image
Gert Perauer

Welkom on the sunny side van de Alpen: zo beleef je een zinderende zomer in Karinthië

In Karinthië, aan de zonnige zuidzijde van de Alpen, vind je een gevarieerd landschap van bergen, meren en dalen om in beweging te komen. De zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk leent zich perfect voor fietstochten langs schitterende meren en voor wandeltochten tussen almen en bergtoppen — je voelt je er echt onderdeel van de natuur. Een dag vol activiteiten kun je smakelijk afsluiten in een gezellig restaurantje, waar typische culinaire specialiteiten uit de Alpen-Adriakeuken worden geserveerd. Karinthië is niet voor niets ook de eerste ‘Slow Food Travel Destination’ ter wereld. We geven je vier tips om deze Oostenrijkse deelstaat op z'n best te beleven!

1. Ga de hoogte in in Nationalpark-Region Hohe Tauern Kärnten

Reizen naar Karinthie, Oostenrijk. Nationalpark Hohe Tauern. Foto: Peter MaierFoto: Peter Maier

Nationalpark-Region Hohe Tauern Kärnten strekt zich uit tussen de Großglockner, de Dolomieten en de Karinthische meren. Met onvergetelijke outdoorervaringen en vergezichten, heerlijke regionale gerechten en stabiel weer met een mediterraan tintje heeft de regio alles in huis voor een geslaagde vakantie. De Glocknerradweg, die de loop van de rivier de Möll volgt, en de met vijf sterren bekroonde Drauradweg behoren tot de mooiste fietsroutes van Europa. De schitterende bergen van Nationalpark-Region Hohe Tauern zijn uitstekend met een e-bike te verkennen. Even uitgefietst? Wat dacht je van een middagje tussen de jonge steenbokken en herten? Of neem je liever een kijkje in een gierennest? De rangers van Nationalpark Hohe Tauern zijn je graag van dienst. Bijna overal in de regio vind je campings — de ideale uitvalsbasis om het nationaal park te verkennen.


2. Zoek een stukje (ont)spanning op in Millstätter See - Bad Kleinkirchheim - Nockberge

Reizen naar Karinthië, Oostenrijk.regio Millstätter See - Bad Kleinkirchheim - Nockberge. Foto: Franz GerdlFoto: Franz Gerdl

De regio Millstätter See - Bad Kleinkirchheim - Nockberge biedt een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden met unieke vergezichten; van een lange wandeltocht op de Nockberge-Trail door het UNESCO-biosferenpark NockbergeMillstätter See. De kabelbanen brengen je snel en gemakkelijk naar boven. Ook op de fiets kun je van alles beleven, dankzij 355 kilometer aan mountainbikeroutes en -trails, 571 kilometer aan gemoedelijke fietsroutes en ruim 1.000 kilometer aan racefietsroutes. Het hoogtepunt is de langste Flow Country Trail van Europa in Bad Kleinkirchheim: ongeveer vijftien kilometer bergaf met een fijne mix van adrenaline en actie. De natuurlijke singletrails in de regio, die deels naar de warme meren lopen, zorgen voor nog meer bikepret. Na een dag vol activiteiten in de zacht glooiende bergen kun je ontspannen in de twee thermen in Bad Kleinkirchheim of in het ‘1e Kärnten Badehaus’ in Millstatt. Geniet eveneens van de regionale, culinaire specialiteiten op de vele terrassen aan het meer! Ook de vele campings rond de Millstätter See en in de Nockberge staan garant voor een unieke reiservaring. Je kunt kiezen uit campings met strandbad en zwembaai, een standplaats direct aan het meer of een camping met uitzicht op het meer.


3. Combineer stad en natuur in Villach – Faaker See – Ossiacher See

Reizen naar Karinthie, Oostenrijk. regio Villach – Faaker See – Ossiacher See. Foto: MICHAEL STABENTHEINERFoto: Michael Stabentheiner

De regio Villach - Faaker See – Ossiacher See biedt the best of both worlds. Aan de ene kant ben je er aan het goede adres voor stedelijke charme, culturele attracties en mediterrane flair, aan de andere kant is er ook volop natuur, met turkooisblauwe meren als kers op de taart. ’s Ochtends wandel je door de stad en ’s middags trek je naar een meer of maak je een fietstochtje. Stad of natuur, sightseeing of waterpret, slippers of wandelschoenen — aan jou de keuze. Door de mediterrane sfeer (met dank aan buren Slovenië en Italië) en de alpiene lifestyle in deze regio tussen de Alpen en de Adriatische Zee voelen bezoekers zich snel op hun gemak. Niet voor niets is Villachs motto deze zomer ‘een plek waar je je goed voelt’. De straten en steegjes in het centrum worden omgetoverd tot één grote knusse woonkamer in de open lucht, met gezellige zitjes, lampenkappen en bonte vlaggetjes. De ‘Summerfeeling’ evenementen zorgen met liveoptredens en huiskamerconcerten elke woensdag- en vrijdagavond voor een extra gezellige sfeer. 


