image
REDACTIE

De 9 mooiste dorpen van Italië

Wat zijn nu 'I borghi più belli d’Italia', ofwel de allermooiste dorpen van Italië? Die vraag stelden we aan onze lezers en dat hebben we geweten! Dit zijn volgens jullie negen dorpen die je tijdens je Italië-vakantie absoluut niet over mag slaan. 

1. Ostuni, Puglia

Het landschap van Puglia wordt gedomineerd door masseria, traditionele boerderijen, en trulli, kegelvormige huisjes, en is bezaaid met olijfbomen en druivenranken. Daartussenin wedijveren de città bianche, witte stadjes, om jouw aandacht. Het op een heuvel gelegen Ostuni is de knapste van het stel. Om de vijand te verwarren werden de straatjes aangelegd als een soort labyrint. Ceglie Messapica en Cisternino zijn kleiner en minder bekend.


2. Civita di Bagnoregio, Lazio

Civita di Bagnoregio in Italië. Foto: Getty ImagesCivita di Bagnoregio in Lazio. Foto: Getty Images

Het middeleeuwse Civita di Bagnoregio is maar op één manier toegankelijk: over een spectaculaire, driehonderd meter lange loopbrug. Door erosie verzakt het tufsteen en is het een kwestie van tijd voordat het middeleeuwse dorp met de grond gelijk wordt gemaakt. De weinige bewoners die het aandurven te blijven, fleuren hun huizen graag op met bloemen — een surrealistisch gezicht.


3. San Gimignano, Toscane

San Gimignano in Italië. Foto: Getty ImagesSan Gimignano in Toscane. Foto: Getty Images

In de middeleeuwen werd San Gimignano bevolkt door steenrijke handelaren die elkaar de loef wilden afsteken. Het liefst lieten zij riante paleizen aanleggen, maar vanwege de beperkte ruimte moesten ze de lucht in. Momenteel staan nog vijftien van de oorspronkelijk 72 torens overeind: een uniek gezicht. Voor een prachtig uitzicht benader je het dorp over de binnendoorwegen vanuit Volterra.


4. Manarola, Cinque Terre

Manarola in ItalieManarola in Cinque Terre. Foto: Getty Images

Van de vijf klifdorpen in Cinque Terre ontving Manarola de meeste stemmen, met Vernazza als goede tweede. Tussen de kustplaatsen loopt een kronkelend wandelpad. Het is tevens mogelijk om met de trein of veerboot van dorp naar dorp te hoppen. Tellaro ten zuiden van Cinque Terre ademt dezelfde sfeer, al is er door het geringe bezoekersaantal nog geen sprake van ademnood ...


5. Noto, Sicilië

In het zuidwesten van Sicilië zie je het Italiaanse leven in al zijn facetten. Tussen de plooien in het landschap vind je alles wat het eiland zo mooi en lekker maakt: vergezichten over de Middellandse Zee, plukverse streekproducten en vergeten dorpen en stadjes. Noto werd na een verwoestende aardbeving herbouwd in barokstijl. Loop over de corso, de kaarsrechte hoofdstraat, en verwonder je over de pracht en praal. Even mooi en een tikkeltje rauwer, is Scicli, een verkruimelend dorp in een kloof, en Marzamemi, een bedrijvig kustoord met een oergezellige piazza en zilte lucht.


6. Polignano a Mare, Puglia

Puglia, Polignano a Mare. Foto: Rob HoekstraPolignano a Mare in Puglia. Foto: Getty Images

Het kruipdoor-sluipdoorcentrum van Polignano a Mare is bereikbaar via een Romeinse brug over een door kliffen omzoomde baai. Hoe picture perfect wil je het hebben? Schoonheid komt echter met een prijs: vooral in de zomer wordt het stadje overspoeld door toeristen. In het nabijgelegen San Vito merk je daar weinig van. Ga eten bij een visrestaurant, schuif je stoel richting de zee en kijk uit over de dobberende vissersboten en tiende-eeuwse kloosterruïne.


7. Positano, Amalfikust

Positano in Italie. Foto: Getty ImagesPositano aan de Amalfikust. Foto: Getty Images

‘Positano bijt diep. Het is een droomplek die nog niet echt voelt als je er bent, maar pas echt wordt als je hem hebt verlaten.’ Positano was aanvankelijk slechts een onopvallend vissersdorp. Dat beeld veranderde in 1953, naar aanleiding van een meeslepend reisverhaal van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck. Het kleurrijke huizencluster, dat tegen een helling is aangeplakt, groeide uit tot het meest bezongen en toeristische stadje langs de Amalfikust. Toch kun je er nog steeds verstoppertje spelen. Bijna elke overnachtingsplek heeft een eigen panoramisch uitzicht, maar zelf ben je zo goed als onzichtbaar voor de rest.


8. Sorano, Toscane

SORANO in Italie Foto Getty ImagesSorano in Toscane. Foto: Getty Images

Het zuidwesten van Toscane is ongepolijst. Van tijd tot tijd doemen middeleeuwse plaatsjes op, balancerend op de rand van een afbrokkelend stuk tufsteen. De huizen blijven (ternauwernood) op hun plek staan dankzij een onopvallend mengsel van tufsteen en beton. Vooral Sorano is één grote schots-en-scheve dagdroom. Treed in de voetsporen van de Etrusken en bewandel de vie cave, holle wegen, naar al even spectaculair gelegen stadjes als Pitigliano, Manciano, Sovana en Vitozza.


9. Portofino, Italiaanse Rivièra

Laat je niet intimideren door de drijvende villa’s in de haven van Portofino. Ook voor mensen die géén miljoenen op de bank hebben staan is de badplaats aan de Italiaanse Rivièra toegankelijk. Het dorp telt een paar straatjes en heeft een oogstrelende ligging aan een inham aan het eind van een schiereiland. Te veel glitter en glamour? In het middeleeuwse San Massimo, twaalf kilometer verderop, hebben ze nog nooit van het woord ‘jetset’ gehoord.


mooiste-dorpen-europa-spanje-italie-frankrijk-griekenland-columbus-travel

Smaakt dat naar meer? In Columbus Travel editie 109 vind je een uitgebreide gids met de vijftig mooiste dorpen van Europa — en hun minder toeristische alternatieven. Vind nog veel meer inspiratie op onze themapagina Vakantie in Europa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!