image
Vellah

Top 10 fietsroutes voor een topvakantie in Oostenrijk

Steile bergpaden, ruige trails en pittige haarspeldbochten? Wie bij Oostenrijk niet aan hoogtemeters maar aan hoogtekilometers denkt, is duidelijk nog niet bekend met de grote variatie aan fietsroutes in het land. Fietsen is dé manier om het Alpenland te verkennen. De keuze is eindeloos, van helemaal vlak tot sportieve beklimmingen en alles wat daartussenin zit. Stap maar op voor onze top tien! 

Dit zijn de top 10 fietsroutes van Oostenrijk: Top 10 fietsroutes voor een topvakantie in Oostenrijk


1. Paradijsroute Zuid-Burgenland: bourgondisch genieten

Off-The-Path Foto Sebastian CanavesFoto: Sebastian Canaves
 • Type: culinair en cultureel
 • Afstand: 260 kilometer
 • Etappes: 6
 • Bijzonderheden: 90% asfalt, 10% gravel 

Hou jij van rust en natuur, of toch meer van een hapje en een drankje op zijn tijd? In Zuid-Burgenland, een regio met een bijzondere, relaxte sfeer, hoef je helemaal niet te kiezen! Dit oostelijke puntje van Oostenrijk is nog heerlijk onontdekt en compleet anders dan de rest van het land. In deze wijnregio aan de grens met Hongarije fiets je door een zacht glooiend heuvellandschap langs oude historische gebouwen en proef je de beroemde Südburgenlandse Uhudler, een rode wijn gemaakt van Amerikaanse druivensoorten. In drie gemoedelijke én drie sportieve etappes doorkruis je verschillende natuurparken, fiets je door beek- en rivierlandschappen, over heuvels met wijngaarden en langs de vele burchten en kastelen die de regio rijk is. Stap zeker af in het Kellerviertel van Heiligenbrunn, waar 120 eeuwenoude wijnkelders in hutten met rieten daken tussen de fruitbomen staan. Op veel plekken langs de route zijn e-bikes te huur – met in totaal 2500 hoogtemeters het overwegen waard.


2. Drauradweg: van de Dolomieten naar de Pannonische laagvlakte 

Foto: Kaernten-Werbung_Franz-GerdlFoto: Kaernten Werbung/ Franz Gerdl
 • Afstand: 510 kilometer
 • Etappes: 7
 • Bijzonderheden: 50% asfalt, 50% gravel

De Drauradweg, de eerste vijfsterren e-bike-fietsroute van Europa, voert je langs de gelijknamige rivier de Drau en dwars door vier landen om cultureel en culinair te verkennen. Startpunt van de route zijn de Drei Zinnen in Italië, drie kolossale rotstorens in de Dolomieten. De eerste etappe loopt langs de zuidzijde van de Alpen naar het Oost-Tiroolse stadje Lienz in Oostenrijk en leidt je dan naar de steden Spittal en Villach in Karinthië. Vanaf hier fiets je door de lieflijke landschappen van het Rosental, het schoolvoorbeeld van een Alpendal, richting het historische Jauntal. Steeds langs de oevers van de indrukwekkende Drau, die levendige steden en traditionele dorpjes met elkaar verbindt, tot de grenssteden Lavamünd en Dravograd in Slovenië. Het volgende doel is de Sloveense universiteitsstad Maribor, waar de Pannonische laagvlakte begint. De route eindigt bij Varaždin in Kroatië.


