image
Getty Images

Goedkoop op vakantie? 8 low-budget stedentrips binnen Europa

Een stedentrip is een van onze favoriete uitjes in het voor- of najaar, maar een lang weekend weg kan al snel in de papieren lopen - tenzij je weet waar je moet wezen en wat je moet doen! Met onze insidertips kun je de grootste Europese (hoofd)steden maar liefst vier dagen lang bezoeken onder de €400. Zo pak je dat aan! 

1. Berlijn, Duitsland: creatieve initiatieven

Creatieve initiatieven in Berlijn. Foto: Getty ImagesCreatieve initiatieven in Berlijn. Foto: Getty Images en Klunkerkranich

Berlijn is een walhalla voor vegetariërs en vegans. Werkelijk alles kun je hier vinden, van vegan döner tot high-end plantaardige restaurants. Als hongerige groene reiziger zijn de buurten Friedrichshain en Prenzlauerberg the place to be. Hier is het eten niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In de wijk Neukölln vind je allerlei creatieve initiatieven. Klunkerkranich vormt het letterlijke hoogtepunt: dit dakterras, boven op een parkeergarage, gaat gepaard met een gezellige bar en spectaculair uitzicht. Opkomende bandjes krijgen hier de kans om zich in de kijker te spelen van het grote publiek. Een kaartje kost tussen de drie en zes euro.
Vanuit de glazen koepel op de Reichstag kijk je juist naar binnen. Dit heeft een metaforische inslag – hiermee wil de Duitse regering aantonen dat de burger toezicht mag houden op wat er in de Bundestag gebeurt. Vanaf de ingang van de koepel loopt een spiraalvormig en zwevend pad omhoog tot in de top. Overdag staan er lange rijen, maar de Reichstag is tot 22 uur geopend. ‘s Avonds kijk je slechts met enkele anderen door deze (halve) glazen bol.
Het Joods Museum zit logischerwijs boordevol symboliek: niet alleen de vorm, een opengebroken Davidster, maar ook de leegte, maken het leed voelbaar. In een van de punten van de Davidster loop je over tienduizend stalen gezichten, die symbool staan voor de slachtoffers van de Holocaust. De toegang is gratis.

Bundestag € 0
Joods Museum € 0
Accommodatie € 180
Eten en drinken € 150
Plaatselijk vervoer € 20
Totaal € 350 

2. Barcelona, Spanje: nieuwe perspectieven

El Born is rijk aan betaalbare tapastenten en kleine boetiekjes, en de perfecte buurt om je te vestigen.El Born is rijk aan betaalbare tapastenten en kleine boetiekjes, en de perfecte buurt om je te vestigen. Foto: Alexander Spatari

Zoek je accommodatie in Barcelona in de wijk El Born, vanwege het grote aanbod aan middenklasse Airbnb-appartementen. Bovendien is de buurt rijk aan betaalbare tapastenten en kleine boetiekjes. Op loopafstand van El Born ligt een onderbelichte architectonische parel: het Palau de la Música Catalana, oftewel het Concertgebouw. Als het glasmozaïek in het plafond van de centrale art-nouveauzaal je nog niet stil krijgt, zorgt een concert daar wel voor.
Word jij eerder stil van een wijds uitzicht? Wijk dan uit naar Parc del Carmel, net boven het welbekende Park Güell. Ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog werden op deze strategische plek bunkers en afweergeschut geplaatst. Nestel je rond zonsondergang tussen de locals op de randen van de bunkers, en haal een fles bier, cider of wijn tevoorschijn voor een gesmeerde kickstart van de Catalaanse nacht.
In Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, op een klein uurtje rijden, tref je naast het welbekende klooster tegen een berg óók talloze spectaculaire wandelpaden, zoals de tocht naar de top van Sant Jeroni (1236 meter). De kabelbaan (€ 12 p.p.) bespaart je een flinke klim.

Retourreis naar Montserrat € 36
Concert in Palau de la Música € 10
Airbnb’s € 120
Eten en drinken € 200
Totaal € 366

3. Kopenhagen, Denemarken: Deense architectuur

Kopenhagen Deense Architectuur. Foto: GettyImagesIn de Deense hoofdstad vinden het hele jaar door activiteiten en evenementen plaats, van gemeenschappelijke picknicks tot openhuisdagen. Foto: GettyImages

