image
Jelle Canipel

Tips van insiders: dit zijn de gaafste activiteiten van Kroatië

Samen weten we meer dan alleen: met die gedachte konden we de beste tips verzamelen om actief door Kroatië te reizen. Zo kwamen we op een geheime zwembunker, de beste plekken om wildlife te spotten, alternatieven voor gebaande paden en nog véél meer! Met deze insidertips ga je voor de mooiste activiteiten van Kroatië.

Kano door het Kroatische binnenland

Mike ging ons al voor op een kanotocht en trotseerde zo nu en dan een waterval.
© Mike Tesselaar/ Fotowedstrijd Kroatië

Natuurpark Lonjsko Polje kent eindeloze wandel- en fietsmogelijkheden, maar de echte actieveling verkiest een verkenning vanaf het water. Hier vind je de grootste, beschermde wetlands van Kroatië waar je met een kano heerlijk tussendoor glijdt. De rivier de Una slingert tussen Bosnië-Herzegovina en Kroatië, is omringd met ongerepte natuur en kent talloze stroomversnellingen en watervallen. Voor een adrenalinestoot kies je voor het stuk vanaf Štrbački Buk naar Lohovo. Meer laidback, met meer mogelijkheden om in alle rust de natuur in je op te nemen, is de route rond het dorp Grmuša.

Wie de smaak van het kanoën echt goed te pakken heeft, kan nog flink aan de bak. Grote delen van Kroatië zijn verbonden door water, wat zowel zeekajakken langs de kustlijn als een tocht door het binnenland mogelijk maakt. Het avontuur lonkt; backpack in het ruim, peddel in de aanslag en gáán!

Mike deelde deze foto en tip met ons: 'Kanoën in de wilde rivieren van Kroatië! Terwijl een bus de bagage naar het volgende verblijf bracht, konden wij in alle rust doorpeddelen. Af en toe wel een waterval, goed voor het adrenalineniveau!'


Ga voor een duik onder een waterval in Krka

In Krka mag je wél die verfrissende duik wagen! © Sander Hefting/ Fotowedstrijd Kroatië

Soms is er niets mis met binnen de gebaande paden reizen, simpelweg omdat de toeristische trekpleister zó mooi is. Het Plitvice Nationaal Park is daarvan een goed voorbeeld. Het natuurgeweld deel je weliswaar met tal van andere toeristen, maar achter elke boom is wel weer iets nieuws te ontdekken en de meer dan negentig watervallen zijn vanuit ieder standpunt weer net even anders. De zeven uitgestippelde wandelroutes, variërend van 3,5 tot ruim 18 kilometer, bieden volop mogelijkheden om het park te verkennen. Maar staar je niet blind op de bewegwijzerde borden, sla eens af naar rechts of links en krijg de mooiste plekjes voor jezelf.

Al die watervallen en het prachtige water van Plitvice schreeuwen om een verfrissende duik! Zó aanlokkelijk, maar helaas toch echt verboden. Gelukkig is er een buitengewoon goed alternatief. Jada Muller tipt ons in de Kroatië Fotowedstrijd dat je je in het Krka Nationaal Park wel aan de verleiding mag overgeven. Hier vind je minder toeristen dan in Plitvice, maar is de duik net zo mooi en verfrissend.

Voor dit uitzicht in Krka volgen we graag de voetsporen van Antwan! © Antwan Janssen/ Fotowedstrijd Kroatië

En als je dan toch in Krka bent, kijk dan eens verder dan je neus lang is! Communitylid Antwan weet ons namelijk zo ver te krijgen om méér uit het bezoek te halen dan een verfrissende duik: 'Vrijwel iedereen die het park bezoekt komt niet verder dan de watervallen van en rondom Skradinski Buk. Maar een stuk verderop liggen de weinig bezochte watervallen van Roski Slap. Als je hier de moeite neemt om omhoog te wandelen, word je verrast met een prachtig uitzicht op de watervallen, het meer en de ruige kliffen eromheen!'

Bonustip: bezoek de Zelvaja Airbase

De verloren Douglas C-47, ook bekend als de Dakota of Skytrain, rustend in het groen van de Zeljava Airbase. 
© Jelle Canipel/ Fotowedstrijd Kroatië

Wie wel houdt van een beetje avontuur, kan vanuit de omgeving van de Plitvice-meren een heel bijzonder uitstapje maken, zo tipt Jelle Canipel ons. 'De Zeljava Airbase is gelegen onder de berg Plješevica. Het was een van de grootste ondergrondse luchthavens en militaire luchtmachtbasis in Joegoslavië, en een van de grootste in Europa. Niet ver van de Plitvice-meren en ideaal als je ook in die omgeving een paar dagen logeert. Let wel dat je best een lokale gids bij de hand neemt, zodat je veilig en met alle nuttige info deze plek kan verkennen. Zeker de moeite waard!' 


