image
Getty Images

Dit zijn de 10 beste airlines ter wereld in 2023

Reisbeoordelingssite Skytrax heeft onlangs de winnaars van de 2023 World Airline Awards bekendgemaakt. Voor deze ‘Oscars van de luchtvaartindustrie’, die voor het 23e jaar op rij gehouden werden, konden mensen van september 2022 tot mei 2023 stemmen op maar liefst 325 luchtvaartmaatschappijen uit meer dan 100 landen. En dit zijn de winnende airlines!

Korean air in top 10 beste airlines ter wereld in 202310. Korean Air

Korean Air is de hekkensluiter van de top 10. Deze Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij staat vooral bekend om de uitstekende klantenservice en het comfort – vooral in business class. De maaltijden aan boord zijn ook een hoogtepunt, met de bibimbap als favoriet onder passagiers. Toch moest de airline een plek inleveren sinds vorig jaar, toen het nog op de negende plek stond.


EVA air in top 10 beste airlines ter wereld in 20239. EVA Air

Nieuw in de lijst is EVA Air, die binnenkomt op plek 9 (ten koste van Swiss International Airlines, die vorig jaar nog op de tiende plek stond). Deze Taiwanese luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar unieke Hello Kitty-vliegtuigen, maar dat is niet het enige wat ze te bieden heeft. EVA Air scoort hoog op een uitstekende klantenservice, een uitgebreid inflight entertainmentsysteem, comfortabele stoelen en heerlijke maaltijden. De airline won dit jaar tevens de awards voor ’s werelds beste premium economy class en beste premium economy class catering.

Lees ook: Je vliegtuigstoel upgraden naar premium economy, is dat het geld waard?

Cathay Pacific in top 10 beste airlines ter wereld in 20238. Cathay Pacific

Ook Cathay Pacific, gevestigd in Hongkong, herovert een plek in de lijst en komt binnen op nummer 8. Deze luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar luxe business class en uitstekende klantenservice. De stoelen zijn ruim en comfortabel en het inflight entertainmentsysteem wordt omschreven als indrukwekkend – zelfs zo indrukwekkend dat de airline voor het eerst de award won voor beste inflight entertainment ter wereld. 


Air France in top 10 beste airlines ter wereld in 20237. Air France

Op nummer 7 vinden we de eerste Europese luchtvaartmaatschappij en wel een waar onze eigen KLM de grootste Europese luchtvaartgroep mee vormt. We hebben het natuurlijk over Air France. De Franse airline wordt geroemd om de gastronomische maaltijden die door topchefs zijn bereid en comfortabele cabines, en de klantenservice wordt omschreven als vriendelijk en professioneel.

Ook interessant: De 9 beste stopover-bestemmingen (en hoe je het meeste uit je tussenstop haalt)

Turkish airlines in top 10 beste airlines ter wereld in 20236. Turkish Airlines

Turkish Airlines staat op nummer 6. De luchtvaartmaatschappij, die Istanbul als hub heeft, is populair onder intercontinentale reizigers vanwege de vele bestemmingen waar het op vliegt. De maaltijden aan boord worden veelal bereid met Turkse ingrediënten en worden geroemd als hoogtepunt. De vliegtuigmaatschappij wist in totaal vier awards in de wacht te slepen, waaronder het prestigieuze ‘Best airline in Europe’.


Japan airlines in top 10 beste airlines ter wereld in 20235. Japan Airlines

Halverwege de lijst vinden we Japan Airlines, die net als Turkish Airlines een plekje omhoog is geschoven sinds 2022. De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar onberispelijke service en aandacht voor detail. Zo wordt de vliegmaatschappij geprezen om de comfortabele stoelen met extra beenruimte en het uitgebreide inflight entertainmentsysteem. Vooral de sushimaaltijden zijn favoriet onder passagiers. Wie doorgaans in economyclass reist, zit er hier prinsheerlijk bij: de airline won dit jaar ook de awards voor ’s werelds beste economy class én ’s werelds beste economyclass stoelen.

 

Lees ook: De 10 drukste luchthavens ter wereld zijn ... verrassend!

