image
Getty Images

De mooiste roadtrips weg van de massa in de Verenigde Staten

De vijftig Verenigde Staten lonken om ontdekt te worden met huurauto of camper. Voor de meeste reizigers is een roadtrip van de westkust naar de oostkust (of andersom) een absolute droom. Maar je kunt ook dwars gaan liggen - letterlijk - en het land van noord naar zuid bereizen. We vertellen je hoe!

1. Roadtrip van kust naar kust: 5400 kilometer in 18 dagen

Oregon Trail, Verenigde Staten Foto: Getty ImagesTreed in de huifkarsporen van kolonisten op de Oregon Trail. Foto: Getty Images

Het is dé Amerikaanse droomreis: een roadtrip van kust naar kust, dwars door het hele land. Maar welke route moet je nemen in het land van de keuzestress? De legendarische Route 66 van Chicago naar Los Angeles? De Southern Pacific van San Diego naar Georgia, via plaatsen als Tombstone in het Wilde Westen en UFO-hoofdstad Roswell? Liever parallel aan de Canadese grens (en soms een stukje erover) over The Great Northern, van Seattle naar Acadia National Park in Maine? Of toch The Loneliest Highway van San Francisco naar Maryland en jezelf klein voelen in de uitgestrekte landschappen van de Rockies, de Great Plains en de Appalachen?

Als je sterretjes ziet van al die strepen op de landkaart ben je niet de enige, maar de mooiste transcontinentale rit is de Oregon Trail. In de huifkarsporen van kolonisten rijd je ruim 5300 kilometer pal naar het westen, van Cape Cod aan de Atlantische Oceaan tot waar de brede Columbia River Gorge het Cascadegebergte aan de Amerikaanse westkust doorsnijdt. Het is dé coast-to-coast-route voor wie niet wil kiezen tussen overweldigende natuur en Amerikaanse cultuur. Onderweg krijg je alles wat dit land zo groots maakt, van een honkbalwedstrijd in Fenway Park, de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame in Cleveland en uitzinnige monumenten als Mount Rushmore, tot een boottocht door het opspattende water en de witte mist van de Niagara Falls en spuitende geisers in Yellowstone National Park.


2. Roadtrip van noord naar zuid: 3000 kilometer in 6 dagen

De Road to Nowhere leads you somewhere in de Verenigde Staten. Foto: Getty ImagesDe Road to Nowhere leads you somewhere in de Verenigde Staten. Foto: Getty Images

Als een trip van kust naar kust dé Amerikaanse droomreis is, dan luidt de logische vervolgvraag: hoe zit het met een roadtrip van noord naar zuid? De keuze is beperkter, al zijn routes langs de Pacifische kust, door de Rocky Mountains en over de Extraterrestrial Highway in Nevada of het afzakken van de Mississippi stuk voor stuk het overwegen waard. Maar voor het échte Amerika, onaangetast door toeristen en niet ontsierd door welke trekpleister dan ook, neem je de Road to Nowhere door North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma en Texas.

De route voert door ongepolijste dorpjes en stadjes, over glooiende prairies met eindeloze vergezichten. Hier vind je het rauwe Amerika, met jaarlijkse evenementen als de Buffalo Bill Rodeo in North Platte, International Pancake Day Race in Liberal — een hardloopwedstrijd waarin vrouwen met een steelpan het tegen elkaar opnemen — en OzFest, een festival dat je doet beseffen dat je wel degelijk nog altijd in Kansas bent.


Benieuwd naar de beste routes voor andere landen? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 
Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.