image
Eduard Sánchez Ribot, Arxiu Imatges PTCBG

5 redenen om de de Pyreneeën van Girona en de Costa Brava in de herfst te bezoeken

Er zijn talloze redenen waarom de herfst de beste tijd van het jaar is om de Pyreneeën van Girona en de Costa Brava te ontdekken.  We sommen er vijf op! 

Wanneer de herfst in aantocht is, ondergaat het landschap van de Spaanse Pyreneeën een transformatie. De kleuren en texturen veranderen in een palet waar een gemiddeld kunstenaar zijn hart aan ophaalt. Terwijl de dagen korter en de nachten in de valleien koeler worden, bieden rokende schoorstenen warmte en gezelligheid. Het is een magische tijd bomvol smaken en tradities die typerend zijn voor dit seizoen waarin de natuur alles geeft in slechts een paar weken voordat het winterseizoen begint.

De tijd dat Costa Brava rust uitstraalt 

De herfst is een van de rustigste tijden aan de Costa Brava; de dagen zijn helder en rustig en de zee is vaak kalm. Het is het ideale moment om de natuur in te trekken en te genieten van de rust en dat speciale mediterrane licht. Dit is het moment om een van de laatste duiken van het seizoen te maken, voordat het kristalheldere water van de kleine baaien genadeloos koud wordt.


1. Geniet van gevarieerde landschappen tussen bergen en zee

© Vol de Coloms, Arxiu Imatges PTCBG

De Costa Brava en de Pyreneeën van Girona, die genesteld liggen tussen tussen de Franse grens en Barcelona, liggen op minder dan een uur afstand van elkaar en bieden een buitengewoon gevarieerde reeks aan landschappen. Met meer dan tweehonderd kilometer kustlijn vind je rustige stranden en kleine baaien, die worden afgewisseld met indrukwekkende rotsformaties in tal van fantastische vormen en grotten. De Pyreneeën lopen over in de zee en zitten vol met natuurlijke verrassingen: hier vind je vulkaanlandschappen, moerasgebieden, eeuwenoude bossen en pittoreske middeleeuwse stadjes en dorpjes.


2. Bezoek weelderige natuurparken 

Cap-de-Creus.-Josep-Miquel-Guasch.-Arxiu-Imatges-PTCBG© Josep Miquel Guasch, Arxiu Imatges PTCBG

De schoonheid en unieke kenmerken van de Costa Brava en de Pyreneeën van Girona worden wereldwijd erkend, wat ertoe heeft ertoe geleid dat 33% van de regio beschermd gebied is. Je vindt hier liefst acht natuurparken met een rijke verscheidenheid aan ecosystemen, van de hoogste valleien in de Pyreneeën tot de kustlijn zelf. Twee van deze parken beschermen zeegebieden van grote landschappelijke en ecologische waarde: een in Cap de Creus en de andere rond de Medes-eilanden. De meeste parken zijn ook aangesloten bij het Europees Handvest voor Duurzaam Toerisme, een bewijs dat de regio zich inzet voor een duurzame toekomst.


3. Maak gebruik van een uniek netwerk aan kustpaden

Je kunt de Costa Brava verkennen vanaf het water, ónder water, vliegend in een heteluchtballon, op de fiets of middels een via ferrata klimroute. Maar er is één manier om het gebied echt van dichtbij te ontdekken: stap voor stap, onder schaduwrijke dennenbomen of onder een sterrenhemel. Over de hele lengte van de Costa Brava, van Portbou tot Blanes, lopen kustpaden die de oude voetpaden volgen die vroeger werden gebruikt om smokkelaars die vanuit zee aan land probeerden te komen op te sporen.


4. Ga eindeloos wandelen

Kris Ubach. Arxiu d_imatges PTCBG (1)© Kris Ubach, Arxiu Imatges PTCBG

Wandelen en hardlopen zijn twee van de specialiteiten van de Costa Brava en de Pyreneeën van Girona. We garanderen je kilometers en kilometers aan routes, excursies en trektochten waar je de diverse natuurlijke omgeving kunt ontdekken, van de Middellandse Zeekust tot de toppen van de Pyreneeën. Hier ervaar je de ultieme vrijheid. 
Een van de meest iconische routes is het langeafstandspad GR-11, het meest bergachtige van alle routes die Catalonië doorkruisen. Dit pad loopt door de Pyreneeën langs de zuidkant, van de Cantabrische Zee naar de Middellandse Zee. Het doorkruist prachtige landschappen zoals Cap de Creus en talrijke natuurgebieden van nationaal belang, zoals Serra de l'Albera, Alta Garrotxa, Tossa Plana de Lles of de bovenloop van de rivieren Ter en Freser. Bovendien vind je langs dit pad enkele belangrijke historische en religieuze plaatsen, zoals het heiligdom van Núria en het klooster van Sant Pere de Rodes.


5. Fiets de groene weg vanuit de bergen naar de zee

ViesVerdes-AlvaroSanz-© Vies Verdes, Alvaro Sanz

Het leven ziet er heel anders uit vanaf een fiets: alles neemt precies de juiste snelheid aan en je wordt onderdeel van een bewegend landschap. Vanaf Olot in de Pyreneeën tot Sant Feliu de Guíxols aan de kust zijn er kilometers aan wegen die perfect zijn om samen met familie en vrienden al fietsend af te leggen. Op de fiets bepaal je zelf het ritme en onderweg vind je tal van fietsroutes die je naar nieuwe plekken leiden. 


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.