image
Naturhotel Forsthofgut

Wellness in Oostenrijk: puur ontspannen voor levensgenieters

Lebensgefühl: het is een typisch Oostenrijkse manier van leven, waarbij je volledig opgaat in het moment en er tegelijkertijd bewust van geniet. Een filosofie die verder gaat dan puur genieten en die bijdraagt aan je gezondheid en je welbevinden, of je nu tot jezelf komt in de rustgevende bossen van Steiermark, ontspant in een sauna met uitzicht op de Oostenrijkse bergen of geniet van een welverdiende massage met heilzame leisteenolie. We geven je zes tips om geheel tot rust te komen. 

Oostenrijk

Erlebnis-Therme Amadé in Altenmarkt

Erlebnis-Therme Amadé in Altenmarkt. Foto: Matthias FritzenwallnerErlebnis-Terme Amadé biedt ontspanning voor jong en oud. Foto: Matthias Fritzenwallner

Het SalzburgerLand biedt ontspanning voor het hele gezin. De kinderen overhalen voor een bezoek aan Erlebnis-Therme Amadé in Altenmarkt im Pongau is een koud kunstje, dankzij een uitdagende waterklimmuur, een vijftig meter lange tunnelglijbaan, een trechterglijbaan en - voor de ultieme adrenalinekick - een raketglijbaan met vrije val en looping – uniek in Oostenrijk! In een deel van de elf baden zwem je buiten, omgeven door de prachtige Oostenrijkse bergen. Intussen geniet jij van vier warme zoutbaden, een stoombad in de hammam en vijf themasauna’s, waaronder de alpiene panoramasauna. Ook kinderen zijn onder begeleiding van hun ouders welkom in de sauna.


Leisteenolie aan de Achensee

Leisteenolie aan de Achensee. Foto links: Tiroler Steinoelwerke. Foto rechts: Achensee TurismusOntdek de helende werking van Tiroolse leisteenolie aan de Achensee. 
Foto links: Tiroler Steinoelwerke. Foto rechts: Achensee Tourismus

Wellness kent een lange traditie in de omgeving van de Achensee. Deze traditie begon in 1902, toen Martin Albrecht ‘brandende stenen’ vond aan de oevers van het meer. Uit stenen met schalieolie won hij de eerste Tiroolse leisteenolie. Tegenwoordig wordt de steenolie op duurzame en milieuvriendelijk wijze gewonnen in het nabijgelegen Bächental. Door het hoge gehalte aan natuurlijk gebonden zwavel heeft Tiroolse leisteenolie een heilzame en voedende werking, met name als mild verzorgingsproduct voor huid en haar. In de wellness-hotels rondom de Achensee wordt het voornamelijk gebruikt in steenoliebaden en massageoliën, maar ook voor sauna’s, massages, whirlpools en beautybehandelingen ben je hier op de juiste plek.


Therme NOVA in de regio Graz

Therme NOVA nabij Graz. Foto: Sajovic ScherrBij Therme NOVA is zoveel te beleven dat je helemaal niet weg wilt. Foto: Sajovic Scherr

Vlakbij de beroemde Lipizzanerstoeterij en het kasteel van Piber ontspringt de Barbarabron. Het heilzame water heeft aan de oppervlakte een temperatuur van 35,9 °C en wordt rechtstreeks naar de thermale baden van Therme NOVA gepompt in het aangrenzende dorp Köflach. Een wellnessvakantie in de regio Graz begint hier. Zoek een plaatsje in de Stubalm-sauna met een adembenemend panoramisch uitzicht op de westelijke heuvels van Steiermark, trek daarna een paar baantjes in het overdekte sportbad en ontspan tot slot op de warmtebanken in de Blue Grotto. Voor de allerkleinsten is er een apart kindergedeelte met een thermaalwaterbad van dertig centimeter diep en een waterglijbaan, spiegelwand en sprookjestoren. Is het aanbod van wateraerobics, aquajoggen, een Kneipp-cursus, meer dan duizend vierkante meter wateroppervlak, groene ligweiden en een zonlichttoren met lentegeluiden te veel voor één dagje wellness? Blijf dan overnachten in het Thermen- en Kuurhotel.


Bosbaden in de regio Murau

Kom tot rust in de bossen van Murau, Oostenrijk. Foto: Ikarus/ Steiermark TurismusKom tot rust in de bossen van Murau. Foto: Foto: Ikarus/ Steiermark Tourismus

De regio Murau in Steiermark is een van de meest bosrijke gebieden van heel Oostenrijk. De groene bossen vormen dé plek om de stress van alledag los te laten en je batterij weer helemaal op te laden. Tussen de rustgevende woudreuzen worden je zintuigen en immuunsysteem geactiveerd en kom je helemaal tot jezelf. Japanners noemen het Shinrin-yoku ofwel bosbaden. Een verblijf in de frisse boslucht komt ook je nachtrust ten goede. De mooiste bossen in Murau om te voet of op de fiets te verkennen vind je in natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen, een van de oudste natuurparken in Steiermark. Hier kun je je volledig onderdompelen in het bos, alleen of samen met deskundige trainers die je tonen hoe je nieuwe energie opdoet voor het dagelijkse leven.


Gezondheidshotel Spanberger in Schladming-Dachstein

Gezondheidshotel Spanberger, Oostenrijk. Foto's: Tom LammIn Gesundheitshotel Spanberger komen lichaam en geest tot rust. Foto's: Tom Lamm

In 1875 werd de arts Dr. Franz Xaver Mayr geboren in het dorp Gröbming, in de regio Schladming-Dachstein. Zijn geboorte- en woonhuis, het huidige Gesundheitshotel Spanberger, ademt nog altijd een sfeer van grandeur en nostalgie. Mayr ontwikkelde een dieet dat er niet op was gericht om af te vallen, maar om de darmen te ontgiften. In het hotel wordt de Mayr-kuur nog altijd aangeboden in varianten van één tot vier weken. Pak je het liever iets minder rigoureus aan? Kom dan tot rust in een van de charmante designkamers, boek een cosmetische behandeling of massage en geniet daarna in het restaurant van een gezonde maaltijd bereid met biologische, regionale en seizoensgebonden ingrediënten.


Arlberg WellCom in St. Anton am Arlberg

Kom tot rust in Arlberg Wellcom, Oostenrijk. Foto: dieWEST.atBij wellnesscomplex Arlberg Wellcom kun je ontspannen of je juist in het zweet werken. Foto: dieWEST.at

In het moderne wellnesscomplex Arlberg WellCom zorgt de met licht overgoten wellnessruimte voor een relaxte vibe. Je kunt hier ontspannen in onder meer een klassieke Finse sauna, een kruidensauna en een kelo sauna met een houten interieur dat bijna net zo mooi is als het uitzicht op de omringende bergen. Wil je jezelf liever in het zweet werken? Dat kan in de fitnessruimte. Hier schuif je aan bij de yogalessen en pilates, of je kiest voor de fitnessapparaten waar bekwame trainers je met raad en daad bijstaan. Zelfs als je jezelf na een massagebehandeling weer als herboren voelt, hoef je heen haast te hebben om weg te komen: het binnenbad en verwarmde buitenzwembad vormen de ideale plek om je bezoek aan WellCom af te sluiten.

Kijk voor meer wellnessinspiratie op austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.