Mendoza San Juan La Rioja

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Difunta Correa

Mendoza San Juan La Rioja,
Argentinië


Als je door Argentinië rijdt zie je vaak verzamelingen plastic flessen langs de kant van de weg liggen.
De overleden Correa (in het Spaans La Difunta Correa) is een semi-heidense mythische figuur in de volksreligie, waarvoor een aantal mensen in Argentinië en Chili, vooral onder de populaire klassen, een grote toewijding voelen.
Toen het volksverhaal bekend werd, begonnen de inwoners van de nabijgelegen gebieden het graf van Deolinda Correa te bezoeken, waarbij ze na verloop van tijd een oratorium bouwden dat langzaam een heiligdom werd. Nu zie je deze plekken door het hele land. Deze spotten wij in de buurt van San Juan.
Veehouders en vrachtwagenchauffeurs, verspreidden het beeld van de Difunta en creëerden wegeishuizen op vele wegen door het hele land, met afbeeldingen en sculpturen van de overledene. Daar laten ze flessen water achter als votiefoffers, "om haar eeuwige dorst te kalmeren". Naast plastic flessen vind je er ook vaak kentekenplaten , schaalmodellen van huizen e.d.
Bezoeken aan deze plekken van de Difunta Correa vinden gedurende het hele jaar plaats, maar ze zijn talrijker tijdens Pasen of op Allerzielen (2 november) en op speciale dagen voor vrachtwagenchauffeurs en gauchos, meestal in de zomer. Bij bepaalde heiligdommen komen soms 200.000 mensen tesamen.
Gelukkig zijn de meeste flessen voor een deel met water gevuld. Anders zouden ze weg waaien.