image
Unsplash .

Reizen met kinderen: waarom elk gezin de trein moet ontdekken …

Tikva Looijen, moeder van een 7-jarige dochter en oprichter van het reisplatform Gezinopreis.nl, zet alle voordelen van de trein op een rijtje. Inclusief de kortingen waar je op kunt rekenen als je met kinderen reist.

Gaan en staan waar je wil

Binnen Europa kan ik het iedereen aanraden om nu eens geen roadtrip te maken maar een treinrondreis. De trein is voor kinderen een fijne manier van reizen: ze kunnen opstaan, rondlopen, naar de wc, een spelletje spelen en naar buiten kijken. Bovendien zet de trein je in hartje centrum af. Probeer dat maar eens met de auto! Wij hebben zelf een Interrail-reis gemaakt vanaf Catania op Sicilië terug naar Nederland. De trein wordt dan op de boot gereden. Onderweg zijn we gestopt in onder andere Rome, Florence, Cinque Terre, Luzern, Engelberg en Zürich. Dat was echt een heerlijke reis. Ook de treinreis door Oostenrijk en Slovenië van Innsbruck naar Maribor is een aanrader, want lekker afwisselend met een mix van grotere en kleinere steden, waaronder Zell am See, Ljubljana en Celje.

Voordelig reizen

Bestel je als volwassene een Interrail-kaart dan krijg je een gratis pas voor twee kinderen tot en met elf jaar. Je betaalt alleen eventuele stoel- en nachttreinreserveringen. Verder verschillen de regels per land, maar in Nederland kun je voor kinderen tot en met elf jaar een ov-chipkaart met kidsvrij aanvragen. Je betaalt eenmalig de paskosten en je kind kan daarna gratis reizen. In Duitsland reizen kinderen tot en met 14 jaar zelfs gratis als je hun ticket samen met een volwasseneticket koopt. In andere Europese landen zoals Oostenrijk en Italië zijn de regels wat minder gunstig maar krijg je bijvoorbeeld wel vijftig procent korting voor kinderen van zes tot en met vijftien jaar.

Kinderkorting in het buitenland

 • Nederland
   0 – 11 gratis (onder begeleiding van volwassene)
 • Duitsland
 •  0 – 14 gratis (onder begeleiding van volwassen familielid)
 • Frankrijk (TGV, Thalys en Intercités)
   0 – 3 gratis (op schoot)
  4 – 11 50% (onder begeleiding van volwassene)
 • België
  0 – 3 gratis (op schoot)
   4 – 11 gratis (onder begeleiding van volwassene) 
 • Londen (Eurostar)
  0 – 3 gratis (op schoot)
  4 – 11 kindertarief (onder begeleiding van volwassene)
  12 – 15 regulier tarief (onder begeleiding van medereiziger (16+)
  16 – 18 regulier tarief
 • Interrail
  0 – 3 gratis
  4 – 11 gratis (onder begeleiding van volwassene; op vertoning van Child Pass)
  12 – 27 25% (op vertoning van Jongerenpas)

Kijk voor gedetailleerde informatie over kinderkorting in het buitenland op nsinternational.nl/nl/tarieven-en-kortingen/reizen-met-kinderen Wil je meer handige tips over reizen met kinderen? Bekijk dan de website van Tikva Looijen, hier vertelt ze je alle ins and outs.

 

Op onze themapagina over treinreizen hebben wij nog veel meer informatie over reizen met de trein voor je verzameld >>