4. Ga het avontuur aan in Nassfeld-Pressegger See, Lesachtal en Weissensee

Reizen naar Karinthie, Oostenrijk. regio Nassfeld-Pressegger See, Lesachtal en Weissensee. Foto: Peter MaierFoto: Peter Maier

Voor waterpret en bergavonturen ben je aan het goede adres in Nassfeld-Pressegger See, Lesachtal en Weissensee. Aan de Pressegger See zijn kinderen meteen helemaal in hun element; ze kunnen er urenlang spetteren, springen, glijden en heerlijk bezig zijn in de natuur. Aan de oever van de drinkwaterzuivere Weissensee vind je een ongerept natuurgebied. Wandelliefhebbers komen in de Hike World gegarandeerd aan hun trekken; de duizend kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes bieden het ene na het andere panoramische uitzicht. Op de Slow Trails bijvoorbeeld kijk je met elke stap uit op glinsterende golven. De Bike World garandeert fietsers veel ‘flow-momenten’, met als verkwikkende afsluiting een sprong in het turkooisblauwe water. Mountainbikeliefhebbers kunnen zich hier uitleven op 950 kilometer aan MTB-routes en fietsroutes, elf singletrails en een flowtrail, maar ook op routes die gemakkelijk met de kabelbaan bereikbaar zijn.

Zo beleef je Karinthië op z'n best:

Reizen naar Karinthie, Oostenrijk. Foto: Gert PeraurerFietsen

Karinthië is de ideale bestemming voor zowel recreatieve fietsers als fietsers met sportieve ambities. Een van de highlights is de nieuwe grote ‘Kärnten Seen-Schleife’ (Karinthische merenronde), die door een indrukwekkend landschap voert, met talloze must-sees en do’s onderweg. Wat dacht je van een duik in een van de tien warme meren? Of van comfortabele accommodaties na dagetappes? Dankzij de ‘achtvorm’ van de 340 kilometer lange route is het mogelijk om je individuele fietstocht geheel naar eigen wens samen te stellen. De route is uitstekend bewegwijzerd, met gps-tracks en gratis kaarten. Door Karinthië loopt ook de met vijf sterren bekroonde Drauradweg. Deze fietsroute loopt langs de Drau van Zuiden Oost-Tirol door Karinthië en Slovenië naar Kroatië. Het 220 kilometer lange Karinthische deel is goed bewegwijzerd, in perfecte staat en loopt door een betoverend natuurlandschap. Af en toe een pauze nemen is zeker aan te raden. Alleen al vanwege de regionale culinaire specialiteiten die door de 55 ‘Drauradweg-Wirten’ worden geserveerd! Karinthië is ook een paradijs voor mountainbikers: je vindt hier ruim 3.000 officiële mountainbike-kilometers door ongerepte natuur en naar bergtoppen met adembenemend uitzicht. Bad Kleinkirchheim, Nassfeld, Petzen, Turracherhöhe en Weissensee behoren tot de hotspots. Ook zijn er Flow Trails en kun je je mountainbike met de kabelbaan naar boven meenemen. Geen mogelijkheid om je eigen fiets op vakantie mee te nemen? Geen probleem: via ‘Kärnten rent e-bike’ kunnen ter plaatse allerlei soorten fietsen worden gehuurd.

Reizen naar Karinthie, Oostenrijk. Foto: Peter MaierOnbegrensd wandelen
Wandelaars voelen zich in de Karinthische bergen helemaal thuis. Hier kun je volop genieten van ongerepte natuur in de Hohe Tauern en Nockberge. De Alpe-Adria-Trail is ideaal om kennis te maken met het afwisselende berglandschap. Deze langeafstandswandelroute bestaat al tien jaar en voert over een afstand van zo’n 750 kilometer van de Pasterzengletsjer, aan de voet van de Großglockner in Karinthië, via Slovenië tot aan de Adriatische Zee in de buurt van Triëst. Afhankelijk van je tijd, conditie en zin kun je één of meerdere dagetappes van elk zo’n zeventien kilometer afleggen. Het Alpe-Adria-trail boekingskantoor biedt hulp bij het samenstellen van een individuele tocht met diensten zoals accommodaties, bagagetransfers en gidsen. Zo combineer je de vrijheid van een backpackvakantie met de service van een moderne wandelbestemming. Dat geldt trouwens ook voor de Nockberge-trail, de eerste trail in Oostenrijk die het hele jaar online kan worden geboekt. De route staat garant voor 125 kilometer wandelplezier in de Nockberge, met prachtige meren en vergezichten, gezellige hutten en comfortabele wellnesshotels. Alles kan afzonderlijk en flexibel worden geboekt.


Karinthië is de ideale bestemming voor actieve vakanties vol onvergetelijke ervaringen. Kijk voor meer informatie op karinthie.com en boek je reis. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.