In het spoor van de cowboys in Brazilië image
Lkoedam

In het spoor van de cowboys in Brazilië

In Amerika hebben ze cowboys, in Argentinië gauchos en in Brazilië zijn het de pantaneiros die over kuddes vee waken. Je volgt ze op de voet in de staat Mato Grosso do Sul voor een onvergetelijke wildwestervaring.

Braziliaanse cowboys zijn doorgaans een maand weg van huis. Foto: Michael Dehaspe
Braziliaanse cowboys zijn doorgaans een maand weg van huis. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


De Braziliaanse staat Mato Grosso do Sul telt tien koeien per inwoner. Als de dieren klaar zijn voor de slacht worden de pantaneiros, cowboys, ingehuurd om de dieren naar de grote wegen te leiden waar ze de vrachtwagens in gaan.



Onderweg met 697 koeien



Echt lonesome zijn deze cowboys niet want ze werken in comitivas, groepjes van vijf tot zes man. De kok neemt met de muilezels een voorsprong van een paar uur zodat het eten klaar staat als de comitiva aankomt op de slaapplek: een paar hangmatten en een plastic zeil dat tussen de bomen gespannen is. De eerste comitiva die we tegenkomen, is met 697 koeien onderweg. Negen dagen lang. En daarvoor hadden ze er al een trip van vijf en eentje van elf dagen op zitten.



Overgeleverd aan de natuur



Ze zijn dus bijna een maand weg van huis. Weg van vrouw, kinderen en elke vorm van luxe. Hemd en hoed, laarzen met sporen, een mes en een beker van koehoorn om tereré, een soort koude thee, uit te drinken. Niet veel later moeten we de jeep een tweede keer aan de kant zetten. Dit keer om duizend koeien te laten passeren. Een oude cowboy stapt van zijn paard en vraagt ons om water. Gulzig zet hij de fles aan zijn lippen. Een paar seconden fris en koel. En dan weer dagenlang sjokken door het stof, overgeleverd aan de natuur, de brandende zon, de gietende regen en de bliksem. Vraag je gids om een lunch te regelen met een van de comitivas die je onderweg tegenkomt. En als je een geoefende ruiter bent, kun je via PantanalTours meteen een week mee het vee gaan drijven.



Borreltijd



Heb je niet zo lang, loop dan op woensdagen binnen bij Bar do Guedes in het stadje Coxim. Oorspronkelijk was het de avond waarop de vissers en cowboys uit de omgeving hun hutten en paarden even achterlieten om zich in de stad te goed te doen aan cachaça en muziek. Ondertussen heeft de lokale intelligentsia de plek ook ontdekt maar de sfeer in onverminderd. Het enige verschil is misschien dat er nu meer bier gedronken wordt. De pantaneiro's houden het op cachaça die een stuk goedkoper is. Stadsmensen mengen het distillaat van suikerriet met suiker en limoen, caipirinha dus, maar een echte pantaneiro zweert bij puur.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)