3 tips om nooit meer te verdwalen image
Lkoedam

3 tips om nooit meer te verdwalen

Lyle Brotherton, gevierd Schots navigatiespecialist en reddingsmedewerker, wijst je de weg uit drie rampscenario’s.

Foto: Louise ten Have
Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


De weg kwijt in de woestijn



Geen teken van leven te zien in de Sahara of aan het eind van je Latijn in de Gobi? Blijf zoveel mogelijk waar je bent. Probeer niet weg te lopen, maar bewaar je energie en laat anderen jou vinden. Zoek een schuilplaats weg van de zon, al is het maar een geïmproviseerde tent van je eigen kleding. Als je in een zandwoestijn bent, probeer dan het zand een paar centimeter in te graven. Het zand daaronder is namelijk een stuk koeler. Gebruik je mobiel als SOS door het te spiegelen in de zon. Potentiële redders kunnen je van mijlenver zien.



Zoek op zee



Ben je aan het eilandhoppen in bijvoorbeeld de Seychellen en ben je opeens de weg kwijt? Dan hoef je de hoop nog niet op te geven, ook als je boot geen navigatie-apparatuur heeft. Maak gebruik van de sterrenhemel. Ben je op het noordelijk halfrond, dan kun je de poolster – de helderste ster van het sterrenbeeld Kleine Beer – gebruiken om te weten waar het noorden is. Als de maan en sterren verticaal stijgen, kijk je naar het oosten. Vallen ze omlaag, dan kijk je naar het westen. Bewegen ze naar rechts, dan kijk je naar het zuiden. Bewegen ze naar links, dan kijk je naar het noorden. Zie je zeevogels, dan ben je normaal gesproken zo’n anderhalve kilometer verwijderd van de kust. Zie je stapelwolken, dan is het land heel dicht bij de onderkant van de wolk.



Lost in the jungle



Zoek in jungles als de Amazone een schuilplaats weg van de grond, teneinde slangen en insecten op afstand te houden. Je hebt grotere kans een teken van menselijk leven te zien bij een stroompje of rivier – loop hiervoor bergafwaarts. Let wel, ga niet te dicht op het water zitten – rivieren kunnen tijdens het regenseizoen tot wel tien meter stijgen. Maak vervolgens je aanwezigheid kenbaar door een vuurtje te stoken. Bedek het vuur met natte bladeren om dichte rook te creëren.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)