image
Vellah

Trick or treat: 10 doodleuke uitstapjes voor Halloween in en net buiten Nederland

Verveel je je deze herfst dood? Met Halloween om de hoek hebben we de spannendste activiteiten op een rij gezet. Van verlaten pretparken en uitgestorven steden tot spookachtige kastelen en creepy catacomben: op deze 10 stervensleuke plekken in en rondom Nederland gaat je hart ongetwijfeld sneller kloppen ... Maar wees gewaarschuwd: je wilt natuurlijk niet zelf het hoekje omgaan!

Binnen Nederland

1. Blokhuispoort, Leeuwarden

Stel je voor: eeuwen van gevangenen, bewakers, opstand, wanhoop en hoop. De muren van de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden hebben het allemaal gezien en gevoeld. Wandelend door de cellenblokken kun je je bijna de echo's van de voetstappen en gefluisterde gesprekken van weleer voorstellen. De koude, stenen muren en de ijzeren tralies zijn stille getuigen van de vele zielen die hier ooit vastzaten.


2. Forteiland IJmuiden

Als je denkt aan griezelige locaties, dan is een eilandfort misschien niet het eerste dat in je opkomt. Maar Forteiland IJmuiden, gelegen in de monding van het Noordzeekanaal, biedt een unieke combinatie van geschiedenis, architectuur en mysterie die je gegarandeerd kippenvel bezorgt. Gebouwd in de 19e eeuw en later gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, herbergt Forteiland de schimmen van zijn roerige verleden. De gangen en kamers resoneren met echo's van soldaten, gevangenen en gebeurtenissen uit een tijd die de wereld voorgoed veranderde. Het fort beschikt over een uitgebreid stelsel van ondergrondse gangen en bunkers. In de diepe duisternis kun je je gemakkelijk voorstellen dat je niet alleen bent …


3. Het Gravensteen, Zierikzee

Het Gravensteen in Zierikzee is niet zomaar een gebouw; het is een van de oudste gevangenissen van Zeeland. Als de muren konden praten, zouden ze verhalen vertellen van gruwelijke gebeurtenissen, veldslagen en onheilspellende gevangenen. Er gaan geruchten dat de geesten van enkele van deze onfortuinlijke zielen nog steeds door de gangen dwalen, op zoek naar gerechtigheid of misschien wel naar nieuwe bezoekers ...

Zo vieren ze Kerstmis over de grens: 11 verrassende wereldse tradities

4. Grotten van Daelhem, Valkenburg

Wie binnen Nederland onder de grond wil gaan, moet naar Valkenburg. Hier heb je tal van keuzes uit rondleidingen, van de Fluweelengrot tot de Romeinse Katakomben. Wie het net een niveautje verder zoekt, kan de Grotten van Daelhem bezoeken. Toegegeven, de gids is een beetje wereldvreemd en de geschiedenis van de grot klinkt nogal duister. Als de gids verdwijnt, kun jij je dan nog in je eentje redden?


5. Muiderslot, Muiden

Het Muiderslot, een van de oudste en best bewaarde kastelen in Nederland, opent zijn robuuste poorten voor een griezelige Halloween-ervaring die je niet snel zult vergeten. Dit majestueuze kasteel uit 1285, heeft door de eeuwen heen tal van belangrijke historische gebeurtenissen meegemaakt, van ridders en koningen tot belegeringen en veldslagen. Maar als de nacht valt, komt er een heel ander soort geschiedenis tot leven in de schaduwrijke hoeken en krochten van het kasteel. Tijdens de nachttours van het Muiderslot ervaar je een spannende reis door de tijd. Ontdek de spookachtige verhalen en mysteries die de dikke muren van het slot herbergen. Maar pas op! In de duisternis kunnen de geesten van het verleden dichterbij zijn dan je denkt.


Buiten Nederland

6. Abandoned Berlin, Duitsland

Voel de adem van het verleden in je nek tijdens de tours van Abandoned Berlin. Berlijn, met zijn roerige geschiedenis, heeft talloze verlaten gebouwen die verhalen vertellen van vervlogen tijden. Of het nu gaat om oude Stasi-gevangenissen, verlaten ziekenhuizen of vervallen fabrieken, elke locatie heeft zijn eigen unieke en vaak sinistere verhaal. Abandoned Berlin neemt je mee naar de verlaten, vergeten en vaak huiveringwekkende plekken van de Duitse hoofdstad. In tegenstelling tot geënsceneerde spookhuizen, zijn de locaties van Abandoned Berlin echt verlaten en dragen ze de littekens van hun verleden met zich mee. Een van de meest opmerkelijke plekken is het voormalige kinderziekenhuis in Weissensee. Ooit een plaats van hoop en genezing, nu een spookachtige plek waar de tijd heeft stilgestaan. Echo's van kinderlachjes in de gangen? Dat laten we aan jouw verbeelding over. De voormalige NSA-veldstation Teufelsberg, een luisterpost tijdens de Koude Oorlog, biedt niet alleen een griezelige sfeer maar ook een panoramisch uitzicht over de stad. De verlaten gangen en de oude apparatuur zorgen voor een 'to die for'-ervaring. Niet voor niets zegt de site: If it’s verboten, it’s got to be fun!