Emirates in top 10 beste airlines ter wereld in 20234. Emirates

Emirates heeft zijn plek in de top drie moeten afstaan aan ANA All Nippon Airways, die vorig jaar op vier stond. Maar niet getreurd: de luchtvaartmaatschappij uit Dubai staat bekend om haar luxueuze cabines en uitstekende klantenservice. De stoelen zijn ruim en comfortabel, het inflight entertainmentsysteem is indrukwekkend en de maaltijden aan boord zijn van hoge kwaliteit, met gerechten die door topchefs zijn bereid.


Ana all nippon in top 10 beste airlines ter wereld in 20233. ANA All Nippon Airways

De Japanse luchtvaartmaatschappij ANA All Nippon Airways staat bekend om haar onberispelijke service en aandacht voor detail. De airline wordt geroemd om de uitstekende klantenservice, de comfortabele stoelen en de heerlijke gerechten, waarbij de ramen favoriet zijn onder reizigers. De luchtvaartmaatschappij werd bovendien bekroond tot ’s werelds schoonste luchtvaartmaatschappij. 


Qatar airways in top 10 beste airlines ter wereld in 20232. Qatar Airways

Qatar Airways was vorig jaar nog de onbetwiste nummer één (voor de zevende keer!) maar heeft dit jaar een plaatsje moeten opschuiven. De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar luxueuze cabines en uitstekende klantenservice. De stoelen, vooral in de Qsuite, zijn ruim en comfortabel en ook bij Qatar Airways worden de gerechten door topchefs bereid. In totaal won Qatar Airways negen awards dit jaar, o.a. voor de beste businessclass, de beste businessclass-stoel, de beste businessclass-lounge en de beste airline van het Midden-Oosten. 

Speel onze Grote Maleisië-quiz en laat je inspireren door Qatar Airways!

Singapore airways verkozen tot beste airline van 20231. Singapore Airlines

Vorig jaar op twee, dit jaar op één: Singapore Airlines. De luchtvaartmaatschappij wist de titel voor de vijfde keer in de wacht te slepen en dat is niet zonder reden: de airline staat bekend om haar luxueuze suites, uitstekende klantenservice en een bekroonde inflight entertainment. De luchtvaartmaatschappij won niet alleen de titel van beste vliegmaatschappij ter wereld: Singapore airlines viel maar liefst negen keer in de prijzen, onder andere voor de beste eerste klas en de beste airline van Azië. 


Andere prijswinnaars

Andere prijswinnaars waren onder andere Kuwait Airways als ’s werelds meest verbeterde luchtvaartmaatschappij, AirAsia als ’s werelds beste low cost airline (een titel die de luchtvaartmaatschappij al sinds 2010 elk jaar heeft gewonnen) en Scoot als ’s werelds beste low cost airline voor verre reizen. Volotea werd bekroond tot beste low cost airline binnen Europa. Een nieuwe award in 2023 was die voor de meest gezinsvriendelijke luchtvaartmaatschappij: die titel mag Air Canada dit jaar dragen. Bekijk de gehele uitslag op Skytraxratings.com


Aziatische airlines domineren de top 10

Het is opvallend dat Aziatische luchtvaartmaatschappijen de lijst domineren, met maar liefst zes van de tien plekken. Vooral de toewijding van deze airlines aan klantenservice, comfort en kwaliteit van maaltijden lijkt het verschil te maken. Europese luchtvaartmaatschappijen blinken daarin duidelijk minder uit, met slechts twee plekken in de top tien voor Air France en Turkish Airlines. Ook KLM is een grote afwezige: waar onze eigen luchtvaartmaatschappij vorig jaar nog op plek 17 stond, is deze gedegradeerd tot de 25e plaats.
Wat echter het meest opvallend is, is de volledige afwezigheid van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in de top tien. Dit kan een indicatie zijn dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen wellicht beter hun best moeten gaan doen als het gaat om factoren als klantenservice en comfort.

De resultaten van de Skytrax-awards tonen aan waar de gemiddelde reiziger waarde aan hecht tijdens een vlucht.  Het moge duidelijk zijn dat luchtvaartmaatschappijen die zich richten op het leveren van uitstekende service, comfort en kwaliteit, degenen zijn die uitblinken. En waar let jij op bij het kiezen van een vliegtuigmaatschappij?

Dit wil je ook weten: De 10 beste airports van 2023 zijn ...

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.