Manaus

'545894' door geo '545894' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Zóè leider

geo

In het stroomgebied van de Rio Negro leven de Zóè een isolated tribe uit de familie van de Xingu. Hun eerste contact met missionarissen 1987 voerde tot een catastrofe. Meer als een vierde van de ca. 250 individuen stierf binnen de twee jaar door griep, mazelen en malaria, door hun isolatie hebben zij hiertegen geen afweer. 1991 besloot de Braziliaanse regering elk contact te verbieden, de missionarissen moesten vertrekken en de groep herstelde tot hun vroegere leden aantal van ca 250 personen. Enkel onder zeer strenge regels worden soms bezoekers toegelaten, gelukkig hebben toeristen niet het geduld voor de lange procedure, zodat deze bijzondere mensen nog enige tijd onbezorgd kunnen verder leven. Hier het dorpshoofd die zijn badende dorpsgenoten goedkeurend in het oog houd. Rond het zevende levensjaar word de kin tussen de tanden en de onderlip doorboort en een eerste kegel van wit zacht-hout ingebracht om de paar weken word deze vervangen wegens de hygiëne en word daarbij steeds iets dikker en langer het is hun identiteitsbewijs tot de Zóè te behoren.

'551023' door geo '551023' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Yuwipó

geo

Yuwipó is een jonge zóé vrouw van 22 jaar met twee kids. De eerste indruk is dat de Zóé niet erg begaan zijn met hun kinderen, niets is minder waar, als er iets gebeurd zijn ze direct paraat. Door de schijnbaar onverschillige houding van de moeders, leren de kinderen dat jammeren geen aarde aan de dijk brengt in een uiterst vijandige omgeving als het regenwoud. Het zijn de meest liefdevolle moeders die ik ooit heb ontmoet. Is een moeder met iets bezig worden de kinderen ook al eens door een andere moeder gezoogd. Een R.R. die ik zeer waardeer heeft mij overtuigt deze niet perfecte maar hartverwarmende foto te delen, bedankt mijn vriend.

'551088' door geo '551088' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Gevoelsstorm

geo

Dit is Yampi een 16 jarig Zóé meisje. Ons verschijnen in het dorp bracht haar rustige leventje in een echte storm. Deze bleke reus met zijn kleine vrouw die dan weer op haar volk leek, brachten haar duidelijk in verwarring. Deze foto nam mijn vrouw, voor mij was het onmogelijk als ik haar aankeek werd ze bloedrood en keek naar de grond. Uiteindelijk werd zij door Maria verlost die haar kortehand bij mij in de hangmat duwde waar zij onbeweeglijk in mijn arm bleef liggen. Bij ons vertrek vergoot ze emmers aan traantjes. Ik wens de kleine Yampi een leuke jongen, mooi zijn die zo wie zo, een lang en gelukkig leven en een vredig oud worden in haar hemels dorpje. De mooie hoofd tooi zijn donsveren van gieren of ook van boomwol/katoen Met een stokje word boomhars op het voorhoofd aangebracht waar de veren of katoen plukken worden ingeplakt tot zij deze prachtige krans hebben bereikt. Ook kleine kinderen worden reeds zo versierd.

'557467' door geo '557467' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Mooie Hakani

geo

Op weg naar de Zòé voeren wij de Rio Negro op, op een moment zag ik kinderen tussen de struiken vluchten, ondanks de waarschuwingen van de gids besloot ik toch op onderzoek te gaan. Na een tiental minuten vond ik een kleine nederzetting met veertien personen. Deze mensen kwamen uit een dorp van de Hakani ca 60 km verder. Hun verhaal was afschuwelijk, op een moment waren er handelaars in het dorp verschenen, reeds snel wilden deze steeds meer bananen en andere handelswaar, als de mensen deze niet snel genoeg konden leveren kregen de mannen stokslagen, de vrouwen werden dronken gemaakt en misbruikt. Toen ze dreigden ook dit 9 jarig meisje mee te nemen is de familie gevlucht. Ondanks alles waren zij eerst wantrouwig maar reeds heel snel gastvrij.

'545928' door geo '545928' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Prille liefde

geo

Ook in het regenwoud zijn gevoelens niet weg te denken. Bij de Zóè kiezen de vrouwen hun partner/s die mag de keuze niet weigeren. zoals in vele isoleerde tribes zijn de vrouwen de baas in het dorp en op de velden, de mannen zijn voor de jacht en de bouw van de huizen verantwoordelijk. Tijdens het baden heeft dit meisje haar keuze duidelijk gemaakt, hij doet er alles aan om haar gunst te houden, hier geeft hij haar te drinken met de hand, als er per ongeluk een paar druppels in haar ogen terecht komen is de pret onbeschrijflijk. Even later verdwijnen ze discreet in het woud. Kan het in de hemel mooier zijn. Met deze laatste 2016 wil ik iedereen bedanken voor de leuke reactie's, fijne feesten en liefde zoals bij deze twee. Tot in 2017.

'551054' door geo '551054' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Zóé gebied

geo

Deze opname toont de ongereptheid van het vloedgebied Cuminapanema een zijrivier van de Amazone. Dit is het leefgebied van de Zóé. Hoe groot hun gebied is is onduidelijk omdat vermoedelijk nog steeds uncontacted groups in dit enorme gebied leven, het gaat om vele honderden Km². Over land is het zo goed als onmogelijk hun te bereiken waardoor ze ook eerst 1987 werden ontdekt. Hierdoor zijn ze nog relatief veilig voor invloeden van buiten af met vreselijke gevolgen (lees bij Zóé leider). Ondanks de schijnbaar grote oppervlakte hebben zij een relatief klein gebied in vergelijk met andere Native Groepen in het amazone bekken. Hun geringe aantal is een probleem voor hun overleven, het minste onevenwicht kan het einde van dit volk betekenen.

'557482' door geo '557482' door geo

BraziliëManaus

BraziliëManaus

Schaamte

geo

Met schaamte hoorde ik het verhaal van deze vrouw, schaamte de huiskleur van haar belagers te hebben. Het is de moeder van mooie Hakani, om de mannen onder druk te zetten werd zij zwaar mishandelt, de sporen zijn duidelijk te zien. Als ik haar troostend in de arm wou nemen kreeg zij paniek waarna ik enkel nog haar handen vasthield, na een tijdje kwam ze zelf bij mij en dankte de goden dat er toch blanken met een hart bestonden. De Braziliaanse autoriteiten doen hun best om deze mensen te beschermen maar het is de Amazone leegscheppen met een vingerhoed.