3. Velodrome Salzburger Seenland: puur vakantiegevoel

SalzburgerLand-Tourismu Foto Andreas-MeyerFoto: SalzburgerLand-Tourismus/ Karo Ebihara
 • Afstand: 28 kilometer
 • Etappes: 1
 • Bijzonderheden: dé nieuwe fietshotspot van Oostenrijk

Fietsliefhebbers opgelet! Het Velodrome Salzburger Seenland is dé nieuwe fietshotspot van Oostenrijk. In het merengebied met de Wallersee, Mattsee, Grabensee en Obertrumer See vind je zeventien gevarieerde routes van in totaal zeshonderd goed gemarkeerde fietskilometers, fietsvriendelijke accommodaties, verhuur van zowel gewone fietsen als e-bikes en oplaadstations. Een interactieve kaart met hoogteprofielen en moeilijkheidsgraden maakt het voor jou nóg makkelijker om de ideale route uit te stippelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Trumer Seen-route met 260 hoogtemeters? Je start op de noordelijke parkeerplaats in Mattsee en komt door Obertrum, Seeham en Perwang, met prachtig uitzicht op het Obertrummeer, voor je langs de Grabensee, door idyllische dorpjes en via de gotische Filialkirche in Gebertsham weer terugfietst naar het romantische Mattsee, waar je Slot Mattsee en de Bajuwerengehöft (de Beierse hoeve) bezoekt. Welke route je ook kiest, blauwe bergmeren, groene weiden, schaduwrijke bossen en een adembenemend uitzicht op de Alpen zijn altijd inbegrepen. Ongelooflijk dat het heuvelachtige landschap rond de vier meren van het Salzburgerland nog zo onbekend is ...


4. Iron Curtain Trail: langs de sporen van een verdwenen grens

Fiets door Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije langs de overblijfselen van het ijzeren gordijn. Foto Sebastian CanavesFoto: Sebastian Canaves
 • Type: culinair en cultureel
 • Afstand: 700 kilometer
 • Etappes: 18
 • Bijzonderheden: fiets door Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije langs de overblijfselen van het IJzeren Gordijn

Tegenwoordig fiets je probleemloos de grens over en weer terug, maar lange tijd vormde het IJzeren Gordijn een gevoelige grenszone tussen het voormalige Tsjechoslowakije en Oostenrijk. Het grensgebied was voor vrijwel iedereen verboden gebied en daar heeft de natuur in Niederösterreich en Burgenland volop van geprofiteerd. Het Oostenrijkse deel van de Iron Curtain Trail begint in Gmünd, Niederösterreich. Vanaf daar wissel je het Waldviertel en het Weinviertel af met telkens weer een stukje Tsjechië, voor je richting de Slowaakse hoofdstad Bratislava fietst. Tip: stap in het Weinviertel af voor een wijnproeverij in een van de knusse wijnstraatjes. Vlak na Bratislava, in Kittsee, kom je uit in het Oostenrijkse Burgenland en fiets je naar Inzenhof. Deze route met pittige, middelzware en makkelijke stukken voert niet alleen door een groene gordel waar de natuur zich heel lang ongestoord heeft kunnen ontwikkelen, maar is door de talloze monumenten die je passeert ook historisch razend interessant.


5. De Grote Seen-Schleife: kriskras door Karinthië

Kaernten Werbung Foto: Gert-PerauerFoto: Kaernten Werbung/ Gert-Perauer
 • Afstand: 340 kilometer
 • Etappes: 6 tot 8
 • Bijzonderheden: de beste periode is tussen april en oktober

Karinthië is een paradijs voor waterliefhebbers. De Grote Seen-Schleife of Grote Karinthische Merenronde voert je langs tien zwem-meren en twee rivieren in de zuidelijkste en zonnigste deelstaat van Oostenrijk. Omdat je over oevers en tussen diepturkooizen meren fietst, valt het stijgingspercentage er alleszins mee. De route start in Villach, de fietshoofdstad van Karinthië. De overwegend vlakke en heerlijk rustige wegen bestaat uit goed bewegwijzerde etappes met weinig ander verkeer. Even genoeg gefietst of gezwommen? Beklim dan de Pyramidenkogel, een houten uitzichttoren aan de Wörthersee met een fenomenaal uitzicht over heel Karinthië. En je hoeft niet met de trap naar beneden – neem liever de 120 meter lange glijbaan terug naar je fiets! Wie doortrapt, fietst in zes dagen van de Weissensee naar de Klopeiner See, maar vergeet niet om geregeld te pauzeren. De Karinthiërs staan bekend als echte Bourgondiërs, dus trek gerust een paar extra dagen uit voor deze route en geniet van alle heerlijke regionale specialiteiten.