Nu Kopenhagen door Unesco officieel is benoemd tot World Capital of Architecture 2023, weet het alle ogen op zich gericht. Eyecatchers zijn het Operagebouw en de Schouwburg. Voor een unieke blik op de moderne façades pendel je met de havenferry op en neer. Maar nog leuker is het om met je eigen kajak het water op te gaan. Tip: als je plastic helpt opruimen, kun je twee uur gratis kajakken.
Honger gekregen? Leg dan aan bij REFFEN. Op dit terrein in de voormalige haven, te midden van industriële scheepscontainers,- werven en pakhuizen, vind je talloze foodtrucks- en kraampjes. De biertuin van Baghaven, in een oude havenloods, heeft een vergelijkbaar rauw randje.
Naar aanleiding van de Unesco-uitverkiezing zullen in Kopenhagen het hele jaar door feestelijke activiteiten en evenementen plaatsvinden, van gemeenschappelijke picknicks tot openhuisdagen in gebouwen die normaal gesloten zijn voor het publiek en een reeks nieuwe paviljoens aan het havenfront. Het Deense Architectuurcentrum (DAC) dient als centrale punt voor alle activiteiten. De nieuwe tentoonstelling Made in Denmark toont de geschiedenis van de Deense architectuur, vanaf de Vikingtijd tot vandaag de dag, en is gratis te bezoeken.

Kajakken € 0
Architectuur-activiteiten € 0
Eten en drinken € 200
Airbnb € 210
Totaal € 410

4. London, Engeland: 24 uur aan cultuur

Londen Sky Pod Bar. Foto: Dirk Lindner - Sky GardenLonden Sky Pod Bar. Foto: Dirk Lindner - Sky Garden

Bij de meeste staatsmusea in Groot-Brittannië loop je gratis binnen. Op die manier wil de overheid kunst en cultuur toegankelijk houden voor een grote publiek. Een van de bekendste en mooiste voorbeelden is het British Museum in Londen, waar de omvangrijke collectie je zo’n twee miljoen jaar aan geschiedenis voorschotelt.
Voor een ‘cultureel’ avondje uit stap je binnen bij de Angel Comedy Club in Camden of Queen’s Head Street. Je betaalt slechts voor de drankjes. Arriveer vroeg, want deze avonden zijn populair.
Voor een kakofonie aan geluiden – een stadsconcert – zoek je de hoogte op. The Garden at 120, een gratis toegankelijk dakpark op de zestiende verdieping van One Fen Court, ligt ingeklemd tussen ‘The Gerkin’ en ‘The Walkie-Talkie’ en biedt uitzicht op Canary Wharf en The Shard. First come, first served.

Overnachtingen € 240
Openbaar vervoer € 20
Eten en drinken € 140
Kunst en cultuur € 0
Avond uit in Comedy Club € 0
Rooftop The Garden at 120 € 0
Totaal € 400

5. Oslo, Noorwegen: cultuur (en frisse lucht) snuiven

Haal het maximale uit je stadspas door gratis met de ferry van eiland naar eiland te hoppen in Oslo. Foto: Limmatquai Haal het maximale uit je stadspas door gratis met de ferry van eiland naar eiland te hoppen in Oslo. Foto: Limmatquai 

Bij Oslo denk je niet meteen aan cultuur. Eerder aan duur – de stad behoort tot de prijzigste steden ter wereld. Toch heeft de Noorse hoofdstad veel te bieden voor cultuurliefhebbers. Zo zijn er meer dan vijftig musea en galerieën met uiteenlopende collecties. Wil jij meerdere instellingen bezoeken en niet elke keer entree betalen? De Oslo City Pass biedt uitkomst. Voor omgerekend € 68 krijg je 48 uur lang onbeperkte toegang tot dertig musea en het openbaar vervoer, korting voor activiteiten en restaurants en de mogelijkheid om mee te doen aan stadswandelingen met een gids.
Het oeuvre van de beroemde Noorse kunstschilder Edvard Munch wordt tentoongesteld in het aan hem gewijde museum MUNCH. Er is geen museum ter wereld met zoveel werken van één hand. Verspreid over dertien etages vind je, naast de expressionistische schilderijen, schetsen en printen van de meester zelf, ook andere moderne werken van wereldniveau.
De Oslofjord springt weliswaar minder in het oog dan zijn tegenhangers aan de westkust, maar is nog altijd een heerlijke omgeving om in tot rust te komen. Haal het maximale uit je stadspas door gratis met de ferry van eiland naar eiland te hoppen. Vanaf centrale punten vaar je onder andere naar Hovedøya en Gressholmen, waar je verschillende strandjes en ligweiden vindt. Zwemoutfit aan, picknick mee!

Oslo City Pass € 68
Eten en drinken € 200
Airbnb € 150 
Totaal € 418

6. Reykjavík, IJsland: combineer natuur met cultuur

In Reykjavik combineer je natuur met cultuur. Foto: GettyImagesIn Reykjavik combineer je natuur met cultuur. Foto: GettyImages

Grótta, een schiereiland op een klein uurtje wandelen van Reykjavík, is een miniatuurversie van IJsland: de iconische Gróttuviti-vuurtoren wordt omlijst door een grillige kustlijn, vulkanische zandstranden en ruige natuur. En ook een thermaal bad kan hier van je IJsland-checklist afgevinkt worden. Kvika is een kleine hotspring met een waanzinnig uitzicht over de Esja-bergketen en de gletsjers van Snæfellsjökull.
Kan Grótta als city escape nog beter? Ja! Op heldere winterdagen – net buiten de hoofdstad is de lichtvervuiling al gering – is het noorderlicht te zien. Let bij aankomst en vertrek goed op de getijden. Bij vloed wordt Grótta tijdelijk afgesneden van de rest van IJsland.
De hoofdstad kent geen gebrek aan leuke eetplekjes, wél aan betaalbare eetplekjes. In restaurant Matarkjallarinn, een eeuwenoude kelder in het centrum, eet je lokale gerechten voor ‘schappelijke’ prijzen – € 34 voor een hoofdgerecht met vis – en word je getrakteerd op livepianomuziek.
Een goedkopere optie is de Hlemmur Food Hall. In deze voormalige busterminal kun je eten en drinken afhalen bij acht verschillende stallen.
Aangezien kijken gratis is, geef jij je ogen de kost aan de spiegelende Harpa Concert en Conference Hall. Het binnenvallende licht geeft de hele dag door nieuwe effecten en gezichten. Ook het Scandinavische design van de Hallgrimsirkja is buitengewoon fotogeniek. Toegang tot beide bouwwerken is gratis.

Grótta € 0
Diner Matarkjallarinn  € 50
Eten en drinken € 150
Airbnb € 200
Totaal € 400

7. Parijs, Frankrijk: onbekende hoogtepunten

Ontdek de onbekende hoogtepunten van Parijs. Foto: Getty ImagesOntdek de onbekende hoogtepunten van Parijs. Foto: GettyImages

Je tentje opzetten pal voor de Eiffeltoren is helaas niet mogelijk, maar Camping Paris Bois de Boulogne is the next best thing: ideaal voor als je goedkoop wilt overnachten – vanaf € 37 per plek per nacht – én wakker wilt worden in de natuur. Het centraal gelegen stadspark in Parijs is maar liefst zeven hectare groot.
Laat je ook niet afschrikken door de term ‘hostel’. Het designhostel Generator Paris beschikt over gedeelde en privékamers en is voor gasten van alle leeftijden.
’s Zomers is het goed toeven op het dakterras van Khayma Rooftop.
Nog niet uitgekeken? Het dakterras op de negende etage van het prestigieuze warenhuis Galeries Lafayette biedt een panorama over heel Parijs. Ronduit magische rond zonsondergang. Toegang is gratis.
Waar de reusachtige glas-in-loodkoepel in Galeries Lafayette vooral winkelpubliek moet inpalmen, is het glas-in-loodwerk in de imposante Saint Chapelle juist ontworpen voor religieuze doeleinden. Meer dan honderd Bijbelse verhalen worden verteld aan de hand van een mozaïek van meer dan vijftien meter hoog. Met een duoticket heb je óók toegang tot de naastgelegen Conciergerie.
Heilig in Frankrijk is ook de wijnbouw. Wist je dat Parijs in de middeleeuwen tot de grootste wijnregio’s van Europa behoorde? Clos Montmartre, in het hart van de kunstenaarswijk, is een van de vijf overgebleven wijngaarden in het centrale deel van de stad. Al in de tiende eeuw werd hier wijn verbouwd. Boek een rondleiding met degustatie.

Overnachtingen € 150
Saint Chapelle en Conciergerie € 19
Rooftop Galeries Lafayette € 0
Wijnproeverij € 36
Eten en drinken € 190
Totaal € 395

8. Stockholm, Zweden: de ultieme city escape 

Stockholm. De ultieme city escape. Foto: Henrik Trygg, mediabank.visitstockholm.comNet buiten Stockholm ligt een skärgarden, een archipel van zo'n dertigduizend eilandjes op je te wachten. Foto: Henrik Trygg, mediabank.visitstockholm.com

Net buiten Stockholm ligt een skärgården, een archipel, van zo'n dertigduizend eilandjes op je te wachten. Vanaf € 30 boek je een georganiseerd tour vanuit het stadscentrum. In een aantal uurtjes vaar je dan langs de gebaande paden in de archipel. Leuker en goedkoper is het om de publieke Waxholsbolaget-ferry te nemen en zelf op ontdekking uit te gaan. Op sommige onbewoonde eilanden kun je blijven slapen, zoals Idöborgs, dat gewoon per ferry bereikbaar is. Kijk uit over de Baltische Zee en ervaar een alleen-op-de-wereldgevoel. Raadpleeg van tevoren een online overzicht van de eilanden, activiteiten en slaapplekken. De achtertuin van Stockholm is het hele jaar te bezoeken: in de zomer ontsnap je aan de stadsdrukte en in de winter ligt de skärgården er vaak prachtig bij in de sneeuw.

Onbeperkt op de ferry € 48
Eten en drinken € 150
Overnachten € 250
Totaal € 448

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!