image
REDACTIE

5 tips voor het andere Zuid-Italië

Heeft Rome geen geheimen meer voor je, heb je wijn geproefd in Toscane en de Griekse tempels op Sicilië bewonderd? Wil je iets nieuws ontdekken in Italië? Reis dan naar de hak en de teen van de Italiaanse laars en geniet van het échte Italië: la vera Italia. In de regio’s Campania, Puglia en Calabria is het leven nog puur, de natuur betoverend, de dorpjes authentiek en de eenvoudige keuken verrukkelijk. Alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie! 

Natuurlijk wandel je door het levendige Napels, bewonder je de trulli in Alberobello en slenter je door het kleurrijke Tropea, maar er is hier nog zo veel meer dat zo aantrekkelijk is. SRC Reizen geeft je 5 minder bekend must sees die je op je rondreis Zuid-Italië echt niet mag missen!

1. Ondergronds Napels

Napels is een heerlijke stad vol chaos, kleur en prachtige monumenten. Hier kan je zeker een dag of meer zoet zijn om de highlights te bekijken. Maar kijk niet alleen omhoog naar alle fraaie kerken. Onder je voeten ligt een verborgen wereld: Napoli Sotterranea. De oude Grieken lieten een ondergronds stelsel van aquaducten en cisternen aanleggen. Eeuwenlang werd het water uit deze cisternen gebruikt totdat in de 19e eeuw door een cholera-epidemie het water besmet werd. Tegenwoordig kan je met een gids een wandeling maken door deze ondergrondse wereld.


2. De machtige Vesuvius

Als je in Napels bent, kan je niet om de machtige Vesuvius heen. In Pompeï en Herculaneum zie je wat een uitbarsting kan aanrichten. Maar wist je dat je de Vesuvius ook kan beklimmen? Via een steile slingerende weg, waar je tussen de bomen nog lavasporen ziet, rijd je omhoog. Het laatste stuk wandel je in circa 40 minuten naar de kraterrand. Een adembenemend uitzicht over de Golf van Napels is je beloning! Moe? Stop voor de lunch en trakteer jezelf op een glas ‘Lacrima Christi’, de bekende wijn van de Vesuvius.


3. Het mysterie van Castel del Monte

Wanneer je op je fly drive Zuid-Italië de oversteek maakt van Campania naar Puglia is een stop bij het indrukwekkende Castel del Monte echt een must. Dit mysterieuze kasteel staat op de uitgestrekte vlakte bij Ruvo di Puglia op een vijfhonderdvijftig meter hoge rotspunt in the middle of nowhere. Waarom keizer Frederik II von Hohenstaufen hier een achthoekig kasteel liet bouwen? En waarom het kasteel met ongelofelijke wiskundige en geometrische precisie rond het getal acht is gebouwd? Het is nog steeds een mysterie! En dus zeker een stop waard.


4. Natuurpracht in Puglia

Het schiereiland Gargano, de spoor van de Italiaanse laars, is een paradijselijk groen natuurpark in Puglia. Kalkrotsen bedekt met loofbossen, adembenemende stranden, unieke zeegrotten, indrukwekkende kliffen, geurende citrus- en pijnbomen en witte dorpjes die afsteken tegen een turkooizen zee: werkelijk prachtig. In het park ligt ook het vissersdorpje Vieste, bekend om zijn steile rotskusten. Dwaal door de steegjes met roomwitte huizen en zoek een restaurantje op met uitzicht op zee voor een heerlijke lunch. Vergeet niet een foto te nemen van het klooster van San Francesco, balancerend op een rotsrichel aan zee. Erg fotogeniek!


5. Moderne kunst in Calabria

Bij Calabrië denk je vast niet direct aan moderne kunst. Veel eerder droom je weg naar de zandstranden en het blauwe water van de Costa degli Dei met juweeltjes als Scilla en Tropea. Toch kan je in Cosenza hedendaagse kunst bewonderen. Calatrava bouwde er een van zijn herkenbare bruggen en in de Corso Mazzini wandel je in een openluchtmuseum voor moderne kunst. De winkelstraat is het decor van het Museo all'aperto Bilotti: verspreid in de straat staan beelden van onder meer Salvador Dalí, Modigliani, Giorgio de Chirico en Emilio Greco.


Dit artikel is in samenwerking met SRC Reizen gemaakt.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!