6. Neusiedler See Radweg: rondje steppemeer

ÖW_thecreatingclick.comFoto: ÖW/ thecreatingclick.com
 • Afstand: 125 kilometer
 • Etappes: 2 tot 3
 • Bijzonderheden: de Neusiedler See is Unesco-werelderfgoed 

Zandsteppen, zoutmoerassen en zomerse zeiltochtjes: laat je verrassen door dit bijzondere stukje Oostenrijk dat zo anders is dan de rest van het land. De fietsroute om de Neusiedler See in het meest oostelijke puntje van Oostenrijk verloopt met niet meer dan honderdvijftig hoogtemeters bijna helemaal vlak. Dat is goed nieuws voor fietsers die als een berg tegen de hoogteverschillen van de Alpen opzien en op fietsvakantie vooral willen onthaasten. Je stapt op waar je zelf wilt: er is geen vast begin- of eindpunt. De route voert langs de reusachtige rietgordels van het meer, de wijngaarden eromheen en loopt deels door Hongarije. Onderweg ontdek je de rijke historie en de dorpen in de regio. Ook óp het meer is ’s zomers van alles te beleven. Wat dacht je van kitesurfen, suppen of zeilen? Wie geen zin heeft in de volle 125 kilometer, neemt de veerpont van Illmitz naar Mörbisch of andersom – ook een mooie ervaring.


7. Tauernradweg: slingeren door Salzburgerland

Slingeren door Salzburgerland. Foto: Sebastian CanavesFoto: Sebastian Canaves
 • Afstand: 310 kilometer (variant 1, Krimml – Passau) of 270 kilometer (variant 2, Tauernradwegrunde)
 • Etappes: 7
 • Bijzonderheden: 95% van de route bestaat uit fietspaden en verkeersluwe wegen

Houd je naast fietsen ook van lekker eten en drinken? Spring dan op het zadel voor de Tauernradweg van Krimml naar Passau. Met ruim honderd Via Culinaria horecagelegenheden op de route weten fijnproevers zeker dat ze hier de lekkerste specialiteiten uit het Salzburgerland geserveerd krijgen. De route dankt zijn naam aan de Hohe Tauern, het Alpenmassief met de hoogste toppen van Oostenrijk. De afwisselende Tauernradweg slingert langs rivieren en door de prachtige natuur van het Salzburgerland en Oberösterreich. Het startpunt van variant 1 zijn de Krimmler-watervallen aan de rand van Nationaal Park Hohe Tauern. De watervallen zelf zijn met hun 385 meter de hoogste van Europa en storten zich met donderend geweld in de diepte. Van daaruit loopt de route langs de rivieren Salzach, Saalach en Inn, de zoutmijnen van Hallein en Mozartstad Salzburg naar de Duitse grensstad Passau. Variant 2, de Tauernradwegrunde, is iets korter en voert door het Salzburgerland met een korte slinger door Beieren. Je kunt deze variant starten waar je maar wilt.


