image
Marleen Annema

5 tips voor een time-out op het Lauwersmeer

Toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee ontstond het Lauwersmeer. Niemand had destijds kunnen voorspellen dat het Lauwersmeergebied een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou worden. De combinatie van vergezichten op de horizon, schitterende flora en fauna en zo veel ruimte voor recreatie vind je nergens anders. We geven je vijf tips voor een time-out in het gebied!

1. Neem een time-out voor watersport

Kanoën in het Nationaal Park Lauwersmeer.Kanoën in het Nationaal Park Lauwersmeer.

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers. Zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen — alles is mogelijk in dit schitterende gebied. Je boot leg je aan in een van de jachthavens of bij een van de toegankelijke kleine eilanden in het midden van het meer. Op verschillende locaties kun je bootjes huren. Of ga in het najaar mee op een bootexcursie om vallende sterren te kijken. Ook de echte duisternis beleef je vanaf het water.


2. Neem een time-out voor wadlopen

Wadlopen langs de Waddenzee.Wadlopen langs de Waddenzee.

Je zet een stap vooruit met je rechtervoet, maar je linkervoet blijft steken in het slik. Je benen blijken tot aan je knieën zwart te zijn. Veel liever kijk je recht vooruit, naar de horizon die uit niets meer bestaat dan zee en zandplaten. Wadlopen is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet.


3. Neem een time-out voor sushi van het wad

Sushi van het wad.Heerlijke maaltijd vanuit de Waddenzee. Foto: Sebastiaan Rodenhuis

Al die vis, oesters en zeekraal … Waarom zou je wachten tot al dat lekkers uit Werelderfgoed Waddenzee in de winkel ligt als je het ook zelf kunt oogsten? Ga op excursie en verzamel je maal bij elkaar. Verser dan dit kan niet.


4. Neem een time-out voor de waddentribune

De Waddentribune. Foto: Marleen AnnemaDe Waddentribune. Foto: Marleen Annema

De Waddentribune is een unieke plek met uitzicht over Werelderfgoed Waddenzee. Zie hoe vogels op zoek zijn naar voedsel in het slik of bekijk hoe mensen struinen door de modder. Hier kun je uren zitten. De Waddentribune is onderdeel van het Rondje Lauwersmeer. De 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer wordt momenteel verbeterd, zodat bezoekers er de natuur straks nog beter kunnen beleven.


5. Neem een time-out voor uitkijktoren Reiddomp

Uitkijktoren in het Diepsterbos.Uitkijktoren in het Diepsterbos. Foto: Ruben Walma

De spectaculaire 25 meter hoge uitkijktoren Reiddomp in het Diepsterbos werd in 2022 geopend als het hoogtepunt van het Rondje Lauwersmeer. Je bereikt ’m bijvoorbeeld via de beleefroute die door het omliggende bos is aangelegd. Naast dat je in de toren kan genieten van bijzondere vergezichten, kun je hier ook een heleboel leren over het unieke Nationaal Park Lauwersmeer. Terwijl je uitkijkt over de ruige rietvelden, het Lauwersmeer en bij helder weer ook Schiermonnikoog, vliegen er een heleboel vogels voorbij. In en rondom het Diepsterbos bivakkeren geregeld vogelsoorten als de aalscholver, het baardmannetje en de bruine kiekendief. Met een beetje mazzel zie je misschien ook wel de zeearend!

Kijk voor meer time-outs op en rond Nationaal Park Lauwersmeer op np-lauwersmeer.nl en ontdeklauwersmeer.nl.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!