Video: Kajakken op de rug van een walvis image
REDACTIE

Video: Kajakken op de rug van een walvis

Lieflijk worden de kajakkers uit het water getild door een enorme walvis… Het klinkt als een passage uit Pinokkio. Dit duo overkwam het daadwerkelijk, voor de kust van Patagonië.Een indrukwekkend schouwspel: walvis spotten. Foto: Reisreporter akerkvliet

 

Er zijn talloze plekken op de wereld die zich uitstekend lenen voor walvis spotten. Maar veel meer dan een glimp van de zwaargewichten vangt men zelden op. Voor sommige is er echter een persoonlijke kennismaking weggelegd. Een wel héél persoonlijke, in dit geval. In de video is te zien hoe een duo nietsvermoedend langs de kust van het zuidelijkste puntje van Argentinië, Patagonië, kajakt. In de verte rijzen twee enorme bulten boven het water uit.

 

De beschrijving zegt het al: we vermoeden dat het om bultrugwalvissen gaat. De dieren, te herkennen aan hun gedrongen lichaam en lange vinnen, kunnen tot wel 16 meter lang en 30 ton zwaar worden. De witte vlekken op hun romp en vinnen worden gevormd door zeepokken, een orde van kleine kreeftachtigen die zich vastzetten op, onder andere, de huid van walvissen. In het filmpje is te zien hoe de dieren toenadering zoeken. En dan gebeurt er iets bijzonders: tot tweemaal toe tilt één van de bultruggen de kajak zachtjes uit het water. Het levert de met stomheid geslagen kajakkers een moment op om nooit te vergeten. Gelukkig voor ons is het opmerkelijke voorval op camera vastgelegd.