A Christmas getaway: 14 Europese steden om kerst te vieren

7. Chateau de Brézé, Frankrijk

Château de Brézé, verscholen in de pittoreske Loire-vallei van Frankrijk, is meer dan zomaar een kasteel. Het is een plek waar de grens tussen realiteit en fantasie vervaagt. De uitgebreide ondergrondse gangenstelsels die zich direct onder het kasteel uitstrekken omvatten oude keukens, stallen, zijde-ateliers en zelfs een droge slotgracht. Het kasteel heeft enkele van de diepste slotgrachten in Europa en was ooit een bolwerk van verdediging. De voorbereidingen voor belegeringen, waaronder valbruggen en schietgaten, zijn nog steeds zichtbaar. Door de jaren heen zijn er talloze verhalen en legendes ontstaan over geesten en verschijningen in het kasteel. Sommigen zeggen dat de geesten van voormalige bewoners nog steeds door de hallen en gangen dwalen, vooral laat in de avond. Misschien vind je de ervaring wel zo 'doodleuk' dat je nooit meer weg wilt ... of kan?


8. Dadipark, België

Midden in het hart van België, in het kleine stadje Dadizele, vind je de overblijfselen van wat ooit een levendige speeltuin was - het Dadipark. Maar in plaats van vrolijke kindergelach en speeltoestellen biedt het nu een griezelige stilte en een spookachtige sfeer. Het park sloot in 2002 zijn deuren en is sindsdien overgelaten aan de elementen. De roestige schommels, kapotte glijbanen en verweerde draaimolens vertellen een verhaal van vergetelheid en verwaarlozing. De natuur heeft het park geclaimd: de verlaten paden zijn overwoekerd en bomen en struiken vinden hun weg door gebroken attracties. Ondanks zijn verlaten staat is Dadipark relatief gemakkelijk te bereiken. Maar een tip: bezoek het bij daglicht om het meeste uit je ervaring te halen (en om de spoken te vermijden)!

De afgelopen jaren hebben er ook popup-events plaatsgevonden waarbij de oude sfeer weer even tot leven werd geblazen. Wie weet wat 2024 brengt ...


9. Fort de la Chartreuse, België

Het verlaten Fort de la Chartreuse in het Belgische Luik is een droom voor urban explorers. Of moeten we zeggen, een nachtmerrie? De verlaten gangen en ruimtes zijn de perfecte setting voor een Halloween-avontuur. Het fort, dat gebouwd werd in 1817, is gebruikt door zowel Nederlandse als Duitse soldaten. Nadat het fort zijn militaire functie had verloren, werd het verlaten. De sporen van verschillende oorlogen zijn echter nog steeds zichtbaar in de vorm van oude inscripties, militaire graffiti en achtergelaten voorwerpen in de stille, overwoekerde kamers. De donkere, koele tunnels met hun onvoorspelbare bochten en hoeken zijn ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar dat extra kippenvel-moment. Vergeet je zaklamp niet!

De 12 leukste uitjes in België en Nederland tijdens de feestdagen

10. Wollseifen, Duitsland

Wollseifen, ooit een levendig dorp in de Duitse Eifel-regio, is nu een stille veteraan. Na de Tweede Wereldoorlog werden de inwoners van Wollseifen gedwongen hun huizen te verlaten. Vervolgens werd het dorp ingenomen door het Belgische en daarna het Duitse leger om te gebruiken als oefenterrein. Toen ook zij vertrokken, veranderde het dorp in een spookstad. Nu staan de ruïnes van huizen, scholen en kerken evenals nepgebouwen en militaire constructies er als stille getuigen van het verleden. Wollseifen is een magneet voor liefhebbers van het paranormale: van geesten van voormalige bewoners die 's nachts ronddwalen tot mysterieuze geluiden. Hoewel het dicht bij een militair oefenterrein ligt, is het dorp vrij toegankelijk voor het publiek. Maar onthoud: respecteer het verleden en laat alles achter zoals je het gevonden hebt. En wie weet misschien voel je wel de aanwezigheid van enkele oude inwoners die je begroeten vanuit het schaduwrijk ...


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.