Terra incognita voor outdoorfanaten

Het Velebitgebergte en het Nationaal Park Paklenica vormen de echte wildernis van Kroatië.
© Communitylid Simmes Jan

Waar het ene nationale park kan genieten van de volle aandacht, schreeuwen andere natuurgebieden nog om verkenning. Het ruige noordelijke Velebitmassief, met zijn vele grottenstelsels en wilde roofdieren als de wolf, lynx en beer, is nog vrijwel geheel aan het publieke oog onttrokken. Velebit is het grootste berggebied van Kroatië en wildlife krijgt hierdoor grotendeels vrij spel. Nog niet overtuigd? Het Velebitgebergte kent een A-locatie aan de Adriatische Zee en behoort daardoor tot de mooist gelegen bergmassieven van Europa. In theorie zou je ’s ochtends langs de kust kunnen varen om dolfijnen te spotten en ‘s middags een 1750 meter hoge bergtop trotseren.

Nationaal Park Paklenica, verder het binnenland in, moet het eveneens hebben van zijn bergen. De honderden meters hoge rotswanden zijn er geliefd onder bergbeklimmers en behoren tot de beste klimlocaties van het continent. Tal van bergbeklimmers zijn hier geregeld in touw, wat een spectaculair gezicht oplevert voor wie liever met beide benen op de grond blijft. Waar de steile rotswanden een open uitnodiging voor bergbeklimmers vormen om de zwaartekracht te trotseren, lopen er tussendoor in het diepe ravijn fraaie wandelpaden. De ongerepte natuur van Paklenica vormt voor outdoorfanaten een waar walhalla.


Bezoek het groene hart van Kroatië

Het meertje Cogrljevo Jezero, gelegen aan een oude molen. © Jelle Canipel/ Fotowedstrijd Kroatië

Hoewel veel vakantiegangers aan de kust van Kroatië blijven, heeft het redelijk onontdekte binnenland enorm veel te bieden. Dat ontdekte ook Jelle Canipel, die ons Risnjak Nationaal park tipte: 'Risnjak en haar prachtige omgeving met Gorski Kotar vormt het groene hart van Kroatië. Zoveel schoonheid verborgen in deze toch wel minder bekende regio en dat voor een plek dat grotendeels bedekt is met bossen, bergen en blauwe rivieren. Stap voor stap genieten van dit groen paradijs. Als je in de buurt bent, stop dan zeker hier!'


Vind de mooiste zwemlocaties van Kroatië

Top secret! Deze waanzinnige zwemlocatie is een militair geheim. © Communitylid Canipel

De onderwaterwereld van Kroatië is een van de mooiste van Europa. De azuurblauwe zee, in combinatie met vele, gekleurde vissen, doet tropisch aan. Snorkel- en duikliefhebbers hoeven voor een spectaculaire onderwaterwereld niet naar de andere kant van de wereld; de Adriatische kustlijn biedt volop mogelijkheden. Een greep uit de tips voor de mooiste duik- en snorkellocaties: Istrië, Punat op het eiland Krk, en het gezonken stoomschip Lina.

Nog meer zwemplezier vind je bij duikbootbunkers, kriskras verspreid door Kroatië. Wat? Ja, duikbootbunkers, ooit gemaakt om duikboten in te stallen en nu decor van een waanzinnige zwemervaring. Bij het eiland Vis vind je een van de mooiere. Bij de Kroatische onafhankelijkheid in 1991 gold het eiland als militaire basis, met de bunker als geheime basis voor onderzeeërs. Columbus-communitylid Jelle Canipel kwam erachter en deelde het geheim met de Columbus-reiziger. Het bestaan ervan is nog steeds niet doorgedrongen bij het grote publiek. Laten we dat onder militaire voorwendselen maar zo houden: we houden deze unieke zwemlocatie graag onder ons.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

 

Toe aan meer Kroatië-inspiratie? Laat je leiden door je voorgangers bij de Kroatië-fotowedstrijd, waar tal van reizigers hun mooiste foto's en beste tips delen.

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees ook: