image
Vellah

6 tips voor een onbekend stukje Toscane

Voorbij de drukte van smaakmakers als Florence, Siena en San Gimignano tref je de ziel en zaligheid van Toscane. Valleien en bergen, net te ver van Florence, lastig te bereiken vanaf de vliegvelden, die onbekend terrein zijn voor de meeste toeristen. Wij laten ons aan de hand nemen door de locals.

1. Trakteer jezelf op een perfecte cocktail met uitzicht

Uitzicht van Castello di Casole. Foto: Manon van der ZwaalUitzicht vanaf Castello di Casole. Foto: Manon van der Zwaal

Castello di Casole is de plek waar wereldsterren slapen als ze naar Toscane komen. Een diner is loeiduur, maar heel goed. Je kunt het ook bij een cocktail houden met uitzicht op de vallei - al kost een cocktail ook al snel € 25.


2. Bezoek een familieboerderij met varkens

Van het land op je bord. Foto: Manon van der ZwaalVan het land op je bord. Foto: Manon van der Zwaal

Je bent welkom op de familieboerderij van Lapo Scorgiano om naar de bijzondere Cinta Senese-varkens te kijken. Kijk vooraf even of het winkeltje open is.


3. Ga op de foto met reuzen

De reuzen van Peccioli zijn indrukwekkend. Foto: Manon van der ZwaalDe reuzen van Peccioli zijn indrukwekkend. Foto: Manon van der Zwaal

Voor wie vanaf vliegveld Pisa komt: stop even in Peccioli. Hier zijn recent opmerkelijke sculpturen van grijze reuzen in het landschap verschenen. Het verhaal gaat dat ze tijdens de coronaperiode uit de grond zijn gekropen en het land hebben bezet. Leuk voor een foto.


4. Bekijk het werk van Rustici

Het bekende Uffizi in Florence werkt samen met kleinere Toscaanse musea. Verspreid over drie locaties in Casole d’Elsa is een kleine tentoonstelling te zien van het werk van de lokale kunstenaar Rustici.


5. Proef wijn en sla flessen in

Zorg voor een chauffeur als je een bezoek aan de wijngaard brengt. Foto: Manon van der ZwaalZorg voor een chauffeur als je een bezoek aan de wijngaard brengt. Foto: Manon van der Zwaal

Een bezoek aan de wijngaard van Paolo Caciorgna nabij Casole d’Elsa stelt niet teleur. Misschien tref je Paolo zelf ook aan. Vooraf even bellen voor een afspraak is altijd slim.


6. Verwen je smaakpapillen

Overal in Toscane is het eten goed. Bestel een keer pici, dikke pasta - lekker met een eenvoudige saus van kaas en peper. De lekkerste variant aten wij in Caffé Casolani in Casole d’Elsa. 

Nog meer inspiratie over Toscane? Lees de gehele reportage in Columbus Travel editie 114!

Columbus Travel editie 114

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.