image
REDACTIE

Meer zien in het noorden van Italië

Betoverende gletsjermeren met verstilde eilandjes en luxe villa’s, beroemde steden als Milaan, Bologna en Venetië, de leegte van de Povlakte en de bergtoppen van de Dolomieten: het noorden van Italië heeft veel bekends te bieden. En toch wordt het zo vaak overgeslagen op weg naar de glooiende heuvels van Toscane. Zo zonde, want zelfs in de bekende hotspots valt nog verrassend veel nieuws te ontdekken. SRC Reizen geeft je enkele suggesties voor een rondreis Noord-Italië.

Op bedevaart naar heilige bergen 


Rond de glinsterende Noord-Italiaanse meren liggen zogenaamde heilige bergen. Deze sacri monti waren bedevaartsoorden voor hen die niet de middelen hadden om de bedevaart naar het Heilige Land te maken. Wil je ook op pelgrimstocht tijdens je autorondreis Italië? Wandel dan vanuit Orta San Giulio de Sacro Monte di San Francesco op. Op deze 400 meter hoge heilige berg vind je, te midden van het groen, 20 kapelletjes die zijn gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. Dit is een oase van rust met een betoverend uitzicht op het Lago d’Orta, sereen tussen de groene bergen.


Het dak op in Milaan!


Shoppen in het mekka van de mode is natuurlijk een must, maar wist je dat je ook het dak van de gotische duomo kunt bezoeken? Het is een unieke belevenis om de beeldhouwwerken en architectonische details, die vanaf de grond niet te zien zijn, van dichtbij te bekijken. Bovendien heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je ziet niet alleen de elegante gebouwen in het centrum, maar ook de supermoderne wolkenkrabbers van de wijk Porta Nuova, de nieuwste hotspot van Milaan. Bij helder weer kan je zelfs de Italiaanse Alpen zien liggen! En geen zorgen: er is een lift.


Klein Venetië in Bologna


Bologna is de stad van de portici, de galerijen in roodroze aardetinten die je schaduw geven in de zomer en droog houden tijdens een regenbui. De eeuwenoude arcades verlenen de universiteitsstad een uniek karakter. Maar wist je dat Bologna ook een klein beetje op Venetië lijkt? Vroeger liepen er ook hier heel wat kanaaltjes. Eéntje daarvan, het riviertje Reno, vind je nog steeds in de Via Piella. Als je goed kijkt, zie je in dit straatje een open raam, waardoor je nog zo’n kanaal kunt zien. Dus ben je in de buurt, werp dan zeker een blik op ‘Piccola Venezia’!


Romantiek in Verona


In de stad van Romeo en Julia is de romantiek nooit ver weg. Hier kan je heerlijk dwalen door de kleine straatjes en neerstrijken op een van de vele terrassen. Een blik werpen op het beroemde balkonnetje van Julia mag je natuurlijk niet overslaan. Voor een romantische zonsondergang steek je de Ponte Pietra over en neem je de funiculare (kabelbaan) omhoog naar het Castel San Pietro. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de rode daken van de stad aan de Adige. Hoewel een retourtje maar een paar euro kost, is een wandeling via dromerige straatjes met kleurrijke villa’s naar beneden een aanrader.


Ontmoet James Joyce in Triëst


Bij de Ponte Rosso in Triëst staat het standbeeld van de Ierse schrijver James Joyce, die aan het begin van de 20e eeuw ruim vijftien jaar woonde en werkte in deze elegante stad. Met zijn hoed fier op zijn hoofd, zijn linkerhand in zijn zak en een boek geklemd onder zijn rechterarm, vereeuwigt het beeld hem op weg naar de school waar hij Engelse les gaf aan de vele zeelieden die de stad aandeden. Zijn meesterwerk Ulysses schreef Joyce na het lesgeven, aan een van de tafeltjes in Caffè Pirona, een koffiebar die meteen bij de opening in 1900 een ontmoetingsplek voor intellectuelen werd.


Dit artikel is in samenwerking met SRC Reizen gemaakt.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!