaf een berg volgde ik de vlucht van deze zwarte gier, terwijl hij over de baai vloog.

'501240' door pensionado '501240' door pensionado

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Rio vanaf het...Suike

pensionado

Een van de mooiste vergezichten die ik ken, is het uitzicht vanaf het Suikerbrood op de verschillende baaien van Rio de Janeiro. Vanaf dat punt kun je goed zien dat de stad weinig ruimte heeft omdat zij door dichtbegroeide rotsbergen omgeven wordt. Op deze foto ligt meteen beneden het kleine strand van Praia Vermelho. Daarachter volgt de lange baai van Leblon en Copacabana. En nog verder is tussen de bergen nog net een deel van Ipanema te zien. De top van de Pão de Açúcar zoals de 396 m hoge granietrots in het Brasileiro heet, bereik je met een zweeflift in twee etappes. Het uitzicht is in vele opzichten nog mooier dan dat vanaf de Corcovado met het bekende Christusbeeld.

'162446' door JVersteeg '162446' door JVersteeg

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Beautiful Paraty

JVersteeg

Het oude centrum van het prachtige koloniale havenplaatsje Paraty, zo’n 3,5 uur ten zuiden van Rio. Je kon duidelijk te zien dat dit plaatsje ooit gegloreerd had, als rijk handelscentrum. In de 18de eeuw fungeerde Paraty namelijk als DE haven waarvandaan het goud uit Ouro Preto en de diamanten uit Diamantina, hun weg naar de Europese Zeeschepen vonden. Het plaatsje is nu UNESCO World Heritage zodat de archiketuur en de kleuren mooi bijgehouden blijven.

'433809' door speedy '433809' door speedy

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Corcovado

speedy

Letterlijk het hoogtepunt van Rio de Janeiro en hét symbool van de stad, dat overal bovenuit torent: op de top van de Corcovado, ‘de bochel’, staat Cristo Redentor ofwel Christus de Verlosser. Het bijna veertig meter hoge standbeeld in art deco werd vorig jaar verkozen tot een van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. Alleen al de cijfers zijn spectaculair: het beeld is van blote voeten tot kruin teen 38 meter hoog, de spanwijdte van de gestrekte armen is 28 meter en Christus weegt 1145 ton. Het beeld werd gebouwd voor het eeuwfeest van de Braziliaanse onafhankelijkheid in 1922, maar was pas tien jaar later klaar.