8. Innradweg: bergaf in de Alpen

Alpbach-Seenland-Tourismus Foto Frank-BauerFoto: Alpbach Seenland Tourismus/ Frank Bauer
 • Afstand: 520 kilometer
 • Etappes: 10 tot 12
 • Bijzonderheden: voornamelijk fietspaden en verkeersluwe secundaire wegen

Dwars door de Alpen zonder een centje pijn, alsmaar bergaf? Het kan! De Innradweg loopt helemaal bergaf over de oevers van de Inn, van St. Moritz in Zwitserland naar Passau in Duitsland. Onderweg heb je constant uitzicht op de schitterende Alpen en dat gaat natuurlijk nooit vervelen. Zo fiets je door drie landen en ontdek je de vele historische steden op de route. Je start in de Engadin, de ‘Tuin van de Inn’. Vanuit dit diepe Alpendal fiets je naar het Oostenrijkse Tirol. Zo’n 210 kilometer van de Innradweg loopt door deze deelstaat, waar je in het Tiroolse Oberland door de mystieke paden en tunnels van de Zammer Lochputz dwaalt. Na een rondje door Beieren in Duitsland keer je terug naar Oostenrijk, voor de route in Passau eindigt bij de monding van de Inn in de Donau. Omdat deze fietsroute grotendeels bergaf gaat, is hij uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Alleen het eerste stuk in Zwitserland loopt licht bergopwaarts.


9. Traisental Radweg: voor elk wat wils in het Mostviertel

Mostviertel Tourismus. Foto: Schwarz KoenigFoto: Mostviertel Tourismus/ Schwarz Koenig
 • Afstand: 111 kilometer
 • Etappes: 2
 • Bijzonderheden: afsnijden mogelijk met de speciale fietsbus

Wil je het lekker rustig aan doen op vakantie? Dan is de route door het Traisental echt iets voor jou. Want al fiets je hem fluitend in twee dagen, de aangenaam vlakke route heeft het allemaal. Je fietst langs de rivier Traisen, idyllische wijnterrassen aan de Donau, de uitgestrekte velden rond de stad St. Pölten en het bedevaartsoord Mariazell. Daarbij passeer je tal van musea, kloosters en natuurparken. De fietsvriendelijke accommodaties en horecagelegenheden onderweg leggen je helemaal in de watten, want ook op culinair vlak heeft het Mostviertel veel te bieden. Wat dacht je van verse fruitsappen uit de streek, wildgerechten uit Lilienfelder-Voralpen of traditionele Traisentaler boerderijkaas? Traisental is daarnaast het kleinste wijnbouwgebied van Oostenrijk, waar de wijnboeren je graag een glas Heuriger inschenken –  een jonge, nog niet gebottelde wijn. De naam betekent ‘van dit jaar’. Dankzij de speciale fietsbus tussen St. Pölten en Kernhof kun je de pittiger kilometers van de tocht omzeilen.


10. Donauradweg: een frisse duik in de rivier én de geschiedenis

De Donauradweg. Foto: Sebastian CanavesFoto: Sebastian Canaves
 • Afstand: 330 kilometer
 • Etappes: 17
 • Bijzonderheden: over beide oevers van de Donau

De Donauradweg is de onbetwiste topper onder de rivierenroutes. Fiets vanaf Dreiflüssestadt Passau net over de grens in Duitsland langs de rivier de Donau naar Wenen, dwars door de deelstaten Ober- en Niederösterreich. Van oost naar west of van west naar oost – dat bepaal je zelf. Onderweg ontdek je kastelen, abdijen en kloosters, bewonder je de beroemde Schlögener Schlinge – een fenomenale bocht in de Donau – en de vele historische dorpen in werelderfgoedregio Wachau. Lekkere bijkomstigheid: Wachau is ook een wijnregio waar je met groot gemak een proeverij of bezoek aan een wijnhuis plant. Hier combineer je culinaire verwennerij met historische gebouwen die inspireren met kunst en cultuur. Dus fietsen, af en toe een frisse duik in de rivier én de geschiedenis, stedentrips naar Passau, Linz en Wenen en een heerlijk wijntje tussendoor. Wat een afwisseling!

Heb je inmiddels de smaak te pakken en zin om in de wielsporen van deze top 10 routes te treden? Doe dan mee aan de Grote Oostenrijk-fietsquiz en maak kans op een fantastisch fietsarrangement in het land!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!